POLİTİKA - 29 Haziran 2024 Cumartesi 14:06

Özhaseki: “Dünyayı en az kirleten ülkelerin başındayız”

A
A
A
Özhaseki: “Dünyayı en az kirleten ülkelerin başındayız”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki; küresel ısınmanın önüne geçilmesinin tek yolunun karbon emisyonunun azaltılması olduğunu belirterek, “Dünyayı en az kirleten ülkelerin başındayız” dedi.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Ticaret Borsası’nda düzenlenen Kocasinan Tarıma Dayalı OSB’ni basın lansmanına katıldı. Burada konuşan Bakan Özhaseki, “Küresel ısının önüne geçilmesinin bir tek yolu var, O da saldığımız karbon emisyonlarının azaltılması. Bunun dışında başka bir çaresi de yok. En önemli konu da, sanayi arkadaşlarımızla buluştuğumuzda hep ifade etmeye çalışıyorum. 1.1.2026’dan itibaren AB’ye satacağımız ürünlerde sınırda karbon düzenlemesi gelecek. Nasıl ürettiğimizi soracaklar. Kabaca söylüyorum; eğer biz kirleterek üretmişsek o ürünlerde vergi ödemek zorunda kalacağız. Öyle bir vergi çıkacak ki biz malımızı satamayacağız. O yüzden herkes kendi konumunu bir daha gözden geçirmeli diye düşünüyorum. Şimdilik 6 tane sektör belirlendi. Daha çok demir çelik, alüminyum, hidrojen gibi konular. Bu konularda sınırda karbon düzenlemesi başlayacak ama daha sonraki yıllarda satacağınız bir gömlekte bile sınırda nasıl ürettiğinizi soracaklar” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin dünyayı en az kirleten ülkeler arasında başta olduğunu kaydeden Özhaseki, “O yüzden hepimizin hazırlıklı olması gerekiyor. Bizim projemizin de bu anlamda yeşil mutabakat sürecine çok uygun bir üretim çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Aslında dünyayı en az kirleten ülkelerin başındayız. Böyle diyerek sorumluluktan kaçamayız. Üzerimize düşeni hakkıyla da yapmak istiyoruz” dedi.



Özhaseki: “Dünyayı en az kirleten ülkelerin başındayız”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Rüsumat-4 gemisi, Kabotaj Bayramında Giresun’da anıldı Giresun’da Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında Rüsumat-4 gemisi düzenlenen törenle anıldı. Giresun’un Görele ve Eynesil ilçelerinde Kabotaj Bayramının 98. yıldönümü kutlamaları kapsamında Kurtuluş Savaşında önemli hizmetlerde bulunmuş olan Rüsumat-4 gemisi, düzenlenen törenle anıldı. Görele Liman Başkanlığı tarafından Görele’den hareket ettirilen bir balıkçı teknesi, Eynesil ilçesinin Topallı Deresi mevkiine gelerek geminin battığı noktaya çelenk bıraktı. Eynesil Kaymakamı ve Görele Kaymakam Vekili Erkut Pamuk, törende yaptığı konuşmada Rüsumat-4 gemisinin tarihi başarılarına değindi. Kaymakam Pamuk, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanununun Türk denizciliği açısından önemine dikkat çekerek Rüsumat-4’ün Kurtuluş Savaşındaki kritik rolünü ve Eynesil’deki direnişini hatırlattı. Pamuk, geminin Türk denizciliği ve bağımsızlığı için bir sembol olduğunu ifade etti. Giresun Üniversitesi Kamil Nalbant Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Mevlüt Kaya ise Rüsumat-4 gemisinin Kurtuluş Savaşı sırasında Karadeniz’de silah ve cephane taşımada önemli bir görev üstlendiğini, Sovyet Yardım Antlaşması sonrası kritik görevlerde bulunduğunu ve Eynesil’deki direnişiyle unutulmaz bir kahramanlık örneği sergilediğini vurguladı. Kaya, 1891 yılında İngiltere’de balıkçı gemisi olarak inşa edilen Rüsumat-4’ün, 1913 yılında Osmanlı Devleti tarafından İngiltere’den satın alındığını ve I. Dünya Savaşı yıllarında çeşitli askeri ve lojistik görevler üstlendiğini belirtti. Kurtuluş Savaşı sırasında Batum-Samsun arasında seferler yaptığını ve mühimmat taşırken Yunan karakol gemileri tarafından bombardımana tutulduğunu ifade etti. 29 Eylül 1921 tarihinde Eynesil kıyısında uğradığı düşman saldırısının ardından Eynesil halkının çabalarıyla onarılmaya çalışıldığını ve 14 Ekim 1921 tarihinde onarılırken ikinci kez saldırıya uğradığını anlatan Kaya, gemi mürettebatının Eynesilli vatandaşların evlerinde 20 gün daha misafir olduklarını ve geminin Eynesil halkı ve Türkiye için Millî Mücadeleyi temsil eden bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Törene Eynesil Kaymakamı ve Görele Kaymakam Vekili Erkut Pamuk, Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede, Görele İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Evren Özdemir, Görele Liman Başkanı Erhan Zeynel, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve Görele Liman Başkanlığı personeli katıldı.