GÜNDEM - 01 Kasım 2024 Cuma 09:16

Kalifiye işçi bulamayınca küreği eline alıp fırının başına geçti

A
A
A

Hatay’ın Antakya ilçesinde 25 yıldır fırıncılık yapan Hilmi Kara, günlük 2 bin TL yevmiye vermesine rağmen kalifiye işçi bulamadığı için kendi ustalık yapmaya devam ediyor.

Antakya ilçesi Saraycık Mahallesi’nde 25 yıldır fırın ve kasap işleten Hilmi Kara, aylardır fırın bölümü için işçi arıyor. Son birkaç ayda 6 fırıncı değiştiren Kara, çalışma saatlerini ve günlük yevmiyeyi beğenmedikleri için fırıncıların 1 hafta çalışıp işi bıraktıklarını belirtti. Nitelikli işçi bulamamaktan şikayetçi olan Kara, günlük bin 500 TL ile 2 bin TL ücret vermesine rağmen çalıştıracak kalifiye işçi bulamadığı için kendisi çalışmaya devam ediyor.

Kalifiye işçi bulamayınca küreği eline alıp fırının başına geçti

“İşçiler de fahiş fiyatlar isteyince iş başa düştü”

İşçilerin fahiş fiyat istemesi üzerine fırında kendisinin çalışmaya başladığını söyleyen Kara, “25 yıllık işletme sahibiyim. Yaşadığımız personel sıkıntısından dolayı kendi işimizi kendimiz yapıyoruz. Kasap olsun veya fırın olsun eleman bulamıyoruz. Genel olarak esnafın problemi bu. Yeni genç nesil esnaflığa yönelmiyor ve kolay para kazanmanın derdindeler. İşçiler de fahiş fiyatlar isteyince iş başa düştü. İşleri kendimiz yapıyoruz. Son birkaç ayda 5 veya 6 işçi fırın işini bırakarak gitti. İşçiler çalışma sistemini, ücretini ve saatlerini beğenmiyorlar. İstedikleri fahiş ücretler, yaptığımız işe değmiyor. Bu yüzden çalışmıyorlar” dedi.

Kalifiye işçi bulamayınca küreği eline alıp fırının başına geçti

“Günlük bin 500 TL ile 2 bin TL vermemize rağmen düzgün ve kalifiye eleman bulamıyoruz”

Günlük 2 bin TL vermesine rağmen fırında çalışacak işçi bulamadığını söyleyen Kara, “Günlük bin 500 TL ile 2 bin TL arasında para veriyoruz. Bir türlü işçileri para konusunda memnun edemiyoruz ve daha fazlasını istiyorlar. İşçinin beklentisi 2 bin TL ile 3 bin TL arasında. Yani bizden daha fazla kazanmak istiyorlar. Fırınlara göre değişir, bizim fırınımız zor değil. Günde fırın bölümünde bir çuval un bile bitiremiyoruz. Yaptığımız işe göre verdiğimiz para yine çok fazla. Günlük bin 500 TL ile 2 bin TL vermemize rağmen düzgün ve kalifiye eleman bulamıyoruz. Kalıcı eleman bulamıyoruz. Bir hafta çalışıp, sonra gidiyorlar” ifadelerini kullandı.

Kalifiye işçi bulamayınca küreği eline alıp fırının başına geçti

Ramazan İlın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kar balığa yaradı Kayseri’de Su Ürünleri Mühendisi Ali Akçakaya, kar yağışının balığı olumlu etkilediğini söyleyerek, “Mevsim normalleşince balıklar da normalleşti” dedi. Su Ürünleri Mühendisi Ali Akçakaya, kar yağışının balığı olumlu yönde etkilediğini söyledi. Soğuk havanın balığın kalitesini artırdığını belirten Akçakaya, “Uzun zamandan beri böyle beklenmedik bir yağış vardı. Buna da tabii ki mevsim normalleri diyebiliriz. Mevsim normalleşince balıklar da normalleşti. Bu sene güzel keyifli bir balık sezonu geçiyor. Palamut bolluğu hala devam ediyor. Palamutta keyifli zamanlar yaşandı. Hala da yaşanmaya devam ediyor. Güzel, lezzetli ve fiyatları makul. Diğer ürünlere, diğer gıda ürünlerine bakacak olursak şu anda fiyatlar normal seyrinde. Kışın kendini göstermesiyle beraber balıklar tabii ki biraz daha etkilendi. İyi bir şekilde etkilendi. Balığın lezzetini, yağlılığını etkiledi. Boylarıyla, her şeyiyle kıvamına geldi. Ülkemizde genellikle çıkan balıklardan hamsi, istavrit, çinekop, sarıkanat, palamut, barbun ve mezgit balığı gibi balıklar kış dönemlerinde çok daha yoğun bir şekilde çıkıyor. Şu anda da en lezzetli zamanı. Mevsim şartları da balığın lezzetini etkiliyor. Havaların soğuk olması balığın kalitesini artırıyor” ifadelerini kullandı. Diğer ülkelere göre Türkiye’de daha az balık tüketildiğini belirten Akçakaya, “Hala 9 buçuk, 10 kilo arasında bir tüketimimiz var. Yani başka ülkelerdeki tüketime baktığımız zaman biz hiç balık yemiyoruz diyebilirim. Fiyatlar günlük değişiklik gösteriyor. Bazen yükselebiliyor, bazen de düşebiliyor. Bunun sebebi de balıkların çok yoğun olarak tutulması ile az tutulması, arz-talep dengesine göre değişiyor. Vatandaşlarımız balığın fiyatının artması ya da düşmesinin satıcılardan kaynaklandığını düşünüyorlar ancak bu durum ondan kaynaklanmıyor. Bugün 100 kilo balık çıktığı gibi bin, 2 bin kasa balık çıktığı da oluyor. Tabii buna göre de fiyatlar değişiyor. Hamsi 150 TL ile 250 TL arasında değişiklik gösteriyor. Tam bir rakam söyleyemiyorum, çünkü balığın boyu, kalitesi fiyatını etkiliyor. Palamut balığında da boyuna göre fiyatlar değişiyor. 90 TL’den başlayan palamut balıkları 175 TL’ye kadar çıkabiliyor. Vatandaşlara tavsiyem doğru balık, kaliteli balık, mevsiminde balık en lezzetli balık” şeklinde konuştu.
İstanbul Beyoğlu’nda emekliler Tavla Turnuvası’nda yarıştı Beyoğlu Belediyesi tarafından Kasımpaşa Emekli Evi’nde düzenlenen Tavla Turnuvası renkli görüntülere sahne oldu. Emekliler, dostluk ve keyifli rekabetin yaşandığı turnuva ile eğlenip stres attı. Beyoğlu Belediyesi, emeklilere yönelik düzenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekleyerek Kasımpaşa Emekli Evi’nde heyecan dolu bir tavla turnuvası düzenledi. Emekliler arasında dostluk ve keyifli rekabetin yaşandığı turnuva, yoğun ilgi gördü. Dünyanın en eski oyunlarından biri olan tavla, modern kurallarla eleme usulü oynandı. Emekliler, hem eğlenip stres attı hem de turnuvanın sonunda dereceye girerek ödüller kazandı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, turnuvaya katılan tüm emeklilere teşekkür ederek, emeklilerin hayatına değer katan bu gibi etkinliklere devam edeceklerini söyledi. Başkan İnan Güney daha sonra turnuvaya katılan oyuncu Vural Ceylan ile tavla oynadı. Emekliler Tavla Turnuvası’nda keyifli bir gün geçirdi Tüm yarışmacıların keyifli bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşadığı turnuvada birinci, ikinci ve üçüncü olan emeklilere plaket ve alışveriş çeki verildi. Ayrıca turnuvaya katılan tüm emeklilere de Emekli Evi’nde kullanabilecekleri ikram kartları hediye edildi. Beyoğlu Belediyesi tarafından Haziran 2024’te açılan Kasımpaşa Emekli Evi, ilçede yaşayan emekli vatandaşların bir araya gelerek sosyalleşmesine imkan sunarken aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlıklarını korumalarına da katkı sağlıyor. Açıldığı ilk günden itibaren yoğun ilgi gören merkezde sağlık taramaları, dijital okuryazarlık eğitimleri, egzersiz çalışmaları ve kültürel etkinliklerle de emeklilere destek veriliyor. “Burada emekliler sosyalleşiyor” Turnuvayı birincilikle bitiren İdris İncirkuş, “Turnuva güzel. Böyle turnuvaların olmasını isterim. Burada emekliler sosyalleşiyor. Herkes heyecanlı. Yanımda arkadaşlar birikti. Arkanda onları görünce mutlu oluyorsun. Aferin diyorlar, o insana keyif veriyor” dedi. “Böyle aktivitelerin daha da çoğalması insanları bir nebze de olsa dertlerinden uzaklaştırıyor” Oyuncu Vural Ceylan, “Bu aktivite çok güzel. Böyle aktivitelerin daha da çoğalması insanları bir nebze de olsa dertlerinden uzaklaştırıyor. Sosyalleşmeye daha yakın bir durum olduğu için hepimizin avantajına oluyor” şeklinde konuştu. “Sosyal bir ortam var” Turnuvada yarışan Sedat Tekoğlu, “Şuanda yeni gelen belediye başkanıyla birlikte buralar aktif hale geldi. Gayet güzel, gelinmesi gereken bir yer. Sosyal bir ortam var” ifadelerini kullandı.