Yerel Haberler
Kırşehir
Ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri lenfoma olabilir 19 Eylül 2024 Perşembe - 13:28:45 Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Anıl Berk, 40 yaşından sonra en çok görülen kanser türünün lenfoma olduğunu açıklayarak ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri olanların erken tanı için hekime başvurmasını istedi. Lenfoma’nın insan vücudunda yavaş ilerlediğini söyleyen Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzman Dr. Anıl Berk, "Lenfoma vücudumuzu ateşli hastalıklara karşı koruyan kan hücreli olan lenfositlerin anormal şekilde çoğalması ve büyümesiyle oluşan bir çeşit kanser türüdür" dedi. Lenfoma’nın sıklıkla lenf bezlerinde görüldüğünü söyleyen Dr. Anıl Berk, hastalığın insan vücüdunda ağrısız şekilde ilerlediğini belirtti. Dr. Anıl Berk, "Dalak, Mide, Deri ve Kemik İliğinde sıklıkla görülebilir. Lenfoma; 2 türe sahiptir. Ağresif Lenfoma ve iyi huylu Lenfoma olarak adlandırılır. 40 yaşından sonra artış gösteren bir kanser türü olsada Lenfoma her yaşta görülebilir" diye konuştu. Lenfoma belirtileri gören insanların vakit kaybetmeden hastaneye başvurmaları gerektiğini ifade eden Dr. Anıl Berk, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Genellikle hasta hekime başvurduğunda boyun, koltuk altı ve kasıklarda ağrısız şişlik olduğunu söyler. Lenfoma belirtilerinde hekimlerin B Semptomlar dediği; Ateş, kilo kaybı ve çamaşır değiştirecek kadar terleme çok önemlidir ve kötü gidişe delalet edebilir. Lenfomaya karşı uyanık olmalı ve belirtilerden birkaçı dahi görülse erken tanı için acilen hekime başvurulması gerekir."
Yaşıtları evde otururken o kışın ördüklerini yazın satıyor, gençlere de örnek oluyor
22 Ağustos 2024 Perşembe - 15:33 Yaşıtları evde otururken o kışın ördüklerini yazın satıyor, gençlere de örnek oluyor KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’de emekli olduktan sonra kışın ördüğü örgüleri yaz mevsiminde kadın emek pazarında satışa sunan Fatma Toker, genç girişimcilere de örnek oluyor. Emekli olduktan sonra evde oturmak yerine yaptığı el işi ürünleri satan Fatma Toker (60), hem hobisini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Satışlarından ayda 3-5 bin lira arasında gelir elde eden Toker, kadınların emekli olduktan sonra da eve kapanmamaları gerektiğini belirtti. Ev işleri yanı sıra kadınların sosyal yaşamda da aktif rol üstlenmeleri gerektiğini söyleyen Toker, “Emekliyim, örgü ve el işleriyle vakit geçiriyorum. Çocuklar için takı, toka, anahtarlık gibi ürünler örerken büyükler için de kıyafet, masa örtüsü, yelek örüyorum” dedi. Maddi katkısının yanında manevi alanda da bir işle meşgul olmanın kendisine katkı sunduğunu söyleyen Toker, “Yalnız kalmıyorum. Arkadaşlarımla eve kapanmıyorum. Sosyal yaşamım güçleniyor. Kadınlar evlerinde oturmayı tercih etmesinler. Ben kış mevsiminde örüp, yaz mevsiminde satıyorum” diye konuştu. Yaşam enerjisiyle genç girişimcilere de örnek olan Toker’in tecrübe ve enerjisinden arkadaşları da faydalanıyor. Kadın emek pazarında takı, toka satan Mevlüde Takmaz, “Fatma abla ve yaşı büyük insanlar bizlere örnek. Takı tasarımları yapmak benim hayalimdi ve hayalimi gerçekleştiriyorum. Fatma ablamız ve o yaşlardaki insanların tecrübeleri kadar yaşam enerjilerinden de istifade ediyoruz” şeklinde konuştu.
Osmanlı döneminde savaşa gitti, Cumhuriyet döneminde geri dönebildi
21 Ağustos 2024 Çarşamba - 13:54 Osmanlı döneminde savaşa gitti, Cumhuriyet döneminde geri dönebildi KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehirli Mehmet Kaya, Osmanlı Cihan Devleti döneminde Fahrettin Paşa’nın komuta ettiği Medine müdafaasında İngilizlere esir düşerek, 7 yıl esir hayatı yaşadı. Memletine döndüğünde Cumhuriyetin kurulduğunu gören ve 54 yıl önce de vefat eden gazinin torunu Hanife Yurdakul, dedesinden dinlediği hatıraları anlattı. Osmanlı Cihan Devleti döneminde 2 yıl 7 ay süren Medine müdafaasına katılan ve Cumhuriyet kurulduktan sonra Kırşehir’e geri dönebilen, 54 yıl önce de vefat eden Mehmet Kaya’nın torunu Hanife Yurdakul dedesini anlattı. Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı Karacalı köyünde yaşayan Yurdakul, her yıl düzenli olarak ölüm yıl dönümünde dedesinin kabrini ziyaret ederek, dua ediyor. Dedesinin askere gittiğinde Osmanlı Devleti’nin olduğunu fakat geldiğinde Cumhuriyet döneminin başlamış olduğunu söyleyen Yurdakul, “Dedem, hatıralarını ve İngiliz ordusuna nasıl esir düştüğünü anlatırdı. Ailesine özlemini ve savaş alanında yaşadıklarını anlatarak köylüyü de başına toplardı. Medine’den Kırşehir’e yayan geldiğini ve karınlarını da yollarda doyurduğunu anlatırdı” dedi. Köyün 3 gazisinden bir tanesi Gazi Mehmet Kaya’nın bizzat kendisinden hatıralarını dinleyen Ali Rıza Bayındır, "Rahmetli gaziyle yüz yüze görüşüp konuşanlardan bir tanesiyim. Sohbetlerine çok defa katıldım. İngilizlere esir olduktan sonra esir kamplarında 6-7 yıl kalmış. Ordumuzla savaşarak teslim olmayan askerlerden bir tanesi" şeklinde konuştu. Kurtuluş Savaşı gazilerinden farklı olarak Medine müdafaasına katılan ve orada İngilizlere esir olduktan sonra köyüne dönen Mehmet Kaya’nın Medine müdafaasına katıldığının ve Cumhuriyet döneminde vefat ettiğinin kesinleştiğini söyleyen Sosyal Bilgiler Öğretmeni Şenol Dönmez, gazi Mehmet Kaya’nın 7 yıllık esaret yaşadığını, Osmanlı Cihan Devleti döneminde savaşa katıldığını ve Cumhuriyetin ilanı sonrasında Anadolu topraklarına geldiğini aktardı. Mehmet Kaya’nın köydeki 3 gaziden biri olduğu öğrenildi.
Osmanlılar döneminde savaştı, Cumhuriyet döneminde vefat etti
21 Ağustos 2024 Çarşamba - 13:47 Osmanlılar döneminde savaştı, Cumhuriyet döneminde vefat etti 2 yıl 7 ay süren ve Fahrettin Paşa’nın komuta ettiği Medine Müdafaasına katılan Kırşehirli gazi Mehmet Kaya’nın torunu dedesinin hatıralarıyla yaşıyor. Osmanlı Devleti döneminde Medine Müdafaasına katılan ve Cumhuriyet Döneminde Kırşehir’e dönen ve 54 yıl önce vefat eden Kaya’nın şehirdeki torunu Hanife Yurdakul, dedesinin askere gittiğinde Osmanlı Devletinin olduğunu fakat geldiğinde ise Cumhuriyet Döneminin başlamış olduğunu söyledi. Dedesinin esaret yıllarının hatıralarını yaşatan Yurdakul, “Dedem, hatıralarını ve İngiliz Ordusuna nasıl esir düştüğünü anlatırdı. Ailesine özlemini ve savaş alanında yaşadıklarını anlatarak, köylüyü de başına toplardı. Medine’den Kırşehir’e yayan geldiğini ve karınlarını da yollarda doyurduğunu anlatırdı” dedi. Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı Karacalı köyünde ikamet eden ve her yıl düzenli olarak ölüm yıl dönümlerinde dua eden Yurdakul, köylülerinden de dedesine ait hatıralarını dinliyor. Köyün 3 gazisinden bir tanesi Kurtuluş Savaşı gazilerinden farklı olarak Medine Müdafaasına katılan ve orada İngilizlere esir olduktan sonra köyüne dönen Mehmet Kaya’nın Medine Müdafaasına katıldığını ve Cumhuriyet Döneminde vefat ettiğinin kesinleştiğini söyleyen Sosyal Bilgiler Öğretmeni Şenol Dönmez, gazi Mehmet Kaya’nın yedi yıllık esaret yaşadığını Osmanlı Devleti döneminde savaşa katıldığını ve Cumhuriyetin ilanı sonrasında Anadolu topraklarına geldiğini aktardı. Gazi Mehmet Kaya’nın sohbetlerine katılan ve köyde yakından tanıyan Ali Rıza Bayındır adlı vatandaş da; "Rahmetli gaziyle yüz yüze görüşüp konuşanlardan bir tanesiyim. Sohbetlerine çok defa katıldım. İngilizlere esir olduktan sonra esir kamplarında 6-7 yıl kalmış ordumuzla savaşarak teslim olmayan askerlerden bir tanesi" şeklinde konuştu.
Kırtasiye ürünlerinde alerji tehlikesi
19 Ağustos 2024 Pazartesi - 17:16 Kırtasiye ürünlerinde alerji tehlikesi Kırşehir’de 2024-2025 Eğitim-Öğretim sezonu öncesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Doktor Deniz Akpınar, faturasız kırtasiye ürünlerindeki alerjik reaksiyonlara dikkat çekerek faturasız kırtasiye ürünü alınmaması uyarısında bulundu. Faturası olmadan kırtasiye ürünü alınmasının alerjik reaksiyonlara neden olabileceğine dikkat çeken Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Doktor Deniz Akpınar, okul sezonu başlarken kırtasiye telaşının sağlık sorunlarına neden olmaması için faturalı ürünler alınması gerektiğini söyledi. Akpınar, açıklamasında; "Merdiven altı olarak tabir edilen ve faturası olmayan kırtasiye ürünlerinin alınması çocuk sağlığını tehlikeye atabilir. Anne ve babanın kırtasiye telaşı sağlığın önüne geçmemeli. Alışverişler kırtasiyelerden faturalı olmalı, merdiven altı üretimlerden faturasız alınan ürünlerde; alerjik durumlar uzun vadede insan sağlığını tehdit eder. Ağır metallerin birikmesi sonrası astım, troid hastalıkları ve alerji durumların çoğu çocukta meydana gelebilir" dedi. Öte yandan; Kırşehir’de kırtasiye işletmecisi Örsan Afacan ise yeni eğitim öğretim sezonunda velilerden faturasız ürün alınmaması noktasında uyarılarda bulundu. Vatandaşların okul hazırlıklarına başladığını belirten Afacan, kırtasiye ürünlerinin kırtasiyelerden alınması gerektiğini aktardı. Kanserojen madde içeren kırtasiye malzemelerinden uzak kalınması gerektiğini anlatan Afacan açıklamasında; "Velilerden, özellikle kanserojen madde içeren ürünleri almamaları noktasında uyarılarda bulunuyoruz. Kırtasiye ürünü kırtasiyeciden alınır" diye konuştu. Eğitim-Öğretim Yılı hazırlıklarının başladığı Kırşehir’de yoğunluk oluşmaması için bazı velilerin alışverişlerini erkenden yaptığını belirten Serkan Tertemiz ise, insanların okul alışverişlerini erkenden yapmalarının önemli olduğunu ve okulların açılmasıyla yoğunluk oluşmasının da böylece önüne geçtiklerini belirtti. Kalitesiz, sağlık açısından risk taşıyabilecek ürünlerden uzak kalınması adına Kırşehir’de, kırtasiye işletmenleri sosyal medya hesaplarını da kullanarak velilere ulaşmaya çalışıyor. (EÖ-AG-