EKONOMİ - 14 Ekim 2024 Pazartesi 13:18

Üzümün taneden pekmeze uzanan yolculuğu

A
A
A

Kilis’te yaş üzümün taneleri zorlu işlemlerin ardından kış mevsiminin önemli besin kaynaklarından olan pekmeze dönüşüyor. Bölgedeki fabrikalarda ve evde çeşitli yöntemlerle yapılan doğal pekmezin kilosu 200-250 TL arasında satışa sunuluyor.

Türkiye’de bağcılık yapılan kentlerden biri olan Kilis’te üzüm taneleri, suyunun sıkılması ve dev kazanlarda kaynatılması gibi farklı aşamaların ardından pekmeze dönüşüyor. Bu yıl tane üzümün istediği değeri bulamadığını belirten üreticiler, üzümlerden pekmez yapmaya yöneldi. Musabeyli ilçesine bağlı birçok köyde pekmez üretim tesisi kuruldu. İlçeye bağlı Uğurtepe köyünde kurulan pekmez üretim fabrikasında teknolojik imkanlarla üzüm pekmezi üretimi yapılıyor.

Üzümün taneden pekmeze uzanan yolculuğu

Üzüm bağlarından toplanan üzümler, fabrikaya getirildikten sonra ilk önce yıkanıyor. Çöpü ve dış kabuğu çıkarıldıktan sonra presle üzümün suyu çıkarılıyor. Daha sonra üzüm dinlendirme tanklarında bekletildikten sonra kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Üzümün taneden pekmeze uzanan yolculuğu

Pekmez üreticisi Mehmet Gün, bağ bozumunun ardından toplanan üzümleri pekmez yaparak iç piyasaya gönderildiğini ifade ederek, “Çevre köylerdeki bağlarından toplanan üzümleri pekmeze dönüştürüyoruz. Üzümleri çiftçiden satın alıyoruz veya kiralama yöntemine gidiyoruz. Tesisimizde yaklaşık günde 20 ton yaş üzüm işliyoruz. Çiftçilerimiz üzümden yapılan pekmezlerini alıyorlar, satmak isteyen üreticilerin pekmezini de satın alıyoruz. Günlük 2-3 ton pekmez üretecek kapasitemiz var. Yaş üzümden sezonda yaklaşık 70 ton pekmez üretimi yapıyoruz. 2024 yılı pekmez döneminde pekmezin kilosu 200-250 TL civarında alıcı buluyor” dedi.

Okan Genç

Üzümün taneden pekmeze uzanan yolculuğu

Üzümün taneden pekmeze uzanan yolculuğu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Halikarnas Balıkçısı, 51. ölüm yıl dönümünde Bodrum’da anıldı Bodrum Belediyesi’ne bağlı Bodrum Deniz Müzesi’nde Halikarnas Balıkçısı, 51. ölüm yıl dönümü olan 13 Ekim’de, Bodrum’daki bitki mirasına dikkat çekilen bir programla anıldı. Çizer, çevirmen, yazar, rehber, tarihçi kimlikleriyle ülkemize ve Bodrum’a zengin bir miras bırakan Cevat Şakir Kabaağaçlı nam-ı diğer ’Halikarnas Balıkçısı’ 51. ölüm yıl dönümünde Bodrum’a kattığı sayısız değerlerden ’bitki mirası’ temasıyla gerçekleştirilen etkinlikler ile anıldı. Etkinlikler kapsamında Hatice Orman rehberliğinde Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’da kazandırdığı çeşitli bitkileri yerinde gözlemlendi. ’Halikarnas Balıkçısı’nın Bitki Mirası’ temalı kent turuna yoğun ilgi vardı. Prof. Ertan Tuzlacı ’Bodrum Bitkileri ve Halikarnas Balıkçısı’ konulu sunumunda kent turunda katılımcılar, öğrendikleri bilgileri pekiştirdi. Daha sonra Saner Gülsöken, ’Bodrum’un Gayıkları’ ve ’Sünger, Biz, Başkaları ve Bodrum’ kitaplarını imzaladı. Bodrum Deniz Müzesi, Halikarnas Balıkçısı Anma Programına özel ücretsiz ziyaret edilirken program katılımcılarından ilk kayıt yaptıran 70 kişiye, 13 Ekim Anma Programına özel olarak Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü üretimi olan ’lavanta kolonyası’ ve Bodrum Yadigarı desteğiyle ’şeker ilavesiz mandalin küpleri’ hediye edildi. Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tanju Aksu Balıkçı’nın mezarını ziyaret ederek Başkan Tamer Mandalinci’nin çelengini sundu.
Eskişehir Bahçelievler sakinleri şenlikte buluştu Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi ve Bahçelievler Mahalle Muhtarlığı iş birliği ile düzenlenen Mahalle Şenliği’nde vatandaşlar keyifli bir gün geçirdi. Tepebaşı Belediyesi ve Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi’nin gerçekleştirdiği etkinlikler devam ediyor. Bu çerçevede, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi ve Bahçelievler Mahalle Muhtarlığı iş birliği ile ‘Mahalle Şenliği’ düzenlendi. Şenlik, Tepebaşı Belediyesi temizlik emekçilerinden kurulan Eko Şov Ritim Grubunun konseri ile başladı. Şenliğe katılanlar, konserde seslendirilen şarkı ve marşlara hep bir ağızdan eşlik etti. Ayrıca şenlik alanında Belde Evi kursiyerleri de stant açarak el emeklerini sergiledi. Düzenlenen aktivitelere katılan çocuklar da gönüllerince eğlendi. “Eskişehir öğrencilerin kıymetini en iyi bilen illerden biri” Şenlikte konuşan Başkan Ataç, “Çok güzel bir etkinlikte bir aradayız. Zaten kadınlarımızın yer aldığı, elinin değdiği her iş, her program çok güzel oluyor. Eskişehir’de her yerde kadının varlığını gösteriyorsunuz, teşekkür ediyorum. Yapılan bu şenlik ayrıca şehrimize yeni gelen üniversite öğrencilerine hoş geldiniz etkinliği gibi. Çünkü Eskişehir öğrenci kardeşlerimizin kıymetini en iyi bilen illerden birisidir. Karşılıklı dayanışma ile güzel şeyler oluyor. Belde Evleri’ndeki kursiyerlerimiz de burada stant açtılar. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi. Düzenlenen şenliğe Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Canan Adlım, Bahçelievler Mahalle Muhtarı Sülbiye Bilen, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.