ÇEVRE - 29 Mayıs 2024 Çarşamba 10:20

Harşit Çayının ayırdığı köyleri asma ahşap köprü birleştiriyor

A
A
A
Harşit Çayının ayırdığı köyleri asma ahşap köprü birleştiriyor

Köylülerin imece usulüyle onardığı ahşap köprü uzun yıllardır bölge halkının ulaşımını sağlasa da beton köprü talepleri yetkililere iletilmeye devam ediyor. Giresun’un Tirebolu ilçesi Ketençukuru ve Kuzgun köylerindeki vatandaşlar, hem araç hem de yaya ulaşımında kullandıkları Harşit Çayı üzerine çelik halatlara bağlı ahşap köprüyü imece usulüyle onarıyor.


Giresun’un Tirebolu ilçesine 16 kilometre mesafedeki Ketençukuru ve Kuzgun köylerindeki vatandaşlar, araçlarıyla Harşit Çayı üzerine kurulu çelik halatlara bağlı 100 metre uzunluğunda 2.5 metre genişliğindeki yarım asırlık ahşap köprülerden geçerek ulaşım sağlıyor.


Yıllar içerisinde zamana direnemeyen köprünün yöre halkı tarafından onarılarak ulaşım sağlamaya devam ettiklerini anlatan Kuzgun Köyü Muhtarı Hidayet Yiğit, “Köylerimizi ikiye bölen Harşit Çayı üzerinde 1968 yılında çelik halatlarla yapılmış olan ahşap köprümüzü yaklaşık 3 bin insan günü birlik kullanıyor. Köyümüze en yakın beton köprü yaklaşık 3 kilometre mesafede olması nedeniyle vatandaşlarımız kısa yoldan kullandığı bu köprünün yanına bir beton körü talebimiz oldu ama bir sonuç alamadık. Biz de zaman zaman bu köprüyü onararak kullanmaya devam ediyoruz. Bugünde vatanlarımızın desteğiyle ahşap köprünün eskimiş kerestelerini ve tahtalarını değiştirdik. Şuanda yaya olarak kullanılabilir ama tahtalar kuruduktan ve iyice sağlamlaştıktan sonra tehlikeli olsa da yeniden araçlarda geçebilecektir. Ama biz buraya beton köprü talebimizi her zaman yetkililere iletmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.



Köprü dayanıklı kestane ağacıyla onarılıyor


Köprünün yapımını gönüllü olarak üstlendiğini anlatan Necip Yılmaz ise, “ Köylülerimizin kereste ihtiyacını karşıladığı köprünün ben de ustalığını yaptım. Henüz ben çocuk yaşlarımdayken büyüklerimizin bu köprüyü yaptığını hatırlıyorum. Bugün de onarmak bana nasip oldu. Köprüyü bölgemizin yağmurlu hava şartlarına en dayanıklı olan kestane ağacının kerestesiyle onarıyoruz. Yaklaşık 30 yıllık ömrü var. Bir 30 yıl daha ahşap kısmı onarım görmeden kullanılabilir ama buranın asıl ihtiyacı olan beton köprüdür. Bu köprü de yayalar için bir nostaljik köprü olarak devam etmelidir" dedi.


Köyleri asma köprünün birleştirdiğini anlatan köy sakinlerinden Enver Yiğit ise “Köylerimizi Harşit Çayı üzerine yapılan bu asma köprü birleştiriyor. Mahallelerimize en yakın beton köprü ulaşımı kilometrelerce mesafede bulunuyor. Vatandaşlarda yolu uzatmak istemediklerinden bu asma köprüyü hem araç hem de yaya ulaşımı için kullanıyorlar. Bu köprü 1960’lı yıllarda yapıldı. Zaman zaman çürüyen tahtalarının onarımı ve bakımı gerekiyordu biz de bugün köylülerimizin desteğiyle onarıyoruz. Ama bizim asıl isteğimiz buraya bir beton köprü yapılmasıdır. Ne yazık ki yaptığımız çalışmalardan beton köprü için bir sonuç alamadık. Köprü araç trafiğine yasak olduğu halde her türlü risk göze alınarak bu köprü kullanılıyor" diye konuştu.



Harşit Çayının ayırdığı köyleri asma ahşap köprü birleştiriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum EDT ’Palto’ İle Tunus’ta "Perde" diyecek Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT) tarafından sahnelendiği her gösterimde tiyatro severlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan "Palto" isimli oyun, Tunus’ ta bu yıl 25.si düzenlenen Kartaca Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında Türkiye’yi temsilen tiyatro severlerle buluşacak. Nikolay Vasilyevic Gogol’un kaleme aldığı, Abdullah Arif Atalay’ın yönetmenliğini üstlendiği, Mustafa Bilirdönmez, Mekselina Düğdü ve Berkay Alkan’ın reji asistanlığını yaptığı oyun başta Erzurum’da olmak üzere sahne aldığı tüm şehirlerde tiyatro izleyicileri tarafından ayakta alkışlanıyor. Dünya tiyatrosunun baş yapıtlarından biri olarak görülen oyunda 9’uncu dereceden kadrolu kalem memuru Akakiy Akakiyeviç’in kendisini soğuktan koruyamayan eski paltosunun arkadaşları tarafından yırtılmasının ardından yüksek fiyat karşılığında yepyeni bir palto diktirmesi ve bu yeni paltosu şerefine verilen kutlama partisi sonrasında ise paltosunu çaldırması, ardından çalınan paltosunu bulmak adına verdiği mücadele anlatılıyor. Yılmaz Karakuzu, Özlem Çiftçi Sak, Özlem Uslu, Ergenekon Cemil Başdoğan, Onur Emre Teber, Halit Burak Günuğur ve Berkay Alkan’ın rol aldığı "Palto" isimli tiyatro oyunu 30 Kasım’a kadar sürecek olan festivalde, 32 ülkeden toplam 125 oyunun sahneleneceği 25. Kartaca Uluslararası Tiyatro Festivali’nde 26 Kasım da Tunus’ta tiyatro severlerle buluşacak.
Eskişehir Hamamyolu çarşısının 1940-1980 yılları Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Çelen Öztürk yürütücülüğünde hazırlanan, TÜBİTAK 1001 “Anımsama Kutusu Deneyimi Tasarımı” projesi kapsamında, Hamamyolu Çarşısı 1940-80 yılları Sanal Gerçeklik modeli uygulaması, o dönemlerde Hamamyolu Çarşısı’nı bilen 65 yaş üstü bireylerin deneyimine sunuldu. Büyükşehir Belediyesi Porsuk Konukevi’nde, yapılan uygulamada, sanal gerçeklik gözlüğü ile modellenen alanda yürüyen katılımcılar, o dönemde var olan; Akar Deresi ve kıyısındaki iki katlı evleri, ahşap köprüleri, çarşamba-cumartesi günleri kurulan pazaryerini, eski dükkanları, faytonları ve o dönemde yaşayan kişilerin alandaki anılarının ses kayıtlarını dinleyerek, o dönemin kıyafetleri ile yürüyen insanlarla birlikte Hamamyolu turu yaptılar. Bu heyecanlı sanal gerçeklik deneyimi öncesi ve sonrası, 65 yaş üstü katılımcıların, Hamamyolu çarşısının geçmiş yıllara ait bellek ögeleri ve anıları ile sohbet havasında analiz edilerek sanal gerçeklik deneyiminin anımsamaya etkisi araştırıldı. Sanal gerçeklik deneyimi sonrası, 65 yaş üstü bireylerin canlanan anıları ile yaşadığı dönemin görsel verilerine yaptığı kritikler doğrultusunda, sanal gerçeklik (VR) uygulaması geliştirilerek revize edilecek. “Hamamyolu Çarşısı Geçmiş Dönem Sanal Gerçeklik Deneyimi”nin son hali, Mayıs-Haziran 2025’de Atilla Özer Karikatürlü Ev’de 18 yaş üstü tüm kentlilerin deneyimine sunulacak, daha sonra Kentsel Belleği Müzesi’nde herkesin izlenimine sunulacak. Hamamyolu Çarşısı’nın geçmiş belleğinin dijitalleşmesi Proje, bireylerin geçmişte yaşadığı kentsel mekânların, hızla değişen kentleşme süreçlerinde kaybolması nedeniyle, toplumsal ve bireysel belleğin yok olması probleminden yola çıkarak hazırlandı. 1940-1980 yılları arasında Hamamyolu çarşısının dijital ortamda modellenmesiyle, kentsel bellek aktarımında yeni teknolojilerin rolü vurgulanıyor. ESOGÜ’nin koordinatörlüğünde, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Tepebaşı Belediyesi, Pencuse Dijital ve Alzheimer Derneği Eskişehir Şubesi gibi paydaşlarla yürütülen 30 aylık proje ile “Kentsel Anımsama Kutusu (UrbanMemoryBox)” modeli ile Kentsel Belleğin Dijital Arşivi’nin oluşturularak sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Demans hastalarında anımsama terapisi deneyimi Geliştirilen Sanal Gerçeklik Geçmiş Kent Simülasyonu, Alzheimer Derneği’nin katkılarıyla demans teşhisinin ilk süreçlerinde olan hastalara da uygulanarak, geçmiş kentsel mekân görselleri ile hazırlanan kent simülasyonunun, anıları tetiklemeye ve hatırlamaya katkısının, akademik ortamlarda paylaşılması planlandı.
İstanbul 5. Esenler Film Festivali’nin jüri başkanı belli oldu Esenler Belediyesi tarafından bu yıl 13-17 Aralık tarihleri arasında 5’incisi düzenlenecek olan Esenler Film Festivali’nin jüri başkanı, Türk sinemasının usta oyuncularından Fikret Kuşkan oldu. Ulusal ve uluslararası pek çok sinema profesyonelini İstanbul’da buluşturmaya hazırlanan 5. Esenler Film Festivali’nin ana jürisine, çok sayıda önemli filmde canlandırdığı karakterler ve unutulmaz performansları ile hafızalara kazınan usta oyuncu Fikret Kuşkan başkanlık edecek. Festivalin jürisi ise düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak. İlk kez jüri koltuğunda Kariyerine gişe rekorları kıran pek çok kült film, efsane olmuş diziler ve çok sayıda ödül sığdıran Kuşkan, ilk kez jüri koltuğuna oturacak. Kendine özgü tarzı ve başarılı oyunculuğuyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan usta oyuncu, Esenler Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek Ustalık Sınıfı’na da konuk olarak tecrübelerini paylaşacak. Usta oyuncunun konuk olduğu söyleşinin moderatörlüğünü yönetmen ve yazar Prof. Dr. Cengis Asiltürk üstlenecek. Festivale rekor başvuru Bu yıl yurt içi ve yurt dışından çok sayıda önemli sinemacıyı İstanbul’da buluşturacak olan 5. Esenler Film Festivali’nin yarışma bölümlerine rekor düzeyde başvuru gerçekleşti. Festivalin kısa film yarışmasına 430 film başvururken, yapım destek yarışmasına ise 275 proje başvurdu. Toplamda 705 başvurunun yapıldığı iki kategoride de çeşitli film festivallerinden önemli başarılar elde eden yönetmenler dikkat çekti. Ulusal sinemaya büyük destek Kısa filmlere verdiği nakdi ve ayni yapım destek ödülleri ile sektöre önemli katkılarda bulunan 5. Esenler Film Festivali’nde beş gün boyunca; sinema profesyonelleri buluşmaları, söyleşiler, film galaları, ustalık sınıfları gibi pek çok etkinlik gerçekleşecek. Etkinliklere festivalin kısa film ve yapım destek kategorileri finalistlerinin yanı sıra sinema profesyonelleri ile sinemaseverler katılacak. Fikret Kuşkan Türk sinemasının en önemli ve etkili oyuncularından biri olan Fikret Kuşkan, 22 Nisan 1965’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünden mezun olduktan sonra, 1988 yılında Zülfü Livaneli’nin yönettiği “Sis” filmiyle oyunculuk kariyerine adım attı ve kısa sürede yeteneğiyle dikkat çekti. 1990’lı yıllarda Türk sinemasının önemli yapımlarında yer alan Kuşkan, “İki Başlı Dev” (1990), “Gizli Yüz” (1991), “Dönersen Islık Çal” (1993) ve “C Blok” (1994) filmlerdeki performanslarıyla geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. “Mustafa Hakkında Her Şey” (2003) filmine ismini veren karakterle unutulmazlar arasına giren aktör, 9 (2002) filmiyle Ankara Film Festivali’nde, Babam ve Oğlum’daki (2005) performansıyla İstanbul Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu seçildi ve SİYAD tarafından da bu kategoride üç kez ödüllendirildi. Özellikle “Babam ve Oğlum” filmindeki duygusal derinlik ve gerçekçilik, izleyicilerin hafızasında kalıcı bir iz bıraktı. Bu dönemde Kuşkan, yalnızca Türk sinemasının önemli bir figürü haline gelmekle kalmadı, aynı zamanda televizyon projelerinde de başarılı bir şekilde yer aldı. Televizyon kariyerinde, “Hanımın Çiftliği” (2010-2011) ve “Zalim İstanbul” (2019-2020) gibi dizilerle geniş bir kitlenin beğenisini kazandı. Bu projelerdeki karakterleriyle, farklı sosyo-ekonomik sınıflardan ve toplumsal kesimlerden gelen insanları başarılı bir şekilde canlandırarak geniş bir karakter yelpazesi sundu. Özellikle “Hanımın Çiftliği” dizindeki rolüyle, izleyiciye yalnızca dramatik bir karakteri değil, aynı zamanda dönemin ruhunu da etkili bir şekilde yansıttı. Fikret Kuşkan, sinema ve televizyon dünyasında çok yönlü bir oyunculuk sergileyerek, dramadan komediye, dönem filmlerinden güncel toplumsal yapıları ele alan projelere kadar birçok farklı karakterde başarılı performanslar sergiledi. Oyunculuğundaki çeşitlilik, yalnızca Türkiye’de değil, dünya çapında tanınmasını sağladı. 59 yaşındaki aktör hem televizyonda hem de sinemada başarılı performanslar sergilemeye devam etmekte ve bir duayen olarak saygı görmektedir.
Erzurum Ak Parti Oltu ‘Oğuzhan Yavuz’la devam dedi AK Parti Oltu İlçe Başkanlığı’nın 8. olağan kongresi gerçekleştirildi. Kongrede, tek aday olarak giren Oğuzhan Yavuz yeniden ilçe başkanı olarak seçildi. Kongrede Gençlik kollarına atanan Mert Yavuz’a mazbatası verildi. Oltu Efkan Ala Kültür Merkezinde yapılan kongrede büyük bir coşkuya sahne oldu. Kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Gündem konuşmaları yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın hayırlı olsun videosu izlendi. Ak Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala telefonla bağlanarak kongereye hayırlı olsun dileklerini iletti. Kongreye İçişleri eski Bakanı Erzurum Milletvekili Selami Altunok, Ak Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu Erzurum millletvekili Mehmet Emin Öz, Abdurrahim Fırat, İl Koordinatörü Amasya Milletvekili Hasan Çilez, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, MKY üyesi il koordinatörü Sümeyye Esenyel, MKY üyesi Fevzi Polat, Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi’nin yanı sıra çevre İlçe belediye Başkanları ve Ak Parti İlçe Başkanları Oltu MHP ilçe Başkanı Vedat sağlam ve Yönetim kurulunun yanı sıra çok sayıda delege ve partili katıldı. Oltu Ak Parti Yönetim kurlu Başkanı Oğuz Yavuz, Başkan yardımcısı Metin Polat, Süleyman Yıldırım, Güngör Durgun, Fuat Çelik, Mehmet Fatih Özbek, Cevat Özden, Fatma Özdemir, Münire Şimşek, Erkan Alkan, Refik Yeşilyurt, Akmet Aksoy, Ömer Şimşek, Şinasi Tağın, Uğur Taşkın seçildiler.