Yerel Haberler
Erzurum
16 Ekim 2024 Çarşamba - 15:34 ARAS EDAŞ kadın istihdamını artırıyor Aras EDAŞ, elektrik dağıtım sektörü gibi genellikle "erkek işi" olarak algılanan bir sektörde kadın istihdamını artırmak amacıyla başarılı çalışmalar yürütüyor. Şirket, cinsiyet eşitliğini destekleyerek kadın çalışanların sahada daha fazla yer almasını teşvik ediyor. Bu kapsamda sadece ofislerde değil, sahada da kadın çalışanların sayısını artırmayı hedefleyen Aras EDAŞ, elektrik dağıtım sektöründe kadınlara fırsat eşitliği sağlama konusunda önemli bir rol oynuyor. Kadın istihdamını destekleyen bu yaklaşım, toplumsal cinsiyet kalıplarını kırmanın yanı sıra, iş gücüne çeşitlilik kazandırarak sektördeki verimliliği ve inovasyonu artırıyor. Aras EDAŞ’ın bu tür çalışmaları, sektörde kadınların daha görünür hale gelmesine katkı sağlarken, kadınlara yönelik mesleki eğitim ve kariyer fırsatlarını da güçlendiriyor. Aras EDAŞ Ağrı Doğubayazıt İşletme Müdürlüğü’nde İşletme Mühendisi olarak görev yapan Elektrik Elektronik Mühendisi Aslı Dursun bu kadınlardan biri. Erkek egemen enerji sektöründeki cinsiyet kalıplarını yıkarak elektrik arıza, bakım, onarım merkezi dışında sahadaki çalışmalara da bizzat katılıyor, mesai arkadaşları ile birlikte arızalara müdahale ediyor. Erkek meslektaşlarıyla birlikte her türlü zorlu şartlarda görev yapan, kadınların erkek işi olarak bilinen her mesleği icra edebileceğini söyleyen Dursun, ’mesleğin cinsiyeti yoktur’ anlayışını herkese göstermek istediklerinin altını çiziyor. Enerji sektöründe, sahada ve teknik işlerde kadın çalışan sayısının az olduğunu belirten Aslı Dursun, “Kadın çalışanın çok az olduğu bir sektörde çalışıyoruz ama şirketimizde kadın istihdamına çok önem veriliyor. Bundan dolayı Aras EDAŞ’ta olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Ben hem ofiste hem de sahada çalışıyorum. Ofisteki işlerimi tamamladıktan sonra ekiple birlikte sahaya çıkıyoruz. Müşteriden gelen ihbar doğrultusunda ilgili yere gidiyoruz. Müdahale esnasında direğe çıkılacaksa, ekiple birlikte tüm kişisel koruyucu donanımlarımızı takarak, güvenli bir şekilde direğe çıkıyoruz. Bazen benim direğe çıktığımı görenler şaşırıyor. Özellikle yüksek riskli sektörlerde, kadınların, daha detaycı ve disiplinli olduğu için daha başarılı olduklarını düşünüyorum” dedi. Doğubayazıt ilçesine bağlı Sarıgül Mahallesi’ndeki bir arızaya ekip arkadaşlarıyla birlikte giden Dursun, “Tabii ki zorlu şartlarda çalışıyoruz. Kışın yeri geldiğinde karın içinde çalışmak zorunda kalıyoruz, yazın kavurucu sıcakta sahada olmamız gerekiyor. Ama sahada müşterimizin sorununu çözüyor olmak, herhangi bir problemi ortadan kaldırmak, işte en önemli motivasyon kaynağım bunlar. Kadın istihdamına katkı sağlayan Aras EDAŞ’a teşekkür ediyorum” dedi.
16 Ekim 2024 Çarşamba - 15:07 Başkan Akpunar, Mahir’in rüyasını gerçeğe dönüştürdü Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, ‘özel gereksinimli’ 9 yaşındaki Mahir’e verdiği çocuk parkı sözünü tuttu. Başkan Akpunar, özel bakıma ihtiyaç duyan Mahir’in yaşadığı evin bahçesine çocuk parkı yaptı. Aziziye Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin anında kurulumunu gerçekleştirdiği oyun grubu sayesinde Mahir’in rüyaları gerçeğe dönüşürken, Başkan Emrullah Akpunar da, kimsesiz aileyi yaşadıkları Akdağ’da ziyaret ederek Mahir için kurulan parkta incelemelerde bulundu. Başkan’dan Park İstedi Aziziye ilçesine 80 kilometre uzaklıktaki Akdağ Mahallesi’nde iki çocuğu ile birlikte yaşayan anne Hatice Sakin, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) hastası olan 9 yaşındaki oğlunun çocuk parkı talebiyle geçtiğimiz hafta belediyeye gelmiş ve Başkan Emrullah Akpunar’la görüşmüştü. Anne Sakin, özel bakıma ihtiyaç duyan 9 yaşındaki oğlunun köydeki çocuk parkına gidemediğini, bu yüzden de çok üzüldüğünü ifade ederek, “Oğlum, Başkan Amca’sından park istiyor” demişti. Ekiplere Anında Talimat Bu görüşmenin ardından Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerine hemen talimat veren Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, minik Mahir’in yaşadığı evin tam da bahçesine oyun grubu kurulması talimatını vermişti. Başkan Akpunar, Mahir’in park talebiyle ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı duygusal paylaşımda; “Sana söz balam! İstediğin parkı hemen yarın evinin bahçesine kuruyoruz. Yeter ki, sen iste Yeter ki, sen gül” ifadelerini kullanmıştı. Rüyası Gerçek Oldu Mahir’in park rüyasını gerçeğe dönüştüren Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, ilçeye bağlı kırsal Akdağ mahallesine ekip göndererek çalışmalara bir an önce başlanması talimatını verdi. Belediyeye bağlı ekipler, kaydıraklardan oluşan oyun grubunun kurulumunu bir gün içerisinde tamamlarken, Başkan Akpunar da Sakin ailesini yaşadıkları evde ziyaret etti. Küçük Mahir’le bir araya gelen Başkan Akpunar, duygusal anlar yaşarken, Mahir’in park sevinci ise görülmeye değerdi. Parkı Mahir’e Götürdük Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Mahir’in en büyük isteğinin çocuk parkı olduğunu anımsatarak, “Normalde köylerimizde oyun gruplarımız bulunuyor. Ancak Mahir, özel durumu dolayısıyla evinden ayrılamıyor ve parka gidemiyor. Bu durumu öğrenince biz de madem Mahir parka gidemiyor, o halde biz de parkı Mahir’e götürürüz diyerek, evinin bahçesine park yaptık. Bu parkın adını Mahir Parkı koyduk. O gülsün; yüzündeki gülücükler bize faslasıyla yeter” dedi. Akpunar’a Teşekkür Mahir’in annesi Hatice Sakin de, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar’a teşekkür ederek, “Yavrumun isteğini geri çevirmeyen Emrullah Başkanımızdan Allah razı olsun. Çünkü Mahir hastalığı sebebiyle köydeki çocuk parkına gidebilecek durumda değil. Ama artık şimdi evimizin bahçesinde park var. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
16 Ekim 2024 Çarşamba - 15:00 Erzurum’da gençler teknolojide yarışıyor Erzurum’da bu yıl “Teknoloji ve Ahilik” temasıyla düzenlenen 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda heyecan devam ediyor. Kentte 4 gün sürecek 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na 17 ülkeden ve 81 ilden bin 3 kurum, 6 bin 691 katılımcı ve 2 bin 687 robot iştirak etti. Yoğun katılımın gerçekleştiği organizasyonla Milli Eğitim Bakanlığı; mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırmayı, toplumda bu alana yönelik farkındalığı artırmayı ve öğrencilere edindikleri bilgileri beceriye dönüştürebilmeleri için gerekli ortamı sağlamayı, öğrencilerin yeni ve özgün ürünler geliştirmelerini, bilimsel düşünme becerileri kazanmalarını ve girişimci bireyler olarak yetişmelerini hedefliyor. “Erzurum’da TEKNOFEST provası yapıldı” TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammed Saymaz, Erzurum’un birçok anlamda robot yarışmasına uygun şartları taşıdığını belirterek, “TEKNOFEST’i bu yıl 11 ayrı yerde yaptık. Şu anda da Erzurum’dayız. TEKNOFEST’in Anadolu’ya, her yere, mazlum coğrafyalara, kadim coğrafyaların her tarafına yayılması için elimizden geleni yapıyoruz. Erzurum’da bu anlamda bir hava var. Çünkü bizim Anadolu’da kurduğumuz ilk bilim merkezi Erzurum. Hem kapsamı itibariyle hem bilgi şartları itibariyle gayet uygun bir yer. Erzurum bu işe ciddi anlamda sahiplendi. Tabii burada da mini bir TEKNOFEST havası olması gayet kıymetli, önemli. Bu milletin, Türk milletinin, Türk gençliğinin bu işe ne kadar ilgi ve alaka duyduğunu aslında akamete uğratılmış projelerin hayallerini yeniden ne kadar çok istediğinin en bariz göstergelerinden bir tanesi diyebiliriz. Bu anlamda TEKNOFEST havası Türkiye’yi sarmış durumda. Erzurum da bundan nasibini aldı” diye konuştu. İkiz kardeşler şampiyonada dikkat çekti 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na katkı sunduklarını ifade eden TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkan Yardımcısı Cengiz Helvacı, “Organizasyonda birçok kurumla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ve T3 var. Teknoloji ile birlikte yürütüyoruz. Bu sene Erzurum’da gerçekleştiriliyor. Erzurum çok güzel, kadim bir şehir. Kurum olarak hem robot yarışmasını destekliyor ve aynı zamanda buraya üç tane çadır da yerleştirdik. Kitap satış mağazamız var. Özel olarak yüzde 20 indirim kampanyasıyla da buraya gelen ziyaretçilerimize satışta bulunuyorlar. Eğitmenlerimiz, gelen ziyaretçi çocuklarla birlikte etkinlikler gerçekleşiyor” şeklinde konuştu. Yarışmaya katılan 6 bin 691 öğrenci içinde bulunan ikiz kardeşler Ayse Efsa ve Emine Erva Aydın, elektrikli araçlarda kullanılan akülerin daha uzun vadeli kullanımı ile ilgili geliştirdikleri proje ile dikkat çekti. İstanbul Bağcılar Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden yarışmaya katılan öğrenciler ise otonom araç ve insansız hava aracı kategorilerinde katıldıklarını ifade ederken, “Erzurum’da zorlu rakiplerimiz var ama başarılı olmak için çaba harcayacağız” dedi.
Çat’ta at yarışlarına yoğun ilgi
11 Ağustos 2024 Pazar - 14:25 Çat’ta at yarışlarına yoğun ilgi Erzurum’un Çat Belediyesi tarafından geleneksel olarak ilk kez düzenlenen ata sporu "At Yarışları" etkinliği, çevre illerden ve ilçelerden büyük bir katılımla gerçekleşti. Etkinlikte, üç farklı grupta yarışan atlar, izleyicilere heyecan dolu anlar yaşattı. Yarışlar üç grupta gerçekleştirildi, Birinci grup Taylar, ikinci grup İngilizler ve üçüncü grup Araplar. Her grupta büyük rekabetin yaşandığı yarışlar sonunda dereceye giren at sahipleri ödüllerle onurlandırıldı. Grup birincilerine tam altın kupa, grup ikincilerine yarım altın kupa, grup üçüncülerine ise çeyrek altın kupa takdim edildi. Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, yaptığı konuşmada, bu etkinliğin bölgede ata sporlarına olan ilgiyi artırmayı hedeflediğini belirterek ‘’İlkini düzenlediğimiz At Yarışları etkinliği, büyük bir heyecan ve katılımla tamamlandı. Sporcularımızın üstün performansı ve centilmenlik ruhu, bu anlamlı etkinliğe ayrı bir değer kattı. Dereceye giren sporcularımızı altın ve kupa ile ödüllendirerek başarılarını taçlandırdık. Bu yarışlarla, geleneksel sporlarımızı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Çat Belediyesi olarak, her yıl bu etkinliği düzenleyerek hem kültürümüzü hem de dostluk bağlarımızı pekiştirmeyi amaçlıyoruz. Ata sporumuza sahip çıkmaya ve geleceğe taşımaya devam edeceğiz’’ şeklinde konuştu. Etkinlik, ödül töreninin ardından hatıra fotoğrafları çekilmesiyle sona erdi. Başkan Kılıç, bu tür organizasyonların ilerleyen yıllarda daha da büyüyerek devam edeceğinin müjdesini verdi. Yarışları İlçe Kaymakamı İrem Baha Yağan, İlçe Emniyet Müdür Vekili Orhan Balak, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yılmaz Ulutaş ve çok sayıda vatandaş takip etti.
Erzurum’da 9 bin 189 kişi devletten destek alıyor
11 Ağustos 2024 Pazar - 11:09 Erzurum’da 9 bin 189 kişi devletten destek alıyor Erzurum’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü vasıtasıyla 9 bin 189 kişiye destek veriliyor. Erzurum’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü vasıtasıyla 6 bin 389 kişi engelli evde bakım hizmeti, 448 engelli özel bakım merkezlerinde ve bin 922 bin 922 yetim ve öksüz çocuk sosyal ve ekonomik destek hizmeti alıyor. Erzurum’da 64 koruyucu aile hizmeti verilirken, 366 kişiye doğum yardımı yapılıyor. 2024 yılı itibariyle Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden toplam hizmetlerden yararlanan 9 bin 189 kişiye aylık ortalama 75 milyon 283 bin 430 lira ve 2024 yılı toplamında ise 457 milyon 755 bin 972 lira ödeme yapıldı. Erzurum’da engellilerin bakım hizmetini yürüten merkezlerin toplam kapasite 528 iken fiili kalanların sayısı 545 olarak açıklandı. “19 bin 162 engelli kimlik kartlı var” Özel bakım kuruluşlarında hizmet alan 448 engelli ve yaşlıya yatılı bakım hizmeti veriliyor. 6 bin 389 vatandaş ise engelli evde bakım hizmetinden faydalanıyor. 2024 Haziran sonu itibariyle 978 vatandaşa Engelli Kimlik Kartı verildi. Erzurum’da Engelli Kimlik Kartı Aktif kullanıcı sayısı ise 19 bin 162 oldu. Aile Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Erişilebilirlik Mevzuatı çerçevesinde bugüne kadar 924 binanın taraması yapıldı ve 20 kuruma da Erişilebilirlik Belgesi verildi. Engelli vatandaşların sosyal çevreleri ve toplumdan kopmamaları için engellinin akrabası veya vasisi tarafından evde bakım hizmeti sunumunda aylık 7 bin 608 TL engelli bakıcısına ödeme yapıldı.
Erzurum’dan ihracat yapılan ülke sayısı 46’ya çıktı
11 Ağustos 2024 Pazar - 10:38 Erzurum’dan ihracat yapılan ülke sayısı 46’ya çıktı Erzurum’dan bu yılın Temmuz ayında 23, Ocak-Temmuz ayları kapsamında ise 46 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 16 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 12 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü. 46 Ülkeyle İhracat Erzurum’dan bu yılın Ocak - Temmuz döneminde 46 ülkeyle ihracat kaydedildi. İlden ihracat yapılan ülkeler; ABD, AHL Serbest Bölgesi, Almanya, Azerbaycan, BAE, Belarus, Benin, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çin, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi, Fas, Fransa, Gana, Gine, Gürcistan, Hindistan, Irak, İspanya, İsrail, Karadağ, Katar, Kenya, Kırgızistan, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cum., Liberya, Libya, Lübnan, Makedonya, Malta, Mauritius, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tanzanya, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Ürdün, Yunanistan olarak açıklandı. En Yüksek Değerde İhracat Yapılan Ülkeler Erzurum’dan 2024 Temmuz ayında en yüksek değerde ihracat yapılan ülkeler Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan ve Moldova olarak kaydedildi. Bu yılın Ocak - Temmuz ayları ölçeğinde ise en yüksek değerde ihracatın yapıldığı ülkeler Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Moldova ve Bulgaristan olarak bildirildi İlk 5 Ülkenin Payı TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan değerlendirmede, 7 aylık kapsamda en fazla değerde ihracatın gerçekleştirildiği 5 ülkenin il toplam ihracat değerindeki payı Romanya yüzde 40,68, Gürcistan yüzde 21,68, Azerbaycan yüzde 9,91, Irak yüzde 5,52 ve Bulgaristan yüzde 9,91, Moldova yüzde 3,89 olarak hesaplandı. 13 Ülkeyle Yapılan İhracatta Artış Ocak - Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Bulgaristan, Katar, Mauritius, Romanya, ABD, Kırgızistan, Gürcistan, Yunanistan, BAE, KKTC, Almanya, Moldova, Azerbaycan, Sırbistan, Özbekistan ve Suriye ile yapılan ihracat değeri artış kaydetti. Artış Oranları DOSİAD analizlerine göre İhracat değerindeki artış oranları Bulgaristan yüzde 3375, Katar yüzde 1253, Mauritius yüzde 1054, Romanya yüzde 710, ABD yüzde 362, Kırgızistan yüzde 123, Gürcistan yüzde 108, Yunanistan yüzde 107, BAE yüzde 87.8, KKTC yüzde 80.9, Almanya yüzde 37.1, Moldova yüzde 28.4, Azerbaycan yüzde 19.6, Sırbistan yüzde 16.7, Özbekistan yüzde 11.5 ve Suriye yüzde 2 oldu. İhracat Değeri Düşen Ülkeler Verilere göre 2024 Ocak - Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine İspanya, İsrail, Kuveyt, ırak, Somalı, Liberya AHL Serbest Bölgesi, Tanzanya, Suudi Arabistan, Hindistan, Türkmenistan ve Fransa ile yapılan ihracatta düşüş görüldü. Düşüş Oranları İhracat değeri düşüş oranı yüzde olarak, İspanya 3,0, İsrail 6,2, Kuveyt 6,2, Irak 6,3, Somali 17,6, Liberya18,1, AHL Serbest Bölgesi 50,9, Tanzanya 57,6, Suudi Arabistan 63,0, Hindistan 64,7, Türkmenistan 70,2 ve Fransa 74,5 olarak bildirildi. Haziranda 23 Ülkeyle İhracat Erzurum’dan Temmuz ayında 23 ülkeyle ihracat gerçekleştirildi. En yüksek değerde ihracat 3.6 milyon dolar ile Romanya, 1.9 milyon dolarla Gürcistan’a yapıldı. Dönemde ihracat değerleri, Bulgaristan 579,13, Azerbaycan 567,18, Moldova 556,83, Irak 166,30, Almanya 73,15, BAE 53,62, Benin 42,69, Rusya Federasyonu 27,72, Ahl Serbest Bölgesi 23,54, Somali 23,18, Gine 22,18, Suudi Arabistan 21,37, Tunus 19,20, Karadağ 17,31, Tanzanya 16,18, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi 14,56, Liberya 9,78, ABD 8,89, Türkmenistan 6,65, Kuzey Kıbrıs Türk Cum.4,69, Kenya 2,43bin dolar olarak açıklandı 7 Ayda 46 Ülkeyle İhracat Bu yılın ilk altı ayında Romanya ile 13.8, Gürcistan’la 7,3, Azerbaycan’la 2.9, Irak’la 1.8, Bulgaristan ile 3,3, Moldova ile 1.3 milyon dolarında ihracat yapıldı. Diğer ülkelerle yapılan ihracatta değerler; Özbekistan 576,41, Almanya 348,28, Libya 327,24, Gana 253,82, Ürdün 236,30, Somali 173,37, Bosna-Hersek 161,66, Tayland 133,00, BAE 112,19, AHL Serbest Bölgesi 71,38, Fransa 70,86, Suriye 68,96, Kırgızistan 59,60, Tunus 48,62, Katar 47,84, ABD 45,89, Benin 42,69, Mauritius 40,91, Gine 38,28, Rusya Federasyonu 30,61, Makedonya 29,65, Karadağ 28,75, Lübnan 27,45, Suudi Arabistan 26,54, Belarus 26,52, KKTC 24,94, Tanzanya 24,68, Yunanistan 16,86, Kuveyt 16,35, İsrail 16,04, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi 14,56, İspanya 13,50, Sırbistan 12,26, Fas 10,50, Çin 9,94, Liberya 9,78, Hindistan 8,91, Malta 8,40, Türkmenistan 6,65, Kenya 2,43 bin dolar olarak aktarıldı.
Sağlıkçılar 39 haftadır sessiz yürüyüşlerini sürdürüyor
11 Ağustos 2024 Pazar - 10:25 Sağlıkçılar 39 haftadır sessiz yürüyüşlerini sürdürüyor Erzurum’da, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etmek için sağlıkçılar tarafından 39 haftadır kesintisiz olarak düzenlenen sessiz yürüyüş, bu hafta da devam etti. Tarihi Erzurum kalesi etkinlik alanında düzenlenen yürüyüşte katılımcılar ellerindeki pankartlarla kale etrafında yürüdükten sonra etkinlik alanında basın açıklaması yaptı. Protestoya parkta bulunan vatandaşlar da destek verdi. Sağlıkçılar adına basın açıklamasını Aile Hekimi Dr. Bünyamin Yeşilyurt yaptı. ‘Selam olsun canlarıyla, kanlarıyla vatanlarında kalmanın bedelini ödeyen izzetli Gazze halkına. Selam olsun öldürülmek pahasına mesleklerinden vazgeçmeyen Gazze’nin onurlu hekim ve sağlık çalışanlarına. Selam olsun zulme sessiz kalmayan, gücü yettiğince zalimin karşısına dikilen vicdanlı insanlara’ sözleriyle konuşmasına başlayan Dr. Yeşilyurt, "Türkiye’deki hekimler ve sağlık çalışanları olarak Sessiz Yürüyüşümüzün 39. haftasında yeniden Gazze’yi hatırlamak ve hatırlatmak için bir araya geldik. Filistin direnişinin kahraman şehidi İsmail Haniye’nin küresel protesto çağrısı ile tüm dünyada bugün meydanlarda olan vicdanlı milyonlarla birlikte biz de meydanlardayız. Gazze topraklarında devam eden soykırım niteliğindeki katliamların üzerinden 76 yıl geçti. 7 Ekim’den bu yana, 308 gündür işgalci İsrail ordusu işbirlikçileri ile kabaran suç dosyalarına yenilerini eklemeye devam etmektedir. Siyonist zalimler ’emzikli bebekten ak saçlıya kadar nefes alan her canlının katledilmesini kendilerine hak görmektedir. Küresel güçlerin yuvalandığı devletler ise onları alkışlar eşliğinde ülkelerinde ağırlamış, zulme açıktan destek vermiş, insan hakları ve medeniyet iddiaları konusunda ikiyüzlülüklerini bir kez daha ortaya koymuşlardır. Buna rağmen sistematik olarak devam eden katliamlara, etnik temizlik politikalarına maruz bırakılan, 360 km’lik alanda üzerine yağan tonlarca bombayı "bir paratoner misali toprağına gömen Gazze halkı günlerdir devam eden açlığa, kıtlığa, salgın hastalıklara, yardımsız bırakılmaya, her türlü şiddet ve işkencelere, mallarının ve hatta derilerinin ve organlarının çalınmasına rağmen davasından en ufak bir taviz vermeden onurlu ve güçlü direnişine devam etmektedir. Görüldüğü gibi iki taraf vardır, ’Yumurtasını pişirmek için dünyayı ateşe vermekten çekinmeyen, masum bir kız çocuğuna 355 mermi atan zalimler ve onlara karşı; tevekkül üzere, izzetle yaşam savaşı veren Gazzeliler’e tüm dünyadaki kardeş şehirlerden selam olsun. Biz, zulme karşı duran hekimler ve sağlık çalışanları olarak bu azgın topluluğun kötülüklerine karşı duruşumuzu bugün yenilemek istiyoruz. Gazze’ de barışın ve insanca yaşamın tesisi doğrultusunda elimizden gelen mücadeleye devam edeceğiz. Gazze’de sağlık personeli, basın mensubu, gönüllü, sivil, kadın, çocuk ayırımı yapmaksızın kıyım yapan terörist ve sapkın topluluğa karşı sadece hekim kimliğimizle değil; toplumun vicdan sahibi bir ferdi olarak iyilik mücadelemize devam edeceğiz. Üniversite kampüslerinden meydanlara kadar her yerde Gazze halkına desteğimizi ortaya koyacağız. Zira zulme karşı engel olmak bu dünyada evlatlarımıza bırakabileceğimiz en büyük mirastır. Dün olduğu gibi bugün de İsrail’i kınadığımızı ve her alanda boykot ettiğimizi ilan ediyoruz. Hepinizi aktif boykot hareketine katılmaya davet ediyoruz. Zulme sessiz kalan zulme ortaktır. Ne mutlu sözü dinleyip en güzeline kulak verenlere! Ne mutlu zulme engel olmak için çağrıya koşanlara. Meydanları pehlivansız bırakmayanlara. Biz vicdanımızla, şuurumuzla, duamızla, eylemimizle Gazze’deki kardeşlerimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Sağlıkçıların sesiz yürüyüşü yapılan duanın ardından sona erdi.
Erzurum trafiğinde acı bilanço: Bin 430 kaza, 17 ölü
10 Ağustos 2024 Cumartesi - 12:18 Erzurum trafiğinde acı bilanço: Bin 430 kaza, 17 ölü TÜİK 2024 Temmuz ayı dönemi Erzurum Trafik istatistiklerini paylaştı. Erzurum, Bölge illeri düzeyinde, ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazası sayısında 3, maddi hasarlı trafik kazası sayısı düzeyinde 1, trafik kazaları yaralı sayısında da 3’üncü sırada yer aldı. Erzurum Trafik Verileri Erzurum’da Temmuz ayında 7, yılın 7 ayında kaydedilen trafik kazalarında 17 kişi yaşamını yitirdi. İlde Ocak - Temmuz döneminde meydana gelen ölüm ve yaralanmalı trafik kazası sayısı Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 12,69, ülke toplamında ise yüzde 0,60’lIk oran gösterdi. Erzurum Temmuz 2024 Verileri TÜİK verilerine göre Erzurum’da 2024 Temmuz ayı döneminde 152 ölüm ve yaralanmayla biten trafik kazası, 245 maddi hasarlı kaza oluştu. Bu kazalarda 7 kişi yaşamını yitirdi, kazalarda 301 kişi ise yaralandı. Erzurum Ocak - Temmuz Dönemi Erzurum’da bu yılın Ocak - Temmuz ayları kapsamında 884 ölüm ve yaralanmayla biten trafik kazası, bin 430 maddi hasarlı kaza kaydedildi. 7 aylık düzeyde yaşanan trafik kazalarında bin 594 kişi yaralandı, 17 kişi yaşama veda etti. Doğu Anadolu Verileri Bölgede, bu yılın 7 ayında 6 bin 962 ölüm ve yaralanmayla biten trafik kazası, 8 bin 95 maddi hasarlı trafik kazası tespit edildi. Bölgede yaşanan kazalarda 99 kişi yaşamına veda etti, 12 bin 363 kişi yaralandı. Bölgede kaydedilen ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazası sayısı ülke toplamında yüzde 4,72’lik oran gösterdi. Ülke Verileri Ülkede, bu yılın Ocak - Temmuz ayları diliminde 147 bin 205 ölüm ve yaralanmayla biten trafik kazası, 197 bin 701 maddi hasarlı trafik kazası tespit edildi. Ülkede yaşanan kazalarda bin 533 kişi yaşamına veda etti, 215 bin 646 kişi yaralandı. Erzurum’un Bölge Toplamındaki Oransal Verileri Erzurum’da kaydedilen ölüm ve yaralanmayla biten trafik kazası sayısı bölge toplamında yüzde 12,69’luk oran gösterirken, maddi hasarlı trafik kazası oranı yüzde 17,66, kaybedilen kişi sayısı yüzde 17,17, yaralı sayısı ise yüzde 13’lük oran verdi Bölge İlleri Kaza Dağılımı Trafik istatistik Bülteni Temmuz 2024 sonuçları itibariyle Ağrı’da 408, Bingöl’de 419, Bitlis’te 374, Elazığ’da 779, Erzincan’da 580, Erzurum’da 884, Hakkari’de 167, Kars’ta 246, Malatya’da bin 409, Muş’ta 236, Tunceli’de 121, Van’da bin 30, Ardahan’da 80, Iğdır’da 229 ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazası tespit edildi. Bölge İlleri Ölüm Sayısı Dağılımı Malatya bölge illeri içinde en fazla sayıda trafik kazası kaybı yaşayan il oldu. TÜİK verilerine göre, Yılın 7 ayında meydana gelen trafik kazalarında Doğu Anadolu Bölgesi illeri Ağrı’da 3, Bingöl’de 7, Bitlis’te 5, Elazığ’da 10, Erzincan’da 12, Erzurum’da 17, Hakkari’de 3, Kars’ta 3, Malatya’da 19, Muş’ta 7, Tunceli’de 3, Van’da 9, Ardahan’da 1 kazazede yaşamını yitirdi. Bölge İlleri Yaralı Sayısı 2024’ün Ocak - Temmuz döneminde meydana gelen trafik kazalarında, Bölge illeri olan Ağrı’da 806, Bingöl’de 808, Bitlis’te 759, Elazığ’da bin 297, Erzincan’da 946, Erzurum’da bin 594, Hakkari’de 325, Kars’ta 452, Malatya’da 2 bin 328, Muş’ta 455, Tunceli’de 206, Van’da bin 868, Ardahan’da 187 ve Iğdır’da ise 332 kişi yaralanarak tedavi altına alındı.
Vali Çiftçi’den kültürel ve doğal mirasın korunması genelgesi
10 Ağustos 2024 Cumartesi - 11:57 Vali Çiftçi’den kültürel ve doğal mirasın korunması genelgesi Erzurum Valiliğince kültürel ve doğal miras değerlerinin korunması konusunda bir genelge yayınlandı. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşları bilgilendirildi. İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde insanın doğrudan doğruya veya doğa ile birlikte oluşturduğunu ve bugün “tarihi, kültürel ve doğal miras” olarak adlandırdığımız değerlerin korunması, çağımızda insanlığın ortak sorunu olan ve üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğu belirtilen genelge ile “Kültür varlıkları tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır. Bu genel emrin amacı; ilimizde yer alan kültürel ve tarihi miras değerlerimizin korunması, bu alanlarda suç unsurlarının önlenmesi, gelecek nesillere kültürel değerlerimizin aktarılmasında kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği ile huzur ve güven ortamının oluşturulması ve kamu esenliğinin sağlanmasını amaçlar” ifadelerine yer verildi. Kültürel ve doğal miras değerlerinin korunması hakkında valilik genel emri şöyle; “Erzurum’un doğusunda bulunan Deveboynu Geçidi, kuzeyinde bulunan Gürcü boğazı, güneyinde bulunan Palandöken geçidi; Ağzıaçık, Büyük Palandöken, Büyük Höyük, Çobandede, Dolangez, Gez, Aziziye -I, Aziziye-II, Aziziye III, İlave, Karagöbek, Küçük Palandöken, Küçük Höyük, Mecidiye, Sivişli, Şahappaşa, Toparlak, Uzunahmet, Büyük Kiremitlik, Küçük Kiremitlik, Ahali, Sütnişan, Orta Höyük tabyalarımızın korunması, koruma altına alınan alanlar ve yetkili makamlarca koruma altına alınacak alanlar ile bu alanlara ulaşım yollarını kapsadığı belirtilerek, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 5442 İl İdaresi Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, 5236 Kabahatler Kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 5996 Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Milli Parklar Yönetmeliği’ne dayanılarak bu genel emir yayımlanmıştır. Anayasanın 63’üncü maddesinde; “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.” 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9’uncu maddesinde; “Vali, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve talimat ve emirleri yürütmekle ödevlidir. Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir. Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler. İlin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur. Vali, Devlet, il, belediye, köy ve diğer kamu tüzelkişiliklerine ait genel ve özel mülklerin yangın ve benzeri tehlikelere karşı korunmasını, iyi halde tutulmasını, değerlenmesini ve iyi halde idaresini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını ilgililerden ister ve denetler. 5442 sayılı İl İdaresi Kanun’un 11’inci maddesinde; “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır. Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hâllerde on beş günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilir; belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilir veya kısıtlayabilir ve ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilir. Bu fıkra kapsamında alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66’ncı madde hükmü uygulanır.” 5442 sayılı İl İdaresi Kanun’un 66’ncı maddesinde; “İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahallî mülkî amir tarafından Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır. Ancak, kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi hâlinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” Milli Parklar Kanunu’nun 14’üncü maddesinde; “Bu sahaların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunları oluşturacak iş ve işlemler yapılamaz, Tabii dengeyi bozacak her türlü orman ürünleri üretimi, avlanma ve otlatma yapılamaz,” 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 9’uncu maddesinde; “Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşaî ve fizikî müdahale sayılır.” 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 10’uncu maddesinde; “Her kimin mülkiyetinde veya idaresinde olursa olsun, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve bunların her türlü denetimini yapmak veya kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve valiliklere yaptırmak, Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir.” hükmü yer almaktadır. İşbu Genel Emir kapsamına giren yerlerde, tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz, yaban hayatı tahrip edilemez, bu sahaların tarihi, kültürel ve ekolojik özelliklerinin kaybolmasına, değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su, hava kirlenmesi vb. çevre sorunları oluşturacak iş ve işlemler yapılamaz. Korunan alanlarda bulunan her türlü donatı elemanına zarar verilmesi yasaktır. Söz konusu sahalarda yer ateşi yakmak yasaktır. Korunan alanlarda çevreyi rahatsız edecek şekilde ses yayını yapmak, gürültü çıkarmak, kavga etmek gibi çevreye rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak yasaktır. Bu sahalarda doğal görselliğin, kamu sağlığının, çevre temizliğinin ve trafik güvenliğinin korunabilmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla ilgisine göre Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belirlenen yerler dışında ve söz konusu sahalara ulaşım yolları üzerinde yetkili kurumlardan izin ve ruhsat almaksızın her türlü sabit ya da seyyar ürün satışı yapmak, seyir alanı oluşturmak, alan işgal etmek, barınak oluşturmak yasaktır. Korunan alanlar içinde otlatma yapmak ve hayvan yatırmak yasaktır. Korunan alanlarda ticari amaçlı her türlü film, fotoğraf ve drone çekimleri özel izne tabi olup ilgisine göre Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden izin almadan çekim yapılması yasaktır. Burada belirtilmeyen durumlarda da Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Valilik ve diğer ilgili makamlarla istişare ederek her türlü tedbiri almaya yetkilidir.” Söz konusu genelgenin yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğü girdiği alınan kararlara uymayanlar hakkında; fiilleri ayrıca bir suç oluşturması halinde gereğinin yapılması saklı kalmak kaydıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanacağı belirtildi.