EKONOMİ - 28 Eylül 2024 Cumartesi 20:59

Bakan Yumaklı, narenciye hasadında sezon açılışını yaptı

A
A
A

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’ın Dörtyol ilçesinde narenciye hasadının sezon açılışını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda ve incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a geldi. Bakan Yumaklı, Dörtyol ilçesinde narenciye hasadının açılış törenine katılarak sezonun açılışını yaptı.

Bakan Yumaklı, portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi narenciye ürünlerinin bu yılda en önemli ürünler arasında yer aldığını belirterek, geçtiğimiz yıl yaklaşık 8 milyon ton narenciye hasadı gerçekleştiğini bu yıl ise mevsim şartlarından ötürü bir miktar rekoltede düşüş beklediklerini belirtti. Yumaklı, "Narenciye üretimi özellikle bu bölge için, bizim ihracatımız için büyük bir önemi var. Ürünlerin ekonomik olarak daha katma değerde satılabilmesinin önündeki en önemli unsur bu ürünleri toplayıp, paketleyip pazarlara gereken zamanda ve soğuk zincir halkası içerisinde ulaşmasını sağlamak. Ben inanıyorum ki bu yıl geçtiğimiz yıl yaşanan sorunlar yaşanmayacak. Bakanlık olarak bu konuyla ilgili geçtiğimiz yıldan itibaren çeşitli çalıştaylar yaparak bazı tedbirler konusunda bazı kararlar aldık ve bunları uygulamaya koyuyoruz” dedi.

 

Bakan Yumaklı, "Bugün buradan ürünlerimiz temiz, taze ve kaliteli bir şekilde üretilerek başta Avrupa ve diğer ülkelere tüketicilerin raflarına ulaşıyor. Ancak, tarımsal sanayi kısmı da bizim için son derece önemli, dolayısıyla bu bölgede özellikle tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere çok farklı yatırımlarında yapılasını sağlayacağız inşallah. Bu konuda sayın valimiz ve milletvekillerimizle bir çalışma yürütüyoruz. Sezonun bütün üreticilerimize, Hatay halkına ve ülkemizin tarımsal ekonomisine, sanayisine çok büyük değerler katmasını diliyorum" diye konuştu.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dörtyol AK Parti İlçe Teşkilatının yeni merkezinin açılışına katıldı.

Necati İvgin



Bakan Yumaklı, narenciye hasadında sezon açılışını yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Bu işletmenin kazanları kuru fasulye, duvarları tarih kokuyor Türkiye’nin siyasi ve sanat dünyasının önemli isimlerinin fotoğrafları Rize’de 1958 yılından bu yana hizmet veren kuru fasulyesi ile meşhur işletmenin duvarlarında sergileniyor. Rize’nin Çayeli ilçesinde kuru fasulyesi ile meşhur işletmesinde hizmet veren Selahattin Hüsrev, babadan kalma işletmesinde babadan kalma geleneği sürdürmeye devam ediyor. Baba Hacı Fahri Hüsrev 40 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başbakan olduğu dönemde kuru fasulyesi ile meşhur işletmesinde çektirdiği fotoğrafı duvarına asmasıyla bir gelenek başlattı. 40 yıldır kuru fasulye yemeye gelen siyasetçi, sanatçı, sporcu gibi tanınmış kişilerin fotoğrafları işletmenin duvarlarını süslerken, kendisinden işi devralan Selahattin Hüsrev de babadan kalma geleneği hiç bozmadı. 40 yıldır süre gelen gelenek şimdilerde ise ilçeye giden herkesin dikkatini çekmesine ve tarihi duvarların önünde fotoğraf çektirmesine sebep oldu. 40 yıldır çekilen bütün fotoğrafları işletmelerinin duvarına astıklarını ifade eden Hüsrev “Fotoğraf olayına 1983 yılında başladık. İlk fotoğrafımıza rahmetli Turgut Özal ile başladık. Daha eski tarihten başlasaydık bir sürü fotoğraf olurdu burada. İşletmemizde yemek yiyen devlet büyüklerimiz, sanatçılarımız hepsinin fotoğrafı var” dedi. Demirel ile güldüren anı Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) merhum lideri Alparslan Türkeş’ten tutun Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e kadar rahmetli olmuş birçok siyasinin fotoğrafını duvarlarında sergileyen Hüsrev, Demirel ile yaşadıkları anıyı “Demirel ile bir anımız var. Böyle fotoğraf çektirirken resimde babam sağına geçti, ben soluna. O sırada babama dedi ki ‘Sen soluma geç’ bana ‘Sen sağıma geç’ dedi. Sonra ‘Ben gençleri sağıma, yaşlıları soluma alırım’ dedi. Bizim için güzel bir anı oldu” ifadeleriyle anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeri ayrı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da birden fazla fotoğrafı olduğuna dikkat çeken Hüsrev, Erdoğan’ın fotoğraflarının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden başladığını dile getirerek “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da devamlı geliyor. Hatta Belediye Başkanı olduğu dönemde geldiği zamandan bile resmi var. Cumhurbaşkanı olduktan sonra da valilikte birkaç kez yemek verdik kendisine. Her geldiğinde yine bizden yemek alır. Onun yeri bizde ayrı” diye konuştu. “Türkiye’nin yakın tarihinin siyasi ve sanat dünyasını biz bu köşemizde yaşatıyoruz” Türkiye’nin siyasi ve sanat tarihini duvarında barındırarak insanlarında dikkatlerini çektiklerinin altını çizen Hüsrev “Türkiye’nin yakın tarihinin siyasi ve sanat dünyasını biz bu köşemizde yaşatıyoruz. Burada birçok hatıramız var. Hepsinin ayrı ayrı anısı var. Rahmetli Erbakan’ın hocamız da, var Deniz Baykal da var. Güzel bir hatıra hepsi. Müşteriler bakıyor seviniyor devlet sanatçılarımız devlet adamlarımız var mesela. Elimizden geldiği kadar devam ettirmeye çalışıyoruz. Güzel bir hatıra. Gelen müşterilerimizde bakıyor çektiğimiz fotoğraflara. Siyaset ve sanat dünyasının bir tarihini burada yaşatıyoruz. Hatta işletmenin fotoğrafların asılı oluğu kısmını hiç bozmadık. Otantik havasını bu şekilde tutuyoruz” şeklinde konuştu.
Aydın Dikenlerin arasında zahmetle toplanan kuşburnu, tezgahlarda yerini aldı Aydın’ın dağlarından bin bir zahmetli toplanan, kış aylarında tercih edilen kuşburnuna rağbet artarken pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Ülke genelinde birçok dağ kesiminde yetişen ve zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu bitkisi semt pazarlarını süslerken, vatandaşların da talebi arttı. Aydın’ın dağlarından binbir zahmetle toplanarak pazar tezgahlarına getirilen kuşburnu özellikle kış aylarında en büyük şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Daha çok vatandaşlar tarafından kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında da kullanılan kuşburnu, semt pazarlarında kilosu 120 TL’ye satılıyor. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların doğada yetişen doğal ürünlere yöneldiğini söyleyen pazarcı esnafı Leyla Bilir; “Kuşburnu mükemmel bir koruyucu ve şifa kaynağı. Kuşburnunun insan vücuduna çeşitli faydaları var. Bizler de dağlardan toplayarak vatandaşların hizmetine sunuyoruz. Kuşburnunu toplamak çok zahmetli. Kuşburnun fiyatı mevsimine göre değişiyor. Dağlardan dikenlerin içerisinde toplanıyor. Zahmetle topladığımız ürünleri de burada satıyoruz. Kilosu 120 TL’ye satılıyor. Vatandaşlarımız da doğal ürünlere rağbet gösteriyor. Hem çay olarak hem de reçeli yapılarak tüketiliyor” dedi.