Yerel Haberler
Hatay
Depremzede öğretmenden Narin için yürek yakan türkü 28 Eylül 2024 Cumartesi - 09:41:40 HATAY (İHA) – Hatay’da depremde babasını kaybeden öğretmen Serdar Koşar’ın Diyarbakır’da öldürülen ve Türkiye’nin gündemini sarsan 8 yaşındaki Narin Güran için bestelediği türkü yürekleri dağladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmiş, on binlerce bina yerle bir olmuştu. İskenderun Devlet Hastanesi’nin yıkılan kısmında babasını kaybeden ve annesini yaralı şekilde enkazdan kurtaran 41 yaşındaki öğretmen Serdar Koşar, asrın felaketinin acısını ilk günkü gibi yaşıyor. Bağlamasıyla acısını türküye döken Koşar, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe köyünde öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran için de bağlamasıyla dem vurdu. İlk kez katıldığı bir televizyon programında Narin Güran için yazılan türküyü söyleyen Koşar’ın türküsü yürekleri burktu. Bağlamasıyla duygularını aktaran Serdar Koşar, Narin için söylediği türküye insanların güzel dönüşler yaptığını aktararak, “Narin’in acısını yüreğimizde yaşıyoruz kelimelerle tarif edilemeyecek bir duygu. Sözler Handan Uşak Tuncay’a, bestesi ve müziği de bana ait. Bu şekilde bir beste yaptık. Talihsiz bir olay sonucu kaybettiğimiz Narin evladımız her gün okula gittiğimde gözümün önüne geldi, bu sözleri mırıldanarak bu şekilde bir beste yaptık. Türküyü 16 Eylül’de canlı yayında ilk defa söyledim yoğun istek aldı, geri dönüşleri çok güzeldi ve tekrar tekrar istendi programda” dedi. Depremde babasını kaybettiğini ve kızından ayrı yaşadığı için duygularını bağlamasıyla anlattığını dile getiren Koşar, “Benim de Narin yaşında bir kızım var, 9 yaşında şu an ayrıyım göremiyorum tabii o da bir etken. Narin’in okul sıralarında olması gerekirken, kefen giyip mezara girmesi beni çok etkiledi ve duygulandırdı. Duygularımı bağlamayla aktardım. Sürekli öğrencileri gördüğümde Narin aklıma geldi, çok etkilendim ve tarif edilecek bir duygu değil. Bağlamayla kendimi ve hislerimi anlattım. Depremde devlet hastanesinde babamı kaybettim, annem de yanında enkazda kaldı. Ağır şeyler yaşadık onun da tabii acısı var içimde. Narin’i 19 gün boyunca merakla ve umutla bekledik ama Narin maalesef hayatını kaybetti. Bütün toplum gibi beni de çok etkiledi bu olay ama Narin kalbimizde yaşayacak. Biz de bu besteyle ona boynumuzun borcu olsun diyelim. Hiçbir zaman unutmayacağız Narin’i” ifadelerini kullandı.
28 Eylül 2024 Cumartesi - 09:25 Depremle birlikte 11 kuyudan 6’sının kuruduğu mahallede, saniyede 8 litre su çıkan yeni kuyu yüzleri güldürdü Hatay’da depremde yaşanan toprak kaymaları dolayısıyla 11 su kuyusundan 6’sının kuruduğu mahallede, gerçekleştirilen sondaj çalışmalarında saniyede 8 litre su çıkan su kuyusu afetzede vatandaşların yüzünü güldürdü. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, binlerce bina yerle bir olurken kentin altyapı ve üstyapısı çok büyük hasar görmüştü. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremde yer altı kaynak sularının da güzergahı değişmiş ve su kuyularında kurumalar yaşanmıştı. Yayladığı ilçesi Şenköy Mahallesi’nde deprem öncesi yaklaşık 11 su kuyusu varken 6 Şubat sonrasında 6 su kuyusu tamamen kurudu. Deprem öncesinde 800 nüfusun olduğu Şenköy Mahallesi’nde yaşayanların sayısı göçlerle birlikte yaklaşık 10 bini buldu. Şenköy Mahallesi’nde deprem sonrası sağlam kalan 5 su kuyusunun yetersiz kalması üzerine Hatay Büyükşehir Belediyesi mahallede sondaj çalışması gerçekleştirdi. Sondaj çalışmalarında saniyede 8 litre su çıkan kuyu açıldı. Yeni açılan su kuyusunun mevcut diğer su kuyularına denk geldiğini ifade eden Şenköy Mahalle Muhtarı Sait Döş, sorunun çözülmesiyle rahatladıklarını dile getirdi. “Depremden önce yaklaşık 11 su kuyumuz varken deprem sonrasında 6 su kuyumuz kurudu” Deprem sonrasında 11 su kuyusundan 6’sının kuruduğunu belirten Muhtar Sait Döş, “Depremden önce yaklaşık 11 su kuyumuz vardı. Deprem sonrasında 6 su kuyumuz kurudu. Deprem etkisiyle yer altında kaymalar olduğu için zemin değişti ve kurudu. Bu sebeple sularımızı kaybettik. Deprem sonrasında da mevcut nüfusumuz çok yoğun şekilde arttı. Mahallemizin mevcut 800 nüfusundan 10 bin nüfusuna gelmesiyle mahallede büyük su sorunu yaşandı. Hatay Büyükşehir Belediye ilk güzel suyumuzu mahallemize kazandırdı. Onların sayesinde yeni su kuyumuzu açtık” dedi. “Yeni kuyumuz saniyede 8 litre su veriyor” Yeni açılan su kuyusunun saniyede 8 litre su geldiğini söyleyen Döş, “Yeni bir su kuyusu açtık. Mevcut diğer su kuyularına denk geliyor. Şu anda büyük su sorunumuz yok. Yeni kuyumuz saniyede 8 litre su veriyor. Sahra Çölü’nde denizi görmek gibi sevindik. Mahallemiz susuzluktan kurtuldu. Tankerlerle evlere su taşıyorduk. Yeni açılan su kuyumuzla bayağı bir rahatladık. Mahallemize artık 3 günde 1 su verebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kavurucu sıcakta buz gibi kanyonda ferahlatan tıraş
24 Haziran 2024 Pazartesi - 09:12 Kavurucu sıcakta buz gibi kanyonda ferahlatan tıraş Hatay’da hava sıcaklığının 40 dereceyi bulmasıyla bunaltıcı sıcağa dikkat çekmek isteyen kuaför Emre Can Çelebi, Geçilmez Kanyonu’nda müşterilerini tıraş etti. İş yerinde 4 klimayla çalışan kuaförün müşterileri de kendi de kanyondaki tıraştan memnun kaldı. Afrika sıcaklıklarının etkili olduğu Hatay’da hava sıcaklığı gün içerisinde 40 derecenin üzerine çıkıyor. İş yerlerinde bulunan klimaların da yetersiz kaldığı sıcak hava vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Dörtyol ilçesi Kuzuculu Mahallesi’nde bulunan Geçilmez Kanyonu’da sıcak havadan kaçmak isteyen vatandaşların uğrak mekanı. Dörtyol ilçesinde berberlik yapan Emre Can Çelebi, bunaltıcı sıcakta müşterilerini kanyon içerisinde tıraş etti. Ferahlatan tıraş müşterileri de kuaför Çelebi’yi de memnun etti. “İş yerimizde şu an 4 tane klima var, ilk defa klimaların yetmediğinin farkına vardık” İş yerinde bulunan 4 klimanın da sıcağa karşı işe yaramadığını dile getiren 28 yaşındaki Emre Can Çelebi, “İş yerimizde şu an 4 tane klima var ilk defa klimaların yetmediğinin farkına vardık. Çalışırken en yüksek derecede çalıştırsak bile yetmiyor üstüne üstlük hasta olduk ve sıcak havalara dikkat çekmek için buraya geldik geçilmez kanyonundayız. Müşterilerimizle birlikte hem aktivite hem de tıraş ediyoruz. Tepkileri bence şu an için çok güzel ikinci tıraşı da yaptık. Müşteriler biraz serin biraz üşüdüklerini söylediler ama bence şu an her şey çok güzel, onların da mutlu olduğunu görüyoruz. Biraz yüzüyoruz ve tıraş ediyoruz” İfadelerini kullandı. Kanyonda tıraş olan 22 yaşındaki müşteri Serkan Taş, "En son 44-45 dereceydi hava, onu da söyledik Emre abiye o da sağ olsun bizi kırmadı, suyun içinde özel bir tıraş” şeklinde konuştu.
Operatör damat, gelin almaya kepçenin kovasında davulcularla gitti
23 Haziran 2024 Pazar - 08:51 Operatör damat, gelin almaya kepçenin kovasında davulcularla gitti Hatay’da iş makinesi operatörü Ahmet Şenol, en mutlu gününde gelin almaya 3 iş makinesiyle gitti. Davulcularla birlikte kepçenin kovasına binen Şenol’un bu anları izleyenleri gülümsetti. Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi’nde yaşayan 28 yaşındaki Ahmet Şenol, iş makinesi operatörlüğü yaparak ekmek parasını kazanıyor. Şenol, hayatının aşkı olan Kübra ile asrın felaketinde tanışarak evlilik yoluna çıktı. Ailelerin ve çiftin anlaşmasıyla süreç mutlulukla sona erdi. İş makinesi operatörü Şenol, alışılmışın dışında bir şekilde gelin almaya 3 kepçeyle gitti. Kepçenin kovasına davulcularla birlikte binen Şenol, oyun oynayarak doyasıya eğlendi. Şenol’un mutlu anları izleyenleri de gülümsetti. O anları sosyal medyada paylaşan Şenol, afetzede vatandaşların yüzünü bir nebzede olsa tebessüm ettirdi. “Sabahleyin kalktığımda üç iş makinesi de evin önündeydi, sonrası her şey kendiliğinden gelişti” Asrın felaketinin ardından hayat arkadaşı ile tanışan Şenol, “Depremden birkaç ay sonra tanıştık. Böyle gelişti. İkimiz de Hatay’daydık. O da yakınlarını kaybetti, ben de yakınlarımı kaybettim. Benim yetiştirdiğim elemanlar sağ olsun, herkes kepçesini getirdi. ’Bizim de bir faydamız olsun’ dediler. Böyle bir şey yaptılar. Ben de onları kıramadım. Rabbim razı olsun kendilerinden. Ben de tamam yapalım dedim, güzel oldu. Gelin hanıma da böyle bir şey yapsak mı veya böyle bir şey yapsak olur mu diye sordum. O da sağ olsun hiç olmaz demedi. Benim mesleğim icabı elimizden geleni yaptık. Arkadaşlarımın 3 iş makinesi vardı. Sabahleyin kalktığımda üç iş makinesi de evin önündeydi. Kepçelerle birlikte kız almaya konvoyla birlikte gittik. Davul eşliğinde oynarken benim yetiştirdiğim eleman, ’kovaya binin kaldırayım orada oynayın’ dedi. Ben de o an olayın heyecanıyla kovaya bindim ve oynadım. Direkt baktım ve kendi kendine her şey gelişti. Ben bunu yaptım. İnşallah başka iş makinesi olan arkadaşlarım da düğününü bu şekilde yaparsa eğlenmiş olur” ifadelerini kullandı.
154 kiloluk devasa orkinosu 4 kişi, 1 saatlik mücadeleyle yakalamayı başardı
23 Haziran 2024 Pazar - 08:46 154 kiloluk devasa orkinosu 4 kişi, 1 saatlik mücadeleyle yakalamayı başardı Hatay’da 154 kilogramlık orkinos, 4 balıkçı tarafından 1 saat süren mücadeleyle yakalandı. Balıkçıların yaşadığı heyecan ve devasa orkinosun boyutunun büyüklüğünü göstermek için balıkla boy ölçüşmeleriyse kameraya yansıdı. Yaz aylarının gelmesi ve havanın durgunlaşmasıyla birlikte Akdeniz, balıkçıların akınına uğramaya başladı. Hatay’ın Arsuz ilçesinden tekne ile Akdeniz’e açılan hobi amaçlı balık tutan 4 kafadar; 154 kilogram ağırlığında, 2 metrenin üzerinde boya sahip olan orkinosu 1 saatlik mücadeleyle yakalamayı başardı. İskenderun körfezinde yaşanan adrenalin dolu dakikalar, balıkçılar tarafından anbean kaydedildi. Balığın yakalanması esnasında oltanın kırılmasına rağmen mücadeleden vazgeçmeyen balıkçılar, 1 saatlik mücadeleyle balığı tekneye almayı başardılar. Balıkçıların devasa orkinosun boyutunun büyüklüğünü göstermek için balıkla boy ölçüşmeleriyse gülümsetti. “4 kişilik bir ekiple ancak böyle bir balığı yakalayabildik” Oltasına dev orkinos takılan 50 yaşındaki Feridun Özdemir, “Bu balık bluefin yani mavi yüzgeçli orkinos dediğimiz türden. Dünyada çok kıymetli bir balık. Yakaladığımız balık 2 metre üzerindeydi, bakacak olursanız fotoğrafta veya videoda göreceksiniz, benim boyumdan daha uzun balığın boyu. Benim boyum 1 metre 82 santim, balık benden epeyce uzun. Kilo olarak da 154 küsur geldi. Hatay körfezinde yakaladık. Biz tabii bu işi her ne kadar hobi olarak yapıyorsak da dönem dönem sadece bluefin tutmak üzere İzmir’e gidiyorum yazları. Yaklaşık 1 saat uğraştık, kamışımız kırıldı o ara alüminyum olan eklem yerinden. Tabii bize büyük bir aksiyon yaşattı; yani bir kişi kamışı tuttu, bir kişi makineyi tuttu, bir kişi dümeni tuttu. 4 kişilik bir ekiple ancak böyle bir balığı yakalayabildik. Orada olmak lazım oradaki o adrenalin heyecan inanılmaz bir şeydi. Bu denli bir oltayla böyle bir balık bölgede ilk diyelim” şeklinde konuştu.