Yerel Haberler
Erzurum
16 Ekim 2024 Çarşamba - 15:34 ARAS EDAŞ kadın istihdamını artırıyor Aras EDAŞ, elektrik dağıtım sektörü gibi genellikle "erkek işi" olarak algılanan bir sektörde kadın istihdamını artırmak amacıyla başarılı çalışmalar yürütüyor. Şirket, cinsiyet eşitliğini destekleyerek kadın çalışanların sahada daha fazla yer almasını teşvik ediyor. Bu kapsamda sadece ofislerde değil, sahada da kadın çalışanların sayısını artırmayı hedefleyen Aras EDAŞ, elektrik dağıtım sektöründe kadınlara fırsat eşitliği sağlama konusunda önemli bir rol oynuyor. Kadın istihdamını destekleyen bu yaklaşım, toplumsal cinsiyet kalıplarını kırmanın yanı sıra, iş gücüne çeşitlilik kazandırarak sektördeki verimliliği ve inovasyonu artırıyor. Aras EDAŞ’ın bu tür çalışmaları, sektörde kadınların daha görünür hale gelmesine katkı sağlarken, kadınlara yönelik mesleki eğitim ve kariyer fırsatlarını da güçlendiriyor. Aras EDAŞ Ağrı Doğubayazıt İşletme Müdürlüğü’nde İşletme Mühendisi olarak görev yapan Elektrik Elektronik Mühendisi Aslı Dursun bu kadınlardan biri. Erkek egemen enerji sektöründeki cinsiyet kalıplarını yıkarak elektrik arıza, bakım, onarım merkezi dışında sahadaki çalışmalara da bizzat katılıyor, mesai arkadaşları ile birlikte arızalara müdahale ediyor. Erkek meslektaşlarıyla birlikte her türlü zorlu şartlarda görev yapan, kadınların erkek işi olarak bilinen her mesleği icra edebileceğini söyleyen Dursun, ’mesleğin cinsiyeti yoktur’ anlayışını herkese göstermek istediklerinin altını çiziyor. Enerji sektöründe, sahada ve teknik işlerde kadın çalışan sayısının az olduğunu belirten Aslı Dursun, “Kadın çalışanın çok az olduğu bir sektörde çalışıyoruz ama şirketimizde kadın istihdamına çok önem veriliyor. Bundan dolayı Aras EDAŞ’ta olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Ben hem ofiste hem de sahada çalışıyorum. Ofisteki işlerimi tamamladıktan sonra ekiple birlikte sahaya çıkıyoruz. Müşteriden gelen ihbar doğrultusunda ilgili yere gidiyoruz. Müdahale esnasında direğe çıkılacaksa, ekiple birlikte tüm kişisel koruyucu donanımlarımızı takarak, güvenli bir şekilde direğe çıkıyoruz. Bazen benim direğe çıktığımı görenler şaşırıyor. Özellikle yüksek riskli sektörlerde, kadınların, daha detaycı ve disiplinli olduğu için daha başarılı olduklarını düşünüyorum” dedi. Doğubayazıt ilçesine bağlı Sarıgül Mahallesi’ndeki bir arızaya ekip arkadaşlarıyla birlikte giden Dursun, “Tabii ki zorlu şartlarda çalışıyoruz. Kışın yeri geldiğinde karın içinde çalışmak zorunda kalıyoruz, yazın kavurucu sıcakta sahada olmamız gerekiyor. Ama sahada müşterimizin sorununu çözüyor olmak, herhangi bir problemi ortadan kaldırmak, işte en önemli motivasyon kaynağım bunlar. Kadın istihdamına katkı sağlayan Aras EDAŞ’a teşekkür ediyorum” dedi.
16 Ekim 2024 Çarşamba - 15:07 Başkan Akpunar, Mahir’in rüyasını gerçeğe dönüştürdü Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, ‘özel gereksinimli’ 9 yaşındaki Mahir’e verdiği çocuk parkı sözünü tuttu. Başkan Akpunar, özel bakıma ihtiyaç duyan Mahir’in yaşadığı evin bahçesine çocuk parkı yaptı. Aziziye Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin anında kurulumunu gerçekleştirdiği oyun grubu sayesinde Mahir’in rüyaları gerçeğe dönüşürken, Başkan Emrullah Akpunar da, kimsesiz aileyi yaşadıkları Akdağ’da ziyaret ederek Mahir için kurulan parkta incelemelerde bulundu. Başkan’dan Park İstedi Aziziye ilçesine 80 kilometre uzaklıktaki Akdağ Mahallesi’nde iki çocuğu ile birlikte yaşayan anne Hatice Sakin, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) hastası olan 9 yaşındaki oğlunun çocuk parkı talebiyle geçtiğimiz hafta belediyeye gelmiş ve Başkan Emrullah Akpunar’la görüşmüştü. Anne Sakin, özel bakıma ihtiyaç duyan 9 yaşındaki oğlunun köydeki çocuk parkına gidemediğini, bu yüzden de çok üzüldüğünü ifade ederek, “Oğlum, Başkan Amca’sından park istiyor” demişti. Ekiplere Anında Talimat Bu görüşmenin ardından Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerine hemen talimat veren Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, minik Mahir’in yaşadığı evin tam da bahçesine oyun grubu kurulması talimatını vermişti. Başkan Akpunar, Mahir’in park talebiyle ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı duygusal paylaşımda; “Sana söz balam! İstediğin parkı hemen yarın evinin bahçesine kuruyoruz. Yeter ki, sen iste Yeter ki, sen gül” ifadelerini kullanmıştı. Rüyası Gerçek Oldu Mahir’in park rüyasını gerçeğe dönüştüren Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, ilçeye bağlı kırsal Akdağ mahallesine ekip göndererek çalışmalara bir an önce başlanması talimatını verdi. Belediyeye bağlı ekipler, kaydıraklardan oluşan oyun grubunun kurulumunu bir gün içerisinde tamamlarken, Başkan Akpunar da Sakin ailesini yaşadıkları evde ziyaret etti. Küçük Mahir’le bir araya gelen Başkan Akpunar, duygusal anlar yaşarken, Mahir’in park sevinci ise görülmeye değerdi. Parkı Mahir’e Götürdük Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Mahir’in en büyük isteğinin çocuk parkı olduğunu anımsatarak, “Normalde köylerimizde oyun gruplarımız bulunuyor. Ancak Mahir, özel durumu dolayısıyla evinden ayrılamıyor ve parka gidemiyor. Bu durumu öğrenince biz de madem Mahir parka gidemiyor, o halde biz de parkı Mahir’e götürürüz diyerek, evinin bahçesine park yaptık. Bu parkın adını Mahir Parkı koyduk. O gülsün; yüzündeki gülücükler bize faslasıyla yeter” dedi. Akpunar’a Teşekkür Mahir’in annesi Hatice Sakin de, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar’a teşekkür ederek, “Yavrumun isteğini geri çevirmeyen Emrullah Başkanımızdan Allah razı olsun. Çünkü Mahir hastalığı sebebiyle köydeki çocuk parkına gidebilecek durumda değil. Ama artık şimdi evimizin bahçesinde park var. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
16 Ekim 2024 Çarşamba - 15:00 Erzurum’da gençler teknolojide yarışıyor Erzurum’da bu yıl “Teknoloji ve Ahilik” temasıyla düzenlenen 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda heyecan devam ediyor. Kentte 4 gün sürecek 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na 17 ülkeden ve 81 ilden bin 3 kurum, 6 bin 691 katılımcı ve 2 bin 687 robot iştirak etti. Yoğun katılımın gerçekleştiği organizasyonla Milli Eğitim Bakanlığı; mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırmayı, toplumda bu alana yönelik farkındalığı artırmayı ve öğrencilere edindikleri bilgileri beceriye dönüştürebilmeleri için gerekli ortamı sağlamayı, öğrencilerin yeni ve özgün ürünler geliştirmelerini, bilimsel düşünme becerileri kazanmalarını ve girişimci bireyler olarak yetişmelerini hedefliyor. “Erzurum’da TEKNOFEST provası yapıldı” TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammed Saymaz, Erzurum’un birçok anlamda robot yarışmasına uygun şartları taşıdığını belirterek, “TEKNOFEST’i bu yıl 11 ayrı yerde yaptık. Şu anda da Erzurum’dayız. TEKNOFEST’in Anadolu’ya, her yere, mazlum coğrafyalara, kadim coğrafyaların her tarafına yayılması için elimizden geleni yapıyoruz. Erzurum’da bu anlamda bir hava var. Çünkü bizim Anadolu’da kurduğumuz ilk bilim merkezi Erzurum. Hem kapsamı itibariyle hem bilgi şartları itibariyle gayet uygun bir yer. Erzurum bu işe ciddi anlamda sahiplendi. Tabii burada da mini bir TEKNOFEST havası olması gayet kıymetli, önemli. Bu milletin, Türk milletinin, Türk gençliğinin bu işe ne kadar ilgi ve alaka duyduğunu aslında akamete uğratılmış projelerin hayallerini yeniden ne kadar çok istediğinin en bariz göstergelerinden bir tanesi diyebiliriz. Bu anlamda TEKNOFEST havası Türkiye’yi sarmış durumda. Erzurum da bundan nasibini aldı” diye konuştu. İkiz kardeşler şampiyonada dikkat çekti 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’na katkı sunduklarını ifade eden TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkan Yardımcısı Cengiz Helvacı, “Organizasyonda birçok kurumla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ve T3 var. Teknoloji ile birlikte yürütüyoruz. Bu sene Erzurum’da gerçekleştiriliyor. Erzurum çok güzel, kadim bir şehir. Kurum olarak hem robot yarışmasını destekliyor ve aynı zamanda buraya üç tane çadır da yerleştirdik. Kitap satış mağazamız var. Özel olarak yüzde 20 indirim kampanyasıyla da buraya gelen ziyaretçilerimize satışta bulunuyorlar. Eğitmenlerimiz, gelen ziyaretçi çocuklarla birlikte etkinlikler gerçekleşiyor” şeklinde konuştu. Yarışmaya katılan 6 bin 691 öğrenci içinde bulunan ikiz kardeşler Ayse Efsa ve Emine Erva Aydın, elektrikli araçlarda kullanılan akülerin daha uzun vadeli kullanımı ile ilgili geliştirdikleri proje ile dikkat çekti. İstanbul Bağcılar Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden yarışmaya katılan öğrenciler ise otonom araç ve insansız hava aracı kategorilerinde katıldıklarını ifade ederken, “Erzurum’da zorlu rakiplerimiz var ama başarılı olmak için çaba harcayacağız” dedi.
Tarihi Oltu Kalesi turizme kazandırılıyor
14 Ağustos 2024 Çarşamba - 10:54 Tarihi Oltu Kalesi turizme kazandırılıyor Erzurum’un Oltu ilçesinde Urartu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan tarihi Oltu Kalesi, hazırlanan restorasyon projesi ile turizme kazandırılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP) kapsamında onaylanan “Erzurum Oltu Kalesi Restorasyonu ve Turizme Kazandırılması” projesinin destek sözleşmesi imzalandı. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nda gerçekleşen imza törenine; KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi ve projeden sorumlu kurum yetkilileri katıldı. Oltu Belediyesi tarafından uygulanacak restorasyon çalışması ile milattan önce 4. yüzyılda Urartular tarafından yaklaşık 3 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Oltu Kalesi’nin tarihi dokusu muhafaza edilerek kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması sağlanacak. Proje kapsamında yürütülecek faaliyetler sonrasında önemli bir kültür ve doğa turizmi rotası üzerinde yer alan ve kendi içinde barındırdığı değerleriyle büyük bir potansiyel taşıyan Oltu’nun doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin ön plana çıkarılması, tarihi Oltu Kalesi’nin bölge turizmine kazandırılması planlanıyor. Toplam bütçesi yaklaşık 53 milyon TL olan ve 47,7 milyon TL’si KUDAKA tarafından finanse edilecek projenin tamamlanması ile birlikte ilçede sosyal gelişmişlik düzeyinin yükseltilmesi, yerli ve yabancı turist sayısının arttırılması hedefleniyor.
Küçükoğlu; “AK Parti mazlum ve mağdur milletlerin umududur”
14 Ağustos 2024 Çarşamba - 09:13 Küçükoğlu; “AK Parti mazlum ve mağdur milletlerin umududur” AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu, AK Partinin 23’ncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “23. Yılımızda yine “Umudun, İcraatin ve Geleceğin Adı AK Parti” dedi. AK Parti’nin Türkiye Cumhuriyet tarihinin en uzun süre iktidarda kalmayı başaran en büyük siyasi hareketi olduğunu belirten AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, 14 Ağustos 2001’de hangi heyecanla yola çıktıysak bugün de aynı heyecanı yüreğimizde taşıyoruz. Gönülleri fethetmek, kalpleri kazanmak için aynı kararlılıkla yolumuzda yürüyoruz. 23 yıldır büyük ve güçlü Türkiye’nin inşa ve ihyası için çalışan İktidarımız, ülkemizde milli iradenin güven ve istikrarını temsil ederek, aziz milletimize canla başla hizmet etmektedir. Şeyh Edebali’nin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturunu şiar edinerek Türkiye’yi nihai hedefimiz 2023’e taşıyan partimiz, ileri demokrasi, toplumsal refah ve yerli ve milli hedeflerini tek tek hayata geçirerek 21. asra AK mührünü vurmuştur. AK Parti milletinden aldığı güç ve köklerinden aldığı ilhamla büyük ve güçlü Türkiye inşası yolunda hep genç ve diri kalmaya devam edecektir” diye konuştu. “AK Parti tarihten geleceğe inançla yürüyen zaferin adıdır” diyen AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu, mesajında şunları kaydetti; “AK Parti maziden atiye kutlu bir yürüyüşün adıdır. AK Parti mazlum ve mağdur milletlerin umududur. AK Parti bir inançtır, idealdir. AK Parti şanlı bir mazidir. Ve diyoruz ki; coşkuyla, heyecanla ve ilk günkü aşkla, inandığımız yolda; Ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi bizde, 1,5 yıllık görev süremiz boyunca sıkılmadık el, çalmadığımız kapı kalmadığı gibi inançla, kararlılıkla ve bu azimle çalışmaya devam edeceğiz. 14 Ağustos 2001’den bu yana gönülleri feth ediyor, kalpleri kazanıyor ve aynı kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Yakın bir gelecekte gerçekleştireceğimiz İl ve İlçe kongrelerimizle teşkilatımızın dinamizmini gücünü ve enerjisini katlayarak artıracağız ve güçlü dinamik yapıyla Cumhurbaşkanımızın ve partimizin öngördüğü hedeflere ve teşkilat çalışmalarına yılmadan, yorulmadan devam edeceğiz. Biz siyasete milletimizle birlikte başladık, milletimizle birlikte bugünlere geldik, inşallah hedeflerimize de yine milletimizle birlikte ulaşacağız. Kadim Şehir Erzurum’u ihya etmek için elimizden gelen samimi bir gayretle sarf edeceğiz. Bu vesile ile kuruluşundan bu güne kadar emeği geçen her bir teşkilat mensubumuza teşekkür eder, vefat eden kıymetli gönüldaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerim.”
Büyükşehir’den “Gülümseyen Yüzler” için örnek bir hizmet
13 Ağustos 2024 Salı - 16:42 Büyükşehir’den “Gülümseyen Yüzler” için örnek bir hizmet Erzurum’da bir ilk olan ve “Gülümseyen Kafe” ismi verilen projede down sendromlu ve engelli bireyler istihdam edilecek. Erzurum Olimpiyat Park içinde açılan “Gülümseyen Kafe”nin açılışına protokol üyeleri ve aileler katıldı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, engelli vatandaşların ekonomik problemlerine çare üretmek adına Erzurum’da ilk olma özelliği de taşıyan “Gülümseyen Yüzler için Üretim ve İstihdam” projesini Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı uhdesinde Aile ve Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından, Erzurum’da yaşayan engelli, down sendromlu bireylerin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımlarına ve istihdam edilebilirliklerine katkı sağlaması amacıyla, toplumsal gelişmeyi ve refahı artırmak üzere Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Sosyal Gelişmesi Destekleme Programı kapsamında hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “Down sendromlu ve engelli bireylerin istihdamına ortam hazırlanması düşüncesiyle geliştirdiğimiz projemiz sayesinde engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını ve toplumsal bütünleşmelerini de sağlayacağız inşallah. Bunun yanı sıra engelli bireylerin yaşam kalitesinin artırılması, toplumda down sendromlu ve engelli bireyler başta olmak üzere engelli farkındalığının artırılması, engelli bireylerin üretim ve istihdam yoluyla sosyal girişimciliğini ve kişisel gelişimlerinin sağlanması hedeflemekteyiz. Kafemiz; Doğu Anadolu Bölgesi’nde ikinci, Erzurum’da ise ilk “Korumalı iş yeri statüsü” kazanan sosyal tesis olma özelliğini de taşımaktadır” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından davetliler kafenin açılışını yaptı ve birlikte gezdiler.
Büyükşehir’den “Gülümseyen Yüzler” için örnek bir hizmet
13 Ağustos 2024 Salı - 16:37 Büyükşehir’den “Gülümseyen Yüzler” için örnek bir hizmet Erzurum’da bir ilk olan ve “Gülümseyen Kafe” ismi verilen projede down sendromlu ve engelli bireyler istihdam edilecek. Erzurum Olimpiyat Park içinde açılan “Gülümseyen Kafe”nin açılışına protokol üyeleri ve aileler katıldı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, engelli vatandaşların ekonomik problemlerine çare üretmek adına Erzurum’da ilk olma özelliği de taşıyan “Gülümseyen Yüzler için Üretim ve İstihdam” projesini Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı uhdesinde Aile ve Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından, Erzurum’da yaşayan engelli, down sendromlu bireylerin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımlarına ve istihdam edilebilirliklerine katkı sağlaması amacıyla, toplumsal gelişmeyi ve refahı artırmak üzere Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Sosyal Gelişmesi Destekleme Programı kapsamında hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “ Down sendromlu ve engelli bireylerin istihdamına ortam hazırlanması düşüncesiyle geliştirdiğimiz projemiz sayesinde engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını ve toplumsal bütünleşmelerini de sağlayacağız inşallah. Bunun yanı sıra engelli bireylerin yaşam kalitesinin artırılması, toplumda down sendromlu ve engelli bireyler başta olmak üzere engelli farkındalığının artırılması, engelli bireylerin üretim ve istihdam yoluyla sosyal girişimciliğini ve kişisel gelişimlerinin sağlanması hedeflemekteyiz. Kafemiz; Doğu Anadolu Bölgesi’nde ikinci, Erzurum’da ise ilk “Korumalı iş yeri statüsü” kazanan sosyal tesis olma özelliğini de taşımaktadır.” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından davetliler cafenin açılışını yaptı ve birlikte gezdiler. (ERZ-NK)