Yerel Haberler
Hatay
22 Eylül 2024 Pazar - 09:05 İsmi ve görünümü garip gelse de eşsiz lezzet ‘Beyin tava’ damaklarda tat bırakıyor Gastronomi şehri Hatay’ın lezzetlerinden olan ‘Beyin tava’ ismi ve görünümüyle garip gelse de lezzetiyle damaklarda eşsiz tat bırakıyor. Porsiyon fiyatı 200 TL’ye satılan lezzet, sakatat severlerin vazgeçilmezleri arasında. Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Hatay eşsiz lezzetleriyle ön plana çıkıyor. Yemek kültürüyle ağzının tadını bilenlerin aklında yer edinen bölgenin eşsiz lezzetlerinden biriyse ‘Beyin tava’ olarak bilinen sakatat yemeği. Görünümü ve ismiyle ilk kez duyanları ve tadanlara farklı gelen lezzet, kolajen deposu olması sebebiyle sağlığına önem veren vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Antakya ilçesindeki tarihi Uzun Çarşı’da bulunan bir işletme eşsiz lezzeti müşterilerine tattırmaya devam ediyor. Porsiyon fiyatı 200 TL olan beyin tava, lezzetiyle damak çatlatıyor. “Beyin tava çok lezzetli bir sakatat çeşididir, her kesin tatmasını tavsiye ederim” İşletme sorumlusu Ender Öter, beyin tavanın yapılışı hakkında bilgi vererek “Gastronomi kenti Hatay’ımızın farklı lezzetlerinden biriside beyin tava. Beyin tava taş fırınımızda pişirdiğimiz eşsiz bir lezzet. Maydanoz, kapya biber ve üzerine de beyni koyup birleştirdiğimiz bir lezzettir. Son olarak da tavamızın üzerine kuyruk yağı ilave ediyoruz ve fırında pişmeye bırakıyoruz. Beyin tava tamamıyla bir enerji deposudur. İçerisinde bulunan kalojenle çok rağbet gören bir lezzet. Vatandaşlarımız son zamanlarda kalojen oranının fazlalığı dolayısıyla beyin tavaya rağbet göstermeye başladılar. Beyin tavamızın porsiyonu 200 TL’ye satılmaktadır. Beyin tava çok lezzetli bir sakatat çeşididir, her kesin tatmasını tavsiye ederim” dedi. “Bende daha önce yememiştim ilk kez tattım ama tadı çok güzel” İlk kez beyin tavayı tattığını dile getiren Mustafa Eren, “Tadı çok güzel, Hatay’ımızın eşsiz yöresel lezzetlerinden. Beyin çok güzel, damak tadımıza uygun. Bende daha önce yememiştim ilk kez tattım ama tadı çok güzel” ifadelerini kullandı.
Çobanların kavurucu sıcakta zorlu mesaisi, yüksek maaş talebi çoban bulmayı zorluyor
27 Ağustos 2024 Salı - 09:14 Çobanların kavurucu sıcakta zorlu mesaisi, yüksek maaş talebi çoban bulmayı zorluyor HATAY (İHA) – Hatay’da kavurucu sıcakta zorlu şartlarda mesaisini sürdüren çobanlar, hayvan otlatarak ekmek paralarını kazanmaya devam ediyorlar. Bölgede üreticilerin en zorlandığı konuysa yüksek maaş talepleri nedeniyle çoban bulamamak. Türkiye’nin en önemli tarım ve hayvancılık şehirlerden biri olan Hatay’da depremin ardından afetzede üreticiler üretmeye devam ediyorlar. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu bu günlerde kavurucu sıcağın en çok zorladığı meslek grupları arasına çobanlar giriyor. Kırıkhan ilçesi Karadurmuşlu Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan çobanlarda sıcak havada zor anlar yaşıyor. Yüksek maaş talepleri nedeniyle çoban bulamayan üreticiler, zorlu şartlarda hayvanlarını kendileri otlatıyorlar. Küçükbaş hayvancılık yapan Şevket Taşkıran, yüksek maaş talebinden dolayı çoban bulamadığını belirterek o yüzden hayvanları kendi otlatmak zorunda kaldığını söyledi. “Ben mal sahibim am çoban olmadığı için ben gidiyorum” Sıcak havada zorlandığını dile getiren Şevket Taşkıran, yüksek maaş talebinden dolayı çoban bulmakta zorlandıklarını belirterek “Hayvan otlatıyoruz, havalar sıcak. Sıcak hava çok bunaltıyor. Hayvanları saat 5’ten aşağıya çıkartmıyoruz. Yem vermek istiyoruz ama yemde çok pahalı. Sıcaklık çok zor, keçilerin sütünü çekiyor. Ağaçların ve duvarların dibinde sıcaktan kaçıyorum. Kafama şalımı bağlamasam yürüyemiyorum. Bu meslek çekilecek bir meslek değil. Çoban bulamıyorum. Çoban bana diyor ki; ’Abi bana 30 - 40 bin TL verirsen gelirim’ diyor. O parayı nasıl vereceksin. Sen mi geçineceksin yoksa çobana mı vereceksin. Benim yanıma çoban gelirse ortalama 15-20 bin TL veririm. Çobanlığa gelen yok. Yine gelmiyor. Çobanlık zor bir meslek değil, çocuk işidir. 15 yaşındaki çocuk çobanlığı yapar. 20 bin TL’ye çobanlığa değil, güneşe bile çıkmam diyorlar. Kabul etmiyorlar. Ben bu parayı çarşının içinde kazanırım diyor. Konteynerde yatarım bundan daha iyi diyor. Arkamızda 110 keçimiz var. Ben mal sahibim ve çoban olmadığı için ben gidiyorum” dedi. Hava sıcaklarından dert yanan Cemil Akman, “Hayvancılıkla uğraşıyorum. Hayvancılık çok zorluyor. Havalar çok sıcak. Burada sıcaklıklar her zaman 40 derecenin üstünde oluyor. Bu yıl daha çok sıcak oluyor. Özellikle depremden sonra daha sıcak oldu” ifadelerini kullandı.
Otomobille çarpışan motosiklet sürücüsünün havaya uçtuğu anlar kamerada
27 Ağustos 2024 Salı - 08:49 Otomobille çarpışan motosiklet sürücüsünün havaya uçtuğu anlar kamerada Hatay’ın Antakya ilçesinde otomobille çarpışan motosikletlinin uçtuğu anlar kameraya yansıdı. Geçtiğimiz aylarda meydana gelen kazada, Antakya ilçesi Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan kavşakta dönmek isteyen otomobille çarpışan motosiklet sürücüsü uçarak yere savruldu. Kazada savrulan motosiklet sürücüsü yaralandı. Motosiklet sürücüsünün havaya uçtuğu anlara ait görüntüler kameraya yansıdı. “Biz motosiklet sürücüleri olarak araçların bizi tanımamasından çok şikayetçiyiz” Kendilerini trafikte tanımayan araç sürücülerine tepki gösteren Bünyamin Erdoğan, kavşakta çok sık motosiklet kazaları olduğunu belirterek, “Bunun en önemli sebeplerinden biri de araç kullananlarının, motosiklet sürücülerini önemsemediğinden kaynaklanıyor. Motosiklet kullanıcılarının da eksiklikleri var. Motosiklet sürücülerinin araçların arasına girmelerinden de kaynaklanabiliyor. Biz motosiklet sürücüleri olarak araçların bizi tanımamasından çok şikayetçiyiz. Bizi görmüyorlar ve umursamıyorlar. Burada çok sık kaza oluyor. Bazen ışıklardan, insanların sabırsızlıklarından ve bazen uyumsuz olmalarından dolayı kaynaklanıyor. Araçların bizi görmemesi ve biz motosiklet kullanıcıların aralara girmesinden kazalar oluşuyor. Biz canımızı motosiklet üzerinde taşıyoruz ve biz kaportayız. Araçların dikkat etmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Depremin azmini yıkamadığı kadın evinin bahçesinde ürettiği sabunları satarak gelir elde ediyor
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 09:20 Depremin azmini yıkamadığı kadın evinin bahçesinde ürettiği sabunları satarak gelir elde ediyor Hatay’ın Antakya ilçesinde yaşayan Yasemin Şahin, depremden önce iş yerinde üreterek para kazandığı sabunları şimdi evinin bahçesinde üretip satarak gelir elde ediyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, binlerce bina ve işyerleri yerle bir oldu. Asrın felaketinin ardından iş yerleri yıkılan esnaf, deprem sonrası farklı yerlerde işlerine devam ediyorlar. Hayatı depremle birlikte değişen vatandaşlardan biri olan Yasemin Şahin, babasından kalan zeytin bahçesinde ürettiği zeytin yağından elde ettiği sabunları satarak geçimini sağlıyordu. Depremde evi ve sabun üretimi ve satışı yaptığı iş yeri yıkılan kadın, pes etmeyerek işine yeni evinin bahçesinde devam etti. Evin bahçesine kurduğu kazanda sabun yapan ve satış yapan Şahin, zorlu süreçte gelir elde etmeye devam ediyor. “Babamdan kalan zeytinliği değerlendirmek amacıyla geleneksel sabun yapma işine başladım” Depremden önce 22 yıldır yaptığı işi bırakarak sabun üretimi yapmaya başlayan Yasemin Şahin, “Geçmişte Atatürk Caddesi’nde bir işyerim vardı. 2 Konfeksiyon işi üzerine bir mağazamız vardı. Bu işi 22 yıldır yaptım ve sonra ara verdim. Babamın vefatıyla zeytinlik bahçesiyle ilgilenmeye başladım. Babam zeytin bahçesini sevdiği için bahçedeki her zeytin tanesi benim için çok değerliydi. Zeytin bahçesinden çok güzel 50 litreden fazla yağ çıkınca sabun üretimi yapmaya karar verdim. 2019 yılında Halk eğitim merkezinin açtığı geleneksel sabun üretimi konusunda eğitim almaya başladım. Eğitimleri tamamlayarak daha profesyonel hala geldim. Babamdan kalan zeytinliğindeki taneleri değerlendirmek amacıyla geleneksel sabun yapma işine başladım” dedi. “Bahçede üretimini yaptığım sabunları 750 TL’den satıyorum” Şahin, 4 yıldır sürdürdüğü geleneksel sabun üretimini depremin ardından evinin bahçesinde devam ettirdiğini belirterek, “6 Şubat depremlerinde küçük bir işletmem ve evim yıkıldı. Sabun üretimini evimin bahçesinde yapmaya başladım. Sabun üretimini 4 yıldır yapıyorum. Geleneksel sabun olduğu için işlemlerin ardından ortalama 2 saat kaynaması gerekiyor. Yağ oranına göre süresi değişiyor. Sudan ayrışmış maddeyi sabun kalıplarına döküyorum. Bir gün bekledikten sonra kuruyan sabunları dilimleyerek kesiyorum. Bahçede üretimini yaptığım sabunları 750 TL’den satıyorum” ifadelerini kullandı. (RMZ-VK-