EĞİTİM - 10 Ekim 2024 Perşembe 12:00

Kastamonu Üniversitesi, THE 2025 Dünya Üniversite Sıralamasında

A
A
A
Kastamonu Üniversitesi, THE 2025 Dünya Üniversite Sıralamasında

Kastamonu Üniversitesi, dünyanın en prestijli yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE), 2025 yılına ait Dünya Üniversite Sıralaması’nda Türkiye’deki 91 üniversite arasında 34. sırada yer aldı.


2024 yılında Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralamasına ilk kez giren Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’de 36. sırada yer almıştı. Kastamonu Üniversites, toplam 100’den fazla ülkeden 2 bin 92 üniversitenin yer aldığı 2025 yılına ait THE verilerine göre 1501+ bandında yer alarak, dünyanın en seçkin üniversiteleri arasına girdi. Türkiye genelinde ise 2024 yılı verilerine göre iki basamak yükselen Kastamonu Üniversitesi, sıralamaya giren 91 üniversite arasından 34. sırada yer alma başarısı gösterdi. Kastamonu Üniversitesi, bu önemli başarıyla Times Higher Education 2025 sıralamasında da Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olmayı başardı.



Kastamonu Üniversitesi, THE 2025’te 5 alt alanda yükseliş gösterdi


Kastamonu Üniversitesi, eğitim kalitesi, araştırma ortamı, araştırma kalitesi ve uluslararası görünüm gibi temel alanlarda gösterdiği artışla dikkat çekti. 2024 yılında Kastamonu Üniversitesi, eğitim (teaching) kategorisinde 11.6 puan almışken, 2025 yılında bu alanda aldığı puan 15.0’a yükseldi. Endüstri ve Uluslararası Görünümde de Yükseliş Endüstri iş birlikleri (industry) kategorisinde ise 2024 yılında 15.9 puan alan Kastamonu Üniversitesi, 2025 yılında bu puanı 16.5’e yükseltti.


Kastamonu Üniversitesi, araştırma kalitesinde 25 bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversitesi arasında 3. sırada yer aldı. Araştırma kalitesi (research quality) kategorisinde Kastamonu Üniversitesi, 2024’te aldığı 35.8 puanı 2025 yılında 43.5’e çıkararak, Türkiye’de sıralamaya giren 91 üniversite arasından 26. sıraya yerleşti. Araştırma çevresi (research environment) alanında ise Kastamonu Üniversitesi bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversiteleri arasında da 3. sıraya yerleşti. Araştırma çevresi kategorisinde 2024 yılında 11.6 olan puan, 2025’te 11.9’a yükseldi. Bu yükseliş ile birlikte Kastamonu Üniversitesi araştırma çevresi kategorisinde Türkiye’de 43. sırada yer aldı. Kastamonu Üniversitesi’nin uluslararası görünümü (international outlook) de 2024’te 35.5 puandan 2025 yılında 37.2 puana çıkarak dikkat çekici bir artış sergiledi. Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’de sıralamaya giren üniversiteler arasında ise bu alanda 29. sırada bulunuyor. Kastamonu Üniversitesi, bölgesel kalkınma odaklı ihtisas üniversiteleri arasında ise uluslararası görünüm alanında 2. sırada yer aldı.



"Başarımızın temelinde özverili çalışmalar yatıyor"


Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin özverili çalışmaları sayesinde THE Dünya Üniversite sıralamasında yer aldığını belirtti. Kastamonu Üniversitesi’nin kalite standartlarını ve başarı grafiğini daha da yukarılara taşımayı hedeflediklerini vurgulayan Rektör Topal, kalite standartları ve uluslararasılaşma konularında teşvik ve desteklerinden dolayı Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine teşekkürlerini iletti. Başarılarının temelinde özverili çalışmaların yattığını ifade eden Rektör Topol, ayrıca bu süreçte emeği geçen tüm Kastamonu Üniversitesi çalışanlarına ve öğrencilerine de teşekkür etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de 5.2 büyüklüğünde deprem senaryosuyla tatbikat yapıldı Kırıkkale’de, merkez üssü Keskin olan 5.2 büyüklüğündeki deprem senaryosu üzerine gerçekleştirilen "Türkiye Afet Müdahale Planı" tatbikatı, arama kurtarma ekiplerinin başarılı müdahalesiyle tamamlandı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen "Türkiye Afet Müdahale Planı - Kırıkkale Masa Başı ve Saha Tatbikatı" başarıyla tamamlandı. Tatbikat, Vali Yardımcısı Oktay Erdoğan başkanlığındaki Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu tarafından gerçekleştirildi. Bu kapsamda, muhtemel doğal afetlere yönelik hazırlık ve müdahale stratejileri değerlendirildi. Tatbikatta senaryo gereği merkez üssü Keskin ilçesi olan 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yahşihan ilçesine bağlı Irmak köyünde yapılan saha tatbikatına AFAD başta olmak üzere, MEB AKUB, ANDA, UMKE ve diğer arama kurtarma ve sağlık ekipleri katıldı. Jandarma ve itfaiye personeli de tatbikatta aktif rol aldı. Senaryoya göre, bir binada yıkım gerçekleşti ve yangın çıktı. Kırıkkale Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale ederken, diğer arama kurtarma ekipleri de enkaz altındaki yaralıları başarıyla kurtardı. ANDA Arama Kurtarma Ankara Ekip Lideri Yiğithan Sivri, afetlere karşı bilinç ve hazırlık seviyesinin artırılmasının önemine vurgu yaparak, "Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında STK’lar ve kamu kurumları adına farkındalık uyandırıyoruz. Afet ülkesi olduğumuz için tatbikatlarla kendimizi hazırlıyoruz" dedi. MEB AKUB Kırıkkale Ekip Lideri Yakup Ayan ise tatbikatın ekipler arası koordinasyonu güçlendirdiğini belirterek, "AFAD ile birlikte muhtemel bir afet durumunda ekiplerin koordinasyonunu geliştirmek için önemli bir tatbikat gerçekleştirdik. Dileğimiz, ülkemizin hiçbir afet görmemesi ancak her zaman hazır olmak zorundayız" ifadelerini kullandı. Tatbikatta görev alan MEB AKUB üyesi Yasin Üstün, arama kurtarma faaliyetlerinde yaralı olarak rol aldığını ve arkadaşlarının kendisini başarıyla kurtardığını belirtti. MEB AKUB üyesi Nurcan Karayel ise gerekli eğitimleri aldıklarını ve her zaman göreve hazır olduklarını dile getirdi. Kırıkkale Telsiz ve Radyo Amatörleri Derneği’nden Oğuz Tümer, afetlerde iletişimin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Depremlerde iletişim kesildiğinde telsiz aracılığıyla bağlantı sağlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Tatbikata katılan AFAD gönüllüleri, arama kurtarma çalışmalarına katılarak deprem anında nasıl müdahalede bulunulacağını uygulamalı olarak tecrübe edindiler. AFAD gönüllüsü Ülkü Uyduran, aynı zamanda bir depremzede olduğunu ifade ederek, "Osmaniye’den geldim ve AFAD gönüllüsü oldum. Elimden gelen her yardımı yapmaya hazırım" dedi. Gönüllülerden Mehmet Çiğdem ise sismik arama ve kurtarma faaliyetlerinde yer aldığını belirtti ve "Depremler olursa en iyi şekilde yardımcı olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
İstanbul İstanbul trafiğinde denetimler yeni nesil radar cihazı ile yapılıyor İstanbul trafiğinde kural ihlali yapan sürücülere yönelik gerçekleştirilen denetimlerde yeni nesil radar cihazları kullanılmaya başlandı. Kartal sahil yolunda da bu radar cihazları ile trafik denetimi gerçekleştirildi. Yerli üretim olan radar cihazı sayesinde 4 şeritli yolda tüm araçların hızı tespit edilebiliyor, 2 saatte bin 500’e kadar araç sorgulanabiliyor. İstanbul’un Kartal ilçesinde sahil yolunda yeni nesil radar cihazları ile trafikte hız ihlali yapan sürücülere yönelik denetim gerçekleştirildi. Denetim kapsamında hız ihlali yaptığı tespit edilen sürücülere polis tarafından cezai işlem uygulandı. Yapılan denetimlerde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yaklaşık 1 buçuk ay önce kullanılmaya başlanan yeni nesil radar cihazları kullanıldı. Radarsan markasının Trafidar adlı modeli olan yerli üretim yeni nesil radar cihazları, 4 şeritli yolda tüm araçların hızını tespit edebiliyor, aynı zamanda aracın plakasına yönelik çalıntı araç olup olmadığına dair güvenlik sorgusu da yapabiliyor. Önceki cihazlar tipi gibi olumsuz hava şartlarından etkilenirken, bu cihaz tüm hava şartlarında çalışabiliyor. Hem araçların üzerine hem de yollarda belirlenen noktalara kurulumu gerçekleştirilebilen yeni nesil radar cihazı sayesinde, eskiden 2 saatte 300’e yakın araç sorgulanırken şimdi bu sayı bin 500’e kadar çıkabiliyor.
İstanbul Dubai ve İstanbul ticaret odaları iş birliği anlaşması imzaladı Dubai Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) arasında iş birliği anlaşması imzalandı. İmzalanan anlaşma kapsamında ekonomik ve endüstriyel iş birliğinin yanı sıra dijital, teknoloji, finansal hizmetler ve profesyonel iş hizmetleri de bulunuyor. Dubai Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşma imza töreninde Dubai Ticaret Odası Başkanı Muhammed Ali bin Raşid Lutah ve İTO Başkanı Şekib Avdagiç hazır bulundu. İmzalanan anlaşma kapsamında ekonomik ve endüstriyel iş birliğinin yanı sıra dijital, teknoloji, finansal hizmetler ve profesyonel iş hizmetleri de bulunuyor. Öte yandan yarın İTO’nun Eminönü Merkez Binası’nda iki ülke iş dünyasının katılacağı İş Forumu ve İkili İş Görüşmeler (B2B) etkinliği düzenlenecek. “Dubaili ve İstanbullu iş adamları yeni katma değerler üretecekler” İstanbul ve Dubai merkezli şirketler arasında daha geniş çaplı ticaret ve ekonomik ilişkiler kurulmasını amaçladıklarını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul ve Dubai, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesiştiği noktada dünya iş dünyasına yön veren iki parlak yıldız. Bu mutabakat zaptı ile, Dubaili ve İstanbullu iş adamları tam bir iş birliği için hem coğrafyamız, hem de tüm dünya ekonomisi için yeni katma değerler üretecekler" dedi. “Önümüzdeki süreçte birçok ortak projeyi ele alacağız” Dubai Ticaret Odası Başkanı Muhammed Ali bin Raşid Lutah, imza töreninden sonra yaptığı açıklamada, “İTO ile imzaladıkları iş birliği anlaşmasının, İstanbul ve Dubai iş dünyasını daha fazla yakınlaştıracak önemli bir dönüm noktası olacak. Anlaşma kapsamında önümüzdeki süreçte birçok ortak projeyi ele alacağız. Anlaşmanın Dubai ve İstanbul arasındaki yatırımları artıracağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.