Yerel Haberler
Kırşehir
15 Kasım 2024 Cuma - 14:51 Cezaevindeki hükümlülerin sosyal yaşama kazandırılması protokolü imzalandı KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında, cezaevindeki hükümlülerin sosyal yaşama kazandırılma protokolü imzalandı. Protokol ile; denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlüler ve eski hükümlülerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak suç işlemelerinin önüne geçilmesi ve yeniden topluma kazandırılmaları amacıyla iyileştirme odaklı belirlenen ve taraflarca uygun görülen tüm alanlarda, planlı çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor. Çalışmalarla yükümlüler ve eski hükümlülerin iyileştirme faaliyetlerinden yararlanmaları ve denetimli serbestlik müdürlüğü personeline yönelik tamamlayıcı ve destekleyici geliştirme programlarının hazırlanması ve yürütülmesi de amaçlar arasında yer alıyor. Protokol ile toplum içinde denetim ve takibi yapılan yükümlülerin belirlenen risk ve ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılması amacıyla eğitim ve iyileştirme faaliyetleri yürütülerek diğer kurumlarla ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde, bireysel görüşme ve grup çalışmaları yapılması, boş zamanların yapılandırılması, rehberlik çalışmaları yürütülmesi, yükümlülerin meslek kurslarına ve eğitim programlarına katılmalarının sağlanması gibi faaliyetleri yer alıyor. Üniversite ve Adalet Bakanlığı Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığı protokol aynı zamanda eğitim ve iyileştirme faaliyetleri, çocuklara yönelik faaliyetler, bağımlılıkla mücadeleye yönelik faaliyetler, ortak projeler ve ar-ge faaliyetleri, personele yönelik faaliyetler, sosyal ve kültürle faaliyetler, koruma kurullarına yönelik faaliyetler ve kamu yararına çalışmaya yönelik faaliyetler olmak üzere bu alanları içine alıyor. Protokolle, Ziraat Fakültesi akademik personeli tarafından kendilerine tahsis edilen bölgede hükümlülere aromatik bitki yetiştiriciliği kursu verilmesi de planlanıyor. İmza töreni sonrasında Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve beraberindekiler Kırşehir Açık Ceza Evinde faaliyet alanlarını gezerek incelemelerde bulundular.
14 Kasım 2024 Perşembe - 15:32 Emekli astsubay belediyenin ödemesini yapmadığını belirttiği Atatürk portresini geri aldı Kırşehir’de Cumhuriyetin 100. yılında belediye tarafından alınarak sergilenen Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki portresinin 1 yıl boyunca ödemesinin yapılmadığını belirten ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediyeden portresini geri aldı. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’ne giderek portreyi alan ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediye yetkililerinin kültür merkezinde üzerine yüründüğünü öne sürdü. Altıok açıklamasında, "Dün akşamki tehditvari söylemlerinden sonra resmime zarar gelmesin diye almak zorunda kaldım. Resmimi evime getirdim ve içim rahat" dedi. "Yapılanları yakıştıramadım" Kırşehir Belediyesi’nin Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları için aldığı portre konusunda kaosa dönüşen süreçle ilgili kendisine yapılanları yakıştıramadığını belirten Altıok, "Belediye başkanı ve yardımcılarının bu şekilde davranması beni üzdü. Sabah resmimi alırken 10-15 kişi beni tek bularak üzerime yürüdü. Resmimin arkasında yer alan menteşeleri için çıkarttığım tornavidamla bana saldırıyor gibi tehditvari söylemlerde bulundular. Güvenlikçileri üzerime göndererek ’Atın dışarı’ gibi söylemler oldu" diye konuştu. Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ödemenin yapılarak belediyeye tablonun hediye edileceği bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını fakat bu söylemi sanki söylememişler gibi aktardıklarını belirten Altıok, "Daha önce söyledikleri ’TSO yolu, ihale yolu ya da mezatta resmini satarız söylemlerini ispat edebilir misin?’ diye konuşuyorlar. Söylemlerini inkar ediyorlar. Benim sizlerin resmimi satmanıza ihtiyacım da yok zaten" dedi. Kargo aracı yetkilisi Kasım Öksüz ise uzun yıllardır eşya taşımacılığı yaptığını ve kendisinin ilk kez paha biçilmez bir tabloyu taşıdığını belirtti.
Kırşehir’de ’Halk Ozanı’  251 kişi belge sahibi oldu
08 Şubat 2024 Perşembe - 14:49 Kırşehir’de ’Halk Ozanı’ 251 kişi belge sahibi oldu Kırşehirli Mahalli Sanatçılar; ’Bozkırın Tezenesi’ efsanesini sürdürmek isterken şehirde 251 halk ozanı belge sahibi oldu. Merhum Bozlak Ustası Neşet Ertaş ve Babası Muharrem Ertaş’tan sonra geleneğin temsilcileri 7’den 70’e eğitimli, eğitimsiz bir araya geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şair, ozan, zanaatkara verilen ’Halk Ozanı’ belgesini UNESCO Müzik Şehri Kırşehir’de alan kişi sayısı da 251 oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Belgesine sahip olan sanatçılar; bozkır geleneğini yaşatmak isterken hem de belge ile birlikte bakanlığın etkinliklerinde aşıklar geleneğini sürdürecek faaliyetlerde bulunabiliyor. Ses ve bağlama sanatçıları ile ozanların tek amacı da Ertaş’ların geleneğini sürdürmek. Kırşehir’de, ilk kez Kültür Bakanlığı halk ozanı belgesine sahip olan kadın Ayşe Tekin, Neşet Ertaş ailesinin ’abdallık’ geleneğinde pir olduğunu ve çocukluğundan bu yana türkülere ilgisinin odluğunu söyledi. 12 yaşında iken müziğe başlayan ve hayatını etkileyen en önemli insanın Neşet Ertaş olduğunu ifade eden halk ozanı İsa Erdoğan ise açıklamasında; "Neşet Ertaş’ı örnek aldım. 12 yaşımda müziğe başladım. Böyle bir ozanı yaşatmak ve geleceğe miras bırakmak bizler için önemli. Bizden sonra gelen nesiller de bu anlayışı ve ’abdallık’ geleneğini sürdürür" dedi. Kırşehir’de ’Küçük Neşet’ olarak tanınan Ümit Yaşar Apaydın ise müziğe küçük yaşlarda başlamasının temelinde Neşet Ertaş ve babası Muharrem Ertaş’ın müziğini sürdürdüğünü belirtti. Kırşehir’de, 254 halk ozanı var İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Eyüp Temur ise şehirde 251 halk ozanının var olduğunu ve Kültür Bakanlığı’ndan tescil aldığını aktardı. Temur, açıklamasında; "Bozlak denildiğinde akla gelen ilk şehir Kırşehir’dir. Muharrem, Neşet Ertaş, Hacı Taşan, Çekiç Ali Aşık Seyfullah gibi ozanlar var. 2019 yılında Kırşehir müzik şehri ilan edildi. Bizler, 7’den 70’e bozlak kültürünü geliştirmek ve devam ettirmek istiyoruz. Bozlak söyleyenlerin gırtlak ağızları farklı, yeni nesilleri bu orijinalliği bozmadan yetiştirmek istiyoruz" diye konuştu. (EÖ-TB-
Memleket Partili Baltalık: "Asrın felaketini yaşadık, ders aldık mı?"
06 Şubat 2024 Salı - 12:13 Memleket Partili Baltalık: "Asrın felaketini yaşadık, ders aldık mı?" 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan Memleket Partisi Kırşehir il başkanı Gülay Baltalık, "Asrın felaketini yaşadık, ders aldık mı?" dedi. İl Başkanı Baltalık, "Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 6 Şubat tarihiyle zaman durdu. Bir yılda tamamlanamayan konut gerçeği kadar bizler vefat eden kişilerimizin sayısı ve kayıplarda karmaşa yaşadık. İnsanımız, gerçekler kadar şartsız destek bekliyor" dedi. Mezarlıklar, yıkık binalar ve destek bekleyen insanların acılarına milletçe ortak olunduğunu aktaran Baltalık, açıklamasında, "Türkiye’de millet, millet olma özelliğini ırk, din, dil ayrımı gözetmeden deprem sonrasında imece usulüyle gösterdi. Bir yıl geçmesine rağmen acıları unutmadık. Unutmamız da mümkün değil. Depremin olduğu gece bölgede olan ve dokuz kez bölgeye giden Genel Başkanımız Muharrem İnce’den, bütün süreç hakkında bilgi sahibi olarak şehirlerimiz de yönlendirme ve yardım çalışmaları yaptık. Deprem üzerine konuşmaların gerçekliğinden uzak olduğunu üzülerek gördük. Bizde bu kanıyı ise tedbirsizlik oluşturdu" diye konuştu. Kırşehir’de var olan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini söyleyen Baltalık, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kırşehir’de, kaç bina var ve binalar depreme dayanıklı mı? Siz yöneticiler şehrin risk haritasını çıkardınız mı? Göstermelik anma ve birlikteyiz mesajı yerine daha ciddi çalışmalar ile kamuoyunun aydınlatılması ve insanların deprem, sel felaketi ve benzeri doğal afetlerde ne yapacağı bilincini oluşturdunuz mu?"
Bu müzeye gelenler Ahi Evran dönemini yaşıyor
02 Şubat 2024 Cuma - 13:08 Bu müzeye gelenler Ahi Evran dönemini yaşıyor Kırşehir’de, geçtiğimiz yıl Eylül ayında açılan Ahilik Müzesi, ziyaretçi akınına uğruyor. Müzeye gelenler 800 yıl önce yaşamış olan Ahi Evran dönemini yaşıyor. Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve günümüze kadar ulaşan Anadolu’nun kültürel ve sosyal değerlerini barındıran Kırşehir Ahilik Müzesi, ağırladığı ziyaretçi sayısıyla ön plana çıktı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde görevli Müdür Yardımcısı Eyüp Temur, müzenin 4 ay gibi kısa bir sürede 50 bin kişinin izlemesinin ve ziyaret etmesinin şehir için önemli bir rakam olduğunu söyledi. Temur; "Avrupa Ortaçağ yaşarken bizim insanımız 800 yıl önce Ahi Evran ile 32 esnafı teşkilatlandırdı. Türkiye’de bir çok bölgeden Gaziantep, Urfa, Antalya gibi şehre akın var. Ziyaretçiler müzeyi gezdikten sonra bölgenin büyük bir medeniyet projesi olduğu bilgisini veriyor" dedi. Konya’dan Kırşehir’e Ahilik Müzesi’ni gezmeye gelen bir vatandaş ise Ahi Evran ile ilgili anlatımları duyduğunu fakat müze alanının daha detaylı bilgi ve görsele sahip olduğunu aktardı. Kültürel manada müze gezisini önemli buluduğunu ifade eden ziyaretçi açıklamasında; "Geniş bilgiler alma imkanım oldu. Milletimiz özellikle esnafımız Ahilik Kültürünü benimsemeli ve öğrenmeli" diye konuştu. Ahi Evran-ı Veli, Ahilik teşkilatı ve esnaflık üzerine farklı obje, eşya, kıyafet, el yazması eserlerin sergilendiği müze, 800 yıllık Ahilik teşkilatı ve Anadolu’nun geçmişine ışık tutuluyor. Kırşehir Ahilik Müzesi, 36’ncı Ahilik Haftası etkinliklerinde kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Tarihi çarşıda baba ve oğlu teknolojiye direniyor
01 Şubat 2024 Perşembe - 13:47 Tarihi çarşıda baba ve oğlu teknolojiye direniyor Kırşehir’de unutulmaya yüz tutmuş geleneksel zanaatlar, 100 yıllık tarihi Uzun Çarşı’da zamana karşı direniyor. Kırşehir’de Ahi Teşkilatı’nın merkezinde yer alan ve eski dönemlerde şehirde ticaretin merkezi konumunda bulunan Uzun Çarşı, günümüzde de ticari merkezlerden bir tanesi olarak biliniyor. Aktar, keçeci, çadırcı, kalaycı gibi esnafların ağırlıklı olarak bulunduğu çarşıda bıçak bileyleme işi ile uğraşan baba ve oğlu, mesleklerinin son temsilcisi olarak zamanın teknolojisine karşı direniyor. Şehirde ve tarihi çarşıda 30 yıl önce mesleğini babasından devralan Murat İşeri, çırak yetişmemesine karşı mesleğini oğluna öğreterek gelecek kuşaklara da zanaatını bırakmak istiyor. İşeri, mesleklerini gelecek kuşaklara taşıyacak kimsenin olmamasından dolayı çocuklarının mesleği devralmasını istediğini söyledi. 30 yıldan bu yana bıçak bileylemesi ve tamiratı yapan İşeri, "Çocuklarım ellerinden geldiğince bizlere yardımcı oluyor. Başka sektörlerde çalışmalarına rağmen bana da yardım edip mesleği öğreniyorlar. Çırak yetişmiyor. En büyük sıkıntımız bu, insanlar çocukları sadece okusun istiyor. Mesleği ben babamdan devraldım, çocuklarıma devrediyorum" dedi. Babasına iş yerinde destek olan ve meslek öğrenen Celil Furkan İşeri ise babasından aldığı mesleği öğrendiğini belirtti. Oğul İşeri, "Tarihi Uzun Çarşı’da babamın babasından aldığı mesleği sürdürüyorum. En büyük problem çırak bulamamak. İnşallah bu sorunu da aşacağız" diye konuştu. Zamana karşı yarışan tarihi çarşı ise geçtiğimiz dönemlerde modern görünüme kavuşturularak ticaretin şehirde merkezi olma özelliğini taşıyor.