Yerel Haberler
Diyarbakır
25 Kasım 2024 Pazartesi - 12:07 Diyarbakır’da 63 okulda 10 bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı Diyarbakır’da 63 okulda yaklaşık 10 bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada ağız ve diş sağlığının yaşam kalitesi üzerindeki önemine dikkat çekti. Dr. Pamukçu, bu kapsamda yapılan farkındalık çalışmalarının toplum sağlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, “İnsanların bütün beden sağlığını etkilediği kabul gören bir gerçek olan ağız ve diş sağlığı, erken yaşlardan itibaren korunmalı ve bu alışkanlık yaşam boyunca sürdürülmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde en yaygın sağlık sorunları arasında yer alan diş ve diş eti rahatsızlıkları, bireylerin yaşamını hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürüyor” dedi. Hafta kapsamında anaokulu ve ilkokul düzeyinde kent genelinde 63 okulda yaklaşık 10 bin öğrenciye, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi’ndeki 105 çocuğa ağız ve diş sağlığı eğitimi vererek, ağız ve diş sağlığı taramaları gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Pamukçu, “Bu eğitimlerde çocuklara ağız bakım alışkanlıkları kazandırılmasının yanı sıra düzenli diş hekimi kontrollerinin önemi de anlatıldı. Yapılan etkinliklerde diş fırçalama teknikleri uygulamalı olarak gösterilirken, ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki etkileri aktarıldı. Ağız ve diş sağlığını korumak, aynı zamanda kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi birçok sistemik hastalığın da önlenmesine katkı sağlamaktadır. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda daha bilinçli olmaya davet ediyor ve hiçbir şikayetleri olmasa bile 6 ayda bir diş hekimlerini mutlaka ziyaret etmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır’da 9 ayda 12 bin 820 kadına ücretsiz mamografi çekimi yapıldı
14 Ekim 2024 Pazartesi - 16:08 Diyarbakır’da 9 ayda 12 bin 820 kadına ücretsiz mamografi çekimi yapıldı Diyarbakır’da 2024 yılının ilk 9 ayında 12 bin 820 kadına ulaşılarak ücretsiz mamografi çekimi yapıldı. 832 kadında şüpheli kitle tespit edilmiş olup, yapılan ileri tetkikler sonucunda 47 kadına erken dönem kanser tanısı konularak tedavilerine başlandı. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, meme kanserinin, Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser olduğu, erken evrede tespit edilmesi mümkün olup, kanser ile mücadelede toplumun bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemli olduğu belirtildi. Açıklamada, “Ülkemizde her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmakta olup, olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhis hayati bir önem taşımaktadır. Mamografi, meme kanserinde en iyi görüntüleme yöntemidir. Mamografi varlığından şüphe edilen fakat küçüklüğü nedeniyle elle hissedilemeyen kitlelerin tespit edilesine imkan sağlar. 40-69 yaş arasında her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir” denildi. Açıklamada, Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Bismil ilçelerinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Gezici Kanser Tarama aracıyla meme kanseri taramaları hizmeti ücretsiz olarak verilmekte olduğu kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ayrıca Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Bina ( Kadın Doğum ve Çocuk Klinikleri Binası), Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Ergani Devlet Hastanesi ve Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesinde Meme Kanseri Tarama Programı kapsamında ücretsiz Mamografi çekimi yapılmaktadır. 5 Haziran 2023 tarihinde hizmete başlayan Gezici Kanser Tarama Aracıyla; Eğil, Kulp, Lice, Hani, Hazro, Çüngüş, Çermik, konteyner kent, Çınar, Yenişehir ve Dicle ilçelerinde 5 bin 112 kişiye mamografi çekimi yapılmıştır. 30 Eylül- 4 Ekim tarihleri arasında Dicle ilçesinde ücretsiz olarak meme kanseri tarama hizmeti verecek olan Gezici Kanser Tarama Aracı 07 Ekim- 25 Ekim tarihleri arasında da Çınar ilçesinde hizmet vermeye devam edecektir. 2024 yılının ilk 9 ayında 12 bin 820 kadına ulaşılarak ücretsiz mamografi çekiminin yapıldığı Diyarbakır’da 832 kadında şüpheli kitle tespit edilmiş olup yapılan ileri tetkikler sonucunda 47 kadına erken dönem kanser tanısı konularak tedavilerine başlanmıştır.”
Diyarbakır’da esnaf, Halk Lokantası’ndan memnun
14 Ekim 2024 Pazartesi - 12:40 Diyarbakır’da esnaf, Halk Lokantası’ndan memnun Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, temiz, lezzetli ve ucuz yemek sunmak amacıyla hayata geçirdiği Halk Lokantasından memnun olduklarını belirten Sanat Sokağı esnafı, “Biz kendimiz bile gidip orada yemek yiyoruz. Yemekler gayet güzel çıkıyor ve uygun. Lokanta sokağa ayrı bir renk ve canlılık kattı” dedi. Büyükşehir Belediyesi, gelir dağılımı arasındaki makası daraltmak üzere kent halkına ucuz, temiz, lezzetli ve güvenilir yemek sunmak amacıyla 29 Ağustos’ta Yenişehir ilçesi Kooperatifler Mahallesinde bulunan Sanat Sokağında Halk Lokantasını açtı. Pazar günü hariç her gün 12.00-18.00 saatleri arasında açık olan Halk Lokantası, 4 çeşit yemekle günde bin kişiye hizmet veriyor. Halkın yoğun ilgi gösterdiği Halk Lokantası, esnaftan da tam not aldı. Esnaf Cemal Akın, Halk Lokantası’nın Sanat Sokağında açılması kendilerini olumlu yönde etkilediğini belirterek, lokantanın sokağa ayrı bir renk ve canlılık kattığını söyledi. Lokantada yemeklerin uygun bir fiyattan verilmesinden memnun kaldıklarını ifade eden Akın, şöyle konuştu: “Dışarıda bir tavuk dürüm ekmek 80-100 TL arasında değişmektedir. Ama şu an halk lokantamızda 4 çeşit yemek veriliyor ve sadece 70 TL. Halk Lokantasında olan hizmetin veya yemek çeşitlerinin olduğu başka bir lokantayla kıyaslama yaparsak, bir vatandaş başka lokantada aynı yemeği 300-400 TL’ye yiyebilir.” Halk Lokantası’nın Sanat Sokağı’nda hizmet vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren esnaf Melik Medeni, “Güzel bir çalışma, sonuçta maddi durumu kötü olan vatandaşlarımız var. Biz kendimiz bile gidip orada bazen yemek yiyoruz ve yemekleri de gayet güzel çıkıyor ve uygun. Bir yerde gidip yemek yediğimiz zaman tek kişilik hesap 400-500 lira ama burası gayet uygun. Bu durumdan memnunuz, bize de bir faydası var. Sokağımız da canlı duruyor bu sayede. Sokağımızda bayağı bir kalabalık var. İnsanların oraya gelip bir yemek yemesi sonrasında gelip iş yerlerimizde oturması bize de bir faydası oluyor” dedi.
Çermik’te tescilli Karacadağ pirinci hasadı başladı
13 Ekim 2024 Pazar - 17:14 Çermik’te tescilli Karacadağ pirinci hasadı başladı Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde tescilli Karacadağ pirinci hasadına başlandı. İlçeye bağlı Sarıca Mahallesi’nde Çermik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde “Karacadağ Pirinç Hasadı Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. 2018 yılında coğrafi işaret tescili alan ve Karacadağ havzası ile Çermik, Çınar, Hazro ve Kocaköy’de üretimi gerçekleştirilen Karacadağ pirincinin hasadı başladı. Çermik Kaymakamı Adem Karataş, “Çermik’in çalışkan insanları emeği ile alın teri ile tarım faaliyeti yapıyorlar hem de çok özel bir tarım faaliyeti, çeltik yetiştiriyorlar. Karacadağ pirinci olarak bildiğimiz çok özgün bir ürünümüz var. Az önce hem orakla, hem makine ile hasadını yaptığımız Karacadağ pirincimizde Diyarbakır’ımızın ve ilçemizin çok özgün Diyarbakır’a mahsus bir ürün ve coğrafi işareti var tescilli bir ürün. Diyarbakır’daki bu Karacadağ pirincini çeltiğini diğer bölgelerdeki çeltikten pirinçten ayıran özellikler de var” dedi. Kaymakam Karataş, “Karacadağ pirincinin hem marka değerini yükseğe çekmemiz gerekiyor hem de diğer pirinçlerin Karacadağ pirinç adı altında satılmasına da engel olmalıyız. Sadece bu bölgeye özgün, bu bölgede yetişmiş olan pirincin Karacadağ pirinci olarak piyasaya sürülmesini de denetlemeniz gerekiyor ki hem kalitesini hem de çiftçimize olan gelir miktarını arttıralım. Bugün tarla ve hasat gününe katıldığımız çiftçilerimize hasatlarının bereketli olmalarını diliyorum” diye konuştu.