KÜLTÜR SANAT - 23 Mayıs 2024 Perşembe 13:34

Giresun’a özgü lezzetler Türk Mutfağı Haftasında tanıtıldı

A
A
A
Giresun’a özgü lezzetler Türk Mutfağı Haftasında tanıtıldı

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Giresun’da düzenlenen etkinlikte Giresun’a ait yemekler ve coğrafi işaretli ürünler tanıtıldı.


Giresun Valiliği koordinesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlik, Yeşil Giresun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Uygulama Oteli olarak kullanılan Tarihi Zeytinlik Konağında düzenlendi. Etkinlikte Giresun’a ait yöresel yemekler, coğrafi işaretli ürünler ve Avrupa Birliği tarafından tescillenen Giresun Tombul Fındığının yanı sıra Alucra Oğlak Kebabı, Çavuşlu Ekmeği, Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi, Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı gibi ürünler tanıtıldı.


Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, yaptığı açıklamada, Giresun’un tanıtımı noktasında bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurgulayarak “Giresun coğrafi işaretli ürünler noktasında son derece zengin. Dün Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin programını takip ettim. Orada bizim Giresun tombulu orada. 24 adet coğrafi üründen birisi olarak sergilendi. Ulusal ve uluslararası bağlamda sergilendi. Bu bizim için aynı zamanda gurur aracı bir şey. Fındığın başkenti olan Giresun’umuza, Giresun tombul fındığının bu şekilde tanıtılması. Yine aynı şekilde biz de burada Giresun’umuz noktasında üzerimizde düşeni yapma gayreti içerisindeyiz” dedi.



“13 coğrafi işaretli ürünümüz var”


Giresun’un 13 coğrafi işaretli ürününün bulunduğunu belirten Vali Serdengeçti, ilerleyen zamanda bu sayının 30’a kadar çıkabileceğini ifade ederek “Giresun’da 13 adet coğrafi işaretli ürünümüz var. Bunu fazlalaştırmaya çalışıyoruz. Coğrafi işareti ürün şu manaya geliyor. Geleneği koruyoruz, üretimi muhafaza ediyoruz, üreticiyi koruyoruz. Bundan dolayı son derece önemli diye değerlendiriyorum. Yani bugün 13 yarın 20-30’a ulaşacaktır. Çünkü çok geniş bir spektrumda, geniş bir medeniyetin temsilcileriyiz. Kadim bir medeniyet. Giresun’un Türk mutfağındaki yeri açısından aynı zamanda Giresun tanıtımı açısından ve aynı zamanda Giresun turizm açısından ve bu turizmden kaynaklı ülkemize ve insanımıza yaşatılacak refah açısından son derece önemli buluyorum. Giresun’umuzun ait hissettiği aidiyatı olan ürünler var. Tabii bu 13 tanesi coğrafi ürünü işaretli ürün. Yani bir şekilde hem menşe adı olarak tescillenmiş hem de mahreç olarak tescillenmiş ürünler. Mesela Giresun tombul fındığı tamamıyla Giresun’a ait olduğu için coğrafi işaretli ürün. Ama aynı zamanda menşe adı olarak tescillenmiştir. Burada bakıyoruz Çamoluk Oğlak kebabı mesela. Çamoluk Oğlak Kebabı yine coğrafi işaretli ürün ama mahreç bağlamında niye bir yerine göre mahreç ve menşe adı ne demektir diye düşündüğümüz zaman menşe adı olarak tescillenirse her yönüyle Giresun ait demektir. Ama mahreç olarak tescillenmişse. Hammadde ya da üretimden sadece bir noktasının Giresun’a ait olması ve yörenin insanın tüketicinin de Giresun’a ait olduğunu bilmesi yeterli noktada. Burada hem 13 adet ürünümüz var, coğrafi işaretli ürünümüz. Yine tescilleyeceğimiz ürünler var hem de yöremize ait tüm ürünleri burada sergiliyoruz” şeklinde konuştu.



Giresun’a özgü lezzetler Türk Mutfağı Haftasında tanıtıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Geleceğin düşünce liderleri ‘Mektep Melikgazi’de’ yetişecek Eğitime önem veren yatırımları ile örnek olan Melikgazi Belediyesi, bir ilke daha imza atarak belediye kapsamında ücretsiz eğitim verecek olan Mektep Melikgazi Sosyal Bilimler Okulu’nu açıyor. Kayseri Valiliği ve Melikgazi Belediyesi işbirliği ile kurulacak olan okulda katılımcıların bilgi birikimlerini derinleştirmesi, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmesi, toplumsal konularda farkındalık kazanması hedeflenerek, topluma ışık olacak düşünce liderlerinin yetiştirilmesi amaçlanıyor. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine özel olarak açılacak okul hakkında bilgi veren Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, “Gençlerimizin geleceği bizim için önemli. Birçok okul ve birçok kütüphane yaptık. Eğitime önem veren belediye olarak öğrencilerimizin ve gençlerimizin her zaman yanındayız. ‘Önce Eğitim’ temamızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Kayseri Valiliği’miz ile birlikte Mektep Melikgazi Sosyal Bilimler Okulu’muzu açıyoruz. Katılımcılar mantık, sosyoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat, dijitalleşme, tarih, sinema ve müzik gibi alanlarda eğitim alacak. Her bir alanın dersini, konusunda uzman danışmanlar, deneyimli ve seçkin öğretmenler verecek. Ücretsiz eğitimin verileceği bu okulu başarıyla tamamlayan öğrencilere, üniversitelerce akredite edilen sertifikalar verilecek. Gençlerimizin geleceğine bu okulda güzel bir yatırım yapmasını planlıyoruz. Eğitimi okul haricinde Gülük Mahallesi’nde tarihi bir konak olan Filinta Konağı’nda vereceğiz. Aralık ayında başlayacak olan eğitimlerimiz 6 ay sürecek. Eğitimler haftada 3 gün; Salı ve Perşembe günü saat 17.00 ile 19.00, Cumartesi günü ise 13.00 ile 17.00 arasında verilecek. Aynı zamanda bazı aralıklarla vatandaşlarımızın da katılacağı konferanslar da düzenleyeceğiz. Mektep Melikgazi Sosyal Bilimler Okulu’muza katılmak aramızda olmak isteyenler için son başvuru tarihi 29 Kasım 2024. Başvuru yapmak için https://mgazi.li/8333b5 linkini ziyaret edebilirsiniz. Kendisine yatırım yapmak isteyen ve topluma ışık olmak isteyen tüm öğrencilerimizi bekliyoruz” dedi.
Çanakkale 2 bin 500 yıllık Polyksena Lahti, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde siyah örtüyle kapatıldı Çanakkale’deki Troya Müzesi’nde 2 bin 500 yıllık Troya Kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe’nin küçük kızları Polyksena’nın kurban edilmesinin betimlendiği Polyksena Lahti, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde 1 saat siyah örtüyle kapatıldı. Çanakkale’de 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde farklı bir etkinliğe imza attı. Troya Müzesi’nde yer alan ve Troya Kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe’nin küçük kızları Polyksena’nın kurban edilmesinin betimlendiği 2 bin 500 yıllık Polyksena Lahti, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde 1 saat siyah örtüyle kapatıldı. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, bugünün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olduğunu belirterek, “Kadına yönelik şiddetin tarihi kökenleri var. Bunu Troya destanında ya da bağlantılı anlatılarda da görüyoruz. Bunlardan bir tanesi Aka Komutanı Agamemnon’un kızı İfigenya’yı kurban etmesi ya da bugün önünde durduğumuz Troya Kralı Priamos’un ve anne Hekabe’nin kızı Polyksena’nın kurban ediliş sahnesi de bunlardan birisi ve arkamızda duran 2 bin 500 yıllık lahitin üzerinde bir kadının kurban ediliş sahnesi tüm yürek burkuculuğuyla işleniyor. Bugüne dikkat çekmek için Polyksena’nın kurban ediliş sahnesinin yer aldığı arkadaki ahdi siyah bir örtüyle örtüp, 1 saat kadar üzerindeki şiddetli bloklamaya, engellemeye ve onu göstermemeye çalışıyoruz. Kadın başka hiçbir sebeple değil, sadece insan olduğu için kıymetli ve değerli. Ve dolayısıyla biz de bulunduğumuz noktada bu değeri, bu kıymeti tekrar vurgulamak istiyoruz” dedi. Polyksena Lahti, 1994 yılında Çanakkale’nin Biga ilçesinde Kızöldün Tümülüsü’nde bulunmuştu.