GÜNDEM - 01 Kasım 2024 Cuma 16:25

Gastronomi çarşısı ‘Yüreğimizdeki Işık’ projesi kapsamında depremzede çocukları ağırladı

A
A
A
Gastronomi çarşısı ‘Yüreğimizdeki Işık’ projesi kapsamında depremzede çocukları ağırladı

Hatay Valiliği tarafından hayata geçirilen ‘Yüreğimizdeki Işık’ projesi kapsamında depremzede çocuklar, Antakya gastronomi çarşısında ağırlandı.



Depremzede çocuklara umut olan ‘Yürüğimizdeki Işık’ projesi kapsamında afetzede miniklerin yüzleri güldürülmeye devam ediyor. Proje kapsamında; Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve eşi Esra Masatlı, Antakya ve Defne ilçelerinde yaşayan depremzede çocuklarla Antakya Gastronomi Çarşısı’nda bira araya geldi. Vali Masatlı ve eşi Esra Masatlı’yla gerçekleşen sohbetin ardından kendileri için özenle hazırlanan lezzetlerin tadına bakan çocuklara günün hatırasına hediyeler verildi. Programa katılım sağlayan çocuklar, Gastronomi Şehri Hatay’ın Lezzet Mirası’na çok yakışan çarşıyı gezerek kadim şehrin değerlerini yakından tanıma fırsatı da buldular.



Gastronomi çarşısı ‘Yüreğimizdeki Işık’ projesi kapsamında depremzede çocukları ağırladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Nar ekşisi bütçeye destek sofralara lezzet katıyor Narı ve nar ekşisiyle meşhur İzmir’in Aliağa ilçesindeki Çıtak Mahallesi’nde nar hasadı başlarken, Türk ve dünya mutfağının önemli lezzetlerinden olan nar ekşisi, Çıtaklı kadınlar tarafından doğal yöntemlerle üretiliyor. Mahallede organik olarak yetiştirilen nar, daha sonrasında yine doğal yöntemlerle nar ekşisi yapımında kullanılıyor. Ekim ayının son haftalarında başlayan nar hasadının büyük bölümünü tamamlayan Aliağa ilçesindeki Çıtak Mahallesi sakinleri, nar ekşisi yapımına başladı. Mahallede artık gelenekselleşen doğal nar ekşisi yapımı, yıllardır imece usulüyle yapılıyor. Mahallede sıraya göre nar toplanıyor ve nar ekşisi yapımına el birliğiyle yardım ediliyor. Kesilen narlar sopa yardımıyla kabuğuna vurularak tanelerinin leğenlere düşmesi sağlanıyor. Ayıklanan nar taneleri daha sonra bidonlara alınıyor. Eskiden taşlarla yapılan ezme işlemi için günümüzde özel bir karıştırma aracı kullanılıyor. Ortalama 8 saat süren bir kaynatma işlemi başlıyor ve odun ateşinde kaynayan nar suları siyahlaştığında ekşi kıvamına gelmiş oluyor. Birkez daha süzülen nar ekşileri şişelere dolduruluyor ve alıcılarına ulaştırılıyor. Mahalle sakinleri birçok aşaması olan nar ekşisi yapımının zahmetli bir süreç olduğunu dile getiriyor. Mahalledeki nar ekşisi üreticilerinden Hülya Sever, doğal Çıtak nar ekşisi yapımı hakkında şunları ifade etti: “Nar ekşisi yapımı bizde dedelerimizden, nenelerimizden gelen bir gelenektir. Bizim nar ekşilerimiz; duru, tamamen organik, içinde hiçbir katkı maddesi yok. 5 kilo nar suyundan 1 kilo nar ekşisi çıkıyor. Ağaçlarımızı fidelerden büyütüyoruz, narlarımız aşılı değil. Nar ekşilerimizin kıvamı da markettekiler gibi koyu değil. Onlar zaten nar ekşisi değil sosu olarak geçiyor, ekşi gibi değil. Bizim ekşilerimiz direkt içilebilir haldedir.”
Gaziantep Bakan Bayraktar: “Türkiye olarak doğal gazımızı kendimiz üretir hale geldik” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Biz Türkiye olarak doğal gazımızı kendimiz üretir hale geldik” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bir dizi program ve toplantılara katılmak üzere Gaziantep’e geldi. Bakan Bayraktar, beraberindeki heyetle birlikte AK Parti Gaziantep İl Başkanlığını ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. “Türkiye vizyonu için büyük bir gayretle çalışmalarımızı gece gündüz sürdürüyoruz” Ziyarette, enerji sektöründeki güncel gelişmelerden bahseden Bakan Bayraktar, “Bu güzel destan ve özel şehirde bugün sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Gaziantep özel bir şehir. Türkiye’nin ekonomisine can kazandıran, enerjisine enerji katan, her yönüyle kültür turizm ve üretim ile istihdama katkısıyla ihracata katkısıyla mutfağıyla hakikaten bizim bedenimize de enerjik katan bir şehir. Türkiye’nin enerjide bağımsızlığını kurmak için Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye vizyonu için büyük bir gayretle çalışmalarımızı gece gündüz sürdürüyoruz. Biz Türkiye’nin geleceğini çok daha aydınlığı çok daha parlak olduğuna inanıyoruz. Bunu da milletçe bir arada olarak belli ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın özellikle vurguladığı o içimizi çok güçlü tutarak başarabiliriz. Önümüze çok büyük fırsatlar var” dedi. “Biz Türkiye olarak doğal gazımızı kendimiz üretir hale geldik” Konuşmasının devamında Bakan Bayraktar, “Fakat beraberinde de çok sıkıntılı alanlar var. Bölgemizde nasıl bir sıkıntı olduğunu hepimiz biliyoruz. Savaş artık dibimize kadar gelmiş. İsrail akılalmaz bir zulmü Gazze’de devam ettiriyor. Böyle bir ortamda dünyanın birçok yerinde farklı mücadelelerin olduğu bir ortamda biz de çok daha güçlü ve çok daha fazla çalışmamız lazım. Enerji ve madenler alanında Türkiye zenginlikleri olan bir ülke. Türkiye’nin rüzgarı güneşi bugün herkesin rüzgardan güneşe yatırım yaptığı süreçten geçiyoruz. Onun dışında artık her alanda enerji üretimini arttırdığımız bir süreçten bahsediyoruz. Türkiye’nin enerji talebi artmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanımız 2002’de şöyle dedi; ’5 şehirde sadece doğal gaz olmayacak. Benim 81 ilde Türkiye’deki bütün hane halkına doğal gazı götüreceğim’ dedi. Özellikle hanımefendiler için bu konforlu bu temiz havalar şehirlerimizin sahip olması için gerekli olan bu yakıtı onlara götürmemiz gerekir. Türkiye’de 81 ilde doğal gaz var. 760 yerleşim yerinde doğal gazımız var. 212 organize sanayi bölgesi hazır hale geldi. Artık doğalgaz ithal ederek değil kendimiz bularak ve üretiyoruz. Karadeniz’e sondaj yaptık. Akdeniz’de sondajlar yaptık. Karadeniz’de çok kısa bir süre içerisinde 2021’de biz Cumhurbaşkanımız Karadeniz’e 3.5 yıl içerisinde bugün 3 milyon hanenin doğal gazını artırdık. Artık kendimiz üretiyoruz. Gabar‘da Türkiye’nin en kaliteli petrolü yine çok kısa bir süre içerisinde üretim yapar hale geldik. Oradan günde 50 üretiyoruz ve her geçen gün her geçen ay artıyor. Biz Türkiye olarak doğal gazımızı kendimiz üretir hale geldik” ifadelerini kullandı.