Yerel Haberler
Kilis
Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet 22 Kasım 2024 Cuma - 12:16:00 Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
Kilis’te Disiplinlerarası Gastronomi Buluşması programı düzenlendi
16 Ekim 2024 Çarşamba - 16:19 Kilis’te Disiplinlerarası Gastronomi Buluşması programı düzenlendi Kilis’te ’Disiplinlerarası Gastronomi Buluşması’ programı düzenlendi. Kilis’in ve bölgenin en önemli kültürel değerlerinden olan Kilis’teki Oylum Höyük kazı evinde Türkiye’nin 10 farklı illerden gelen gastronomi alanında lisansüstü ve doktora eğitimi gören 20 öğrenci ve öğrencilere eğitim vere 16 akademisyen ile Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna’nın katıldığı program 3 gün boyunca devam edecek. Kilis Vali Yardımcısı Murat Demirbilek, projeye katılan akademisyenlere ve öğrencilere teşekkür ederek, ‘‘Türkiye’nin her bölgesinde görev yapma fırsatımız oluyor ama Kilis’in o tarihi alanına gelince sizi alıyor ve başka yerlere götürüyor. Burada çok tarihi alan gördüm. Sizler de mutlaka bu alanları gezerek tarihi keşfedin. İnşallah güzel bir eğitim süreci ve eğitim programı olur’’ dedi. Oylum Höyük kazı Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin, akademisyenler ve öğrencilere Oylum Höyük kazıları hakkında bilgi verdi. Kazıların 37 yıldır devam ettiğini ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en uzun soluklu kazı projesi olduğunu belirterek, "Konum olarak baktığımız zaman Kilis nasıl sınır kenti ise Oylum Höyük de Tunç Çağlarında sınır kentiydi. Bu sınır siyasi bir sınır olarak düşünmeyelim coğrafi sınır olarak Anadolu Platosu’nun bittiği Suriye düzlüklerinin başladığı bir noktada yer alıyor. Bu alan bereketli Hilal Coğrafyası olarak biliniyor. Bir ucu Basra Körfezi, diğer ucu ise Doğu Akdeniz boyunca uzanan, Mezopotamya, Kuzey Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz şeridini içine alan bölgedir. Dicle ve Fırat Nehrinin suladığı bu bereketli coğrafya olarak biliniyor. Ilıman iklim şartlarıyla kuru tarım yapmaya uygun yaşam şartlarıyla binlerce yıl boyunca insanlık tarihinde çok önemli olmuştur’’ diye konuştu.
Kilis’te bin 744 deprem konutunun hepsi tamamlandı
10 Ekim 2024 Perşembe - 12:27 Kilis’te bin 744 deprem konutunun hepsi tamamlandı Kilis’te yapımı tamamlanan bin 744 deprem konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi. Evlerine taşınan depremzedeler ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek devletin şefkatini kısa sürede yanlarında hissettiklerini söyledi. Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 6 Şubat depremleri sonrası bin 365 konut ile 3 bin 22 yapının hasar gördü. Depremden etkilenen kentte yıkılan konutların yerine bin 744 deprem konutu yapıldı. TOKİ tarafından yapılan bin 744 kalıcı konutun hepsi tamamlanarak anahtarları hak sahiplerine teslim edildi. Kentte 3+1 ve 2+1 olarak yapılan TOKİ konutları, kayalık ve sağlam zeminlere inşa edildi.. Çekilen kuralar sonucunda depremzedeler tamamlanan evlerine kavuştu. ‘‘Bu güzel evleri yaparken emeği geçen herkese çok teşekkür ederim’’ 6 Şubat depremlerinde evlerinin yıkıldığını ve yeni evlerine kavuştuğunu söyleyen 70 yaşındaki depremzede Zekeriya Samancı, ’’11 ilde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş depremlerinde dışarıya çıkana kadar evimiz yıkıldı. Devletimizin vermiş olduğu çadırlarda kaldık. İnşaatı başlayan deprem konutlarını almak için adeta gün sayıyorduk ama beklediğimiz günden önce kura çekilişi oldu ve anahtarımızı teslim aldık. Bu güzel evleri yaparken emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Devletimiz bana hem ev hem de iş verdi. Sabah işime akşam da evime gidiyorum hiçbir şekilde zorlanmıyorum” dedi. ‘‘Allah devletimizden razı olsun hayalimdeki eve sahip oldum’’ Kilis’te kalıcı konutlarına yerleşen depremzede aileler, kendilerine verilen sözlerin tutulmasından ve yeni evlerine kavuşmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yaşadığı süreci anlatırken devletin her zaman yanlarında olduğunu belirten depremzede Hülya Samancı ise, "Depremlerde evimizi kaybettik ve ne yapacağımız bilmiyorduk. Devletimiz bize el uzattı, kendimize geldik. Yaralarımızı sardı, her zaman yanımızda oldu. Allah devletimizden ve milletimizden razı olsun. Muhteşem evleri çok kısa sürede yaptılar. Her zaman birileri gelip ’bir ihtiyacınız var mı?’ diye sordu. Çok mutlu oldum ve tek olmadığımızı hissettik. Eski evimden daha da güzel olan deprem konutlarına taşındığımızda sanki dünyalar benim oldu. Devletimiz bize evimizi verdi, eşime de iş verdi. Ben daha devletimden ne isteyeyim” diye konuştu.
Kilis’te il afet risk azaltma planı toplantısı düzenlendi
08 Ekim 2024 Salı - 17:58 Kilis’te il afet risk azaltma planı toplantısı düzenlendi Kilis’te 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla İl Afet Risk Azaltma Planı toplantısı düzenlendi. Kilis Valisi Tahir Şahin, "Afet risklerini azaltma planlamasında temel amaç sürdürebilirlik, güvenli ve afete dirençli bir yerleşim yeri oluşturmaktır" dedi. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığındaki video konferans toplantısının ardından Kilis Valisi Tahir Şahin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Vali Yardımcısı Hamza Özbilgi, Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecen, Özel İdare Genel Sekreteri Murat Küçükoğlu, AFAD İl Müdürü Ahmet Ongun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Tuncay Mülayım katıldı. Afetlere hazırlığın hem can kaybı hem de mal ve milli servet kaybının önlenebilmesi açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Kilis Valisi Tahir Şahin, "Afetlerin muhtemel etkilerini dikkate alarak, bu etkileri en aza indirmek adına afetler olmadan hayata geçirilmesi gerekenleri süreç içerisinde tarifleyen, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan sürdürülebilir bir plandır. Bu plan herhangi bir kurum ve kuruluşun değil ildeki tüm kurum ve kuruluşların iş birliği ile oluşturulan bir plandır. Afet risklerini azaltma planlamasında temel amacı sürdürebilirlik, güvenli ve afete dirençli bir yerleşim yeri oluşturmaktır. 6 Ocak 2021 tarihinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde 5 kişiden oluşan sekretarya ve paydaş kurumların teknik personellerinden oluşan Teknik Çalışma Grubu oluşturulmuştur. Teknik Çalışma Grubu tarafından ilimiz için deprem, kütle hareketleri, sel-taşkın ve kuraklık olmak üzere 4 afet türü belirlenmiştir. Belirlenen her afet türü için 2’şer çalıştay yapılmış ve toplamda 8 çalıştay sonucunda kent genelinde 4 amaç, 24 hedef doğrultusunda 91 eylem belirlenmiştir’’ dedi.
Kilis’te kışın vazgeçilmez lezzeti cevizli sucuk mesaisi başladı
07 Ekim 2024 Pazartesi - 14:48 Kilis’te kışın vazgeçilmez lezzeti cevizli sucuk mesaisi başladı Kilis’in yöresel tatlılarından olan kışın vazgeçilmez lezzeti cevizli sucuğun yapımına başlandı. Sucuklar evlerin damlarına serilerek kurutulduktan sonra sonra tüketiliyor. Kilis’te Eylül ayında hasadı başlayan üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Ardından üzüm suyuna ipe serilmiş ceviz, fıstık ve badem batırılıp güneşte kurutularak sucuk yapılıyor. Üzüm hasadının başlamasıyla cevizli sucuk mesaisinin devam ettiğini belirten Kilis Ziraat Odası Başkanı Güven Özdemir, "Kentin çeşitli yerlerindeki hasadı yapılan üzümler, odun ateşinde yanan ocaklarda kaynayarak koyu kıvamlı pekmez haline getiriliyor. İlimizin önemli geçim kaynaklarından olan üzümün her aşaması bizlere fayda sağlamaktadır. Bu sene rekoltenin ve fiyatların düşük olması çiftçilerimizin alternatif ürün olan üzüme yöneltti. Üzümün suyundan farklı ürünler yapıp para kazanma yollarına giden çiftçiler, ceviz, badem ve fıstığı sucuk haline getirerek mesailerine devam ediyor. Kilis’te sezon boyunca 20 ton üretim yapılmaktadır. Üretilen üzümler, Türkiye’nin her tarafına gönderilmektedir. Bağ bozumu dediğimiz üzümün sonlarına geldik. Çiftçilerimiz daha önce kendi evlerini kışlık için hazırlarken şu anda tüm Türkiye’ye ilimizden sucuk gitmektedir’’ dedi. ‘‘Eskiden evimiz için yapardık şimdi ise her bölgeye gönderiyoruz’’ Bağ bozumunun ardından toplanan üzümlerin suyunu kazanlarda kaynatarak pekmez, pestil ve sucuk yaptıklarını söyleyen Uğur Özmaya, "Eskiden annelerimiz, üzümden elde edilen suyu kazanlarda kaynatılarak pekmez haline getirerek kış aylarında yemek için sucuk ve pestil yaparlardı. Şimdi ise artan nüfustan dolayı daha çok talep gördü ve biz de ticaretine adım attık. Güneş altında kuruyan sucuklar, kent merkezindeki işyerlerine veriyoruz. Diğer bölgelerden arayan kişilere ise kargo yaparak gönderiyoruz. Eylül ayında zor şartlarda toplanan üzümler, makinada çekildikten sonra süzdürüyoruz ve daha sonra nişasta ile karıştırılıp büyük ocaklarda hazır hale getiriliyor ve daha sonra hapse dediğimiz ürün ortaya çıkıyor. İplere tek tek nakış gibi işlediğimiz badem, fıstık ve cevizi hapse ile birleştirerek güneş altında 3 ile 4 gün bekleterek kurumasını bekliyoruz’’ diye konuştu.