Yerel Haberler
Kırşehir
Ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri lenfoma olabilir 19 Eylül 2024 Perşembe - 13:28:45 Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Anıl Berk, 40 yaşından sonra en çok görülen kanser türünün lenfoma olduğunu açıklayarak ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri olanların erken tanı için hekime başvurmasını istedi. Lenfoma’nın insan vücudunda yavaş ilerlediğini söyleyen Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzman Dr. Anıl Berk, "Lenfoma vücudumuzu ateşli hastalıklara karşı koruyan kan hücreli olan lenfositlerin anormal şekilde çoğalması ve büyümesiyle oluşan bir çeşit kanser türüdür" dedi. Lenfoma’nın sıklıkla lenf bezlerinde görüldüğünü söyleyen Dr. Anıl Berk, hastalığın insan vücüdunda ağrısız şekilde ilerlediğini belirtti. Dr. Anıl Berk, "Dalak, Mide, Deri ve Kemik İliğinde sıklıkla görülebilir. Lenfoma; 2 türe sahiptir. Ağresif Lenfoma ve iyi huylu Lenfoma olarak adlandırılır. 40 yaşından sonra artış gösteren bir kanser türü olsada Lenfoma her yaşta görülebilir" diye konuştu. Lenfoma belirtileri gören insanların vakit kaybetmeden hastaneye başvurmaları gerektiğini ifade eden Dr. Anıl Berk, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Genellikle hasta hekime başvurduğunda boyun, koltuk altı ve kasıklarda ağrısız şişlik olduğunu söyler. Lenfoma belirtilerinde hekimlerin B Semptomlar dediği; Ateş, kilo kaybı ve çamaşır değiştirecek kadar terleme çok önemlidir ve kötü gidişe delalet edebilir. Lenfomaya karşı uyanık olmalı ve belirtilerden birkaçı dahi görülse erken tanı için acilen hekime başvurulması gerekir."
KAEÜ’de Sosyal Transkript Uygulaması Hayata Geçirildi
17 Ağustos 2024 Cumartesi - 12:16 KAEÜ’de Sosyal Transkript Uygulaması Hayata Geçirildi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde (KAEÜ) sosyal transkript uygulamsı hayata geçirildi. Üniversite tarafından öğrencilerin öğrenim süreleri boyunca üniversite birimleri veya diğer kurum ve kuruluşlar bünyesinde organize edilen bilimsel, kültürel, sanatsal, sosyal, toplumsal ve sportif faaliyetlere katılımları sonucu elde edilen kazanımların tanınması ve sistematik bir şekilde kayıt altına alınması amacıyla Sosyal Transkript Uygulaması hayata geçirildi. Akademik transkriptten bağımsız olarak verilecek olan sosyal transkript ile öğrencilerin evrensel ve insani değerlere saygılı, toplumsal olaylara duyarlı, sorumluluk sahibi, millî değerleri koruyan, girişimci, entelektüel, beden ve ruh sağlığına değer veren, sürdürülebilirliği ve bilimsel gelişimi önemseyen, özgüvenli, etik ve estetik değerlere önem veren bireyler olarak yetişmesine ve kişisel gelişim konusunda farkındalık kazanmasına katkı sağlanacak. Sosyal Transkript Uygulamasıyla öğrenciler; tanınırlık kazanacak ve gerek yurt içi gerekse yurt dışı iş başvurularında sadece akademik değil sosyal ve girişimcilik becerilerini de kanıtlayarak kendilerini daha iyi ifade edebilecek. Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü Sosyal Transkript Geliştirme Komisyonu tarafından hazırlanan Sosyal Transkript Uygulaması’na 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle, ön lisans ve lisans tüm öğrenciler başvurabilecek.
Yurt dışı gezisinden esinlendi, ’Neşet Ertaş Bahçesi’ kurdu
15 Ağustos 2024 Perşembe - 13:25 Yurt dışı gezisinden esinlendi, ’Neşet Ertaş Bahçesi’ kurdu KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehirli iş insanı, yurt dışı gezisinden esinlenerek şehre Neşet Ertaş Bahçesi kurdu. Kurduğu bahçeye, merhum bozlak ustası Neşet Ertaş’ın ailesiyle yaşadığı evin minyatürünü de yaptıran iş insanı Ercan Malkoç tarafından açılan bahçe, ziyaretçi akınına uğradı. Kırşehirli iş insanı, yurt dışı gezisinden ilham alarak Neşet Ertaş Bahçesi oluşturdu. Dünyanın farklı bölgelerinden getirilen çiçek türleriyle oluşturulan bahçede yer alan dinlenme odalarında Neşet Ertaş’ın türküleri parmak okuma sistemiyle okutuluyor. Kısa sürede ziyaretçi akınına uğrayan bahçe, halk müziğinin efsane isimlerinden merhum Neşet Ertaş’ın türküleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Kültür ve doğa meraklılarının ilgi odağı olan bahçe hakkında konuşan Şükran Çelikel, bahçeyi gördükten sonra çok mutlu olduğunu söyledi ve yapanlara teşekkür etti. Annesinin Neşet Ertaş anlatımlarından etkilenen Ahsen Çelikel ise, Neşet Ertaş’ı bahçenin yollarında geçerken yaşadığını belirtti. Parmak izi sensörleriyle Ertaş’ın türküleri dinleniyor Neşet Ertaş Bahçesi’ni ziyarete gelenler parmak izi sensörlerinden faydalanarak Ertaş’ın türkülerini dinliyor. Bozlak ustası anısına açılan bahçeye gelen Şenol Dönmez, Ertaş’ın hayatına bahçede tanıklık ettiğini aktardı. Dönmez, "Kırşehir’de, Neşet Ertaş adına yapılan kültür evi bahçeyi gezme imkanım oldu. Etkileyici bir atmosfer ve birbirinden güzel bitkilerle donatılmış" ifadelerini kullandı. Fransa’dan Kırşehir’e gelen Serkan Yavuz da ailesiyle ziyaret ettiği bahçenin kendisini duygulandırdığını ve Neşet Ertaş’ın hatıralarının bahçede yaşatıldığını anlattı. Ziyaretçiler, sanatçının türküleri eşliğinde yeşil alanda dolaşıp hatıralarını yad edebiliyor. Bahçe; hem Kırşehir hem de şehir dışından gelen misafirler için cazibe merkezlerinden bir tanesi haline geldi.