Yerel Haberler
Hatay
Bakan Yumaklı, narenciye hasadında sezon açılışını yaptı 28 Eylül 2024 Cumartesi - 20:59:38 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’ın Dörtyol ilçesinde narenciye hasadının sezon açılışını yaptı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda ve incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a geldi. Bakan Yumaklı, Dörtyol ilçesinde narenciye hasadının açılış törenine katılarak sezonun açılışını yaptı. Bakan Yumaklı, portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi narenciye ürünlerinin bu yılda en önemli ürünler arasında yer aldığını belirterek, geçtiğimiz yıl yaklaşık 8 milyon ton narenciye hasadı gerçekleştiğini bu yıl ise mevsim şartlarından ötürü bir miktar rekoltede düşüş beklediklerini belirtti. Yumaklı, "Narenciye üretimi özellikle bu bölge için, bizim ihracatımız için büyük bir önemi var. Ürünlerin ekonomik olarak daha katma değerde satılabilmesinin önündeki en önemli unsur bu ürünleri toplayıp, paketleyip pazarlara gereken zamanda ve soğuk zincir halkası içerisinde ulaşmasını sağlamak. Ben inanıyorum ki bu yıl geçtiğimiz yıl yaşanan sorunlar yaşanmayacak. Bakanlık olarak bu konuyla ilgili geçtiğimiz yıldan itibaren çeşitli çalıştaylar yaparak bazı tedbirler konusunda bazı kararlar aldık ve bunları uygulamaya koyuyoruz” dedi. Bakan Yumaklı, "Bugün buradan ürünlerimiz temiz, taze ve kaliteli bir şekilde üretilerek başta Avrupa ve diğer ülkelere tüketicilerin raflarına ulaşıyor. Ancak, tarımsal sanayi kısmı da bizim için son derece önemli, dolayısıyla bu bölgede özellikle tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere çok farklı yatırımlarında yapılasını sağlayacağız inşallah. Bu konuda sayın valimiz ve milletvekillerimizle bir çalışma yürütüyoruz. Sezonun bütün üreticilerimize, Hatay halkına ve ülkemizin tarımsal ekonomisine, sanayisine çok büyük değerler katmasını diliyorum" diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dörtyol AK Parti İlçe Teşkilatının yeni merkezinin açılışına katıldı.
HBB’den reklam afişlerinde tasarruf, yardımda artış
13 Haziran 2024 Perşembe - 09:38 HBB’den reklam afişlerinde tasarruf, yardımda artış Hatay Büyükşehir Belediyesi, tasarruf tedbirleri kapsamında reklam afişlerinde tasarrufa gitti. Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, reklamda tasarrufa yardımda atışa gittiklerini vurguladı. Depremin vurduğu Hatay’ın yeniden inşası ve ihyası için göreve gelmesiyle çalışmalara başlayan Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Öntürk, çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Tasarruf tedbirlerinin deprem bölgesindeki önemi çerçevesinde HBB, reklam afişlerinde tasarrufa gitti. İsrafın önüne geçmek ve maddi kaynakları daha verimli kullanmak için yapmış olduğu çalışmalara bir yenisini daha eklemiş olan Başkan Öntürk, Kurban Bayramı dolayısıyla ilçelerdeki reklam panolarına asılması planlanan bayram kutlama mesajını her ilçede birer tane olacak şekilde belirlendi. Reklam panolarına asılan kutlama mesajında “Bayram paylaşmaktır; bu pankartı her panoya asmak yerine, 15 ilçemizde birer tane olacak şekilde sınırlandırdık. Reklamda tasarrufa, ihtiyaç sahiplerine yardımda artışa gidiyoruz” ifadesi yer aldı. Yetkililer tasarruf tedbirleri kapsamında alınan bu kararla reklam giderlerinde tasarrufa giderek ihtiyaç sahiplerine yapılacak yardımın arttırılacağını ve ayrıca diğer reklam harcamalarının da azaltılarak bunun yerine Büyükşehir’in şehrin yeniden imar ve ihyası için başlatılan projelerine ağırlık verileceğini vurguladı.
Kavurucu sıcakta zorlu hasat: Kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor
13 Haziran 2024 Perşembe - 09:23 Kavurucu sıcakta zorlu hasat: Kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor HATAY (İHA) – Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’ın bereketli topraklarında başlayan kayısı hasadıyla birlikte ürün tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Kavurucu sıcakta litrelerce su tüketerek çalışan işçilerin yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Türkiye’nin bereketli topraklarından olan Hatay’da yaz mevsiminin gelmesiyle birçok tarım ürününde hasat başladı. Havası ve toprak yapısıyla çok sayıda ürünün yetişebildiği Arsuz ilçesinde kayısı hasadı başladı. Aroması ve ürün kalitesiyle ön plana çıkan Kurtbağı Mahallesi’nde çiftçiler, 40 derecenin üzerinde seyreden sıcak havada hasada devam ediyorlar. Litrelerce su tüketerek çalışmayı başaran işçiler günde 700 TL yevmiye alırken, kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Hasattan memnun olduğunu dile getiren 56 yaşındaki Mustafa Kale, “Hatay’ın kayısıda merkezi Kurtbağı Mahallesi ve damak tadını bu kadar iyi veren başka bir lezzet yoktur kayısıda. 30 dönüm arazinin hasadını yapıyoruz. Günlük çalışanların yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Hasat yaklaşık bir ay sürer ve bu sıcaklarda işçi bayağı zorlanıyor. Allah hakkımızda hayırlısını versin ama fiyat konularında sıkıntılıyız, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İlaç pahalı, gübre pahalı, işçilik pahalı ve şu anda 25 TL ile 30 TL civarında kayısı" dedi. "10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim" Kavurucu sıcakta günlük 15 litre su tüketerek serinlemeye çalıştığını belirten bahçe sahibi 32 Sezer Kala, "30 dönüm arazide 300 ağacın olduğunu hesap edersek ortalama olarak 100 kiloluk ağaç da var, bir tonluk ağaç da var. Meyve tutumu olarak ortalama 200 kilo civarında biz hesap ediyoruz. Toplamda 60 ton mahsul hesap ediyoruz. Sabah saat beşte başlıyoruz hasada. Saat dokuzdan, ondan sonra da sıcak artık kendini göstermeye başlıyor. Saat birde bırakıyoruz. O saatten sonra artık çok daha sıcak oluyor, ama şükür yine bu sıcaklar mahsulümüze herhangi bir zarar vermiyor. Buranın rakımı yüksek olduğu için etkili bir şey yok çok şükür. Üstüme de bakacak, olursanız yani ortalama olarak 10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim günde belki de. Haziran’ın ayı gelmesiyle birlikte kayısı hasadı başladı, şu anda devam ediyor. Ortalama olarak bir ay ya da 45 gün süreyle meyve tutumuna göre değişiyor" ifadelerini kullandı.
Kavurucu sıcakta zorlu hasat, kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor
13 Haziran 2024 Perşembe - 09:19 Kavurucu sıcakta zorlu hasat, kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’ın bereketli topraklarında başlayan kayısı hasadıyla birlikte ürün tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Kavurucu sıcakta litrelerce su tüketerek çalışan işçilerin yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Türkiye’nin bereketli topraklarından olan Hatay’da yaz mevsiminin gelmesiyle birçok tarım ürününde hasat başladı. Havası ve toprak yapısıyla çok sayıda ürünün yetişebildiği Arsuz ilçesinde kayısı hasadı başladı. Aroması ve ürün kalitesiyle ön plana çıkan Kurtbağı Mahallesi’nde çiftçiler, 40 derecenin üzerinde seyreden sıcak havada hasada devam ediyorlar. Litrelerce su tüketerek çalışmayı başaran işçiler günde 700 TL yevmiye alırken, kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Hasattan memnun olduğunu dile getiren 56 yaşındaki Mustafa Kale, “Hatay’ın kaysıda merkezi Kurtbağı Mahallesi ve damak tadını bu kadar iyi veren başka bir lezzet yoktur kayısıda. 30 dönüm arazinin hasadını yapıyoruz. Günlük çalışanların yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Hasat yaklaşık bir ay sürer ve bu sıcaklarda işçi bayağı zorlanıyor. Allah hakkımızda hayırlısını versin ama fiyat konularında sıkıntılıyız, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İlaç pahalı, gübre pahalı, işçilik pahalı ve şu anda 25 TL ile 30 TL civarında kayısı” dedi. “10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim” Kavurucu sıcakta günlük 15 litre su tüketerek serinlemeye çalıştığını belirten bahçe sahibi 32 Sezer Kala, “30 dönüm arazide 300 ağacın olduğunu hesap edersek ortalama olarak 100 kiloluk ağaç da var, bir tonluk ağaç da var. Meyve tutumu olarak ortalama 200 kilo civarında biz hesap ediyoruz. Toplamda 60 ton mahsul hesap ediyoruz. Sabah saat beşte başlıyoruz hasada. Saat dokuzdan, ondan sonra da sıcak artık kendini göstermeye başlıyor. Saat birde bırakıyoruz. O saatten sonra artık çok daha sıcak oluyor, ama şükür yine bu sıcaklar mahsulümüze herhangi bir zarar vermiyor. Buranın rakımı yüksek olduğu için etkili bir şey yok çok şükür. Üstüme de bakacak, olursanız yani ortalama olarak 10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim günde belki de. Haziran’ın ayı gelmesiyle birlikte kayısı hasadı başladı şu anda devam ediyor. Ortalama olarak bir ay ya da 45 gün süreyle meyve tutumuna göre değişiyor” İfadelerini kullandı.
Depremzede öğrencilerden hayran bırakan konser
13 Haziran 2024 Perşembe - 08:51 Depremzede öğrencilerden hayran bırakan konser Hatay’ın Defne ilçesinde yaşayan 50 depremzede öğrenci, yıl sonu etkinliğinde konser verdi. Aylar süren çalışmalarla kendilerini geliştiren öğrenciler, kendilerine hayran bıraktılar. Kahramanmaraş merkezli depremler en çok yıkıma uğrayan Hatay’da binlerce bina yerle bir olurken yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremde binaların yanı sıra bazı okullarda hasar almıştı. Okulların hasar almasıyla birlikte bazı okullar eğitime prefabrik okullarda devam ettiler. Karne heyecanı yaşayacak öğrenciler, 14 Haziran Cuma günü itibariyle 2023 - 2024 eğitim öğretim yılını tamamlamış olacaklar. Defne ilçelerinde bulunan Orhanlı Ortaokulu ve Çekmece Yılmaz Nurlu Ortaokulu öğrencileri, bir araya gelerek yılsonu müzik şenliği gösterisi sundular. Her iki okulun öğrencilerinin bir araya gelmesiyle verilen konserde depremzede 50 çocuk sahne aldı. Müzik öğretmeni Kemal Temiz, öncülüğünde şarkı söyleyerek unutulmaz anlar yaşayan çocuklar, kendilerini izleyen ailelerine unutulmaz bir anı bıraktılar. Orhanlı Ortaokulunun bahçesinde yapılan yılsonu konser etkinliğine velileri yoğun ilgi gösterirken mezunların kep atma töreniyle sona erdi. "Bugün çok güzel senfonik ve armonik bir koro oluşturduk" Konteynerde yaşayan depremzede çocuklarla aylarca emek verdiğini ifade eden müzik öğretmeni Kemal Temiz, "Onlarla beraber koşulların zor olmasına rağmen inanılmaz emek ve çaba sarf ettiler. Bugün çok güzel senfonik ve armonik bir koro oluşturduk. Onlarla beraber, onların hayatlarına bir dokunuş olduysa ne mutlu bana. İki okul olan Çekmece Yılmaz Nurlu Ortaokulu ve Orhanlı Ortaokulu öğrencilerini birleştirdik. Bugün hoş bir dinleti vermeye çalıştık. Koroda toplamda 45-50’ye yakın çocuğumuz vardı. Gitar ve melodikaları, güzel sessiz çocuklarımızı bir araya getirip bir dinleti vermeye çalıştık. Koro eğitimi ve gitarlar yaklaşık 4 ay ama melodikalar 1 senedir benimle beraber çalıştık. Onları hazırlamaya çalıştık ve aynı bu şekilde bir senenin ürününü almış olduk. Ayrıca Orhanlı Ortaokulu’nun kep atma töreni de yaptık. Birleştirmiş olduk. Hoş bir anı oldu bizler için. Tabii ki bütün velilerimiz zaten inanılmaz yani beklediğinden daha çok katkı sundular" dedi. "Hepimiz arkadaş olarak beraber çok güzel bir koro oluşturduk" Koro için 4 aydır çalıştıklarını belirten öğrenci Mehmet Zancar, "Bugün Çekmece Yılmaz Nurlu Ortaokulu ve Orhanlı Ortaokulu öğrencileriyle beraber bugün hepimiz çok güzel bir koro oluşturduk. Hepimiz arkadaş olarak beraber çok güzel bir koro oluşturduk. Gerçekten 4 aydır bu koro için çalıştık. Gayet mutlu oldum ve çok güzel bir gündü" şeklinde konuştu. "Bizim için çok güzel bir anı oldu" Hep birlikte şarkılar söylediği için mutlu olduğunu dile getiren öğrenci Yağmur Alıç, "Hep birlikte şarkılar ve gitarlar şarkı söyledik. Evet çok mutluydum. Kemal hocamız bizi aylarca çalıştırdı. Emeklerine teşekkür ederiz. Çok mutluyduk yani çok güzel oldu. Bizim için çok güzel bir anı oldu" ifadelerini kullandı.
Depremde öksüz ve yetim kalan afetzede çocuklar doyasıya eğlendi
12 Haziran 2024 Çarşamba - 18:37 Depremde öksüz ve yetim kalan afetzede çocuklar doyasıya eğlendi Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da yetim ve öksüz çocuklar, ’Yüreğimizdeki Işık’ projesi kapsamında düzenlenen piknikte doyasıya eğlendi. Kahramanmaraş merkezli depremler Hatay’da büyük yıkıma yol açmış ve 25 bine yakın kişi vefat etmişti. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve başlamasıyla birlikte başlayan ihya ve inşa çalışmaları ara vermeden devam ediyor. Hatay Valiliği, depremin derin yaralar bıraktığı öksüz ve yetim çocuklar için "Yüreğimizdeki Işık" isimli projeyi hayata geçirdi. Proje kapsamında öksüz ve yetim 6 bin 447 çocuk tespit edildi. Çocuklara ait; fiziki, eğitim, psikolojik, sağlık ve spor ihtiyaçları sistem üzerinden kaydedilip ilgili kurumlara iletiliyor. Projen kapsamında yetim ve öksüz 120 çocuğa özel bir gün yaşatmak amacıyla piknik düzenlendi. Piknikte arkadaşlarıyla vakit geçiren çocuklar, doyasıya eğlendiler. Piknikte; Vali Mustafa Masatlı ve eşi Esra Masatlı çocuklarla yakından ilgilendi. Depremde ailesini kaybeden çocuklar için ’Yüreğimizdeki Işık’ projesini başlattıklarını ifade eden Hatay Valisi Mustafa Masatlı, "Asırların felaketi bölgemizde çok derin yaralar bıraktı. Annesini, babasını hatta hem annesini hem babasını kaybeden çocuklarımız oldu. Hatay Valiliği olarak bir farkındalık oluşturalım istedik. Öksüz ve yetim çocuklara proje uygulayalım ve bu projeyi kendimiz yürütelim istedik. Bununla ilgili ’Yüreğimizdeki Işık’ isminde bir proje yazdık. Öncelik olarak sahada bu şekilde öksüz ve yetim 6 bin 447 çocuğumuzu tespit ettik. Çocuklarımızın fiziki, eğitim, psikolojik, sağlık ve spor ihtiyaçları dahil bundan sonra hayata tutunmaları, normal çocuklar gibi yaşayabilmeleri için gerekli olan ne varsa bunu sistem üzerinden kaydedip ilgili kuruma ileterek takip etmeye başladık. Burada yaklaşık 120 çocuğumuza farklı bir gün ve anı yaşatmak istedik. Bu hem bir karne hediyesi olarak hem de buradaki çocuklarımızın psikolojisine destek olmak diğer anlamda çocuklarımızı iyileştirmeye destek olmak için çaba sarf ediyoruz" dedi. Etkinlikte oyun oynadıklarını ve boya yaptıklarını söyleyen Fatma Zehra Adım, "Burada oyun oynuyoruz, resim çiziyoruz. Okullar kapanmadan önce çok güzel bir aktivite oldu. Boyama yapıyoruz, süsleri boyuyoruz, akrilik boya yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Okullar kapanmadan önce çok güzel bir etkinlik olduğunu dile getiren Hatice Kübra Sezer, "Buradaki etkinlikler çok güzel ben çok eğleniyorum. Okullar kapanmadan önce çok güzel bir etkinlik oldu" dedi.