EĞİTİM - 16 Ekim 2024 Çarşamba 16:19

Kilis’te Disiplinlerarası Gastronomi Buluşması programı düzenlendi

A
A
A
Kilis’te Disiplinlerarası Gastronomi Buluşması programı düzenlendi

Kilis’te ’Disiplinlerarası Gastronomi Buluşması’ programı düzenlendi.


Kilis’in ve bölgenin en önemli kültürel değerlerinden olan Kilis’teki Oylum Höyük kazı evinde Türkiye’nin 10 farklı illerden gelen gastronomi alanında lisansüstü ve doktora eğitimi gören 20 öğrenci ve öğrencilere eğitim vere 16 akademisyen ile Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna’nın katıldığı program 3 gün boyunca devam edecek.


Kilis Vali Yardımcısı Murat Demirbilek, projeye katılan akademisyenlere ve öğrencilere teşekkür ederek, ‘‘Türkiye’nin her bölgesinde görev yapma fırsatımız oluyor ama Kilis’in o tarihi alanına gelince sizi alıyor ve başka yerlere götürüyor. Burada çok tarihi alan gördüm. Sizler de mutlaka bu alanları gezerek tarihi keşfedin. İnşallah güzel bir eğitim süreci ve eğitim programı olur’’ dedi.


Oylum Höyük kazı Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin, akademisyenler ve öğrencilere Oylum Höyük kazıları hakkında bilgi verdi. Kazıların 37 yıldır devam ettiğini ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en uzun soluklu kazı projesi olduğunu belirterek, "Konum olarak baktığımız zaman Kilis nasıl sınır kenti ise Oylum Höyük de Tunç Çağlarında sınır kentiydi. Bu sınır siyasi bir sınır olarak düşünmeyelim coğrafi sınır olarak Anadolu Platosu’nun bittiği Suriye düzlüklerinin başladığı bir noktada yer alıyor. Bu alan bereketli Hilal Coğrafyası olarak biliniyor. Bir ucu Basra Körfezi, diğer ucu ise Doğu Akdeniz boyunca uzanan, Mezopotamya, Kuzey Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz şeridini içine alan bölgedir. Dicle ve Fırat Nehrinin suladığı bu bereketli coğrafya olarak biliniyor. Ilıman iklim şartlarıyla kuru tarım yapmaya uygun yaşam şartlarıyla binlerce yıl boyunca insanlık tarihinde çok önemli olmuştur’’ diye konuştu.



Kilis’te Disiplinlerarası Gastronomi Buluşması programı düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul UEFA Uluslar Ligi: Karadağ: 2 - Türkiye: 1 (İlk yarı) A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup 6. maçında deplasmanda Karadağ ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı ev sahibi Karadağ’ın 2-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 4. dakikada presle kazanılan topla ceza sahasına giren Arda Güler, rakibinden sıyrılarak sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Nikic ayaklarıyla topu çeldi. 29. dakikada Marko Tuci’nin kendi yarı alanından uzun pasında Nikola Krstovic, sağ çaprazdan ceza sahasına girerek yaptığı vuruşta top ağlara gitti. 1-0 32. dakikada orta sahada kaptırılan topla hızlı atağa çıkan Karadağ’da Jovetic pasını Jankovic’e aktardı. Jankovic’in kaleciyle karşı karşıya yaptığı vuruşta kaleci Mert topu kornere çeldi. 35. dakikada Orkun’un pasında Kaan Ayhan, ceza sahası dışı sağ çaprazdan sert şutunda top az farkla dışarı gitti. 37. dakikada sağ taraftan kullanılan taç atışında Orkun ceza sahasına koşu yaparken son çizgiden topu içeri çevirdi. Kenan Yıldız’ın topun gelişine plase vuruşunda meşin yuvarlak köşeden ağlarla buluştu. 1-1 45. dakikada Jankovic’in pasında ceza sahası sağ çaprazda topla buluşan Krstovic, sert şutla topu filelere gönderdi. 2-1 Hakemler: Urs Schnyder, Marco Zürcher, Benjamin Zürcher Karadağ: Igor Nikic, Marko Tuci, Igor Vujacic, Nikola Sipcic, Marko Vukcevic, Milan Vukotic, Marko Jankovic, Stefan Loncar, Ognjen Gasevic, Nikola Krstovic, Stevan Jovetic Yedekler: Milan Mijatovic, Balsa Popovic, Milan Vusurovic, Robert Gjelaj, Driton Camaj, Stefan Mugosa, Edvin Kuc, Vladimir Jovovic, Milos Brnovic, Marko Bakic, Andrija Radulovic Teknik Direktör: Robert Prosinecki Türkiye: Mert Günok, Kaan Ayhan, Merih Demiral, Emirhan Topçu, Eren Elmalı, Orkun Kökçü, Okay Yokuşlu, Yunus Akgün, Arda Güler, Kenan Yıldız, Kerem Aktürkoğlu Yedekler: Altay Bayındır, Uğurcan Çakır, Zeki Çelik, Samet Akaydin, Enes Ünal, Bertuğ Yıldırım, Barış Alper Yılmaz, Yasin Özcan, İsmail Yüksek, Mert Müldür, Semih Kılıçsoy, Doğucan Haspolat Teknik Direktör: Vincenzo Montella Goller: Nikola Krstovic (dk. 29 ve 45) (Karadağ), Kenan Yıldız (dk. 37) (Türkiye) Sarı kartlar: Marko Jankovic, Nikola Sipcic (Karadağ)
Denizli Saraköy Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Tarım Bölgesinde 7 sera parselinde üretim başladı Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Türkiye’nin ilk jeotermal kaynaklı bölgesi olarak planlanan Sera Organize Tarım Bölgesi’nde yatırımlar devam ederken üretim de artıyor. 12 sera parseli ile 2 sanayi parselinin yer aldığı bölgede 7 serada domates üretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği organize tarım bölgeleri kurmayı sürdürüyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde sebze-meyve üretimi artarak devam ediyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi Denizli Valiliği, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası ortaklığında kuruldu. Tarım ve Orman Bakanlığının günümüz fiyatlarıyla 200 milyon TL’lik kredi desteğiyle alt yapı inşaatları tamamlanan bölge 729 dekar alan üzerine kuruldu. Toplam 12 sera parseli ve 2 sanayi parseli bulunan Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde 7 sera parselinde domates üretimine başlandı. Diğer parsellerin tamamı ise yatırımcılara tahsis edildi. Bu alanlarda sera kurulum çalışmaları sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, jeotermal enerji ile yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği, çevreye uyumlu, yeterli büyüklükte ve güçlü altyapısı olan Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nin sıfır atık ilkesine dayalı üretim yapacağını belirtti. OTB’nin aynı zamanda sanayi bölümündeki tesislerde tarım ürünlerine değer kazandırarak ülke tarımına büyük katkı sağlayacağına dikkati çeken Yumaklı, bölgenin kurulduğunda Türkiye’nin ilk jeotermal ısıtmalı OTB’si olduğunu hatırlattı. Yumaklı, yılda 15 bin ton sebze-meyve üretimi yapılması planlanan OTB’de yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişiye istihdam sağlanacağı bilgisini verdi. OTB ‘nin tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yılda 1 milyar TL katkı sağlayacağının altını çizen Bakan Yumaklı, şunları kaydetti: “Güncel fiyatlarla 200 milyon TL’lik altyapı desteğiyle faaliyete geçen Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi, modern tarımsal üretim yöntemlerinin uygulandığı ve jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda, yüksek kalite ve verimlilikte yaş meyve sebze üreten bir tarım üssü olarak hizmet veriyor. Bu bölge, hem Denizli’nin hem de çevre illerin yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılamayı hedefleyerek, tarımsal arz güvenliğini güçlendirmekte ve yerel ekonomiye de önemli katkılar sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ‘üretimin ve üreticinin yüzyılında’ şehirlerimizin ve ülkemizin kalkınmasında öncü rol oynayacak Organize Tarım Bölgelerine yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Güçlü ülkenin güçlü tarımdan geçtiği bilinciyle üreticilerimizin daima yanlarında olacağız. Bölgemiz başta Denizli olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olsun.”