GÜNDEM - 30 Haziran 2024 Pazar 10:52

Esnaflara müjde! 4. Etap TOKİ kuraları çekilecek

A
A
A
Esnaflara müjde! 4. Etap TOKİ kuraları çekilecek

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şeyhi Odakır; 4. Etap TOKİ konutlarının kuralarının 1 ay içerisinde çekileceğini ve bu yıl sonuna teslim edeceklerini söyledi.


KESOB Başkanı Şeyhi Odakır; yaz sezonunda gurbetçilerin de gelmesiyle piyasalarda hareketliliğin başladığını söyledi. Başkan Odakır, "Önümüzde yaz sezonu var. Gurbetçilerimiz de yavaş yavaş gelmeye başladı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak her yıl düzenli olarak gurbetçilerimizi havaalanında karşılıyoruz. Gurbetçilerimiz tabi ki şehrimizin ekonomisine bir hareketlilik sağlıyor, canlılık getiriyor. Çünkü geldiklerinde burada düğünler yapılıyor. Düğünün yapılması nedeniyle beyaz eşya, mobilya, sarraflarda hareketlilik yaşanıyor. Onun için gurbetçilerimize sadece yaz sezonunda değil her zaman sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.


"Küçük esnafların ayakta kalması lazım"


Vatandaşların alışverişlerini küçük esnaflardan yapmasını tavsiye eden Başkan Odakır; "Vatandaşlarımızın özellikle alışverişlerini küçük esnafımızdan yapmasını istiyorum. Bir bakkalın, kasabın, manavın ayakta kalması lazım. Büyük yerlerden de alışverişler yapılacak ama küçük olmadan büyük olmuyor. Küçük esnafımızın desteklenmesine inanıyorum" ifadelerini kullandı.


"50 bin esnafın 33 bini odamıza kayıtlı"


Kayseri’de sicile kayıtlı 50 bin esnaf ve sanatkarın bulunduğunu aktaran Odakır; "Oda olarak her zaman esnafımızın, sanatkarımızın yanındayız. Şehrimizde şuanda KESOB’a bağlı yaklaşık 33 bin kayıtlı esnafımız var sicile kayıtlı. Yaklaşık maliye kaydı olan 50 binin üzerinde bir esnaf ve sanatkar var. Bunun 17 bininin sicil kaydı yok. Sicile kayıt mecburi olmadığı için kayıt yapılmıyor. Bunların tabi biran önce kayıt altına alınması gerekiyor. Bir sanatkarın işyeri açabilmesi için ustalık belgesinin olması gerekiyor. Bu belgeyi aldıktan sonra maliye kaydı yaptıracak, ardından oda kaydını yaptırması gerekiyor. Vatandaş, kredi gibi resmi bir işi olduğunda oda kaydını yaptırıyor" şeklinde konuştu.


Oda olarak gerçekleştirdikleri projeler hakkında da bilgiler veren Başkan Şeyhi Odakır; Yeşilyurt Oto Sanayi Sitesi’nin ve TOKİ 4. Etap konutlarının bu yıl sonu teslim edeceğini ifade etti. Odakır; "Biraz da oda olarak esnafımızın menfaatine olacak işler yapmamız gerekiyor. Oda olarak site çalışmalarına devam ediyoruz. İnşallah Sanayi Bakanlığı destekli Yeşilyurt Oto Sanayi Sitemiz bu yılın sonunda teslim olacak. Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bu sanayi sitesi tamamen Sanayi Bakanlığı desteğiyle yürüyor. Yüzde 60’ı bakanlık desteği, yüzde 40’ını üyelerden alıyoruz. 2 yıl ödemesiz, 11 yıl vade yüzde 2 faizli bir kredi kullanıyoruz. Derler ya; ’Baba oğula vermez’ böyle bir kredi yok. İnşallah sanayi sitesini bu yılın sonuna bitireceğiz. Konut olarak 1., 2., 3. Etap’ları teslim ettik, 4. Etap’ta da 1 ay sonra inşallah kuralar çekilecek. Bu yılın sonuna da konutlarımızı teslim edeceğiz" dedi.


Oto esnafına elektrikli araçlar ile ilgili eğitim de vereceklerini sözlerine ekleyen KESOB Başkanı Şeyhi Odakır; "Oda olarak bir projemiz daha var. Oto esnafına elektrikli araçlarla ilgili eğitim vereceğiz. Bu proje kalkınma ajansı ile birlikte yapıldı. Tamamen KESOB’un projesidir, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR destek veriyor. Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı projeyi kabul etti, 12 milyon TL’lik, 18 ay sürecek bir proje. Burada elektrikli araçlarla ilgili esnaf ve sanatkarımızı komple eğitimden geçireceğiz" diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Başkan Altay 2025 tarımsal destek kayıtlarının başladığını duyurdu Konya Büyükşehir Belediyesi, 31 ilçede çiftçiye yönelik sürdürdüğü fidan ve fide desteklerinin 2025 yılı başvurularını almaya başladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı sağlama adına tarımsal desteklemelerin 2025’te de artarak devam edeceğini belirtti. Kırsaldaki en önemli önceliklerinin vatandaşların yaşadıkları bölgelerde refah seviyesini artırmak olduğunu vurgulayan Başkan Altay, şunları kaydetti: "Tarımsal destekler konusunda çok kıymetli çalışmalar yürütüyoruz. Konya tarımının gelişmesi için 2025 yılı için planladığımız tarımsal destekleme başvurularımız başladı. Kırsal kalkınmayı sağlamak ve çiftçimizin yaşadığı bölgede gelirini artırmak amacıyla çiftçilerimize 2025 yılı için planladığımız yüzde 50 hibe destekli; elma, asma, şeftali, kiraz, ceviz, badem, aronya, ahududu, böğürtlen, az su tüketen bitkilerden; nohut, Macar fiği, aspir, korunga ile yüzde 85 hibe destekli tıbbi aromatik bitkilerden; kekik, adaçayı ve sumak için destekleme başvurularını 31 Temmuz tarihine kadar alacağız. Ayrıca pilot bölgelerde Antep fıstığı ve kestane fidanı desteklemesi yapılmaktadır. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı tüm çiftçi kardeşlerimi Büyükşehir Belediyemizin sağladığı bu imkandan faydalanmaya davet ediyorum." Üreticiler destekleme için müracaat dilekçelerini Konya Büyükşehir Belediyesi’ne, ilçe belediyelerine ve mahalle muhtarlarına teslim edilebilirken, müracaatlar online olarak da yapılabiliyor. Konuyla ilgili online başvuru, ayrıntılı bilgi ve başvuru dilekçesine www.konya.bel.tr adresinden ulaşılabiliyor.
Kütahya Kütahya’da annesini ve üvey babasını öldüren zanlı suçunu itiraf etti Kütahya’da annesini ve üvey babasını öldüren şüpheli, emniyette verdiği ifadede suçunu itiraf etti. Zanlının cinayetten önce silah ve çelik yelek aldığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, Meydan Mahallesi Meltem Sokak üzerinde bulunan bir ikamette Mert F.Ş. (19) isimli genç, üvey babası Ünal Koçer (53) ile annesi Sevgi Koçer’i vurduktan sonra polis ekiplerine ihbarda bulunmuş, bunun üzerine olay yerine gelen polis ekipleri daire kapısı kilitli olduğundan kapıyı koçbaşı ile kırıp içeri girmişti. Dubleks dairenin üst katına çıkıldığında KETEM’de ebe olarak çalışan Sevgi Koçer (48) ve kuaför Ünal Koçer (53) isimli şahısların ateşli silahla öldürüldüğü belirlenmişti. Olay sonrasında şüpheli Mert F.Ş. polis ekiplerince gözaltına alınarak Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine getirildi. Cinayetten önce çelik yelek ve silah almış Kütahya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Cinayet Büro Amirliğinde ifade veren şüpheli Mert F.Ş., annesinin cinsel sapkınlığı olduğunu iddia ederek, telefonunda porno bulunduğunu, üvey babası ile anlaşamadığını, annesi ve üvey babasının sürekli olarak kendisine baskı kurduğunu, bunun üzerine çelik yelek, tabanca ve fişek aldığını, ayrıca evde annesine ait av tüfeği olduğunu ancak kendisinden korktukları için kurma kolunu çıkartıp sakladıklarını, kurma kolunu da temin ettiğini ifade etti. Evden kovulunca dehşet saçtı Olayı gerçekleştirmeden önce annesi ve üvey babasının kendisini evden kovduklarını belirten şüpheli Mert F.Ş., yemek masasında tartıştıklarını ve anne ve üvey babasının kendisini evden kovmaları üzerine odasından aldığı tüfek ve tabanca ile ilk olarak tüfekle annesine ateş ettiğini, ardından tüfekle bir el üvey babasına ateş ettiğini, kartuşun bitmesi üzerine belinden çıkardığı tabanca ile üvey babasına 3 el ateş ettiğini itiraf etti. Katil zanlısı Mert F.Ş.’nin., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.
Afyon Afyonkarahisar Belediyesi Halk Lokantası açacak Seçim öncesi vaatlerinden olan ‘Halk Lokantası’ projesini kentin iki farklı noktasında hayata geçireceklerini açıklayan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, “Halk Lokantası konusunda çok büyük talep var. Esnaftan, işçilerden, öğrencilerden hemşehrilerimizden, amacımız kimseyle rekabet etmek değil” dedi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Temmuz Ayı Meclis Toplantısı’nda kentin ihtiyaçlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Seçim öncesi vaatlerinden olan “Halk Lokantası” projesini kentimizin iki farklı noktasında hayata geçireceklerini açıklayan Başkan Köksal, “Afyon’da simitle öğününü geçirenler var. Biz de belediye olarak geçim sıkıntısına katkıda bulunmak istiyoruz" dedi. Dört çeşit yemeğin 75 TL’den satışa sunulacağını ifade eden Başkan Köksal lokantalardan birinin Yüntaş’a ait Anıt Kafe’de, diğerinin ise Engelsiz Gastronomi Merkezi yanındaki kafeteryada hizmet vereceğini açıkladı. Ambaryolu yeniden çift yönlü trafiğe açılacak Afyonkarahisar’ın trafik sorunu çözmek için uzman görüşü aldıklarını belirten Başkan Köksal, "Trafik problemimizle ilgili konularda çözüm için uzmanlarından görüş alıyoruz. Afyon’da trafik konusunu nasıl rahatlatırız raporu hazırlanacak ve meclisimize gelecek. Daha önce trafik birimimiz Ambaryolu ile ilgili bir rapor hazırlamış, ‘Ambaryolu tek yön olmasın, burada trafik aksayacak’ denilmiş. Buranın tek yön olması durumunda şehir içi trafikte aksamalar olacağı bilimsel olarak tespit edilmiş, rapor haline getirilmiş. Baştan verilen yanlış bir karar var. Bu yanlışın düzeltilmesi için şoförler odası, durak başkanları ile görüştüm. Hepsi düzeltilmesini istedi. Yetmedi bilimsel bir çalışma istedik. Trafiğin rahatlaması için çift yön olması noktasında rapor geldi. Komisyondan geçti. Ambaryolu’nu en az maliyetle çift yöne dönmesi için çalışma başlattık. Burada dik parktan vazgeçeceğiz, yan parka geçilecek" ifadelerine yer verdi.
Van Yavru inci kefallerinin Van Gölü’ne dönüş göçü başladı Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin, suyun tersine yüzerek dere yataklarına bıraktığı milyonlarca yumurtadan çıkan yavruların göle dönüşü başladı. Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan ve her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde Türkiye’nin en büyük gölünden suyun tersine yüzerek tatlı sulara göç eden balıkların, nesillerini sürdürmek için verdiği mücadele, koruma önlemlerinin de katkısıyla amacına ulaştı. Muhteşem yolculukları sırasında eşsiz bir görüntü sergileyen inci kefalinin, kaçak avlanan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında jandarma ekipleri tarafından önlem alınıyor. Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularından çıkarak yumurtalarını bırakmak için nehirlere akın eden balıklar, bu yolculukta önlerine çıkan engelleri zıplayarak geçiyor. Milyonlarca balık, göç sırasında görsel bir şölen sunuyor. Van’ın Erciş ile Muradiye ilçelerindeki tatlı sulara göç eden ve suyun akışının tersine yüzen inci kefalleri, görsel şovları ve martıların avlanma çabalarıyla vatandaşlar tarafından ilgiyle izleniyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversite (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Van Gölü’ne dökülen akarsuların debilerinin bu yıl geçen yıllara göre çok yüksek olması gölden üremek için akarsulara göç eden inci kefallerinin başarılı bir üreme dönemi girmesini sağlıyor. Aslında göç iki yönlü. Öncelikli olarak gölde yaşayan inci kefalleri akarsulara giriyor yumurtalarını bırakıp geri dönüyor. Daha sonra göç devam ederken yumurtadan çıkan yavrular aynen annelerinin izlediği yolu izleyerek Van Gölü’ne geri dönüyor ve göldeki inci kefalinin stoğunu sağlıyorlar. Her yıl bu mevsimlere geldiğimizde maalesef dere yatakları kuruma noktasına gelirdi. Fakat bu yıl çok sevindirici olarak dere yataklarında yavruların geri dönmesi için yereli miktarda su mevcut. Şuanda akarsular adeta yavrularla dolup taşıyor. Birçok yavru Van Gölü’ne doğru yolculuğuna başaldı ve göle ulaşacaklar. Bu durum önümüzdeki yıllar için Van Gölü inci kefali stoğu için sevindirici bir durum. Çünkü burada doğan yavrular 3-4 yıl sonra tekrar buralara gelecekler ve onlarda burada üremelerini gerçekleştirip Van Gölü’ne geri dönecekler. ümit ediyoruz ki önümüzdeki yıllar yine bu yıl olduğu gibi bol yağışlı olur ve akarsu debileri bu şekilde yüksel olur" dedi.
Mersin Uzuncaburç Antik Kenti’nde çalışmalar sürüyor Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, çalışmaların sürdüğü Uzuncaburç Antik Kenti’nin yakın zamanda Mersin için çok büyük bir cazibe merkezi olacağını düşündüğünü söyledi. Mersin’in daha fazla tanınması için birçok projeye imza atan ve paydaş olan Büyükşehir Belediyesi, ‘Uzuncaburç Ayağa Kalkıyor: Projeler ve Uygulamalar’ başlıklı kent söyleşisine ev sahipliği yaptı. Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) binasında gerçekleştirilen söyleşide, Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, Uzuncaburç Antik Kenti’nin Mersin için önemli bir cazibe merkezi olması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Ali Cerrahoğlu’nun sunumu ve gazeteci Uğur Pişmanlık’ın açılış konuşmasıyla başlayan söyleşide Uzuncaburç Antik Kenti’nde kazı başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Aydınoğlu, bölgedeki en büyük restorasyon laboratuvarının Uzuncaburç’ta kurulduğunu söyledi. Binlerce yıllık tarihi kalıntıların yer aldığı alanda geçmişte tıp çalışmalarının yapıldığının belirlendiğini ifade eden Aydınoğlu, slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda, Uzuncaburç’ta bulunan rahip kralların kaldığı kulede restorasyon yapıldığını, antik tiyatronun ayağa kaldırılması için de çalışmaların sürdüğünü belirtti. "Mersin için çok büyük bir cazibe merkezi olacağını düşünüyorum" Uzuncaburç Antik Kenti’nde yürüttükleri projeden bahseden Aydınoğlu, "Bunun içinde arkeoloji var ama arkeolojinin dışında birçok şey var. Kırsal yerleşimi ihya etmek var, oradaki modern köyü canlandırmak var. Aslında bir kırsal kalkınma projesinin dışında aynı zamanda bir de Arkeo Park kurgusu yapıyoruz. Yani arkeolojik alanları kazıyor, bir yandan da projelendirerek ayağa kaldırıyoruz. Bütün bunları da o bölgenin kırsal dokusuna hiç dokunmadan yapmaya çalışıyoruz. Geldiğimiz noktada artık ziyaretçilerinde rahatlıkla dolaşabilmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için tesisler inşa etmeye başladık. Uzuncaburç’un yakın zamanda Mersin için çok büyük bir cazibe merkezi olacağını düşünüyorum" dedi. “Büyükşehir Belediyesi projeye destek verdi" Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin projeye destek verdiğini belirten Aydınoğlu, “Özellikle ören yerinin dışında kalan köy ve diğer sivil yapılanmalarla ilgili bölümleri Mersin Büyükşehir Belediyesi sahiplendi. Ve bu sahiplik kapsamında; birçok fizibilite projesi hazırlandı. Birçok uygulama yapılmaya başlandı. Bunların yakın zamanda ihaleleri yapılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bütün bu alanın, bir alan yönetimini ve kırsal kalkınmasını sağlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. TADEKA Arkeoloji ve Felsefe Kurulu’nun organize ettiği programa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlarından İbrahim Evrim, TADEKA üyeleri ve vatandaşlar katıldı.