Yerel Haberler
Erzurum
08 Ekim 2024 Salı - 16:31 Vali Çiftçi: "Erzurum afete hazırlıklı illerin başında" Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP) çerçevesinde yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, İçişleri Bakan Yardımcısı başkanlığında ve AFAD başkanının da katılımıyla 81 il valisinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Toplantımızın gayesi; afet risklerinin azaltılması ile ilgili oldu. Yani bu konuda bir farkındalık oluşturmak. Tüm illerde topluma bu bilinci vermek maksadıyla bir toplantı gerçekleşti. O toplantının akabinde Erzurum Büyükşehir Belediyemiz Genel Sekreteriyle, Vali Yardımcımızla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüzle, AFAD Müdürümüzle, üniversiteden hocamızla beraber izleme ve değerlendirme kurulu toplantısı yaptık. Bu heyet aynı zamanda izleme ve değerlendirme kurulu görevini yerine getiriyor. Onlarla da toplantımızı gerçekleştirdik" dedi. "İl Afet Risk Azaltma Planları hazırlanıyor" Toplantının asıl amacının afet risklerinin azaltılmasıyla ilgili olduğunu ve bununla ilgili bir afet risklerinin azaltılması planı oluşturulduğunu hatırlatan Vali Çiftçi, "Bunu İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP) olarak ifade ediyoruz. 2021 yılında Erzurum ilimizde İRAP ile ilgili plan valiliğimiz tarafından, AFAD Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılında yürürlüğe konuyor. İRAP’ın asıl maksadı şu. İlimizin mevcut afet durumu nedir? Yani ilimizde mevcut olabilecek olan afetler nelerdir? Hangi tür afetler ilimizde gerçekleşebilir. İlk önce bunların tespit edilmesi, ardından işte bunların muhtemelen etkilileri nelerdir? Yani bu afetler olduğunda ilimizde ne tür olaylar, etkiler ortaya çıkacak. Afetler ortaya çıktığında afetlerin etkilerini en aza indirebilmek için yapılması gereken çalışmalar, eylemler nelerdir. Bunların ortaya konulması ve nihayetinde de bununla ilgili olarak sorumlu kuruluşlarının belirlenmesi. Mevcut eylemlerin belirleniyor. Sonrasında sorumlu olan kuruluşlar hangileriyse onlara görevleri veriliyor" şeklinde konuştu. "İRAP’ın dört maksadı var" Erzurum İRAP’ın toplam dört maksadı olduğunu ve bu amaç çerçevesinde çalışmaların yapıldığını ifade eden Vali Mustafa Çiftçi, "Birinci amacımız; afet risklerinin belirlenmesi, afet risklerinin en aza indirilmesi. İkincisi; mevcut durumda herhangi bir afet olduğu durumda can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi. Bu da bir diğer amacı oluşturuyor. Üçüncü amaç; ilimizin daha güvenli ve yaşanabilir etkili olmasını sağlamak. Dördüncü amaç da birlikte çalışma kültürünü oluşturmak. Yani dört amaç çerçevesinde, 27 tane hedef ortaya konuyor. O plan çerçevesinde, 136 tane de eylem belirleniyor. Yapılması gereken çalışmalar. Bununla ilgili de bu 136 eylemi gerçekleştirmek için 21 tane kuruluş, kurum ve kuruluş belirleniyor. Onlara görev veriliyor" diye konuştu. "Erzurum afete en hazırlıklı illerin başında" Risklerin azaltılmasının, afet risklerinin azaltılmasının, afet öncesi yapılması gereken bir çalışma olduğunu anlatan Vali Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çalışmaların ne kadar önceden başlatılırsa, afet öncesi tedbir alınırsa, afet sonrası ortaya çıkabilecek, afet meydana geldikten sonra ortaya çıkabilecek riskleri azaltmış oluyoruz. Bakan Yardımcımızın verdiği rakama göre; afet öncesi yani risk azaltmaları kapsamında yapılacak bir liralık çalışma afet sonrası yapılacak beş liralık çalışmaya tekabül ediyor. İlimizde 136 eylem belirlendi. Bunun gerçekleşme oranı yani bu 136 eylemden şu anda yüzde altmış biri gerçekleşmiş durumda. Bu manada ilimiz Türkiye’de afetlere illerin arasında yer alıyor. Afet öncesi çalışmalar çok değerli, kıymetli. Önceden yapılan çalışmalar son yapılacak çalışmalardan daha fazla anlam ifade ediyor. Bu manada da ilimiz yüzde altmış bir oranla afete en fazla hazırlık yapılan illerin arasında, başında yer alıyor."
08 Ekim 2024 Salı - 14:01 Şehirder’in yeni başkanı Uğur Aksu oldu Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) olağanüstü genel kurulunu gerçekleştirdi. Olağanüstü kurulda ŞEHİRDER başkanlığına seçilen Uğur Aksu, yeni yönetimin ilk amacının şehirde Ermeni mezalimini anlatan bir müze oluşturarak gelecek nesillere geçmişi unutturmamak olduğunu ifade etti. ŞEHİRDER olağanüstü genel kurulunu gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledi. Erzurum’da tarihi Yakutiye medresesinde gerçekleştirilen genel kurula gelen davetliler mehter takımı ezgileri ile toplantının gerçekleştiği alana giriş yaptı. Genel kurulda divan üyelerinin belirlenmesinin ardından eski yönetim adına Murat Ertaş bir konuşma yaparak yapmış oldukları çalışmaları anlattı. Yapmış oldukları çalışmalarda kendilerine destek olanlara teşekkür eden Ertaş yeni yönetime başarılar diledi. Geçmiş dönemlerde görev aldığı sivil toplum faaliyetleri ile adından sıkça söz ettiren Uğur Aksu yapılan genel kurulda ŞEHİRDER’in yeni başkanı olarak seçildi. Kürsüde konuşma yapan ŞEHİRDER başkanı Uğur Aksu yeni yönetimin ilk hedefinin şehrin tarihe mal olmuş iyi ve kötü hatıralarını bilimsel çalışmalarla destekleyerek Erzurumlulara aktarmak olduğunu ifade etti. ‘Erzurum’da ermeni mezalimi müzesi kuracağız’ Tarihi Yakutiye medresesinde yaptığı konuşmada sık sık Erzurum’un tarihi geçmişine vurgu yapan ŞEHİRDER Başkanı Uğur Aksu ‘Bunca acıyı çekmiş ve Ermeni mezalimini en koyu hali ile görmüş bir şehirde hala bir mezalim anıtı ortaya çıkarılamamıştır. Ermenilerin Erzurumluları diri diri yaktıkları , ehramlarını yerlere çaldığı Ermeni mezaliminin şehir merkezindeki üstleri olan Ezirmikli Konağı, İstasyon Barakaları, Hacı Ahmet Ağa hanı ve Hasır hanı gibi şehir merkezinde bulunan meskenler ne yazık ki korunarak bir utanç müzesine çevrilememiştir. Bu durumu bir görev addeden ŞEHİRDER’in yeni yönetimi, bu konunun çalışmasını yapıp, bilimsel bir jüri oluşturdu. müze yerlerini belirleyerek yine devlet arşiv belgeleriyle desteklenecek olan Ermeni Mezalim Müzesi ve Kütüphanesini inşallah olayların vuku bulduğu tarihi döngüye yetiştirecektir.’ Dedi. Konuşmasında Sivil toplum örgütlerinin bu güne kadar şehirde beklentileri karşılayamadığına yönelik verileri sunan ŞEHİRDER Başkanı Uğur Aksu ‘Erzurumluların eleştirilerini üzerimize alıp konunun uzmanlarından yararlanarak yeni bir yol haritası belirleme kararı aldık. Öyle ki meydana getirdiğimiz yeni sivil toplum modelinde toplumun her alanına değebilecek avukatlar, iş adamları, mali müşavirler, mühendisler ve gazeteci kadromuzun yanında şehirle ilgilenen herkesin tanıdığı çok değerli istişare kurulu organımızla asla doğrudan taviz vermeyen, Erzurum’da ki Ahilik kültürünün bir kavramı olan yiğitbaşılık kurumuna vurguda bulunduk. böylece siyasetten rol çalmaya çalışmayan, siyasi ajandası asla olmayan, burayı bir basamak olarak görmeyen ama şehrin tarihsel dokusunu önceleyen, ekonomik sorunlarına bilimsel yaklaşan, kültürel faaliyetleriyle sosyal yaşamı şekillendirmeye çalışan bir dernek hüviyetine dönüşerek muhataplarına sadece bilimsel raporlar sunan bir örgütlenme modelini ele almaktayız.’ dedi. ‘Dezavantajlı çocuklara yapay zeka dersleri verilecek’ Önümüzdeki 1 yıl içerisinde yapacakları faaliyetlerden de bahseden ŞEHİRDER Başkanı Uğur Aksu dezavantajlı vatandaşların çocuklarına yönelik eğitim programları düzenleyeceklerini belirterek ‘yapay zeka ve matematik alanında uzman isimlerle tamamen ücretsiz programlarla geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza daha iyi bir eğitim alabilmeleri için yardımcı olacağız’ ifadelerini kullandı. ŞEHİRDER Başkanı Uğur Aksu konuşmasının sonunda şehrin yönecilerine de teşekkür etti Aksu ‘Tabyaların gün yüzene çıkarılması ve Dumlu Baba Suyu konusuna göstermiş olduğu hassasiyetten ötürü Sayın Valimiz Mustafa Çiftçiye teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Yine yerel yönetimlerdeki görevlerinin dışında hemen her alana olumlu manada dokunan, Erzurumlu en az 5000 kişiyi doğrudan istihdam ederek gençlerin bu şehirden göçünü önleyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’e teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Ve de Hakimevi ve Personel Eğitim Merkezinin yanında Erzurum Adalet Sarayını yapılması gibi konuları çözerek şehrimize katkı sunan sayın avukat İbrahim küçükoğuna teşekkürlerimizi arz ediyoruz.’ Dedi. Konuşmaların ardından ŞEHİRDER’in düzenlediği ‘yazarlık mehtebi’ programını başarıyla tamamlayan isimlere plaketleri takdim edildi.
Aras EDAŞ, entegre yönetim sistemi sertifikalarına yenilerini ekliyor
23 Eylül 2024 Pazartesi - 09:12 Aras EDAŞ, entegre yönetim sistemi sertifikalarına yenilerini ekliyor Doğuda kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti veren Aras EDAŞ, Entegre Yönetim Sistemi sertifikalarına yenilerini ekliyor. Aras EDAŞ, bünyesinde yer alan 9001 Kalite Yönetim Sistemi, 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi, 14001 Çevre Yönetim Sistemi, 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, 50001 Enerji Yönetim Sistemi, 18295 Müşteri İletişim Merkezi Yönetim Sistemi belgelerine ek olarak; 22301 İş Sürekliliği, 31000 Risk Yönetimi ve 55001 Varlık Yönetimi Sistemleri’ne geçiş için eğitimlere başladı. Şirketin kurumsal ve sürekli gelişen yapısının devamlılığını uluslararası standartlara taşıyan Aras EDAŞ, ISO 22301 ile yasal gereksinimlere uygun, sürekli gelişmeye açık ve müşteri isteklerini en iyi şekilde yerine getirecek, kriz, olumsuz durumlar veya uzun süren hizmet kesintilerinde faaliyetlerini minimum iş gereksinimlerini karşılayacak şekilde “İş Sürekliliği Yönetim Sistemi” ile çalışmalarını sürdürecek. ISO 31000 ile süreçler boyunca ortaya çıkan riskleri sistematik ve mantıksal bir yöntemle belirleyerek değerlendirip; planlamaları içeren kapsamlı ilke ve yönergeler oluşturup Kurumsal Risk Yönetim Sistemi ile de Şirkete katma değer sağlayacak. Şirketin varlıklarının maliyetlerini, risklerini, fırsat ve performanslarını doğru yaklaşım, planlama ve uygulamalar ile analiz edip ISO 55001 Varlık Yönetimi Sistemi ile de verimliliği artırmayı hedefliyor. Gelişen teknoloji ile varlıklar yüksek maddi değerlere ulaşmakta ve Şirketler için ciddi yatırımlar oluşturmaktadır. Bu nedenle Aras EDAŞ, Varlık Yönetimi ile fiziksel varlıkların yaşam döngüsüne bütüncül bir yaklaşımla doğru kararların alınmasında ve ilgili süreçlerin optimizasyonunda önemli planlamalar yaparak çalışmalarını sürdürecek.
Şenkaya’da bal festivali coşkusu
22 Eylül 2024 Pazar - 11:24 Şenkaya’da bal festivali coşkusu Şenkaya’da, bu yıl ikincisi düzenlenen Geleneksel Şenkaya Bal Festivali, Şirankes mesire alanında büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Şenkaya Bal Festivali, Allahuekber Dağları’nın eteğinde yer alan 2000 rakımlı Şenkaya’da üretilen, bölgenin tek bal ormanı olan "Şenkayam Bal Ormanı"ndan elde edilen ballar sergilendi. Arıların, çevresindeki meyve ağaçlarından uzak olarak binlerce çiçeği ziyaret ederek topladığı özler sayesinde elde edilen bu yüksek kaliteli, şekersiz ve doğal bal, katılımcılara sunuldu. Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, “Laf değil, hizmet üretiyoruz; çiftçimizin emeğini değerlendiriyor, yüzünü güldürüyoruz,” dedi. Özcan, Şenkaya balının, ormanların ve vadilerin eşsiz doğasında üretildiğini belirterek, her mahalleden birlik ve beraberlik içinde bu değerleri tanıttıklarını vurguladı. Festivalde, Türk Halk Müziği’nin sevilen sanatçılarından Güler Duman ve halk ozanları Nuri Çırağı ile Serdar Alyakut, sahne aldı. Şenkayalılar, hareketli türküleri dinleyerek eğlenceli anlar yaşadı. Ayrıca, yöresel yiyeceklerin sunulduğu etkinlikte Kafkas ekibi, Erzurum bar ekibi ve ciritçiler de gösterilerde bulundu. Katılımcılar, yerel sanatçıların söylediği türkülerle halaylar çekerek doyasıya eğlendi. Bu yılki festival, hem eğlenceli hem de birlikteliğin önemini vurgulayan bir program olarak hafızalarda yer etti. Şenkaya Bal Festivali, doğal ve sağlıklı ürünlerin tanıtımının yanı sıra, yörenin kültürünün yaşatılmasına da katkıda bulundu.
Yöresel ürün algısı araştırıldı
22 Eylül 2024 Pazar - 11:07 Yöresel ürün algısı araştırıldı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nden Fatih Yılmaz ve Esra Kadanalı, “Tüketicilerin Yöresel Ürün Algısının Satın Alma Niyetine Etkisi: Erzurum İli Örneği” başlıklı araştırmada, ekonomisi hem de pazarlama alanlarında yöresel gıda ürünlerine yönelik araştırmaların önem kazandığı dile getirildi. Çalışmada tüketicilerin yöresel ürün algısının, satın alma niyetine etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla Erzurum’da 440 tüketici ile yüz yüze anket yapıldı. Araştırmada, “ Sonuç olarak yöresel gıda ürünü satın alma niyetinde yöresel ürün algısının yaklaşık %20 etkisinin olduğu ifade edilebilmektedir” denildi. “Tüketicilerle yüz yüze görüşüldü” Yapılan araştırmada, yöresel ürünlere yönelik araştırmaların önem kazanmasında özellikle gelişen tüketici bilinci ile bu ürünlere talebin artması, kırsal ekonominin kalkınmasında yöresel gıda ürünlerinin yaygınlaşmasının etkisi aynı zamanda, küresel çevre sorunların karşı yöresel gıda ürünlerinin tercih edilmesinin önemi konunun hem mikro hem de makro açıdan araştırılmasında etkili olan faktörler olarak sıralanarak, “Dünyada yöresel/yerel gıda ürünlerine yönelik talep eğiliminin arttığı ifade edilmektedir. Yöresel gıda ürünlere olan talebin artması sektör paydaşlarının stratejilerini belirlemesinde, tüketicilerin yöresel ürünleri nasıl algıladıkları ve yöresel ürün algısının satın alma niyetine etkisine yönelik araştırmaları önemli hale getirmektedir. Bu kapsamda çalışmada yöresel ürün çeşitliliği açısından önemli illerden biri olan Erzurum ilinde tüketicilerle yüz yüze anket yapılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda yöresel ürün algısını etkileyen faktörler üç başlık altında toplanmış ve bunlar algılanan kalite, risk ve değer olarak adlandırılmıştır. Satın alma niyeti için iki faktör belirlenmiştir.” “Her ürün grubunda algılanan riski farklılaşmaktadır” Çalışma sonucunda değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesinde çoklu regresyon analizinden yararlanıldığı vurgulanarak, “Analiz sonucunda algılanan kalite, algılanan risk ve algılanan değerin satın alma niyetini olumu etkiledikleri belirlenmiştir. Algılanan kalite ve algılanan değerin satın alma niyeti üzerine olumlu etkileri literatür ile uyumlu sonuçları göstermektedir. Ancak algılanan riskin, satın alma niyetini olumlu etkilemesi yöresel ürünler için farklı değerlendirilebilmektedir. Yöresel gıda ürünlerinde çeşitliliğin olması ve her ürün/ ürün grubunun farklı özelliklerde olması algılanan riski etkileyebileceği düşünülmektedir. Örneğin hammaddesi hayvansal ürünler veya bitkisel olan ürünlerde risk dereceleri de farklılaşmaktadır. Bununla birlikte ürün özelliklerine göre algılanan risk çeşidi (finansal risk, fonksiyonel risk gibi.) de farklı olabilmektedir. Bu durumda her ürün grubunda algılanan riski farklılaşmaktadır. Dolayısıyla tüketicilerin yöresel gıda ürün algılarının satın alma niyetine etkisinde en uygun pazarlama stratejisini belirlemede ürün ya da ürün gruplarına göre araştırmaların yapılması önerilmektedir.”
Kıyıcı: "Erzurum’da çok iyi kamp geçirdik"
22 Eylül 2024 Pazar - 11:03 Kıyıcı: "Erzurum’da çok iyi kamp geçirdik" Kasım ayı sonunda Polonya’da Avrupa Şampiyonası 1. Turu maçları oynayacak olan U19 Kadın Millî Takımı, Erzurum’da 16 Eylül’den beridir sürdürdüğü hazırlık kampını tamamladı. Teknik Direktör Aytürk Kıyıcı tarafından yönetilen bugünkü antrenmana ısınmayla başlayan Milliler, daha sonra "Kırmızı Takım" ve "Beyaz Takım" olarak ayrılarak kendi aralarında çift kale hazırlık maçı yaptı. Polonya’daki Avrupa Şampiyonası 1. Tur maçları için çok sıkı bir çalışma düzeni içinde olduklarını ifade eden Teknik Direktör Aytürk Kıyıcı, "Çok iyi bir jenerasyon yakaladık ve bu sene içerisinde kazandığımız maçların ardından A Ligi’ne yükseldik. Kasım ayı sonunda Polonya’da Avrupa Şampiyonası 1. Tur maçları oynayacağız. Kadın futbolunda dünyada söz sahibi olan İngiltere, İtalya ve Polonya ile aynı gruptayız. Zorlu bir kura çektik. Ancak biz bu durumu avantaj olarak görmek istiyoruz. Çünkü ne kadar zorlu rakiplerle oynarsanız; seviye olarak o kadar yukarı çıkmak zorundasınız. Türk Kadın Futbolu çok hızlı bir gelişim içerisinde. Erzurum’da gerçekleştirdiğimiz kamptan son derece memnunuz. Oyuncularımız iyi bir seviyedeler. Kasım ayında Polonya’da öncelikli hedefimiz A Ligi’nde kalabilmek olacak. Umuyorum ki oradan bu sonucu elde ederek döneriz. En temel hedefimiz ise bu yaş grubundan olabildiğince fazla ismi A Milli Takıma taşıyabilmek. Yakalanan hızlı gelişimin, tüm yaş gruplarında meyvelerini toplayacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.