ÇEVRE - 11 Eylül 2024 Çarşamba 17:20

Dağcılar 4 bin rakımlı Uluduruk Dağı’na tırmandı

A
A
A
Dağcılar 4 bin rakımlı Uluduruk Dağı’na tırmandı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki bir grup dağcı, 4 bin 116 rakımlı Uluduruk Dağı’na tırmandı.


Her hafta olduğu gibi bu hafta da Yüksekova Doğa Tutkunları Kulübü Derneği üyeleri bölgenin güzelliklerini gezerek tanıtmayı sürdürdü. 20 kişilik dernek üyesi, ilçenin Cengiz Topel Caddesi üzerinde sabah saatlerinde bir araya gelerek Uluduruk Dağı’na doğru hareket etti. Bölgeye giden ekip daha sonra zorlu parkurda yürüyüş gerçekleştirerek zirve için hareket etti.


Sabahın ilk ışıklarıyla zirveye ulaştıklarını belirten Yüksekova Doğa Tutkunları Kulübü Derneği Başkanı Çetin Yorgun, “Her hafta olduğu gibi bu hafta da doğa yürüyüşü gerçekleştirdik. Akşam saatlerinde bölgeye gittik, gece yürüyüşe çıkarak zirveye doğru gittik. En sonunda hepimiz oraya ulaştık. Amacımız tüm bölge güzelliklerimizi tek tek tanıtmak. Herkesi bu güzellikleri görmek için bölgemize bekliyoruz” dedi.



Dağcılar 4 bin rakımlı Uluduruk Dağı’na tırmandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Vali Dağlı: "Bağımlıkla sonuna kadar mücadele etme kararlılığındayız" Çorum Valisi Doç. Dr.Zülkif Dağlı, “Bağımlıkla sonuna kadar mücadele etme kararlılığındayız” dedi. Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, başkanlığında toplandı. Gençleri ve gelecek nesilleri en başta uyuşturucu olmak üzere tütün, alkol ve teknoloji bağımlılığından korumak amacıyla gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurul Toplantısı’nda bağımlılıkla mücadelede gelinen noktayı değerlendirilirken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. Toplantının bağımlılıkla mücadelede yeni stratejiler geliştirilmesinde daha etkili adımlar atılmasına vesile olacağına inandığını dile getiren Vali Dağlı, özellikle yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu süreçteki rolüne dikkat çekerek, onların desteği ve iş birliği ile bağımlılıkla mücadelede daha başarılı sonuçlar elde edileceğine dikkat çekti. Tüm kurum ve kuruluşların gelişen, değişen şartlar karşısında yeni programlarla, yeni projelerle bağımlılıkla mücadeleyi sürdürmelerinin gerekliliğini vurgulayan Vali Dağlı, bu konuda tüm kurumların birbiri ile uyumlu ve koordineli bir şekilde çalışmasının önemli olduğunu ifade etti. Bağımlılığın, sadece bireylerin değil, ailelerin ve toplumların da geleceğini tehdit eden ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret eden Dağlı, “Bu nedenle, bağımlılıkla mücadele, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu mücadelede, kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve toplumun her kesiminin iş birliği ve koordinasyonu büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı. Bağımlılıkla mücadelede en önemli unsurlardan birinin de eğitim olduğuna vurgu yapan Vali Dağlı, “Gençlerimize ve ailelerine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yaparak, bağımlılığın zararlarını ve bu konuda nasıl korunabileceklerini anlatmalıyız. Okullarımızda ve diğer eğitim kurumlarımızda bu konuda düzenli seminerler ve etkinlikler düzenlemeliyiz. Ayrıca, bağımlılıkla mücadelede görev alan sağlık çalışanlarımızın ve kolluk kuvvetlerimizin eğitimine de önem vermeliyiz. Onların bilgi ve becerilerini sürekli güncelleyerek, daha etkili müdahalelerde bulunmalarını sağlamalıyız” şeklinde konuştu. Ayrıca, bağımlılıkla mücadelede ailelerin rolünün de çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Dağlı, ailelerin, çocuklarının davranışlarını yakından takip ederek, onlara destek olmalarını ve gerektiğinde profesyonel yardım almaktan çekinmemeleri gerektiğini, aile içi iletişimi güçlendirerek, çocuklarımızın ve gençlerimizin sorunlarını daha erken fark ederek onlara zamanında müdahale edebileceklerini sözlerine ekledi. Vali Dağlı’nın konuşmasının ardından İl Koordinasyon Kurulu üyesi kurumlar gerçekleştirmiş oldukları faaliyetler hakkında bilgilendirmeler yaptı. Toplantıda; bağımlılıkla mücadele konusunda yapılacak faaliyet, proje, etkinlik ve eğitim çalışmaları görüşülerek karara bağlandı.
Siirt Siirt’te yüzde 70 hibeli "Damla Sulama Sistemli Yüksek Telli Bağ" projesi kapsamında çiftçilere malzeme dağıtımı Siirt Valiliği ve GAP İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülecek "Damla Sulama Sistemli Yüksek Telli Bağ" projesi ile yüzde 70 hibe ve yüzde 30 Çiftçi katkısı ile Siirt’te ki çiftçilere malzeme dağıtımı yapıldı. Programın açılışında konuşan Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, bakanlığın kırsal kalkınma yatırımları destekleme projeleri kapsamında uygulanan sulama sistemleri projeleri ile bin 250 dekar alanda modern soğuma sistemleri kurulumunu gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bunların da maddi değeri 3 milyon 150 bin liradır. Son 5 yılda bağcıların geliştirilmesine yönelik yaptığımız projelerin tutarı 15 milyon lirayı bulmuştur. Bunlar bizi gerçekten gururlandıran, ümitlendiren projelerdir. Bu konuda emeği geçen gerçekten alın teri akıtan mesai arkadaşlarıma huzurunuzda ve tüm Siirt adına şükranlarıma ve teşekkürlerimi sunuyorum. Katkı veren tüm arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. İlimize hayırlı olsun, bereketli ve verimli olsun. Katkıda bulundukları için başta ayın Bakanımıza, Siirt Valimize ve Siirt İl Tarım ve Orman İl Müdürümüze ayrı ayrı teşekkür ederim. Köylünün köye dönüş projeleri resmen teşvik ediyor. Ben buna inanıyorum. İlimize milletimize devletimize büyük bir fayda getirir. Hep bunu istiyoruz. Tarım olsun, bağcılık olsun, fıstıkçılık olsun daha ileri ve güzel projeleri devletimizden bekliyoruz. Allah devletimize milletimize zeval vermesin" şeklinde konuştu.
Çorum Çorum sanayiinde kadın eli iş birliği protokolü imzalandı Çorum Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) iş birliğinde hayata geçirilecek "Çorum Sanayiinde Kadın Eli" projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalandı. Çorum Valiliği’nde gerçekleştirilen törende, protokol Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ve OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle tarafından imzalandı. Törene ayrıca OKA Çorum Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Tuğba Purtul Kılıç da katıldı. ’Kadınlar iş dünyasında güçleniyor’ Protokol, Çorum’da kadın girişimciliğini ve kadın istihdamını güçlendirmeye yönelik faaliyetlerin hayata geçirilmesi ile yeni iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla koordinasyonu sağlamayı hedefliyor. İş birliği protokolüyle birlikte Çorum’da sanayiye kadın eli değecek. Kadınların mesleki beceriler kazanarak iş dünyasında daha aktif roller üstlenmesi ve ekonomide güçlü bir yer edinmesi için atılan bu adım, Çorum’un ekonomik kalkınmasına büyük bir ivme kazandıracak. ’CNC operatörlüğü ile kadınlar sanayide güçleniyor’ Protokol kapsamında yürütülecek çalışmaların ilki ihracata dayalı üretim yapan Çorum’da “CNC Operatörlüğü Eğitimi” olacak. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İşgücü Piyasası Araştırma Raporu ve OKA Çorum Yatırım Destek Ofisi’nin saha ziyaretleri ışığında planlanan bu eğitim, Eylül ayında kadınlara yönelik olarak başlayacak. CNC Operatörlüğü Eğitimi ile hem Çorum sanayisinin nitelikli eleman ihtiyacı karşılanacak hem de kadınların kayıtlı istihdam oranının artırılması hedefleniyor. ’Kadın girişimciliği ve kadın istihdamı teması’ Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, kadınların iş gücüne daha aktif katılımını sağlamak ve iş dünyasında liderliklerini desteklemek amacıyla 2024 ve 2025 yılı çalışma temasını “Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı” olarak belirledi. Kalkınma Ajansları, bu tema çerçevesinde sağladıkları proje destekleri ve danışmanlık hizmetleriyle kadınların iş gücündeki, toplumsal yaşamda ve girişimcilik ekosistemindeki rollerini güçlendirmeyi hedefliyor. ’Kadın istihdamında Çorum’un yükselen başarısı’ 2012 yılında Çorum’da yüzde 21 olan kayıtlı kadın istihdamı, 2023 yılında yüzde 37’ye yükseldi. Bu artış, Çorum’u Türkiye genelinde kadın istihdamında 37. sıradan 26. sıraya taşıdı. On İkinci Kalkınma Planı doğrultusunda, 2028 yılına kadar kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 40’a, kadın istihdam oranının ise yüzde 36’ya ulaşması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda, kadınların ihtiyaç duyulan alanlarda mesleki beceri kazanmaları ve iş gücüne daha fazla katılım sağlamaları kritik öneme sahip.