Yerel Haberler
Diyarbakır
25 Kasım 2024 Pazartesi - 12:07 Diyarbakır’da 63 okulda 10 bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı Diyarbakır’da 63 okulda yaklaşık 10 bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada ağız ve diş sağlığının yaşam kalitesi üzerindeki önemine dikkat çekti. Dr. Pamukçu, bu kapsamda yapılan farkındalık çalışmalarının toplum sağlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, “İnsanların bütün beden sağlığını etkilediği kabul gören bir gerçek olan ağız ve diş sağlığı, erken yaşlardan itibaren korunmalı ve bu alışkanlık yaşam boyunca sürdürülmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde en yaygın sağlık sorunları arasında yer alan diş ve diş eti rahatsızlıkları, bireylerin yaşamını hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürüyor” dedi. Hafta kapsamında anaokulu ve ilkokul düzeyinde kent genelinde 63 okulda yaklaşık 10 bin öğrenciye, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi’ndeki 105 çocuğa ağız ve diş sağlığı eğitimi vererek, ağız ve diş sağlığı taramaları gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Pamukçu, “Bu eğitimlerde çocuklara ağız bakım alışkanlıkları kazandırılmasının yanı sıra düzenli diş hekimi kontrollerinin önemi de anlatıldı. Yapılan etkinliklerde diş fırçalama teknikleri uygulamalı olarak gösterilirken, ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki etkileri aktarıldı. Ağız ve diş sağlığını korumak, aynı zamanda kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi birçok sistemik hastalığın da önlenmesine katkı sağlamaktadır. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda daha bilinçli olmaya davet ediyor ve hiçbir şikayetleri olmasa bile 6 ayda bir diş hekimlerini mutlaka ziyaret etmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır’da bin 600 yıllık Saint George Kilisesi’nin kubbesi 100 yıl sonra takıldı
15 Ekim 2024 Salı - 16:21 Diyarbakır’da bin 600 yıllık Saint George Kilisesi’nin kubbesi 100 yıl sonra takıldı Diyarbakır’da 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar aldıktan sonra restorasyonuna başlanan bin 600 yıllık Saint George Kilisesi’nin kubbesi 100 yıl sonra yerleştirildi. Diyarbakır’da bin 600 yıllık Saint George Kilisesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar aldı. Deprem sonrası restorasyon çalışmalarına başlanırken kilisesinin 40 metre çevre genişliğinde, 14 metre çapında ahşap konstrüksiyon üzerine polikarbon malzeme ile oluşturulan kubbesi 100 yıl sonra vinçle yerine yerleştirildi. Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, Diyarbakır’ın, kültür varlıkları bakımından oldukça zengin bir kent olduğunu, Neolitik dönemden günümüze yaklaşık 10 bin yıldır insanoğlunun burada çok önemli medeniyetler kurduğunu söyledi. Diyarbakır’ın çok sayıda camisi, kilisesi, han, hamamı, köprüsü olan bir kent olduğuna değinen Gizligöl, “Şu anda içinde bulunduğumuz alan ise Diyarbakır Müze Kompleks alanı. Burada 14 tescili yapımız var. Bu tescilli yapılardan bir tanesi de Saint George Kilisesi. Saint George Kilisesi, Roma İmparatorluğu döneminde bu bölgede inşa edilen Hristiyanlık dünyasının ilk ibadet yerlerinden biridir. MS.3. yüzyılda inşa edildiğini düşünüyoruz. Uzun süre kilise olarak kullanıldıktan sonra Orta Çağ’da eklentiyle birlikte hamama dönüştürülüyor. Daha sonra ise 19. Yüzyılda terk ediliyor. 20. Yüzyılın başlarında ise kubbesi çöküyor. 1910’lu yıllara kadar da fotoğrafı olduğunu biliyoruz, kubbesi sağlam. Ondan sonra kubbenin çöktüğünü biliyoruz” dedi. 6 Şubat 2023 depremiyle birlikte kilisenin ağır hasar aldığını kaydeden Gizligöl, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız hemen restorasyon çalışmalarına başladı. Restorasyon çalışmaları sona ermek üzere. Geçen hafta da kubbesini yerleştirdik. Yaklaşık 100 yıl sonra yerine yerleştirildi. Sanat galerisi olarak kullandığımız kilisemiz bundan sonra da yine de müzenin sanat galerisi olarak kullanılacaktır. Diyarbakır Rolöve ve Anıtlar Müdürlüğümüz restorasyon çalışmalarına başladı, sona ermek üzere. Kilisemiz tekrardan sanat galerisi olarak kullanılacaktır” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır’da ağır hasarlı binanın yıkımı sırasında yanındaki binanın 2 dairesi ve sağlık ocağı zarar gördü
14 Ekim 2024 Pazartesi - 18:26 Diyarbakır’da ağır hasarlı binanın yıkımı sırasında yanındaki binanın 2 dairesi ve sağlık ocağı zarar gördü Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 6 Şubat 2023’deki Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören binanın yıkım çalışmaları sırasında yanındaki 6 katlı binanın üzerine çökmesi sonucu 2 daire ve apartmanda bulunan sağlık merkezi zarar gördü. Kentte Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar binalarda yıkım kararı çıkan yapıların yıkımı devam ediyor. Merkez Bağlar ilçesinde dün Şenel 9 Apartmanı, yıkım sırasında bitişiğindeki 6 katlı Hayat Apartmanı’nın üzerine çöktü. Apartmanın 2 ve 3’üncü katlarındaki 2 daire ve zemin katta bulanan sağlık merkezi zarar gördü. Olayda can kaybı yaşanmazken, 18 dairelik apartmanın ilk 3 katının kolon ve kirişlerinde kırılma ve çatlaklar oluştu. Binanın çökmesiyle dairesi zarar gören apartman sakinlerinden Ömer Akkuş, iki gündür evlerine gidemediklerini aktardı. Akkuş, “Şenel 9 Apartmanı’nın yıkımı sırasında hiçbir güvenlik önlemi alınmamıştı. Burada insanların hayatı söz konusu. Biz kendilerini uyardığımızda sorun yok dediler. Bu şekilde yıkımı yapmaları bizi mağdur etti, evimiz yıkıldı. Şu an sokakta kalıyoruz. 2 daire ve alt kattaki sağlık merkezi zarar gördü” dedi. Apartman sakinlerinden Türkan Dere de, binanın çökmesi sırasında deprem olduğunu düşündüklerini ifade ederek, çok korkuttuklarını dile getirdi. Dere, “Önceden bize yıkımı yapacaklarını söyleseydiler biz de önlemlerimizi alırdık. 5 çocuğumla evde olduğum sırada önce dumanlar yükseldi, daha sonra sarsıldık. Deprem olduğunu düşündüm. Daha sonra yıkılan binanın apartmanımızın üstüne çöktüğünü öğrendik. Çok mağduruz, evimize gidemiyoruz” şeklinde konuştu.