ASAYİŞ - 06 Ağustos 2024 Salı 11:32

Usta yardımcısı tezgahtarı böyle kurtardı

A
A
A
Usta yardımcısı tezgahtarı böyle kurtardı

Kocaeli’de usta yardımcısı, kardeşinin lokantasında tezgahtarlık yapan Nazım Kazdal’ın nefes borusuna kaçan ve nefesiz kalmasına sebep olan ekmeği Heimlich manevrası ile çıkardı. Kazdal’ın hayata tutunduğu anlar saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı.


Kocaeli’nin İzmit ilçesinde kardeşinin esnaf lokantasında tezgahtarlık yapan Nazım Kazdal, acıkınca bir parça ekmek yedi. Ekmeğin soluk boğazına kaçması neticesinde Kazdal nefessiz kaldı. Kazdal can havli ile eşinin yanına koşarken, durumu fark eden usta yardımcısı Bahadır Kayagil, Heimlich manevrası ile soluk borusuna kaçan ekmeği çıkardı. Kazdal’ın Heimlich manevrasıyla hayata tutunduğu anlar güvenlik kamerasına yansıdı.



"Heimlich manevrasının önemini şu an daha iyi anladım"


Kardeşinin lokantasında tezgahtarlık yapan Nazım Kazdal, "Çay aldım, ekmek arası peynir yemek istedim. Ekmeği yerken nefes boruma kaçtı ve beni tıkadı. Hemen zıpladım ortaya fırladım. Arkadaşım Bahadır müdahale etti. Hanımda oradaydı, ona sarıldım. Gözlerimin önü karardı, ‘Gidiyorum herhalde’ dedim. Bahadır sayesinde kurtuldum. Heimlich manevrasını ben bilmiyordum ancak eşim biliyordu o yüzden ona doğru koştum. Heimlich manevrasının önemini şu an daha iyi anladım. Heimlich manevrası sayesinde hayata döndüm. En kısa sürede Heimlich manevrasını öğreneceğim, her an her şey olabiliyor. Tüm vatandaşların Heimlich manevrasını öğrenmesi gerekiyor, bunu daha iyi anladım" dedi.



"Bazen basit yöntem can kurtarıyor"


4 senedir lokantada usta yardımcısı olarak çalışan Bahadır Kayagil, "Nazım abinin tezgahın arkasında su içtiğini ve yutkunmadığını gördüm. Bunun üzerine boğazında bir şey kaldığını anladım. Nazım abinin eşi eski sağlıkçı olduğu için ona doğru koşmaya başladı. Heimlich müdahalesi aklıma geldi. 2019 yılında da benzer olay çocuğumun başından geçtiği için biliyordum. Hemen Nazım abiye müdahalede bulundum. Aslında basit yöntem. Bazen basit yöntem can kurtarıyor. Gıda sektöründe, lokantalarda sürekli olan bir olay. Ustalık ve çıraklık belgesi alırken ilk yardım belgesi zorunluluğu da olması gerekiyor. Ufak bir manevra ile insanın hayatı kurtuluyor. 30-40 saniye müdahale edilmezse beyine oksijen gitmediği için insan tamamen felç kalabilir. Milli Eğitim’in bir belge verdiği zaman ilk yardımı zorunlu kılması lazım" diye konuştu.



Usta yardımcısı tezgahtarı böyle kurtardı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Mahalle muhtarında doğalgaz tepkisi, "Sözler yerine getirilsin" Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesi Kokurdan Mahallesi Muhtarı Aydemir Akbaş, doğalgaz altyapısı konusunda yaşanan gecikmelere tepki gösterdi. Muhtar Akbaş, mahallede yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirterek, "Yerel seçimlerden sonra yönetimler değişse de projeler ve yatırımlar devam etmelidir" dedi. Akbaş, Çatalağzı’nın 7 mahallesine doğalgaz altyapısının tamamlandığını ancak Kokurdan ve Kırımsa mahallelerinin bu hizmetten geri kaldığını vurguladı. Mahalle muhtarları ve belediye başkanıyla birlikte yaptıkları girişimler sonucunda söz aldıklarını belirten Akbaş, "Sözler yerine getirilsin, malum yerel seçimlerden sonra yönetimler değişse de projeler yatırımlar devam etmelidir. Çatalağzı’nın 7 mahallesine geneline yapılan doğalgaz altyapısı ile dağıtımı gerçekleştirildi. Her hizmet gibi (yol, su , elektrik) bu hizmetten de faydalanmak Kokurdan ve Kırımsa Mahalleleri için ötelendi. Bizde mahalle muhtarları ve belediye başkanımızla girişimler yaptık nihayetinde sözünü aldık. Ama geldiğimiz noktada katı yakıt ile beslenen ısıtma sistemlerini söküp atan vatandaşlara ’Kasım ayında doğalgaza kavuşacaksınız’ demek ne benim suçum nede görevim" dedi. Muhtar Akbaş, Kokurdan Mahallesi sakinlerinin yüzde 50’sinin şartlı ön abonelik yaptığını ifade ederek, "Şartlı ön aboneliğini yüzde 50 si yapmış olan Kokurdan Mahallesine bu geçikmenin neden olduğunu kim anlatmak isterse buyursun gelsin. Yada çalışmaları hızlandırma konusunda yardım edecek bir yetkili lütfen bize yardım etsin" ifadelerine yer verdi.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş Valisi Ünlüer: “İlimizde yıkımlar yüzde 91 seviyesinde” Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, “İlimizde yıkımlar yüzde 91 seviyesindeydi ve uzun süredir bu yüzde 91’lerde duruyor bu rakam. Bunun nedeni de mahkemeye intikal etmiş binalarla ilgili mahkeme sürecinin devam etmesidir” dedi. Vali Ünlüer, 6 Şubat depremleri sonrası il genelinde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Konteyner kentlerdeki son durum hakkında konuşan Ünlüer, “Şu anda oturuma açık olan 46 konteyner kentimiz mevcuttur tüm il genelinde. Bunlarda da 21 bin 794 konteyner mevcut, 19 bin 204’ünde de vatandaşlarımız oturuyor. İl ve ilçe merkezlerinde konteyner kentlerde oturan vatandaşlarımız da 60 bin 235. Kırsalda da 16 bin 679 konteynerimize dağıttık ve bu vatandaşlar kendi evlerinin önüne koydular ve burada da 66 bin 716 vatandaşımız yaşamaktadır” dedi. Deprem sonrası risk oluşturan binaların yıkımına devam edildiğini söyleyen Vali Ünlüer, “İlimizde yıkımlar yüzde 91 seviyesindeydi ve uzun süredir bu yüzde 91’lerde duruyor bu rakam. Bunun nedeni de mahkemeye intikal etmiş binalarla ilgili mahkeme sürecinin devam etmesidir. Biz yargıya intikal etmiş ve çevreye zararı olmayan risk oluşturmayan binaları yıkmıyoruz. Bunun nedeni ilerde hak kaybına uğramamak, devleti ve kamuyu tazminat ödemeye mahkum etmemekti, buna çok dikkat ettik. Bina risk teşkil ediyorsa, sıkıntılı durum varsa onun da raporunu tutarak yıktık. Toplamda yuvarlak hesap 69 bin bizim hak sahibimiz var ağır ve orta hasarlı olarak. İş yerlerini de sayarsak bu rakam 80 bine dayanmaktadır” diye konuştu. Hak sahiplerini sıcak evlerine taşımaya devam ettiklerini dile getiren Kahramanmaraş Valisi Ünlüer, “TOKİ kanalı ile il ve ilçe merkezlerimizde şu ana kadar başlayan 26 bin 496 bağımsız birimin inşaatı devam ediyor. Yıl sonuna kadar bunun büyük bir bölümü bitmiş ve hak sahiplerine teslim etmiş olacağız. Her ay vatandaşlarımıza kuralar çekilmeye devam edecek ve yıl sonuna kadar 26 bin 496’nın büyük bölümü kuraları çekilmiş ve vatandaşlarımıza teslim edilmiş olacak” ifadelerini kullandı.