Yerel Haberler
Kırşehir
Mühendislikten ayakkabı tamirciliğine 22 Kasım 2024 Cuma - 15:37:30 Kırşehir’in tanınmış sanayi bölgesinde metalurji ve malzeme mühendisi olarak görev yapan Ayvaz Şenlik, babasının mesleği olan ayakkabı tamirciliğine dönüş yaptı. Çocukluk yıllarında babasının yanında çırak olarak çalışan Ayvaz Şenlik, kaybolmaya yüz tutmuş ayakkabı tamirciliğine dönüş yaparak babasından öğrendiği mesleği sürdürüyor. Zanaatkarlar Çarşısı’nda tamirat işlerine başlayan Şenlik; geçmiş yıllarda ayakkabı tamirciliği mesleğinin büyük bir değer gördüğünü ve insanların mesleği öğrenmek için çaba sarf ettiğini söyledi. Babasının emeğini yaşatmak için iş yeri açan Şenlik açıklamasında, "Mühendisliği bırakarak baba mesleği olan ayakkabı tamirciliğine yöneldim. Ayakkabı ve valiz tamiratı yapmaktayım" dedi. 22 yıl çalıştığı işini bıraktıktan sonra babasının mesleğini devralan Şenlik, "Çırak yetişmeyince babamdan kalan mesleğin yok olmaya başladığını gördüm. Babam yaklaşık 50 yıl bu sektörde çalışma yürüttü. Ben de mesleğe yöneldim. Ustanın yetişmemesi beni tetikledi. Babama sürekli yardım ediyordum, babamın yanında öğrendiklerimi gerekli belgeleri de alarak geliştirdim" diye konuştu. Şehirde Zanaatkarlar Çarşısı üretim merkezi olarak biliniyor. Ahi Evran Külliyesi içerisinde yer alan çarşının yanında yer alan Ahi Çarşısı da Kırşehir’in ilk AVM’si olarak varlığını sürdürüyor.
22 Kasım 2024 Cuma - 14:51 Kırşehir’de genç çiftin öldürüldüğü olayda belediye yetkilileri hakkında soruşturma izni verildi Kırşehir’de 2022 yılında genç çiftin elleri ters kelepçelenip öldürülerek cesetlerinin Kızılırmak Nehri kıyısına atılması olayında ihmalleri bulunduğu iddia edilen belediye yetkilileri hakkında Danıştay 1. Dairesi soruşturma izni verdi. Hasan Aydoğan (21) ve Şeyma Demir (18) çiftinin öldürülmesi olayında sanık belediye güvenlik görevlileri Şefik E. (36) ile Sami A.’nın (33) 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 37 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından Hasan Aydoğan’ın avukatı Mehmet Ali Alan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 2 yardımcısı ve 3 belediye personeli hakkında ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı’na şikayette bulundu. Bakanlık müfettişlerinin incelemesi sonucu belediyenin herhangi bir ihmali olmadığı yönünde rapor hazırlandı. Avukat Alan’ın itirazı sonrası Danıştay 1. Daire Başkanlığı söz konusu kişiler hakkında soruşturma izni verilmesine karar vererek, dosyayı Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Kırşehir’in Bağbaşı Mahallesi’nde 25 Mart 2022 tarihinde meydana gelen olayda, belediye güvenlik görevlisi Şefik E. ve Sami A. kendilerini polis olarak tanıtarak Hasan Aydoğan ve Şeyma Demir’i araçlarından indirerek genç çiftin ellerini ters kelepçeleyip, öldürdükten sonra cesetlerini Kızılırmak Nehri kıyısına atmıştı.
20 Kasım 2024 Çarşamba - 16:38 Köyün girişinin ters yönde olmasını eleştiren muhtar isyan etti Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı Obruk köyü muhtarı, köy girişinin karayolu üzerinde ter yönde olmasını eleştirerek yetkililere seslendi. Obruk köyü muhtarı Zafer Köksal, köylerine gelmek isteyenlerin köy yolunu bulamadıkları için telefon ederek köy girişini sorduklarını söyledi. Kırşehir’e 42 kilometre uzaklıktaki Obruk köyünde yaşayanlar Ankara-Kayseri karayolunu takip ederek köye ters yönden giriyor. Yetkililere seslenen muhtar Köksal, "Mahalli İdareler Seçimlerinden bu yana mücadele veriyorum. Köye gelmek isteyenler D.260 karayolunu kullanarak köye gelmeye çalışsalar da köy girişine yapılmayan kavşak nedeniyle 200 metreden fazla ters yönü kullanıyorlar" dedi. Köy yolu üzerinde insanların hayat güvencesinin olmadığını aktaran Köksal, "Ters yön kullanımından kaynaklı bir tanede ölümlü trafik kazası oldu. Kırşehir’de yetkili kurumların hepsine gittim. 6 Aydır haftada en az 2-3 kez gitmeme rağmen hiçbir çözüm yolu yok" diye konuştu. İnsanların telefonla köy girişini sorduğunu ifade eden muhtar Köksal, ödenek çıkmasına rağmen köy iç yolunun asfaltın atılmadığını belirterek; "Bir kilometrelik köyümüzün iç yolu var. 45 yıldır asfalt atılmamış. Yaz sezonundan bu yana bekletiliyorum, ödenekte çıktı ama köyümüzün iç yolunun asfaltı atılmadı. Köyüm var, köyümün kavşağı yok. Köye gelenler telefon açarak köy yolunu soruyor. Köy girişini kaçıranlar 6 kilometre gittikten sonra geri gelmek zorunda kalıyorlar. Köylünün desteğiyle ufak işleri yapıyoruz fakat sonrasına gücümüz yetmiyor. 3 Çöp konteyneri alamadığım gibi asfaltımda atılmıyor" ifadelerini kullandı.
’Öğretmen Akademileri’ ile eğitimde kalitenin artırılması hedefleniyor
17 Ekim 2024 Perşembe - 15:07 ’Öğretmen Akademileri’ ile eğitimde kalitenin artırılması hedefleniyor Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ’Kırşehir Öğretmen Akademileri’ programlarının açılışı yapıldı. Öğretmen Akademileri programlarıyla mesleki eğitimlerin öneminin yanı sıra çocukların ebeveynlerinden aldıkları bilgilerin öğretmenler aracılığıyla pekiştirilmesi ve eğitimde kalitenin arttırılması hedefleniyor. Program açılışında konuşan veliler ve öğretmenlere hitap eden İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yasin Gülşen; öğretmenlerin ana amacının öğretmek olduğunu ve çocuklarla ailelerinden çok vakit geçirdiklerini söyledi. Gülşen; "Öğretmenlik mesleği bir öğretme mesleğidir. Ömrümüz boyunca evlatlarımıza sevgi-saygıyı öğretiriz, hoşgörü ve paylaşmayı öğretiriz, kalemi tutmayı sonrasında tuttukları bu kalemle günü geldiğinde ülkenin geleceğine imza atmayı öğretiriz" dedi. Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek ise; "Öğretmen Akademilerini eğitimdeki başarı çıtamızın yükselmesi açısından önemli görüyor, programın başarıyla tamamlanacağına inanıyorum. Öğretmenlerimize, Ahi Evran-ı Veli’yi, Cacabey’i, Neşet Ertaş’ı yetiştirmiş bu verimli topraklarda daha nice değerler yetiştirme adına yapacakları bu kıymetli yolculukta şimdiden başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından öğretmenler şiirler okurken, Hacivat - Karagöz gösterimi de yapıldı.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Mezunları En Kısa Sürede İş Buluyor
16 Ekim 2024 Çarşamba - 16:55 Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Mezunları En Kısa Sürede İş Buluyor Kırşehir Ahi Esvran Üniversitesi, Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporuna göre en iyi üniversiteler arasında yer alırken mezunlarının iş bulma süresinde ise ilk 20 içerisinde yer aldı. Ahi Evran Üniversitesi Türkiye sıralamasında başarısına yenisini ekledi. Bilimsel, akademik, kültürel ve sosyal başarıları yanına Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) hazırladığı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’üde ekleyen Ahi Evran Üniversitesi, Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) 2024 Yılı Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasında da (TÜMA) başarı gösterdi. YÖK tarafından üniversitelerin Türkiye Yükseköğretimine ve topluma yaptıkları katkıyı, sağladıkları gelişmeleri analiz ederek hazırlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporuna göre; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi mezunları yurt içi ilk iş bulma süresi ay bazında en kısa olduğu üniversiteler arasında ilk 20’de yer aldı. Ahi Evran Üniversitesi YÖK’ün Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’e göre geçmiş yılların verileri de dikkate alınarak yapılan sıralamalarda yoksullukla mücadele endeksinde en başarılı üniversiteler arasında ilk 20’de yer aldı. Sıralamalar ve rapor hakkında değerlendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, YÖK 2024 İzleme ve Değerlendirme Raporu ile TÜMA 2024 verileriyle üniversitenin önemli bir başarıya imza attığını gösterdiğini belirtti. Üniversite öğrencilerinin memnuniyetlerinin kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Rektör Karahocagil, “Ben, ekibim ve tüm üniversite personelim öğrencilerimizin en iyi eğitim öğretimi görmeleri ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden en iyi şekilde faydalanmaları için çalışıyoruz.” dedi.
İl Ahisi Yıldırım: “Saatçilik mesleğini ’ne kadar alırım’ sorusu bitirdi"
15 Ekim 2024 Salı - 14:44 İl Ahisi Yıldırım: “Saatçilik mesleğini ’ne kadar alırım’ sorusu bitirdi" KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’de 2024 yılının il Ahisi seçilen Bilal Yıldırım; saatçilik mesleğine çırak olarak gelenlerin; ’‘Haftalık ne kadar alacağım?’ sorusunu sormasının mesleklerini bitirdiğini söyledi. Şehirde il ahisi olarak seçilen Bilal Yıldırım; ahilik kültürünün meslek seçimi ve mesleğin sürdürülmesinde önemli olmasına rağmen iş ahlakı ve usta - çırak ilişkisinin ‘Haftalık ne kadar alacağım?’ sorusuyla bitme noktasına geldiğini belirtti. 62 yaşında olan ve yaklaşık 50 yıldır mesleğini sürdüren Yıldırım; "Mesleğin son temsilcisiyiz. Bizler; mekanik üzerine mesleği öğrendik. Şimdi meslek elektronik ve dijitale döndü” dedi. Kendinden sonrası için çırak yetiştiremeyen Yıldırım açıklamasında; “Bizden sonrası için çırak yetişmedi. Teknoloji hızlı ilerledi. Meslek son yıllarını yaşıyor hale geldi. 70’li yıllarda bizler ücretli meslek öğrenirdik. Meslek öğrenmek için para verirdik. Şimdi kapıdan girerken meslek öğrenme anlayışı yok. Sordukları ilk şey ’ne kadar haftalık alacağım?’ oluyor. Kaç lira haftalık verirsiniz sorusu mesleğimizi bitirdi” diye konuştu. Yaşamı boyunca saatçilikle uğraşan Yıldırım; usta-çırak ilişkisiyle dürüstlük ve meslek ahlakının yeni nesilde beklenen oranda olmadığını da sözlerine ekledi.
Ceviz Kültür ve Sanat Festivali başladı
12 Ekim 2024 Cumartesi - 17:39 Ceviz Kültür ve Sanat Festivali başladı KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’in Kaman ilçesinde 33. Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nin açılışı, halkın yoğun katılımı ve yöresel karşılama ile görsel şölene sahne oldu. Festivalin açılışı Kaman cevizinin tanıtımını yapmak amacı ile düzenlenen Abdallar Grubu’nun davullu zurnalı gösterisi ile başladı. Kaman Belediyesi tarafından organize edilen etkinliklerde; ilçe meydanında kurulan ve ülke genelinden birçok esnafın katılım sağladığı yöresel stantlar ve müzik gruplarının sahne aldığı tanıtımlar yer aldı. Festival içerisinde ceviz üreticileri için kurulan stantlarda Kaman cevizi ve cevizin üretim aşamaları anlatıldı. Cevizin ilçe ekonomisine katkı sunacağını ifade eden Kaman Belediye Başkanı Emre Demirci, "Ceviz, aromasıyla ülke genelinde tanınan ve bilinen bir ürün. İlçemizin her köyü ve mahallesinde ceviz üreticisi bulunmakta. Bu yıl ciddi oranda hasat alındı. Kaliteli ceviz var. İlçemizde bizler de en güzel festivali yapabilmek için çalışmalar yaptık” dedi. Üretici ile tüketici bir araya geldi Kaman ilçesinde 33.’sü düzenlenen festivalde üretici ve tüketicinin bir arada olduğunu aktaran Belediye Başkanı Demirci, "Üreticin ve tüketicinin bir araya gelmesi için içeriği geniş bir festival yaptık. Vatandaşların ve misafirlerin ilgisi yoğun oldu. Üreticiler kadar tüketici de memnun oldu. Ürünler uygun fiyatlarla satılıyor. Bu durumda ilçe ekonomimize ciddi oranda katma değer olacak. Festival öncesinde belediye olarak pazar yerinde değişiklik yaparak dağınıklıktan kurtardık. Ürünlerin fiyatlarını ise birbirine yakın hale getirdik. Hiç kimse de mağdur olmadı” diye konuştu. Okul harçlıklarını ceviz üretiminden çıkarıyor 33. Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’ne katılan en genç üretici Yunus Göçmen ise, ceviz bahçesinden topladığı cevizlerin satışını yaparak okul harçlıklarını çıkartıyor. Festival alanının ilgi odağı olan en genç üretici Göçmen, "Cevizleri bahçeden topladıktan sonra satmak için festival alanına geldim. Buradan kazandığım parayla okul harçlıklarımı çıkarıyorum” ifadelerini kullandı. Festivale çok sayıda siyasetçi ile birlikte Kırşehir il merkezi ve yakın illerden katılım sağlandı.
Kırşehir Belediyesi binası tapu sorgusunda ’kerpiç ev’ çıktı
11 Ekim 2024 Cuma - 15:36 Kırşehir Belediyesi binası tapu sorgusunda ’kerpiç ev’ çıktı Kırşehir Belediyesi kaçak yapılaşma ile mücadele ederken, belediye binası alanının tapuda ‘kerpiç ev’ göründüğü ortaya çıktı. Yapı kullanım izin belgesinin olmadığının iddia edildiği ve tapu dairesine müracaat edilmediği gerçeğiyle karşılaşılan alanda cins değişikliğinin yapılmadığı, Kırşehir Belediyesi binası alanının tapu sorgulama kayıtlarında ’kerpiç ev’ olduğu belirlendi. Belediye alanının kerpiç ev olduğunu öğrenen vatandaşlar ise şaşırdı. Metin Polat isimli vatandaş, "Böyle bir şeyin olma imkanı yok. Yılların binası, inanamadım böyle bir olaya, çok şaşırdım. Kırşehir için söylenecek bir şey yok" dedi. Nusrettin Kılıç ise, eski yapıların kerpiç olduğunu ama böyle bir binanın nasıl o halde kaldığını anlamadığını ve şaşırdığını söyledi. Kırşehir Belediyesi 1864, 1868, 1871 ve 1877 yıllarında çıkan belediyeler kanunları ile faaliyetlerini kurumlaştırmış bir belediye olarak bilinirken, Kırşehir Belediyesi kanunların yürürlüğe girmesine müteakip 1870 yılında kurulmuş 150 yıllık köklü bir belediye olarak biliniyor. Vatandaşların yaptıkları parsel sorgulaması kayıtlarında ‘ana taşınmaz’ ve ‘kerpiç ev’ olarak görülen binanın akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor. Öte yandan bölgede yer alan Kırşehir Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezi Okulu ise kayıtlarda ‘kargir cephane deposu ve arsası’ olarak görülüyor. Kırşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz dönem otopark alanına çevirdiği bölge ise kayıtlarda ’kerpiç ev’ ve ’arsa’ olarak yer alıyor.