Yerel Haberler
Hatay
04 Ekim 2024 Cuma - 10:05 Tarihi Kentler Birliği’nden Hatay çıkarması Tarihi Kentler Birliği, Hatay’da incelemelerde bulundu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı (HBB) Mehmet Öntürk, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mansur Yavaş’ı ağırladı. Ev sahipliğini HBB Başkanı Öntürk’ün yaptığı toplantıya ABB ve TKB Başkanı Mansur Yavaş’la birlikte 15 ilçe belediye başkanı da katıldı. Tarihi Kentler Birliği olarak ilk saha gezilerini 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentlerde başlattıklarını dile getiren ABB Başkanı Mansur Yavaş, depremden etkilenen belediyeleri, TKB’ye ödeyeceği katılım payından muaf tutmaya yönelik planları olduklarını aktardı. Ayrım gözetmeksizin, tüm belediye başkanlarına destek verdiklerini belirten Başkan Öntürk ise, “Tüm arkadaşlar sırt sırta verdik. Herkes, parti gözetmeden bu şehrin yeniden kalkınması için birbirine yardımcı oluyor” sözlerinin ardından ilçe belediyeleriyle kardeşçe çalıştıklarını ifade etti. Deprem sonrası Hatay’dan çevre illere ciddi bir göç olduğunun altını çizen Başkan Öntürk, “Hatay’ın demografik yapısını çok önemsiyoruz. Rezerv alanları konusu da demografik yapıyı korumaya yöneliktir. Bizim en önemli görevimiz, vatandaşlarımızı evlerine kavuşturmak. Bunun mücadelesini veriyoruz” dedi. Hatay’daki tüm belediyelerin deprem sonrası gelirlerinin düştüğünü vurgulayan Öntürk, HBB’nin ve ilçe belediyelerin bazı sorunlarını ise Merkezi Hükümet ve bakanlıklarla birlikte çözmeye çalıştıklarını da iletti. Başkan Öntürk, ziyaretlerinden dolayı ABB Başkan Mansur Yavaş’a ve katılımlarından dolayı da 15 ilçe belediye başkanına teşekkürlerini iletti.
Karış karış bildiği sokaklarda ekmek parasını kazanıyordu, şimdiyse ömrünün geçtiği sokakları tanıyamaz hale geldi
13 Mart 2024 Çarşamba - 10:11 Karış karış bildiği sokaklarda ekmek parasını kazanıyordu, şimdiyse ömrünün geçtiği sokakları tanıyamaz hale geldi Hatay’da çocukluğundan beri seyyar satıcılık yapan Bülent Aksoy, tanıyamaz gele geldiği enkaz kentin sokaklarının arasında hayat mücadelesine devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetmişti. Şehirde yaşayan insanların bir gecede hayatları değişmiş ve kentte yaşayan çoğu insanın hayatları olumsuz etkilenmişti. Afetzede vatandaşların yeniden yaşama başlaması için esnaf, vatandaşlar kendilerine tahsis edilen prefabrik iş yerlerinde yeni bir yaşama başlamışlardı. Depreme Defne ilçesi Turunçlu Mahallesi’nde yakalan Bülent Aksoy, depremden önce Antakya’nın sokaklarını gezerek seyyar satıcılık yapıyordu. Depremde annesi ve babasıyla sağ kurtulan 47 yaşındaki Aksoy, depremden 3 ay sonra kentte gelerek işinin başına geçti. Antakya ilçesi Armutlu Mahallesi’nde tanınmaz hale gelen sokaklarda seyyar satıcılık yapan Aksoy; halı, havlu, çarşaf ve çorap satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Depremde evi yıkılan Aksoy, yıkılan şehrin sokaklarında hayat mücadelesine devam ediyor. "O geceyi hatırlamak istemiyorum" 6 Şubat depremlerine uykusunda yakalanan Bülent Aksoy, “6 Şubat depremlerinde yatıyorduk. Bir anda sarsıntıya uyandık. Dışarıdan bağırış ve çığlık sesleri geliyordu. Dışarda kötü bir hava vardı. Komşulara yardıma koştuk. Allah kimseye yaşatmasın. O geceyi hatırlamak istemiyorum” dedi. “Şuan gezdiğim zaman çoğu yeri tanıyamıyorum” Çocukluğumdan beri seyyar satıcılık yaptığını ifade eden Aksoy, “Antakya’nın sokaklarını gezdiğim için seviniyorum. Genelde havlu, halı, çarşaf ve çorap satıyorum. Depremden 3 sonra şehrime geri döndüm. Şehrime döner dönmez işimin başına geçtim. Hayata tutunmamız lazım, şehrimizi bırakıp gitmeyeceğiz. Şehir dışında olduğumuzda kalbimiz buradaydı. Günümü kurtaracak şekilde kazanıyorum. Seyyar olduğum için şehrin sokaklarını kapı kapı gezdiğimden dolayı her yeri bilirdim. Şuan gezdiğim zaman çoğu yeri tanıyamıyorum. Yıkılan bir şehrin sokaklarında hayat mücadelesine devam ediyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de ilk kez fotoğraflanan ‘Ak Tepeli Kuyrukkakan’ objektiflere takıldı
13 Mart 2024 Çarşamba - 09:24 Türkiye’de ilk kez fotoğraflanan ‘Ak Tepeli Kuyrukkakan’ objektiflere takıldı HATAY (İHA) – Arap ülkelerinde sıklıkla görülen ve daha önce ülkemizde görülmesine rağmen fotoğraflanamayan ‘Ak Tepeli Kuyrukkakan’ Hatay’da bulunan Milleyha sulak alanında objektiflere yakalandı. Geçtiğimiz yıl kurak geçen yaz ayları sonrası kış aylarında bol yağış alan Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Milleyha sulak alanı yeniden canlanmaya başladı. Göçmen kuşların uğrak noktası olan ve yaklaşık 400 kuş türünün gözlemlendiği sulak alanda bir yeni kuş türü olan ‘Ak Tepeli Kuyrukkakan’ da fotoğraflandı. Daha önce Türkiye’de 3 kez görülen fakat fotoğraflanamayan ak tepeli kuyrukkakan, kuş gözlemcisi Güneş Deniz Yıldırım tarafından fotoğraflandı. Arap ülkelerinde görülen bu türün ülkemiz sınırlarında gözlemlenmesi doğa tutkunlarını heyecanlandırdı. Türkiye’de nadir olarak görülen kuş ilk kez fotoğraflandı Kuş Gözlemcisi Güneş Deniz Yıldırım, yeni bir tür gözlemlemenin heyecanını yaşadığını belirterek, "Hatay’da güzel bir sürprizle karşılaştım. Samandağ ilçesinde deniz kıyısında Milleyha sulak alanın isminde bir bölge var. Bu alan oldukça küçük bir alan ancak kuş türü çeşitliliği açısından çok zengin bir bölge, bu alana gittiğimde ak tepeli kuyrukkakan ile karşılaştım. Ak tepeli kuyrukkakan aslında İsrail, Ürdün, Fas, Mısır gibi ülkelerde yaşayan bir çöl türü. Türkiye için ise nadir rastlanan konuk statüsünde daha önce ülkemizde üç kez gözlemlenmiş biz dördüncü kaydını yapmış olduk ve ilk fotoğraflı kaydı oldu. Hatay listesine de yeni bir tür eklemiş olduk. Ak tepeli kuyrukkakan, kuyruk tepesi ve kuyruk sokumu beyaz gövdesi, siyah iri bir kuyrukkakan türü. Benim üç veya dört saat kuşu gözlemleme şansım oldu. Umarım ülkemizde kuş gözlemciliği ve doğa bilinci gelişmesi Milleyha gibi yerlerin korunmasına vesile olur" dedi. "Hatay’da son 5 yılda çöl ikliminde yaşayan birçok kuş türü gözlemlendi" Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ali Atahan, küresel ısınmayla birlikte çöl ikliminde yaşayan türlerin ülkemizde gözlemlenmeye başladığına dikkat çekerek, "Ak tepeli kuyrukkakan, Kuzey Afrika ile Arap Yarımadası’nda dağılım gösteren, daha çok çöl iklimine sahip coğrafyada yaşamını sürdüren bir kuş türü. Bununla beraber son 5 yılda Hatay’da, çöl ikliminde yaşayan bir çok kuş türü gözlendi. Açıkça görülüyor ki, küresel ısınma ülkemizin güneyinde gün geçtikçe daha da hissediliyor. Çöl iklimi canlılarını artık daha sık görmeye başladık ve önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek" dedi.
Deprem bölgesinde kadınlara yönelik sayacılık kursu
12 Mart 2024 Salı - 11:19 Deprem bölgesinde kadınlara yönelik sayacılık kursu Depremin vurduğu Hatay’da afetzede kadınların hayata tutunması ve meslek sahibi olması için sayacılık kursu açıldı. Asrın felaketinde büyük hasar alan Hatay’ın yeniden kalkınması için çalışmalar aralıksız sürüyor. Hatay’ın kadim sektörlerinden ayakkabı imalat sektörünün yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmalar Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle devam ediyor. Reyhanlı ilçesinde hayata geçirilen Ayakkabı İmalatı Ortak Kullanım Tesisi Projesi’nden sonra şimdi de Antakya’da konteyner kentlerde yaşayan depremzede kadınların ayakkabıcılık sektöründe istihdamına yönelik saya kursları düzenlenmeye başladı. Hatay Valiliği himayesinde ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), İŞKUR İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Hatay Ayakkabı İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarları Odası iş birliğinde düzenlenen kursların açılışı Hatay Valisi Mustafa Masatlı tarafından 8 Mart Kadınlar Günü’nde gerçekleştirildi. Söz konusu açılışa DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, İŞKUR İl Müdürü Abdullah Kılınç, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Öztürk, Hatay Ayakkabı İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Doğan Aydın, ayakkabı imalatçısı esnafı ve konteyner kentlerde hayatını sürdüren depremzede vatandaşlar katıldı. Merkez Antakya ilçesi Narlıca Mahallesi’ndeki Habib-i Neccar Konteyner Kenti’nde kurulan 3 ahşap atölyede gerçekleştirilecek kurslar kapsamında 25 kadına 4 ay boyunca sayacılık kursu verilecek. Kursu başarıyla tamamlayan kadınlara Milli Eğitim onaylı Sayacılık Kursu Sertifikası verilerek, bu kadınların en az yüzde 30’u ayakkabıcılık sektöründe istihdam edilecek.