KÜLTÜR SANAT - 15 Ekim 2024 Salı 16:21

Diyarbakır’da bin 600 yıllık Saint George Kilisesi’nin kubbesi 100 yıl sonra takıldı

A
A
A
Diyarbakır’da bin 600 yıllık Saint George Kilisesi’nin kubbesi 100 yıl sonra takıldı

Diyarbakır’da 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar aldıktan sonra restorasyonuna başlanan bin 600 yıllık Saint George Kilisesi’nin kubbesi 100 yıl sonra yerleştirildi.


Diyarbakır’da bin 600 yıllık Saint George Kilisesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar aldı. Deprem sonrası restorasyon çalışmalarına başlanırken kilisesinin 40 metre çevre genişliğinde, 14 metre çapında ahşap konstrüksiyon üzerine polikarbon malzeme ile oluşturulan kubbesi 100 yıl sonra vinçle yerine yerleştirildi.


Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, Diyarbakır’ın, kültür varlıkları bakımından oldukça zengin bir kent olduğunu, Neolitik dönemden günümüze yaklaşık 10 bin yıldır insanoğlunun burada çok önemli medeniyetler kurduğunu söyledi. Diyarbakır’ın çok sayıda camisi, kilisesi, han, hamamı, köprüsü olan bir kent olduğuna değinen Gizligöl, “Şu anda içinde bulunduğumuz alan ise Diyarbakır Müze Kompleks alanı. Burada 14 tescili yapımız var. Bu tescilli yapılardan bir tanesi de Saint George Kilisesi. Saint George Kilisesi, Roma İmparatorluğu döneminde bu bölgede inşa edilen Hristiyanlık dünyasının ilk ibadet yerlerinden biridir. MS.3. yüzyılda inşa edildiğini düşünüyoruz. Uzun süre kilise olarak kullanıldıktan sonra Orta Çağ’da eklentiyle birlikte hamama dönüştürülüyor. Daha sonra ise 19. Yüzyılda terk ediliyor. 20. Yüzyılın başlarında ise kubbesi çöküyor. 1910’lu yıllara kadar da fotoğrafı olduğunu biliyoruz, kubbesi sağlam. Ondan sonra kubbenin çöktüğünü biliyoruz” dedi.


6 Şubat 2023 depremiyle birlikte kilisenin ağır hasar aldığını kaydeden Gizligöl, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız hemen restorasyon çalışmalarına başladı. Restorasyon çalışmaları sona ermek üzere. Geçen hafta da kubbesini yerleştirdik. Yaklaşık 100 yıl sonra yerine yerleştirildi. Sanat galerisi olarak kullandığımız kilisemiz bundan sonra da yine de müzenin sanat galerisi olarak kullanılacaktır. Diyarbakır Rolöve ve Anıtlar Müdürlüğümüz restorasyon çalışmalarına başladı, sona ermek üzere. Kilisemiz tekrardan sanat galerisi olarak kullanılacaktır” ifadelerini kullandı.



Diyarbakır’da bin 600 yıllık Saint George Kilisesi’nin kubbesi 100 yıl sonra takıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Beyaz Baston Günü’nde farkındalık oluşturan atölye çalışması Nilüfer Belediyesi, 15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü çerçevesinde farkındalık oluşturacak bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün kurum içi eğitiminin ardından, Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi katılımcıları ile birlikte mutfak atölyesi gerçekleştirildi. Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi, tüm engel gruplarına yönelik destekleyici çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çerçevede, 15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü’nde farkındalık etkinliği düzenlendi. Gastro Akademi’de gerçekleştirilen etkinliğe, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin’in yanı sıra meclis üyeleri ve birim müdürleri ile Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi üyeleri katıldı. Etkinliğin başlangıcında Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü personelleri tarafından görme engelli bireylerle nasıl iletişim kurulması gerektiği, hangi konularda destek olunabileceği ile ilgili eğitim verildi. Nilüfer Belediyesi psikologu İpek Tanarslan, doğru iletişim kurma yöntemleri hakkında bir sunum yaptı. Tanarslan, görme engelli bireylerle iletişim kurmadan önce kişinin kendisini tanıtmasının önemine dikkat çekerek, “Bir şeyi tarif ederken sağ-sol yön bilgisi verilmeli. Yardımcı olmadan önce bunu isteyip istemediği de mutlaka sorulmalı. Rehberlik eden kişi bir adım önde olmalı. Engelli bireyin yardım eden kişinin koluna girmesi bunu kolaylaştırır” dedi. Mutfak atölyesine katıldılar Eğitimin ardından Başkan Yardımcısı Okan Şahin, meclis üyeleri ve birim müdürleri, Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi üyeleri ile birlikte mutfak atölyesine katıldı. Tezgahın başına geçen katılımcılar, görme engelli bireylere rehberlik ederek, beraber kek yaptı. Ardından Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi katılımcıları kendi yaptıkları ürünleri tadarak, keyifli bir gün geçirdiler. Etkinlik sonunda görme engelli bireylere katılım sertifikası verildi.
Muş Muş Valisi Çakır, yerel üreticileri destekleyerek doğal sebze ve meyve satışını teşvik etti Muş Valisi Avni Çakır, Dilimli köyünde katıldığı elma hasadından sonra, Muş’a dönüş yolculuğu sırasında yol kenarındaki tezgahlarda doğal sebze ve meyve satan vatandaşları ziyaret etti. Yol boyunca taze ürünlerin sergilendiği tezgâhlara uğrayarak alışveriş yapan Vali Çakır, Bu doğal ürünleri yerinde inceleyerek üreticilerle sohbet etti. Köy halkının el emeğiyle yetiştirdiği ürünlerin lezzetine hayran kalan Vali Çakır, Yerel üreticilerin ürettikleri sebze ve meyveleri satın alarak onlara destek oldu. Yolculuğunu hem keyifli hem de verimli bir şekilde tamamlayan Vali Çakır, sebzelerin ve meyvelerin ucuz olduğuna dikkat çekerek, “Dilimli-Akpınar bölgesi, tüm Muşlu kardeşlerimizin bildiği gibi, Muş’ta en lezzetli sebze ve meyvelerin yetiştiği bölgelerden biridir. Hemen altımızdan Murat Nehri akıyor. Bu bölgenin havası, suyu, toprağının verimliliği ve çalışkan insanlarının emeği bir araya gelince, ortaya çok güzel ürünler çıkıyor” dedi. Vatandaşların kendi bahçelerinden hasat ederek yol kenarında kurdukları tezgâhlarda satışa sundukları sebze ve meyvelerin kaliteli olduğunu söyleyen Vali Çakır, "Muş’a gelen misafirlerimizin ve kendi bahçesi olmayan hemşerilerimizin, hafta sonlarında rahatlıkla sebze ve meyve ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir güzergâhtayız. Şu an Akpınar köyündeyiz. Burası, piknik yapmak için de son derece elverişli bir yer. Çiftçi kardeşlerimiz burada yetiştirdikleri ürünleri son derece cazip fiyatlarla satıyor. Domates 20-25 lira, biber 25 lira, meyveler ise 25-30 lira arasında değişiyor. Fiyatlar oldukça uygun. Bu vesileyle tüm Muşlu kardeşlerimize, bu sezonun sonundaki ürünleri kaçırmamaları çağrısında bulunuyorum. Hem çiftçi kardeşlerimize destek olmak hem de ailemize kaliteli, lezzetli ürünler sunmak için bu fırsatı değerlendirmelerini öneriyorum. Gerçekten kaliteli ve hesaplı ürünler var, bu da çok güzel bir fırsat” şeklinde konuştu. Ziyarete Vali Çakır’a Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar ile Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün eşlik etti.