Yerel Haberler
Kırıkkale
Sağlıkta hiyerarşik sistem hastane yoğunluğunu azaltıyor 15 Kasım 2024 Cuma - 12:56:53 Kırıkkale’de sağlık hizmetlerinde verimliliği artırmak ve hastane yoğunluğunu azaltmak amacıyla, acil durumu olmayan vatandaşlara aile hekimlerine başvurmaları önerildi. Aile hekimlerine giden vatandaşlar da aldıkları sağlık hizmetinden memnuniyetlerini dile getirdi. Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, Hürriyet Aile Sağlığı Merkezi’ni ziyaret ederek aile hekimleri ve vatandaşlarla bir araya geldi. Ziyareti sırasında aile hekimleriyle bir araya gelen Vali Makas, sağlık çalışanlarının taleplerini ve önerilerini dinledi. Ayrıca merkezde muayene için bulunan vatandaşlarla sohbet eden Makas, sağlık hizmetlerinden memnuniyet durumlarını sordu. Gazetecilere yaptığı açıklamalarda bulunan Vali Makas, sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmak için birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha aktif kullanılmasının önemine dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinde hiyerarşik sıranın korunması gerektiğini belirten Vali Makas, "Her bir doktorumuza ayda yaklaşık 4 bin hastanın düştüğü bir merkezdeyiz. Bu hastalarımızın birinci basamağı atlayarak üst basamak sağlık merkezlerine yönelmesi yoğunluğu artırıyor. Önemli olan, yerinde ve hiyerarşik sıraya uygun şekilde hizmet almaktır" dedi. Vatandaşlara birinci basamak sağlık hizmetlerini kullanma çağrısı yapan Makas, "Lütfen acil gerektirmeyen bir hizmeti öncelikle birinci basamak sağlık hizmeti veren aile hekimlerimizden almaları gerektiği noktasında bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. İnanıyoruz ki kurulan sisteme halkımız ne kadar entegre olabilirse, inşallah bu sistem daha da ileriye taşınacak" ifadelerini kullandı. Sağlık sistemindeki dönüşüme dikkat çeken Makas, Kanuni Sultan Süleyman’ın "Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi" sözlerini hatırlatarak Türkiye’nin sağlık alanında dünyaya örnek bir model sunduğunu söyledi. Şehir hastaneleri ve devlet hastanelerinin, özel hastaneleri dahi geride bıraktığını belirten Vali Makas, "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm Sağlık Bakanlarına, teşkilatına ve aile hekimlerimize Kırıkkale’miz adına teşekkür ediyorum" diye konuştu. Vatandaşlar da aile hekimlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. 83 yaşındaki Ekrem Demirhan, "Çok güzel ilgi ve alaka var. Çok memnunuz," derken, 74 yaşındaki İsmail Gören, "Aile hekimimiz bizimle çok iyi ilgileniyor. Allah razı olsun" şeklinde konuştu. Gökhan Aydın ise, "Aile hekimimiz hastanelerden bile iyi ilgileniyor" diyerek memnuniyetini ifade etti.
13 Kasım 2024 Çarşamba - 12:14 2 AK Partili Meclis Üyesi başkanlık için yarıştı, cinayetle boşalan koltuğa Akyüz oturdu Kırıkkale’de geçtiğimiz hafta kuzeni tarafından düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden Balışeyh Belediye Başkanı Hilmi Şen’in yerine AK Parti Meclis Üyesi Savaş Akyüz seçildi. Balışeyh Belediye Meclisi toplantı salonunda yapılan oylamada, iki aday yarıştı. Akyüz, 5 oy alarak yeni başkan olurken, diğer aday AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ömer Sancak ise 4 oy aldı. Başkan seçilmesinin ardından konuşan Savaş Akyüz, adaletli bir seçim süreci geçirdiklerini vurgulayarak, "Görevi en iyi şekilde yerine getireceğim. Destek olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi. Geniş çaplı güvenlik önleminin alındığı meclis salonunda yapılan seçin, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Yeni başkan Savaş Akyüz kimdir 1974 yılında Balışeyh’te doğan Savaş Akyüz, lise eğitimini Kırıkkale Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamladı. Balışeyh Pankobirlik’te 10 yıl memur olarak görev yapan Akyüz, aynı zamanda çiftçilikle uğraşarak ilçe halkı tarafından tanınan bir isim oldu. Evli ve 4 çocuk babası olan Akyüz, 2 dönem boyunca AK Parti Balışeyh Meclis Üyeliği görevini yürüttü. Cinayet olayının geçmişi TOKİ bölgesinde 4 Kasım günü yaşanan cinayet olayında, Belediye Başkanı Hilmi Şen, altyapı çalışmalarını incelemek üzere seyir halindeyken makam aracına yapılan silahlı saldırıda ağır yaralandı. Başkan Şen, husumetli olduğu amcasının oğlu Erdem Şen’in saldırısı sonucu şoförü Mikayil Çelikkol (40), Ömer Şengül (42) ve Koray Kaya (45) ile birlikte hedef alındı. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan Başkan Şen ve şoförü Çelikkol, Yüksek İhtisas Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Yaklaşık 3 ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik açıklamalara tepki göstererek Yeniden Refah Partisi’nden istifa eden Hilmi Şen, 6 Kasım’da AK Parti’ye katılmaya hazırlanıyordu.
Kırıkkale’de Amatör Spor Haftası coşkuyla başladı
07 Ekim 2024 Pazartesi - 19:51 Kırıkkale’de Amatör Spor Haftası coşkuyla başladı Kırıkkale’de Amatör Spor Haftası, büyük bir coşkuyla başladı. Mehter marşları eşliğinde kortej yürüyüşüyle başlayan etkinlik, halk oyunları gösterileri ve spor aktiviteleriyle renkli görüntülere sahne oldu. Kırıkkale’de Amatör Spor Haftası, Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle başladı. Öğrenciler ve protokol üyeleri, açılan Türk bayrağı ve Atatürk posteriyle Mehter Takımı’nın marşları eşliğinde yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından düzenlenen etkinliklerde halk oyunları gösterisi ve çeşitli spor dallarının tanıtım gösterileri gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş, amatör sporculara yönelik motivasyon dolu açıklamalarda bulundu. Güneş, amatör olarak spora başlayan gençlerin azim ve kararlılıkla ilerleyerek profesyonelliğe adım atabileceğini belirtti. Güneş, konuşmasında, "Aranızda millî sporcular var, bu ülkenin bayrağını göndere çektiren sporcularımız var. Onları bir kez daha tebrik ediyorum" dedi. Spora yeni başlayan gençlere seslenen Güneş, gençlerin sadece sporda değil, derslerinde de başarılı olmaları gerektiğini vurguladı. "Siz gençler, bu vatanı en ileriye, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracak olanlarsınız" diyen Güneş, gençlere güveninin tam olduğunu ifade etti. Mehter marşına da atıfta bulunan Güneş, "Mehteran, ’Türkler geliyor’ dedi. Dolayısıyla var olan ve gelecek olan Türkler sizlersiniz. Sizlere güveniyoruz, güvenimiz de tamdır" sözleriyle genç sporculara moral verdi. Etkinliğe, Vali Yardımcısı Mustafa Erkayıran, Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Genç, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) İl Başkanı Sırrı Zengin, il müdürleri ve öğrenciler katıldı.
41 milyon liralık araç yatırımı 2 yılda kendini amorti edecek
07 Ekim 2024 Pazartesi - 18:23 41 milyon liralık araç yatırımı 2 yılda kendini amorti edecek Kırıkkale Belediyesi, 41 milyon liralık yatırımla filosuna kattığı 23 yeni araçla şehirde hizmet kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Özel sektörden hizmet alımını sonlandırmak amacıyla alınan bu araçların 2 yıl içinde maliyetini amorti etmesi bekleniyor. Kırıkkale Belediyesi, vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için araç filosunu genişletti. Belediyenin filosuna 41 milyon liralık yatırımla 23 yeni araç eklenirken, bu hamleyle özel sektörden hizmet alımının önüne geçildi. Belediye Başkanı Ahmet Önal, doğru yöntem ve metot izleyerek bu araçları şehre kazandırdıklarını ifade etti. Başkan Önal, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Toplam 41 milyon TL’lik bir ödeme yapıldı. Yaklaşık 2 yılda araçlarımızın tamamını amorti etmiş olacağız. Çok kârlı bir anlaşma oldu. Bu süreci, kendi öz kaynaklarımızı kullanarak, dışarıdan hizmet alımı gerçekleştirmeden başardık. Kendi araç filomuzu güçlendirmiş olduk. Bu önemli bir hizmetti ve doğru bir metottu. Allah hayırlı uğurlu etsin" dedi. Yeni araçların birçok belediye müdürlüğünün çalışmalarını kolaylaştıracağını vurgulayan Önal, "Verdiğim bir sözü daha tutmuş olmanın mutluluğunu yaşıyorum" diyerek belediyenin vatandaşlara verdiği hizmetlere olan bağlılığını yineledi. Araç alımına yönelik vatandaşlar da memnuniyetlerini dile getirdi. Mustafa Yılmaz, "Allah razı olsun, ne güzel bir hizmet ayağımıza kadar geliyor. Her şeyimiz var, çok şükür" ifadelerini kullanırken, Haydar Çiftçi de, "Alınan araçlar çok güzel. İnşallah vatandaşa hizmet olarak da çok güzel olacak" şeklinde konuştu. Nurseven Erkal ise, "Biz belediye başkanımızla çok gurur duyuyoruz. Seve seve, gurur duya duya seçtik. Her yaptığı hizmette de yanındayız" diyerek Başkan Önal’a destek verdi.
41 milyon liralık araç yatırımı, 2 yılda kendini amorti edecek
07 Ekim 2024 Pazartesi - 18:10 41 milyon liralık araç yatırımı, 2 yılda kendini amorti edecek Kırıkkale Belediyesi, 41 milyon liralık yatırımla filosuna kattığı 23 yeni araçla şehirde hizmet kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Özel sektörden hizmet alımını sonlandırmak amacıyla alınan bu araçların, 2 yıl içinde maliyetini amorti etmesi bekleniyor. Kırıkkale Belediyesi, vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için araç filosunu genişletti. Belediyenin filosuna 41 milyon liralık yatırımla 23 yeni araç eklenirken, bu hamleyle özel sektörden hizmet alımının önüne geçildi. Belediye Başkanı Ahmet Önal, doğru yöntem ve metot izleyerek bu araçları şehre kazandırdıklarını ifade etti. Başkan Önal, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Toplam 41 milyon TL’lik bir ödeme yapıldı. Yaklaşık 2 yılda araçlarımızın tamamını amorti etmiş olacağız. Çok kârlı bir anlaşma oldu. Bu süreci, kendi öz kaynaklarımızı kullanarak, dışarıdan hizmet alımı gerçekleştirmeden başardık. Kendi araç filomuzu güçlendirmiş olduk. Bu önemli bir hizmetti ve doğru bir metottu. Allah hayırlı, uğurlu etsin" dedi. Yeni araçların birçok belediye müdürlüğünün çalışmalarını kolaylaştıracağını vurgulayan Önal, "Verdiğim bir sözü daha tutmuş olmanın mutluluğunu yaşıyorum" diyerek belediyenin vatandaşlara verdiği hizmetlere olan bağlılığını yineledi. Araç alımına yönelik vatandaşlar da memnuniyetlerini dile getirdi. Mustafa Yılmaz, "Allah razı olsun, ne güzel bir hizmet ayağımıza kadar geliyor. Her şeyimiz var, çok şükür" ifadelerini kullanırken, Haydar Çiftçi de, "Alınan araçlar çok güzel. İnşallah vatandaşa hizmet olarak da çok güzel olacak" şeklinde konuştu. Nurseven Erkal ise, "Biz belediye başkanımızla çok gurur duyuyoruz. Seve seve, gurur duya duya seçtik. Her yaptığı hizmette de yanındayız" diyerek Başkan Önal’a destek verdi.
Minik yürekler, çizdikleri resimlerle Filistin’e destek vererek savaşa ’dur’ dedi
06 Ekim 2024 Pazar - 16:03 Minik yürekler, çizdikleri resimlerle Filistin’e destek vererek savaşa ’dur’ dedi Kırıkkale’de ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla toplanan vatandaşlar, İsrail ve ABD’yi protesto etti. Çocuklar ise Filistin’deki zulmü çizdikleri resimlerle anlatıp, savaşa "dur" mesajı verdi. Kırıkkale’de, Nur Camii avlusunda toplanan sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail ve ABD’yi protesto etti. Öğle namazının ardından düzenlenen etkinlik, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayıp, yapılan dua ile devam etti. Diyanet-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Murat Çiğdemtepe, bir basın açıklaması yaptı. Çiğdemtepe, Batılı emperyalist güçlerin İsrail aracılığıyla İslam ve Müslümanlara düşmanlık beslediğini belirterek, "Tarihin hiçbir döneminde ve dünyanın hiçbir yerinde katilin, soykırımcının bu kadar desteklendiği başka bir örnek yoktur" ifadelerini kullandı. Protestonun ardından Filistin’e Destek Platformu ve sivil toplum kuruluşları tarafından çocuklar için özel bir "Çiz" etkinliği düzenlendi. Çocuklar, Filistin’deki acıyı resimlerle anlatırken zulme dikkat çekti. 10 yaşındaki Meryem Öztürk, "Burada Filistin’in özgürlüğünü resmediyoruz. Filistinli kardeşlerimizin ölmesini istemiyoruz. Bütün Müslüman âlemine dua ediyoruz" sözleriyle duygularını ifade etti. 11 yaşındaki Zeynep Karabal ise, "Savaşa ’dur’ demek isterim. Barış dolu bir dünya isterim. Orada küçük çocukları katlediyorlar. Bu yaptıkları çok kötü bir şey" diyerek savaşa tepkisini dile getirdi. Platform görevlisi Rümeysa Saçak ise, "Filistinli çocuklar için ’Çiz’ etkinliği organize ettik. Bu etkinliğimiz 81 ilde eş zamanlı olarak yapılıyor. Çocukların bu konuda bilinçlenmesini umut ediyoruz" dedi.
Alın teriyle gelen kazanç: Torlukçuların zorlu kömür mesaisi
06 Ekim 2024 Pazar - 11:04 Alın teriyle gelen kazanç: Torlukçuların zorlu kömür mesaisi Kırıkkale’de mevsimlik işçiler, yerleştikleri ormanlık alanda zor şartlar altında mangal kömürü üretiyor. Bir sezonda 55 ton kömür üreten işçiler, Türkiye’nin farklı şehirlerine tonunu 22 bin liradan satarak ekonomik kazanç sağlıyor. Diyarbakır’dan kilometrelerce yol kat ederek Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesindeki ormanlık bölgeye yerleşen Aksakal ve Kardelen aileleri, 7 ay boyunca zorlu şartlar altında çadırlarda yaşıyor. Aslen Mardinli olan aile, asırlık "konar-göçer" çadır geleneğini sürdürerek meşe odunundan mangal kömürü üretiyor. Mevsimlik işçiler, geçimlerini sağlamak için büyük emek harcıyor. Meşe odununun odun kömürüne dönüştürülmesi sırasında işçiler hem yoğun dumanla mücadele ediyor hem de uzun saatler boyunca sıcaklıkla başa çıkmak zorunda kalıyor. "Torlukçular" olarak da bilinen kömür üreticileri, sabahın ilk ışıklarıyla ormanda odun kesimi için mesaiye başlıyor. Traktörlerle ocak sahasına taşınan odunlar, Orman İşletme Müdürlüğü’nün izin verdiği alanlardan kesilerek boyutlarına göre ayrılıyor. Ardından koni şeklinde dizilen odunlar, saman ve toprakla kaplanarak yaklaşık 400-500 derece ısıyla kömüre dönüştürülüyor. Kömürlerin kül olmaması için üretim sürecinde 24 saat nöbet tutuluyor. Bir sezonda yaklaşık 55 ton kömür üreten aile, mangal kömürünün tonunu 22 bin liradan toptancılara satıyor. Kömür üreticisi Engin Kardelen, üretim sürecinin zorlu ve emek gerektiren yanlarını İhlas Haber Ajansı’na anlattı. Kardelen, kömür üretimi için birçok aşamadan geçtiklerini ve bu işin aile desteğiyle sürdürüldüğünü söyledi. "Gece gündüz çalışmak zorundasın" Ürettikleri meşe kömürlerini Türkiye’nin her yerine gönderdiklerini ifade eden Kardelen, "Biz meşe kömürü üretiyoruz. İhaleleri devletten alıyoruz. Kesimini yapıyoruz, buduyoruz, taşıyoruz, çatıyoruz, topraklıyoruz, sonra ateşe veriyoruz. Bunun yanma süreci 15-20 gün sürüyor. Kömür olduktan sonra bunları Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Bizim de hayatla mücadelemiz böyle. Bu iş aileyle yapılıyor. Tek başına zaten yapamazsın. Gece gündüz çalışmak zorundasın. Sabahın erken saatlerinden akşamın karanlık saatlerine kadar çalışıyoruz. Bunun nöbeti de var. Gece boyunca da yatamıyorsun. Başında beklemek zorundasın, yoksa emeğin hepsi kül olur gider" dedi. "Tonu 22 bin liradan satılıyor" Diyarbakır’dan Kırıkkale’ye çalışmak için gelen Şaban Aksakal ise meşe kömürü üretiminin uzun bir süreç olduğunu belirterek, "7 ay boyunca buradayız. İlkbaharda çalışmaya başladık. 5 ayımız doldu, 2 ay daha buradayız. Tonu 22 bin liradan satılıyor. En fazla 55 ton kömür çıkartıyoruz" ifadelerini kullandı.
Alın teriyle gelen kazanç: Torlukçuların zorlu kömür mesaisi
06 Ekim 2024 Pazar - 10:52 Alın teriyle gelen kazanç: Torlukçuların zorlu kömür mesaisi Kırıkkale’de mevsimlik işçiler, yerleştikleri ormanlık alanda zor şartlar altında mangal kömürü üretiyor. Bir sezonda 55 ton kömür üreten işçiler, Türkiye’nin farklı şehirlerine tonunu 22 bin liradan satarak ekonomik kazanç sağlıyor. Diyarbakır’dan kilometrelerce yol kat ederek Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesindeki ormanlık bölgeye yerleşen Aksakal ve Kardelen aileleri, 7 ay boyunca zorlu şartlar altında çadırlarda yaşıyor. Aslen Mardinli olan aile, asırlık "konar-göçer" çadır geleneğini sürdürerek meşe odunundan mangal kömürü üretiyor. Mevsimlik işçiler, geçimlerini sağlamak için büyük emek harcıyor. Meşe odununun odun kömürüne dönüştürülmesi sırasında işçiler hem yoğun dumanla mücadele ediyor hem de uzun saatler boyunca sıcaklıkla başa çıkmak zorunda kalıyor. "Torlukçular" olarak da bilinen kömür üreticileri, sabahın ilk ışıklarıyla ormanda odun kesimi için mesaiye başlıyor. Traktörlerle ocak sahasına taşınan odunlar, Orman İşletme Müdürlüğü’nün izin verdiği alanlardan kesilerek boyutlarına göre ayrılıyor. Ardından koni şeklinde dizilen odunlar, saman ve toprakla kaplanarak yaklaşık 400-500 derece ısıyla kömüre dönüştürülüyor. Kömürlerin kül olmaması için üretim sürecinde 24 saat nöbet tutuluyor. Bir sezonda yaklaşık 55 ton kömür üreten aile, mangal kömürünün tonunu 22 bin liradan toptancılara satıyor. Kömür üreticisi Engin Kardelen, üretim sürecinin zorlu ve emek gerektiren yanlarını İhlas Haber Ajansı’na anlattı. Kardelen, kömür üretimi için birçok aşamadan geçtiklerini ve bu işin aile desteğiyle sürdürüldüğünü söyledi. "Gece gündüz çalışmak zorundasın" Ürettikleri meşe kömürlerini Türkiye’nin her yerine gönderdiklerini ifade eden Kardelen, "Biz meşe kömürü üretiyoruz. İhaleleri devletten alıyoruz. Kesimini yapıyoruz, buduyoruz, taşıyoruz, çatıyoruz, topraklıyoruz, sonra ateşe veriyoruz. Bunun yanma süreci 15-20 gün sürüyor. Kömür olduktan sonra bunları Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Bizim de hayatla mücadelemiz böyle. Bu iş aileyle yapılıyor. Tek başına zaten yapamazsın. Gece gündüz çalışmak zorundasın. Sabahın erken saatlerinden akşamın karanlık saatlerine kadar çalışıyoruz. Bunun nöbeti de var. Gece boyunca da yatamıyorsun. Başında beklemek zorundasın, yoksa emeğin hepsi kül olur gider" dedi. "Tonu 22 bin liradan satılıyor" Diyarbakır’dan Kırıkkale’ye çalışmak için gelen Şaban Aksakal ise meşe kömürü üretiminin uzun bir süreç olduğunu belirterek, "7 ay boyunca buradayız. İlkbaharda çalışmaya başladık. 5 ayımız doldu, 2 ay daha buradayız. Tonu 22 bin liradan satılıyor. En fazla 55 ton kömür çıkartıyoruz" ifadelerini kullandı. (HA
Jandarma komandolarından kayıp kadın için geniş çaplı arama: Dağ taş didik didik ediliyor
03 Ekim 2024 Perşembe - 15:30 Jandarma komandolarından kayıp kadın için geniş çaplı arama: Dağ taş didik didik ediliyor Kırıkkale’de, 47 yaşındaki kayıp kadının bulunması için jandarma komandoları köy ve çevresinde dağ taş demeden her yeri didik didik arıyor. Kırıkkale’nin Çelebi ilçesine bağlı Karaağıl köyünde yaşayan Sevgi Gülden Yalçıner’den 25 Eylül’den bu yana haber alınamıyor. Edinilen bilgiye göre, yakınlarının kayıp başvurusu üzerine jandarma ekipleri harekete geçti. Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Yalçıner’in bulunması için geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, Yalçıner ile bağlantılı olduğu iddia edilen 8 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı. Şüpheliler ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkarılan iki kişi, "kasten adam öldürme" suçundan tutuklanarak Keskin T Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’na gönderildi. Şüphelilerden 4’ü savcılık, 2’si ise mahkeme heyeti tarafından serbest bırakıldı. Jandarma ekiplerinin yürüttüğü teknik ve fiziki takip sonucunda, Sevgi Gülden Yalçıner’in öldürülmüş olma ihtimalinin yüksek olduğu değerlendiriliyor. Bu çerçevede, jandarma komandolarının da destek verdiği arama çalışmaları, Karaağıl köyü ve çevresinde yoğunlaştırıldı. Zorlu arazi şartlarına rağmen komandolar, kayıp kadının izini sürmek için kapsamlı bir çalışma yürütüyor.