Yerel Haberler
Kırşehir
15 Kasım 2024 Cuma - 14:51 Cezaevindeki hükümlülerin sosyal yaşama kazandırılması protokolü imzalandı KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında, cezaevindeki hükümlülerin sosyal yaşama kazandırılma protokolü imzalandı. Protokol ile; denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlüler ve eski hükümlülerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak suç işlemelerinin önüne geçilmesi ve yeniden topluma kazandırılmaları amacıyla iyileştirme odaklı belirlenen ve taraflarca uygun görülen tüm alanlarda, planlı çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor. Çalışmalarla yükümlüler ve eski hükümlülerin iyileştirme faaliyetlerinden yararlanmaları ve denetimli serbestlik müdürlüğü personeline yönelik tamamlayıcı ve destekleyici geliştirme programlarının hazırlanması ve yürütülmesi de amaçlar arasında yer alıyor. Protokol ile toplum içinde denetim ve takibi yapılan yükümlülerin belirlenen risk ve ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılması amacıyla eğitim ve iyileştirme faaliyetleri yürütülerek diğer kurumlarla ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde, bireysel görüşme ve grup çalışmaları yapılması, boş zamanların yapılandırılması, rehberlik çalışmaları yürütülmesi, yükümlülerin meslek kurslarına ve eğitim programlarına katılmalarının sağlanması gibi faaliyetleri yer alıyor. Üniversite ve Adalet Bakanlığı Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığı protokol aynı zamanda eğitim ve iyileştirme faaliyetleri, çocuklara yönelik faaliyetler, bağımlılıkla mücadeleye yönelik faaliyetler, ortak projeler ve ar-ge faaliyetleri, personele yönelik faaliyetler, sosyal ve kültürle faaliyetler, koruma kurullarına yönelik faaliyetler ve kamu yararına çalışmaya yönelik faaliyetler olmak üzere bu alanları içine alıyor. Protokolle, Ziraat Fakültesi akademik personeli tarafından kendilerine tahsis edilen bölgede hükümlülere aromatik bitki yetiştiriciliği kursu verilmesi de planlanıyor. İmza töreni sonrasında Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve beraberindekiler Kırşehir Açık Ceza Evinde faaliyet alanlarını gezerek incelemelerde bulundular.
14 Kasım 2024 Perşembe - 15:32 Emekli astsubay belediyenin ödemesini yapmadığını belirttiği Atatürk portresini geri aldı Kırşehir’de Cumhuriyetin 100. yılında belediye tarafından alınarak sergilenen Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki portresinin 1 yıl boyunca ödemesinin yapılmadığını belirten ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediyeden portresini geri aldı. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’ne giderek portreyi alan ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediye yetkililerinin kültür merkezinde üzerine yüründüğünü öne sürdü. Altıok açıklamasında, "Dün akşamki tehditvari söylemlerinden sonra resmime zarar gelmesin diye almak zorunda kaldım. Resmimi evime getirdim ve içim rahat" dedi. "Yapılanları yakıştıramadım" Kırşehir Belediyesi’nin Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları için aldığı portre konusunda kaosa dönüşen süreçle ilgili kendisine yapılanları yakıştıramadığını belirten Altıok, "Belediye başkanı ve yardımcılarının bu şekilde davranması beni üzdü. Sabah resmimi alırken 10-15 kişi beni tek bularak üzerime yürüdü. Resmimin arkasında yer alan menteşeleri için çıkarttığım tornavidamla bana saldırıyor gibi tehditvari söylemlerde bulundular. Güvenlikçileri üzerime göndererek ’Atın dışarı’ gibi söylemler oldu" diye konuştu. Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ödemenin yapılarak belediyeye tablonun hediye edileceği bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını fakat bu söylemi sanki söylememişler gibi aktardıklarını belirten Altıok, "Daha önce söyledikleri ’TSO yolu, ihale yolu ya da mezatta resmini satarız söylemlerini ispat edebilir misin?’ diye konuşuyorlar. Söylemlerini inkar ediyorlar. Benim sizlerin resmimi satmanıza ihtiyacım da yok zaten" dedi. Kargo aracı yetkilisi Kasım Öksüz ise uzun yıllardır eşya taşımacılığı yaptığını ve kendisinin ilk kez paha biçilmez bir tabloyu taşıdığını belirtti.
Vatandaşın fendi belediyeyi yendi
23 Ocak 2024 Salı - 12:12 Vatandaşın fendi belediyeyi yendi KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’de merkez Kayabaşı Mahallesinde bulunan arsanın ruhsatlandırması sorunu çözülemiyor. Mağdur edildiğini iddia eden İsmail Eraslan, mevcutta olan yerinin iadesini istiyor. Kırşehir’de benzin istasyonu yapmak isteyen kendi arazisini ticari alana çevirdikten sonra tapusunu alan İsmail Eraslan, benzin istasyonu oluşturamayarak ruhsat alamadı. Eraslan; "Biz akaryakıt istasyonu yaptık. Şikayet sonrası davayı kaybettik. Akaryakıt istasyonu olabilmesi için arazinin alan şekline gelmesi gerekiyor. Ada yapılıyor, yol gösteriliyor. Biz ise mahkemeyi kaybettikten sonra ise belediyeden yerimizi istedik” dedi. Ticari yer yaptıktan sonra arazisini ruhsat sorunu olunca normal şekline çevirmek isteyen Eraslan, belediyeden mevcut yerini yeniden istedi. 472 metre kaybı için mahkemeye veren ve Yozgat İdare Mahkemesi kararına göre mahkemeyi de kazanan Eraslan, “Kırşehir Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu’na durumu izah ettik. Bize ’tamam’ dedi sonra ise ’olmuyormuş’ diye söyledi. Yer verilmediği gibi bizi de mağdur ediyorlar. Mahkeme kararımıza rağmen bizi oyalıyorlar. Uzlaşı için gitmemize rağmen mevcut yerimizin verilmesini istiyoruz” diye konuştu. Kırşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri ise arazi üzerinde bedelsiz terk yapıldığını, ada oluşturulması için giden yollardan dolayı arsanın metrekaresinde küçülme olduğunu ve mevcut bulunan yerde yer olmadığını tapudan da geri dönüş yapılamamasını gerekçe gösteriyor.
Tarihe büyük saygısızlık
20 Ocak 2024 Cumartesi - 14:42 Tarihe büyük saygısızlık Kırşehir’de, bir grup, tarihi caminin çeşmesine sprey boyalarla yazı yazıp akan çeşme altına ayakkabı koydu. Medrese Mahallesi’nde yer alan ve 1820’li yıllarda yapıldığı bilinen tekke çeşmesi görüntüsüyle sosyal bilgiler öğretmenini harekete geçirdi. Öğrencilerine şehrin tarihi bilgisini veren ve gezdiren Şenol Dönmez, 1820 yılında yapıldığı bilinen tarihi çeşme alanını öğrencilerle temizleyip tarihe sahip çıkmaları bilgisini verdi. Kırşehir’de il genelinde 18 çeşmenin kendini bilmez kişiler tarafından tahrip edildiğini aktaran Dönmez, "Tarihi mekanları öğrencilerime gezdiriyorum. Halk imaret çeşmesi olarak biliyor fakat tekke çeşmesini gördüm ve hayretler içerisinde kaldım" dedi. 19. Yüzyılda yapıldı, tarihe sahip çıkmak sorumluluk Kırşehir’de, Osmanlılar döneminde yapılan çeşme hakkında bilgi veren ve yeni yetişen neslin tarihi objelere sahip çıkmasının önemini anlatan Dönmez, açıklamasında; "Çeşme tek cepheli ve kesme taştan yapılmış. Şuanki hali ise berbat. Öğrencilerimle gezerken ben utandım. Tarihin ’ihya’ projesinin olması gerekir. Bu tür yapıların ayağa kaldırılması gerekir. Kırşehir’de bu durumda olan 18 çeşme tespit ettik. Bir çoğu atıl durumda. Ecdat, yapmış ve bizlere emanet etmiş. Çocuklarımızın ise ecdadın yapmış olduğu eserleri sahiplenmesi ve tarihini bilmesi gerekir. Sprey boya ile tarihe zarar verenler hakkında ise hiçbirşey söyleyemiyorum" diye konuştu. Bölgede Sosyal Bilgiler Öğretmeni Dönmez ile temizlik yapan çocuklar ise bölgeye çocukların ve farklı kişilerin çöplerini çeşme altına attığını ve öğretmenin duyarlılığıyla farklı bir çalışma yaptıklarını belirttiler. Çeşme üzerinde yer alan eski yazıların ise okunamayacak durumda kırılmış durumda olduğu görüldü.