Yerel Haberler
Hatay
Depremzede öğretmenden Narin için yürek yakan türkü 28 Eylül 2024 Cumartesi - 09:41:40 HATAY (İHA) – Hatay’da depremde babasını kaybeden öğretmen Serdar Koşar’ın Diyarbakır’da öldürülen ve Türkiye’nin gündemini sarsan 8 yaşındaki Narin Güran için bestelediği türkü yürekleri dağladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmiş, on binlerce bina yerle bir olmuştu. İskenderun Devlet Hastanesi’nin yıkılan kısmında babasını kaybeden ve annesini yaralı şekilde enkazdan kurtaran 41 yaşındaki öğretmen Serdar Koşar, asrın felaketinin acısını ilk günkü gibi yaşıyor. Bağlamasıyla acısını türküye döken Koşar, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe köyünde öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran için de bağlamasıyla dem vurdu. İlk kez katıldığı bir televizyon programında Narin Güran için yazılan türküyü söyleyen Koşar’ın türküsü yürekleri burktu. Bağlamasıyla duygularını aktaran Serdar Koşar, Narin için söylediği türküye insanların güzel dönüşler yaptığını aktararak, “Narin’in acısını yüreğimizde yaşıyoruz kelimelerle tarif edilemeyecek bir duygu. Sözler Handan Uşak Tuncay’a, bestesi ve müziği de bana ait. Bu şekilde bir beste yaptık. Talihsiz bir olay sonucu kaybettiğimiz Narin evladımız her gün okula gittiğimde gözümün önüne geldi, bu sözleri mırıldanarak bu şekilde bir beste yaptık. Türküyü 16 Eylül’de canlı yayında ilk defa söyledim yoğun istek aldı, geri dönüşleri çok güzeldi ve tekrar tekrar istendi programda” dedi. Depremde babasını kaybettiğini ve kızından ayrı yaşadığı için duygularını bağlamasıyla anlattığını dile getiren Koşar, “Benim de Narin yaşında bir kızım var, 9 yaşında şu an ayrıyım göremiyorum tabii o da bir etken. Narin’in okul sıralarında olması gerekirken, kefen giyip mezara girmesi beni çok etkiledi ve duygulandırdı. Duygularımı bağlamayla aktardım. Sürekli öğrencileri gördüğümde Narin aklıma geldi, çok etkilendim ve tarif edilecek bir duygu değil. Bağlamayla kendimi ve hislerimi anlattım. Depremde devlet hastanesinde babamı kaybettim, annem de yanında enkazda kaldı. Ağır şeyler yaşadık onun da tabii acısı var içimde. Narin’i 19 gün boyunca merakla ve umutla bekledik ama Narin maalesef hayatını kaybetti. Bütün toplum gibi beni de çok etkiledi bu olay ama Narin kalbimizde yaşayacak. Biz de bu besteyle ona boynumuzun borcu olsun diyelim. Hiçbir zaman unutmayacağız Narin’i” ifadelerini kullandı.
28 Eylül 2024 Cumartesi - 09:25 Depremle birlikte 11 kuyudan 6’sının kuruduğu mahallede, saniyede 8 litre su çıkan yeni kuyu yüzleri güldürdü Hatay’da depremde yaşanan toprak kaymaları dolayısıyla 11 su kuyusundan 6’sının kuruduğu mahallede, gerçekleştirilen sondaj çalışmalarında saniyede 8 litre su çıkan su kuyusu afetzede vatandaşların yüzünü güldürdü. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, binlerce bina yerle bir olurken kentin altyapı ve üstyapısı çok büyük hasar görmüştü. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremde yer altı kaynak sularının da güzergahı değişmiş ve su kuyularında kurumalar yaşanmıştı. Yayladığı ilçesi Şenköy Mahallesi’nde deprem öncesi yaklaşık 11 su kuyusu varken 6 Şubat sonrasında 6 su kuyusu tamamen kurudu. Deprem öncesinde 800 nüfusun olduğu Şenköy Mahallesi’nde yaşayanların sayısı göçlerle birlikte yaklaşık 10 bini buldu. Şenköy Mahallesi’nde deprem sonrası sağlam kalan 5 su kuyusunun yetersiz kalması üzerine Hatay Büyükşehir Belediyesi mahallede sondaj çalışması gerçekleştirdi. Sondaj çalışmalarında saniyede 8 litre su çıkan kuyu açıldı. Yeni açılan su kuyusunun mevcut diğer su kuyularına denk geldiğini ifade eden Şenköy Mahalle Muhtarı Sait Döş, sorunun çözülmesiyle rahatladıklarını dile getirdi. “Depremden önce yaklaşık 11 su kuyumuz varken deprem sonrasında 6 su kuyumuz kurudu” Deprem sonrasında 11 su kuyusundan 6’sının kuruduğunu belirten Muhtar Sait Döş, “Depremden önce yaklaşık 11 su kuyumuz vardı. Deprem sonrasında 6 su kuyumuz kurudu. Deprem etkisiyle yer altında kaymalar olduğu için zemin değişti ve kurudu. Bu sebeple sularımızı kaybettik. Deprem sonrasında da mevcut nüfusumuz çok yoğun şekilde arttı. Mahallemizin mevcut 800 nüfusundan 10 bin nüfusuna gelmesiyle mahallede büyük su sorunu yaşandı. Hatay Büyükşehir Belediye ilk güzel suyumuzu mahallemize kazandırdı. Onların sayesinde yeni su kuyumuzu açtık” dedi. “Yeni kuyumuz saniyede 8 litre su veriyor” Yeni açılan su kuyusunun saniyede 8 litre su geldiğini söyleyen Döş, “Yeni bir su kuyusu açtık. Mevcut diğer su kuyularına denk geliyor. Şu anda büyük su sorunumuz yok. Yeni kuyumuz saniyede 8 litre su veriyor. Sahra Çölü’nde denizi görmek gibi sevindik. Mahallemiz susuzluktan kurtuldu. Tankerlerle evlere su taşıyorduk. Yeni açılan su kuyumuzla bayağı bir rahatladık. Mahallemize artık 3 günde 1 su verebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
9 günlük bayram tatilini fırsat bilen çiftler, evlendirme dairelerine koştular
21 Haziran 2024 Cuma - 08:38 9 günlük bayram tatilini fırsat bilen çiftler, evlendirme dairelerine koştular Depremin vurduğu Hatay’da Kurban Bayramı’nı fırsat bilen çiftler, nikah işlemleri için yoğunluk oluşturdular. Kent genelinde 150 çift dünya evine girdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarının sarıldığı Hatay’da Kurban Bayramı’nı fırsat bilen çiftler, 9 günlük tatilde dünya evine girmek için harekete geçtiler. Hatay’ın Antakya ilçesi Kışla Saray Mahallesi’nde bulunan prefabrik konteyner evlendirme dairesinde, Kurban Bayramı tatilinin ilk gününden bu yana 55 nikah akdi gerçekleştirildi. Depremin vurduğu kent genelinde bayram haftasında toplam 150 çift evlenerek çifte bayram yaşadı. “Hatay’da bayram haftasında toplam 150 nikah kıyıldı” Bayram haftasında evlendirme dairesinde yoğunluk yaşadığını ifade eden nikah memuru Niyazi Yalçın, “Bugün 13 nikahımız vardı. Bayram haftasında toplam 55 nikahımız vardı ve daha nikah işlemlerine devam ediyoruz. Bayram haftasında; İskenderun, Kırıkhan ve diğer ilçelerde ortalama toplam 150 nikah işlemi gerçekleştirdik. Bayram haftasında evlenen çiftler, çifte bayramı yaşadı. Yeni evlenen çiftlere Allah hayırlılar getirsin” dedi. “Bir bayram bitti, bir bayram başladı” Evlendikleri için çifte mutluluk yaşadığını söyleyen damat Mehmet Tok, “Bizim için çifte bayram oldu. Çok güzel oldu. Bir bayram bitti, bir bayram başladı. Şu an çifte mutluluk yaşıyoruz. Mutluyuz. Bu yıl 3 bayram kutladık. Düğünle birlikte 4’üncü bayramı kutlayacağız. Bu evlilikler umut verici oluyor” şeklinde konuştu. “Bayramdan sonra ikinci bir bayram oldu” Evliliğin bayramdan sonra ikinci bir bayram olduğunu belirten gelin Özgenur Aydemir, “Bizim için nişanlık süreci keyifliydi. Keyifle noktaladığımızı düşünüyorum. Bayramdan sonra ikinci bir bayram oldu. Gayet keyifliyiz ve mutluyuz. Umarım hep böyle devam eder” ifadelerini kullandı.
Hatay Büyükşehir Belediye ekipleri, 48 saatte 120 vakaya müdahalede bulundu
21 Haziran 2024 Cuma - 01:19 Hatay Büyükşehir Belediye ekipleri, 48 saatte 120 vakaya müdahalede bulundu Hatay Büyükşehir Belediyesi Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi (AKOM), 18-20 Haziran tarihleri arasında 48 saatte 120 vakaya müdahale ederken 14 hayvan da kurtardı. Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri; vatandaşların huzurlu bir bayram süreci geçirmesi için gece gündüz çalışarak son 48 saatte yangın, trafik kazası, insan ve hayvan kurtarma gibi toplam 120 vakaya müdahalelerde bulundu. Bu vakalar arasında meydana gelen 85 yangın olayına bakan AKOM ayrıca; 6 trafik kazası, 6 mahsur kalma durumu, 4 kapı açma olayında vatandaşların can güvenliğini sağlarken köpek, kedi ve diğer evcil hayvanları çeşitli tehlikelerden kurtarmak amacıyla 14 hayvan kurtarma operasyonu da gerçekleştirdi. Ekiplerin en sık karşılaştığı vakalar arasında özellikle ev, bahçe, ekin, anız, çöplük ve ot yangınları dikkat çekerken Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu konuda vatandaşları daha dikkatli olmaya davet etti. Yaz aylarının gelmesi üzerine sıcakların artmasıyla boğulma vakalarının yoğun yaşandığı bölgelerde rip akıntısı için uyarılar yapıp önlemler alan Büyükşehir Belediyesi, uzman personelleriyle birlikte teyakkuz halinde olduklarını vurguladı. Kurban Bayram’ın son 2 gününde il genelinde ölümlü hiçbir vakaya rastlanılmadığını aktaran yetkililer, Bayram sürecinde vatandaşların can ve mal kayıplarını en aza indirilmesi için acil durum ve olayları kontrol altına almak için hızlı ve etkin çalışmalar yürüttüklerini aktardılar.