Yerel Haberler
Çankırı
Çankırı’nın şifa kaynağı kaya tuzundan üretilen lambalar evlerin havasını değiştiriyor
07 Ekim 2024 Pazartesi - 12:01 Çankırı’nın şifa kaynağı kaya tuzundan üretilen lambalar evlerin havasını değiştiriyor Çankırı’nın meşhur kaya tuzundan yapılan tuz lambaları, negatif iyot salınımı özelliği ile doğal hava temizleyici özelliği taşıyor. Kentte çeşitli şekiller verilerek üretilen tuz lambaları Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Çankırı’nın binlerce yıllık mağaralarından çıkartılan kaya tuzlarından üretilen tuz lambaları, sadece estetik bir obje olmanın ötesine geçerek doğal bir hava temizleyici olarak evlerde yerini alıyor. Negatif iyon salınımı yaparak ortamdaki hava kalitesini artıran lambalar, astım ve KOAH gibi solunum rahatsızlıklarına sahip hastalar tarafından tercih ediliyor. Çankırı’da tuz lambası üretimi yapan İlyas Ak, tuz lambalarının havayı arındırma özelliğiyle kötü koku, rutubet ve bakterileri ortadan kaldırdığını belirtti. “Genellikle çocuk odalarına koyuyorlar" Vatandaşların bebek odalarına koymak için tuz lambaları aldığına dikkat çeken Ak, “Çankırı’nın doğal kaya tuzundan tuz lamba yapıyoruz. İçerisinde sadece Çankırı’nın meşhur tuzu ve aydınlatıcı lamba vardır. Altına bir tahta ve kablo takıp hazırlıyoruz. Tuz lamba, aydınlatıcı lamba sayesinde ısındığı zaman yaydığı iyonlar ortamdaki negatif iyonları pozitif hale getiriyor ve bu sayede ortamdaki hava filtre edilmiş hale geliyor. Bu sayede de sağlıklı ve temiz bir hava almış oluyoruz. Astım, KOAH, nefes darlığı olan hastalar, yayılan bu pozitif iyonlarla daha rahat ve sağlıklı nefes alıyor. Ayrıca ortamdaki nem, koku ve rutubeti de kendine çekerek gideriyor. Tuz lambası gece lambası olarak alanlar da var, sağlığına kavuşmak için alanlar da var. Çocuklarda doğumdan sonra yaşanan astım ve sarılık hastalıkları için genellikle çocuk odalarına koyuyorlar. Tuz lambası, kötü havayı filtre ettiği için klimalardan daha üstün. Tuz bir asit olduğu için ortamdaki bakterileri de öldürüyor” dedi. Bedirhan Göksu
Çankırı’nın şifa kaynağı kaya tuzundan üretilen lambalar evlerin havasını değiştiriyor
07 Ekim 2024 Pazartesi - 11:55 Çankırı’nın şifa kaynağı kaya tuzundan üretilen lambalar evlerin havasını değiştiriyor Çankırı’nın meşhur kaya tuzundan yapılan tuz lambaları, negatif iyot salınımı özelliği ile doğal hava temizleyici özelliği taşıyor. Kentte çeşitli şekiller verilerek üretilen tuz lambaları Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Çankırı’nın binlerce yıllık mağaralarından çıkartılan kaya tuzlarından üretilen tuz lambaları, sadece estetik bir obje olmanın ötesine geçerek doğal bir hava temizleyici olarak evlerde yerini alıyor. Negatif iyon salınımı yaparak ortamdaki hava kalitesini artıran lambalar, astım ve KOAH gibi solunum rahatsızlıklarına sahip hastalar tarafından tercih ediliyor. Çankırı’da tuz lambası üretimi yapan İlyas Ak, tuz lambalarının havayı arındırma özelliğiyle kötü koku, rutubet ve bakterileri ortadan kaldırdığını belirtti. “Genellikle çocuk odalarına koyuyorlar" Vatandaşların bebek odalarına koymak için tuz lambaları aldığına dikkat çeken Ak, “Çankırı’nın doğal kaya tuzundan tuz lamba yapıyoruz. İçerisinde sadece Çankırı’nın meşhur tuzu ve aydınlatıcı lamba vardır. Altına bir tahta ve kablo takıp hazırlıyoruz. Tuz lamba, aydınlatıcı lamba sayesinde ısındığı zaman yaydığı iyonlar ortamdaki negatif iyonları pozitif hale getiriyor ve bu sayede ortamdaki hava filtre edilmiş hale geliyor. Bu sayede de sağlıklı ve temiz bir hava almış oluyoruz. Astım, KOAH, nefes darlığı olan hastalar, yayılan bu pozitif iyonlarla daha rahat ve sağlıklı nefes alıyor. Ayrıca ortamdaki nem, koku ve rutubeti de kendine çekerek gideriyor. Tuz lambası gece lambası olarak alanlar da var, sağlığına kavuşmak için alanlar da var. Çocuklarda doğumdan sonra yaşanan astım ve sarılık hastalıkları için genellikle çocuk odalarına koyuyorlar. Tuz lambası, kötü havayı filtre ettiği için klimalardan daha üstün. Tuz bir asit olduğu için ortamdaki bakterileri de öldürüyor” dedi.
Takla atan otomobilde hayatını kaybeden çocuklar son yolculuğuna uğurlandı
05 Ekim 2024 Cumartesi - 15:56 Takla atan otomobilde hayatını kaybeden çocuklar son yolculuğuna uğurlandı Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde otomobilin takla atması sonucu hayatını kaybeden iki çocuk son yolculuğuna uğurlandı. Çocuklardan birinin cenaze namazını imam olan babası kıldırdı. Kaza, 4 Ekim Cuma günü gece saatlerinde Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, plakası öğrenilemeyen otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde takla attı. Kazada, Osman Arılıkaltı (17), Mehmed Said Gümüştekin (14), T.K. (15), H.E.Y. (14), İ.H.Y (14), M.R.B. (13) yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı ilk kontrollerde O.A. (17) ve M.S.G.’nin (14) hayatını kaybettiği belirlendi. T.K., H.E.Y., İ.H.Y. ve M.R.B. ise ambulanslarla Kurşunlu Devlet Hastanesine kaldırıldı. Buradaki müdahalesinin ardından yaralılar, Çankırı Devlet Hastanesine sevk edildi. Otopsi işlemleri tamamlanan Osman Arılıkaltı ve Mehmed Said Gümüştekin’in cenazeleri ailelerine teslim edildi. Mehmed Said Gümüştekin’in (14) cenaze namazını imam olan babası Abdulkerim Gümüştekin kıldırdı. Gümüştekin’in cenazesi defnedilmek üzere Mardin’e gönderildi. Osman Arılıkaltı’nın cenazesi ise ilçe merkezi Hacı Recep Camiinde kılınan öğle namazının ardından toprağa verildi. Diğer yaralıların ise tedavisinin devam ettiği bildirildi.
Hipertansiyon ve kalp hastaları dikkat: Salçalı yemeklere ekstra tuz koyulmamalı
04 Ekim 2024 Cuma - 15:08 Hipertansiyon ve kalp hastaları dikkat: Salçalı yemeklere ekstra tuz koyulmamalı Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, hipertansiyon ve kalp hastaları için bilgilendirmelerde bulunarak salçalı yemeklere asla ekstra tuz koyulmaması gerektiğini söyledi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, hipertansiyon ve kalp hastalarının tuz tüketimi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Salça yapımında kullanılan bol miktardaki tuzun sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, salçalı yemeklere asla ekstra tuz konulmamasını ve tüketilen miktara azami dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlıklı bir vücut için tuz miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, sağlıklı bir bireyin hastalıklardan korunması için günlük tüketmesi gereken tuz miktarının 5gr geçmemesi gerekmekte olduğunu söyledi. “Salçalı yemeklere asla ekstra tuz konulmamalı” Salçalı yemeklere ekstra tuz katılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Salçanın faydalarından yararlanırken içeriğindeki tuz oranına da dikkat etmemiz de fayda var. Salça yapımında kullanılan bol miktardaki tuz ise sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu durumda tuzu az miktarda tüketmesi gereken kalp ve tansiyon hastaları başta olmak üzere, damar hastalıklarına sahip hastalar, akciğer ve böbrek hastaları, tuzsuz diyetler uygulayanlar için bol tuzlu ev salçalarını kullananlar dikkat etmelidir. Salçalı yemeklere asla ekstra tuz konulmamalı, tüketilen miktara azami dikkat edilmelidir” dedi. “Sağlıklı bir insanın hastalıklardan korunması için günlük tüketmesi gereken tuz miktarının 5 gramı geçmemesi gerekmektedir” Sağlıklı bir bireyin günde 5 gram tuz tüketimini geçmemesi gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, “Ev salçasından vazgeçemeyenler az miktarda tuzla hazırlanmış salçaları cam kavanozlarda vakumlayarak buzdolabında saklayabilirler. Sağlıklı bir insanın hastalıklardan korunması için günlük tüketmesi gereken tuz miktarının 5 gramı geçmemesi gerekmektedir. Tükettiğimiz tuz miktarına dikkat edelim doğal ev yapımı salça tüketelim derken sağlığımızdan olmayalım” ifadelerini kullandı.