Yerel Haberler
Kırşehir
15 Kasım 2024 Cuma - 14:51 Cezaevindeki hükümlülerin sosyal yaşama kazandırılması protokolü imzalandı KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında, cezaevindeki hükümlülerin sosyal yaşama kazandırılma protokolü imzalandı. Protokol ile; denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlüler ve eski hükümlülerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak suç işlemelerinin önüne geçilmesi ve yeniden topluma kazandırılmaları amacıyla iyileştirme odaklı belirlenen ve taraflarca uygun görülen tüm alanlarda, planlı çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor. Çalışmalarla yükümlüler ve eski hükümlülerin iyileştirme faaliyetlerinden yararlanmaları ve denetimli serbestlik müdürlüğü personeline yönelik tamamlayıcı ve destekleyici geliştirme programlarının hazırlanması ve yürütülmesi de amaçlar arasında yer alıyor. Protokol ile toplum içinde denetim ve takibi yapılan yükümlülerin belirlenen risk ve ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılması amacıyla eğitim ve iyileştirme faaliyetleri yürütülerek diğer kurumlarla ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde, bireysel görüşme ve grup çalışmaları yapılması, boş zamanların yapılandırılması, rehberlik çalışmaları yürütülmesi, yükümlülerin meslek kurslarına ve eğitim programlarına katılmalarının sağlanması gibi faaliyetleri yer alıyor. Üniversite ve Adalet Bakanlığı Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığı protokol aynı zamanda eğitim ve iyileştirme faaliyetleri, çocuklara yönelik faaliyetler, bağımlılıkla mücadeleye yönelik faaliyetler, ortak projeler ve ar-ge faaliyetleri, personele yönelik faaliyetler, sosyal ve kültürle faaliyetler, koruma kurullarına yönelik faaliyetler ve kamu yararına çalışmaya yönelik faaliyetler olmak üzere bu alanları içine alıyor. Protokolle, Ziraat Fakültesi akademik personeli tarafından kendilerine tahsis edilen bölgede hükümlülere aromatik bitki yetiştiriciliği kursu verilmesi de planlanıyor. İmza töreni sonrasında Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve beraberindekiler Kırşehir Açık Ceza Evinde faaliyet alanlarını gezerek incelemelerde bulundular.
14 Kasım 2024 Perşembe - 15:32 Emekli astsubay belediyenin ödemesini yapmadığını belirttiği Atatürk portresini geri aldı Kırşehir’de Cumhuriyetin 100. yılında belediye tarafından alınarak sergilenen Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki portresinin 1 yıl boyunca ödemesinin yapılmadığını belirten ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediyeden portresini geri aldı. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’ne giderek portreyi alan ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediye yetkililerinin kültür merkezinde üzerine yüründüğünü öne sürdü. Altıok açıklamasında, "Dün akşamki tehditvari söylemlerinden sonra resmime zarar gelmesin diye almak zorunda kaldım. Resmimi evime getirdim ve içim rahat" dedi. "Yapılanları yakıştıramadım" Kırşehir Belediyesi’nin Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları için aldığı portre konusunda kaosa dönüşen süreçle ilgili kendisine yapılanları yakıştıramadığını belirten Altıok, "Belediye başkanı ve yardımcılarının bu şekilde davranması beni üzdü. Sabah resmimi alırken 10-15 kişi beni tek bularak üzerime yürüdü. Resmimin arkasında yer alan menteşeleri için çıkarttığım tornavidamla bana saldırıyor gibi tehditvari söylemlerde bulundular. Güvenlikçileri üzerime göndererek ’Atın dışarı’ gibi söylemler oldu" diye konuştu. Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ödemenin yapılarak belediyeye tablonun hediye edileceği bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını fakat bu söylemi sanki söylememişler gibi aktardıklarını belirten Altıok, "Daha önce söyledikleri ’TSO yolu, ihale yolu ya da mezatta resmini satarız söylemlerini ispat edebilir misin?’ diye konuşuyorlar. Söylemlerini inkar ediyorlar. Benim sizlerin resmimi satmanıza ihtiyacım da yok zaten" dedi. Kargo aracı yetkilisi Kasım Öksüz ise uzun yıllardır eşya taşımacılığı yaptığını ve kendisinin ilk kez paha biçilmez bir tabloyu taşıdığını belirtti.
Uğur Mumcu’nun doğduğu evi yazılımcılar ortaya çıkardı
31 Ocak 2024 Çarşamba - 14:32 Uğur Mumcu’nun doğduğu evi yazılımcılar ortaya çıkardı Kırşehir’de Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’nun doğduğu ev, yazılımcıların girişimleriyle ortaya çıkarıldı. Bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’nun doğduğu ev, bir grup yazılımcının çalışmaları sonucu ortaya çıkarıldı. Geçmişteki hali ve yeni haliyle görüntülenen evin Cumhuriyet’in ilk yıllarından kalma halini koruyamasa da sokakta ciddi bir değişim olmadığı görüldü. 1940’lı yıllara ait ve 2024 yılında çekilen fotoğrafa göre çok fazla değişimin olmadığı ev hakkında bilgi veren Sosyal Bilgiler Öğretmeni Şenol Dönmez, "Yazılımcılar Uğur Mumcu’nun doğduğu evi tespit etti. Mumcu, babasının görevi nedeniyle Kırşehir’den Ankara’ya taşındı. Mumcu’nun doğduğu ev ve sokakta anıları yaşıyor. İki farklı fotoğrafta da sokağın aynı olduğu ama evin değişime uğradığı görülüyor" dedi. "Mumcu’nun doğduğu ev tescillenmeli" Kırşehir Basın Konseyi Başkanı Sait Yanık ise, Mumcu’nun doğduğu Kayabaşı Mahallesi Ağalar Sokağı’ndaki evin tescillenerek koruma altına alınması çağrısında bulundu. Yanık, "Mumcu’nun doğduğu ev Kırşehir’in en eski mahallerinden birisinde. Bu mahallede Uğur Mumcu’yu anlatan hiçbir ibare yok. Evin bulunduğu caddenin adının değiştirilmesini talep ediyoruz. Şayet imkan varsa Mumcu’nun doğduğu evin istimlak edilmesini, tarihi yapısına uygun şekilde restore edilip müzeye çevrilmesini istiyoruz" dedi. Merhum Gazeteci Uğur Mumcu anısına vefatının ardından üzerinde kalem ve adının yazılı olduğu bir anıt yapılmıştı.
Memleket Partili Baltalık: "Vatandaş üzerinden algı yapmak yerine gerçeklik üzerinden harekete geçin"
29 Ocak 2024 Pazartesi - 13:26 Memleket Partili Baltalık: "Vatandaş üzerinden algı yapmak yerine gerçeklik üzerinden harekete geçin" Kırşehir’de Memleket Partisi İl Başkanı Gülay Baltalık; siyasi partilerin vatandaşı kandırmak için ’ön seçim’ uygulamasıyla seçim hazırlığı yaptığını söyledi. Baltalık açıklamasında; "Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde siyasi partilerin Kırşehir’de vatandaşa şirin görünme çabasına şahitlik ediyoruz. İttifaklar ve sözde halk gezileriyle vatandaş kandırılmaya ve gerçek gündem saf dışı edilmeye çalışılıyor" dedi. "Ekonomi, liyakat, işsizlik, hukuk ve yatırımların öncelik sırasından çıkarılmaya çalışıldığını ifade eden Baltalık; "Kırşehir’de, Kırşehir Belediyesi için siyasi partilerin adaylık yarışı hız kesmiyor. Adayların halkın gözü önünde birbirleriyle absürt diyaloglarına şahitlik ediyoruz. Birileri demokrasi dersini ön seçimle diğerleri ise eski projeleri yeniymiş ve şehir içinmiş gibi halka sunuyor. Memleket Partisi olarak bizler ise bu yarışta liyakat ve gerçekliği halka anlatma görevini üstleniyoruz . Anlatmayı da ısrarla sürdüreceğiz" diye konuştu. Söylemlerle halkın kandırıldığını ifade eden Başkan Baltalık açıklamasını şöyle sürdürdü: "Memleket Partisi’nden ya da diğer siyasi partilerden her aday hatta seçilen başkan, depreme dirençli kentler inşa etmek için seçilmeden ve seçildikten sonra girişimde bulunarak Memleket Partisi’nin önerilerini de dinleyerek harekete geçsinler. Akıl dışı söylemleri bırakıp halkın içerisinde olduğu gerçekliği görsünler. Vatandaş üzerinden algı yapmak yerine gerçeklik üzerinden adım atılmalı."
Yüzyıl önce temelleri atılan ve tamamlanamayan cami yüksek binalar arasında kaldı
27 Ocak 2024 Cumartesi - 11:11 Yüzyıl önce temelleri atılan ve tamamlanamayan cami yüksek binalar arasında kaldı 100 yıl önce Kırşehir’de temelleri atılan ’Na Tamam’ (tamamlanamamış) olarak bilinen cami yüksek binalar altında kaldı. Eski Kırşehir Müftüsü Ahmet Müfit Kurutluoğlu ve cemaati tarafından yapımına başlandığı bilinen cami temeli, cumhuriyet ile yaşıt. Şehirde ’Na Tamam’ olarak bilinen alan koruma altında olmasına rağmen yüksek binalar arasında kalan cami çalışmalarıyla ilgili tarihi kaynaklardan bilgi veren Sosyal Bilgiler Öğretmeni Şenol Dönmez; bir asır önce temelleri atılmasına rağmen cami alanının tamamlanamadığını fakat minare alanı, minberi ve kıblesinin görüldüğünü söyledi. Dönmez açıklamasında, "Bir asır önce temelleri atılmış fakat bırakılmış. Cami temeli 1920’li yıllarda atılmış. Cami gezildiğinde kıblesi, minaresi ve çevresinde eski mezar taşları var" dedi. İstiklal Savaşı döneminde temelleri atılmış Kırşehir’de var olan ve İstiklal Savaşı döneminde temellerinin atıldığı tarihi kaynaklarda yer alan cami, 100 yıl geçmesine rağmen temelleri üzerinde duruyor. Tarihi alanın koruma altında olmasının önemine dikkat çeken Dönmez, "Tarihi kaynaklar ’Na Tamam’ ismini veriyor. 100 yıl öncesinden atılan temeller tamamlanamamış ve öylece kalmış" diye konuştu. Bölgede yaşayan vatandaşlar da cami temelinin geçmişte yaşayan insanlar tarafından atıldığını belirtiyor. Caminin bulunduğu Kayabaşı bölgesi ise eski binaların bulunmasıyla bilinen bir mahalle olma özelliğini taşıyor.