Yerel Haberler
Giresun
Ünlü fotoğrafçı Ara Güler adına memleketi Şebinkarahisar’da sergi alanı oluşturulacak
30 Mayıs 2024 Perşembe - 13:36 Ünlü fotoğrafçı Ara Güler adına memleketi Şebinkarahisar’da sergi alanı oluşturulacak Giresunlu dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in adına memleketi Şebinkarahisar ilçesindeki tarihi Taşhanlar’da sergi alanı oluşturmak için çalışma başlatıldı. Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde turizm çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda Şebinkarahisar’daki Taşhanlar başta olmak üzere bölgedeki kültür varlıklarının turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Proje kapsamında ilçedeki Taşhanlarda dünyaca ünlü Şebinkarahisarlı fotoğraf sanatçısı Ara Güler adıyla da sergi alanı oluşturulması planlanıyor. Şebinkarahisar Belediye Başkanı Ömer Şentürk, ilçede hayata geçirmeyi düşündükleri turizm hamlesi ve Ara Güler Sergi Alanı projesi hakkında yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Giresun DOKA İl Koordinatörü Murat Aladağ, Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, Puhu Tv İçerik Müdürü Eda Göklü, Bakan Danışmanı Yavuz Karaer’in katılımları ile kaymakamlığımız ve belediyemiz uhdesinde turizm çalıştayı gerçekleştirdik. İlçemizde yer alan başta ’Taşhanlar’ olmak üzere kültür varlıklarımızı ziyaret ederek, turizme kazandırma adına düzenlenen bu çalıştayda geleceğe yönelik yol haritası hedeflendi. Doğuş grubunun destekleri ile Taşhanlarda ’Ara Güler Sergi Alanı’ oluşturma, DOKA ve DOKAP işbirliğiyle turizm gezi rotası ve ilçe tanıtım materyallerinin oluşturulması adına yönelik görüşmelerin gerçekleştirildiği çalıştayımızın olgunlaşarak ilçemize katkı sağlaması hedeflenmektedir" dedi.
Harşit Çayının ayırdığı köyleri asma ahşap köprü birleştiriyor
29 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:20 Harşit Çayının ayırdığı köyleri asma ahşap köprü birleştiriyor Köylülerin imece usulüyle onardığı ahşap köprü uzun yıllardır bölge halkının ulaşımını sağlasa da beton köprü talepleri yetkililere iletilmeye devam ediyor. Giresun’un Tirebolu ilçesi Ketençukuru ve Kuzgun köylerindeki vatandaşlar, hem araç hem de yaya ulaşımında kullandıkları Harşit Çayı üzerine çelik halatlara bağlı ahşap köprüyü imece usulüyle onarıyor. Giresun’un Tirebolu ilçesine 16 kilometre mesafedeki Ketençukuru ve Kuzgun köylerindeki vatandaşlar, araçlarıyla Harşit Çayı üzerine kurulu çelik halatlara bağlı 100 metre uzunluğunda 2.5 metre genişliğindeki yarım asırlık ahşap köprülerden geçerek ulaşım sağlıyor. Yıllar içerisinde zamana direnemeyen köprünün yöre halkı tarafından onarılarak ulaşım sağlamaya devam ettiklerini anlatan Kuzgun Köyü Muhtarı Hidayet Yiğit, “Köylerimizi ikiye bölen Harşit Çayı üzerinde 1968 yılında çelik halatlarla yapılmış olan ahşap köprümüzü yaklaşık 3 bin insan günü birlik kullanıyor. Köyümüze en yakın beton köprü yaklaşık 3 kilometre mesafede olması nedeniyle vatandaşlarımız kısa yoldan kullandığı bu köprünün yanına bir beton körü talebimiz oldu ama bir sonuç alamadık. Biz de zaman zaman bu köprüyü onararak kullanmaya devam ediyoruz. Bugünde vatanlarımızın desteğiyle ahşap köprünün eskimiş kerestelerini ve tahtalarını değiştirdik. Şuanda yaya olarak kullanılabilir ama tahtalar kuruduktan ve iyice sağlamlaştıktan sonra tehlikeli olsa da yeniden araçlarda geçebilecektir. Ama biz buraya beton köprü talebimizi her zaman yetkililere iletmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Köprü dayanıklı kestane ağacıyla onarılıyor Köprünün yapımını gönüllü olarak üstlendiğini anlatan Necip Yılmaz ise, “ Köylülerimizin kereste ihtiyacını karşıladığı köprünün ben de ustalığını yaptım. Henüz ben çocuk yaşlarımdayken büyüklerimizin bu köprüyü yaptığını hatırlıyorum. Bugün de onarmak bana nasip oldu. Köprüyü bölgemizin yağmurlu hava şartlarına en dayanıklı olan kestane ağacının kerestesiyle onarıyoruz. Yaklaşık 30 yıllık ömrü var. Bir 30 yıl daha ahşap kısmı onarım görmeden kullanılabilir ama buranın asıl ihtiyacı olan beton köprüdür. Bu köprü de yayalar için bir nostaljik köprü olarak devam etmelidir" dedi. Köyleri asma köprünün birleştirdiğini anlatan köy sakinlerinden Enver Yiğit ise “Köylerimizi Harşit Çayı üzerine yapılan bu asma köprü birleştiriyor. Mahallelerimize en yakın beton köprü ulaşımı kilometrelerce mesafede bulunuyor. Vatandaşlarda yolu uzatmak istemediklerinden bu asma köprüyü hem araç hem de yaya ulaşımı için kullanıyorlar. Bu köprü 1960’lı yıllarda yapıldı. Zaman zaman çürüyen tahtalarının onarımı ve bakımı gerekiyordu biz de bugün köylülerimizin desteğiyle onarıyoruz. Ama bizim asıl isteğimiz buraya bir beton köprü yapılmasıdır. Ne yazık ki yaptığımız çalışmalardan beton köprü için bir sonuç alamadık. Köprü araç trafiğine yasak olduğu halde her türlü risk göze alınarak bu köprü kullanılıyor" diye konuştu.
’Kumral’ın hayatı film oluyor
25 Mayıs 2024 Cumartesi - 15:07 ’Kumral’ın hayatı film oluyor Gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek beyaz perdeye aktarılacak olan “Pembe Kimlik” sinema filmi için çalışmalar başladı. Giresun’da nüfus memurunun yaptığı hatadan dolayı pembe kimlik verilen ve 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalışan 52 yaşındaki Kumral Bodur’un hayatı beyaz perdeye ilham kaynağı oldu. Yazar Aziz Nesin’in filmlere de konu olan “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” romanının ardından, nüfus müdürünün hatası nedeniyle nüfusa kadın olarak kaydedilen Kumral Bodur’un 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalıştığı hayat hikayesi de film oluyor. Trajikomik bir sinema filminin çekimlerine yakın zamanda başlayacaklarını belirten filmin yönetmenliğini üstlenen Abbas Karatekin, “Senaryosu tamamlanmış olan filmin yönetmenliğini yapacak olduğum film için oyuncu arkadaşlarımızla Bulancak ilçesine geldik. Aziz Nesin’ın romanından esinlenerek sinemaya uyarlanan ’Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ filminden sonra iddialı bir film olacağını söyleyebilirim. Güçlü bir hikayesi var. İzahı olmayan şeylerin mizahı olur ya tam da öyle bir hikaye. Görülüyor ki günümüzde de hala kamu kurumlarında bürokrasi Aziz Nesin’in bıraktığı gibi” dedi. Filmin kahramanı olan Kumral Bodur ise “Ben yaşadığım pembe kimlikle çok çileler çektim ama izleyenlerin eğleneceğini düşünüyorum. Çünkü yaşadıklarım tam bir komedi. Evlendiğim halde eşimle ikimizin de kadın görünmemiz, aldığım disiplin cezası sonucu kadın olarak erkekler koğuşuna atamamaları, yıllarca kardeşimin kimlik fotokopisiyle yaşamış olmam,38 yıl boyunca erkek olduğumu ispat etmeye çalışmam hepsi ayrı bir dram ayrı bir komedi. Ben çile çektim ama umarım izleyenler gülecektir” diye konuştu. Filmin yapımcısı Ulaş Karadeniz de böyle bir projenin kendisini heyecanlandırdığını ifade ederek böyle bir projede yer almaktan mutlu olduğunu söyledi. 38 yıl pembe kimlikle yaşamıştı Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Kumral Bodur nüfus memurunun yaptığı hatadan dolayı nüfusa kadın olarak yazılmış ve pembe kimlik verilmişti. Ancak yapılan hatanın düzeltilmesi ise tam 38 yıl sürmüş bu süre içerisinde evlenip çocuk sahibi olmasına rağmen ne resmi evlilik yapabilmiş ne de çocuklarını nüfusuna yazdırabilmişti. Çocuklarını kardeşlerinin nüfusuna yazdıran Kumral Bodur, sigortalı bir işe girip çalışamamış ve askerlik görevini de yapamamıştı. 15 hakim, 19 savcının değiştiği hukuk mücadelesi ise tam 38 yıl sürmüştü. Kumral, mahkeme sürecinde yaşadığı psikoloji sorunlar nedeniyle aldığı hapis cezasını da, kadın kimliğiyle, erkek cezaevine girdiğinde ise yanlışlığın fark edilmesi sonucu cezaevinden dışarı çıkartılmıştı.
Giresun’a özgü lezzetler Türk Mutfağı Haftasında tanıtıldı
23 Mayıs 2024 Perşembe - 13:34 Giresun’a özgü lezzetler Türk Mutfağı Haftasında tanıtıldı Türk Mutfağı Haftası kapsamında Giresun’da düzenlenen etkinlikte Giresun’a ait yemekler ve coğrafi işaretli ürünler tanıtıldı. Giresun Valiliği koordinesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlik, Yeşil Giresun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Uygulama Oteli olarak kullanılan Tarihi Zeytinlik Konağında düzenlendi. Etkinlikte Giresun’a ait yöresel yemekler, coğrafi işaretli ürünler ve Avrupa Birliği tarafından tescillenen Giresun Tombul Fındığının yanı sıra Alucra Oğlak Kebabı, Çavuşlu Ekmeği, Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi, Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı gibi ürünler tanıtıldı. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, yaptığı açıklamada, Giresun’un tanıtımı noktasında bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurgulayarak “Giresun coğrafi işaretli ürünler noktasında son derece zengin. Dün Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin programını takip ettim. Orada bizim Giresun tombulu orada. 24 adet coğrafi üründen birisi olarak sergilendi. Ulusal ve uluslararası bağlamda sergilendi. Bu bizim için aynı zamanda gurur aracı bir şey. Fındığın başkenti olan Giresun’umuza, Giresun tombul fındığının bu şekilde tanıtılması. Yine aynı şekilde biz de burada Giresun’umuz noktasında üzerimizde düşeni yapma gayreti içerisindeyiz” dedi. “13 coğrafi işaretli ürünümüz var” Giresun’un 13 coğrafi işaretli ürününün bulunduğunu belirten Vali Serdengeçti, ilerleyen zamanda bu sayının 30’a kadar çıkabileceğini ifade ederek “Giresun’da 13 adet coğrafi işaretli ürünümüz var. Bunu fazlalaştırmaya çalışıyoruz. Coğrafi işareti ürün şu manaya geliyor. Geleneği koruyoruz, üretimi muhafaza ediyoruz, üreticiyi koruyoruz. Bundan dolayı son derece önemli diye değerlendiriyorum. Yani bugün 13 yarın 20-30’a ulaşacaktır. Çünkü çok geniş bir spektrumda, geniş bir medeniyetin temsilcileriyiz. Kadim bir medeniyet. Giresun’un Türk mutfağındaki yeri açısından aynı zamanda Giresun tanıtımı açısından ve aynı zamanda Giresun turizm açısından ve bu turizmden kaynaklı ülkemize ve insanımıza yaşatılacak refah açısından son derece önemli buluyorum. Giresun’umuzun ait hissettiği aidiyatı olan ürünler var. Tabii bu 13 tanesi coğrafi ürünü işaretli ürün. Yani bir şekilde hem menşe adı olarak tescillenmiş hem de mahreç olarak tescillenmiş ürünler. Mesela Giresun tombul fındığı tamamıyla Giresun’a ait olduğu için coğrafi işaretli ürün. Ama aynı zamanda menşe adı olarak tescillenmiştir. Burada bakıyoruz Çamoluk Oğlak kebabı mesela. Çamoluk Oğlak Kebabı yine coğrafi işaretli ürün ama mahreç bağlamında niye bir yerine göre mahreç ve menşe adı ne demektir diye düşündüğümüz zaman menşe adı olarak tescillenirse her yönüyle Giresun ait demektir. Ama mahreç olarak tescillenmişse. Hammadde ya da üretimden sadece bir noktasının Giresun’a ait olması ve yörenin insanın tüketicinin de Giresun’a ait olduğunu bilmesi yeterli noktada. Burada hem 13 adet ürünümüz var, coğrafi işaretli ürünümüz. Yine tescilleyeceğimiz ürünler var hem de yöremize ait tüm ürünleri burada sergiliyoruz” şeklinde konuştu.
Giresun’daki cinayetle ilgili 2 kişi tutuklandı
22 Mayıs 2024 Çarşamba - 21:39 Giresun’daki cinayetle ilgili 2 kişi tutuklandı Giresun’da ailesinin kayıp başvurusunda bulunduğu Durmuş Demir’in ölü olarak bulunmasıyla ilgili mahkemeye sevk edilen 3 kişiden 2’si tutuklandı. Giresun’da 5 Nisan’da Durmuş Demir’in (52) yakınlarının kayıp ihbarının ardından 61 DF 043 plakalı kamyonetinin Keşap ilçesine bağlı Fındıklı Mahallesi’ndeki bir bahçede kamyoneti yanmış halde bulundu. Giresun Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, bölgedeki güvenlik kameraları ve Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kayıtlarını incelemeye aldı. Yürütülen çalışmalarda Durmuş Demir’in Yağlıdere’nin Ekin Yaylası’nda dere kenarına atılmış cesedine ulaşıldı. Cinayet şüphelisi olarak gözaltına alınan 1’i kadın 3 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından İ.O ve eşi F.O ile O.A bugün öğleden sonra polisin geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. Zanlılar, savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği mahkemede İ.O ve O.A. tutuklanarak cezaevine konulurken, F.O. için adli kontrol kararı verildi. Emniyet cinayetin ayrıntılarını açıkladı Giresun Emniyet Müdürlüğü’nden olayla ilgili yapılan açıklamada, “Yakınları tarafından 5 Nisan 2024 tarihinde emniyet birimlerine müracaat edilerek, kendisinden haber alınamadığı beyan edilen Durmuş Demir’in bulunmasına yönelik kolluk kuvvetlerince çok yönlü arama çalışmaları başlatılmış ve Keşap ilçesi Fındıklı Mahallesi Sakarlık mevkiinde kayıp şahsın kullanmış olduğu 61 DF 043 plakalı kamyonet, kupa kısmı yanmış halde bulunmuştur. Kayıp şahsın öldürülmüş olabileceği değerlendirilerek Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Cinayet Büro Amirliğince özel ekip kurularak güvenlik kameraları, PTS kayıtları incelenmiş, tanık beyanları alınarak teknik ve fiziki çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar ve elde edilen deliller neticesinde olayın şüphelileri olduğu değerlendirilen i.O. O.A. ve F.O. gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan şahıslar, ifadelerinde Durmuş Demir’i öldürerek Yağlıdere ilçesi Ekin Yaylası’nda ormanlık alan içerisinde yüksek bir noktadan ekin deresine attıklarını beyan etmeleri üzerine bölgeye intikal eden kolluk kuvvetlerince yapılan aramada, Durmuş Demir’e ait ceset ve olay mahallinde elde edilen deliller muhafaza altına alınmıştır” denildi.