KÜLTÜR SANAT - 30 Haziran 2024 Pazar 13:37

Mimar Sinan ekolünün Ankara’daki tek örneği olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nde 5 asırdır ezan sesi yükseliyor

A
A
A
Mimar Sinan ekolünün Ankara’daki tek örneği olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nde 5 asırdır ezan sesi yükseliyor

Klasik Osmanlı mimarisinin Ankara’daki tek temsilcisi olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nde 5 asırdır ezan sesi yükselmeye devam ediyor.


Ankara’nın Altındağ ilçesi Ulucanlar Caddesi üzerinde yer alan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii, Mimar Sinan’ın eseri olduğu belirtilmesine rağmen 1565-1566 yıllarında Hassa Mimarlar Ocağı’ndaki öğrencileri tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Yapımına Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri ve Anadolu Beylerbeyi Cenab-ı Ahmet Paşa’nın isteği üzerine başlanılan cami, Cenab-ı Ahmet Paşa’nın vefatından 4 yıl sonra tamamlanmıştır. Camide yer alan kitabelerden 1217 (1802) ve 1305 (1887) tarihlerinde onarılarak yenilendiği öğrenilen camiden 5 asırdır ezan sesleri yükselmeye devam ediyor. Cumhuriyet döneminde ise 1940 ve 1959-1970 yılları arasında onarımdan geçen cami Ankara’nın en eski camilerinden biri olarak yer alıyor. Caminin tamamı kesme taştan yapılması ve kubbeli olması özelliğiyle Ankara’daki diğer camilerden ayrışırken, klasik Osmanlı mimarisinin Ankara’daki önemli temsilcilerinden biri olarak dikkat çekiyor.



“Mimar Sinan’ın talebeleri tarafından yapılmış olduğu tahmin edilmektedir”


Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürü Mimar Buket Onat Dağdeviren, Cenab-ı Ahmet Paşa Camii hakkında bilgi verdi. Dağdeviren caminin 16. yüzyılda Ankara’nın en önemli eserlerinden biri olduğunu dile getirerek, “Cenab-ı Ahmet Paşa Camii, klasik Osmanlı mimarisinin Ankara’daki yegane temsilcilerinden biri olup, 16. yüzyılda Ankara’nın en önemli eserlerinden biridir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde 20 yıl boyunca Anadolu Beylerbeyi olarak görev yapan Cenab-ı Ahmet Paşa tarafından 1565 yılında yaptırılmıştır. Ankara’da kubbeli cami örneğine pek rastlamıyoruz. Tek kubbeli cami ender örneklerinden biridir. Sinan’ın baş mimar olduğu döneme denk gelmesi sebebiyle Sinan’ın talebeleri tarafından yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Cami kare planlı, tamamı kesme taştan beden duvarları üzerinde yükseliyor ve istiridye formundaki tromplarla birlikte kubbeye geçiş sağlanıyor. Kemerlerde genelde iki renk taş kullanılmış Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nde. Camiye son cemaatteki cümle kapısından giriliyor. Cümle kapısının hemen üzerinde caminin inşa kitabesi bulunuyor. Zaten tarihlere de o kitabeden ulaşabiliyoruz. Sağında ve solundaki pencereler üzerinde de birer tamirat kitabesi bulunuyor. En son esaslı onarımı ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılında yapılmış durumda” diye konuştu.



“Tamamı kesme taştan kubbeli olması özelliğiyle de diğer camilerden ayrışmaktadır”


Dağdeviren Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nin günümüze sağlam ve özgün haliyle ulaşmış ender camilerden birisi olduğunu belirterek, “İçerisinde mermerden çok sade bir mihrabı bulunuyor. Mermer müezzin mahfili ve minberi yine sadeliğiyle dikkatleri çekiyor. Kalem işlerine gelince özellikle kubbede bulunan kalem işlerinin özgün olduğunu biliyoruz. Ama geçmiş dönemlerde geçirdiği onarımlarda da ilave kalem işleri olduğu bilgisine ulaşıyoruz. Ankara’da genellikle kerpiç ve moloz taştan kırma çatılı camilere rastlamaktayız. Cenab-ı Ahmet Paşa tamamı kesme taştan kubbeli olması özelliğiyle de diğer camilerden ayrışmaktadır” ifadelerini kullandı.


Caminin avlusunda Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesi, Azimi türbesi ve Osmanlı Mezarlığı da yer almaktadır. Camiyi yaptıran Cenab-ı Ahmet Paşa, Gürcü asıllı Osmanlı devlet adamıydı. Sarayda kilerbaşı ve çaşnigirbaşı görevlerinde bulunmuş, Şehzade Bayezid ve Şehzade Selim’in Kütahya’daki valiliklerinden dolayı Ankara’da oturmak üzere Anadolu Eyaleti valisi olmuştu. 1565 senesine kadar uzun müddet burada kalan Cenab-ı Ahmet Paşa Ankara’da vefat etmişti.



Mimar Sinan ekolünün Ankara’daki tek örneği olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nde 5 asırdır ezan sesi yükseliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uzmanı açıkladı: En düşük memur maaşı ne kadar olacak Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, yılda iki kez zam alan memur ve memur emeklilerinin 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla belli olacak zam oranlarını İhlas Haber Ajansı’na (İHA) değerlendirdi. Memur emeklileri de dahil olmak üzere SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ocak ve temmuz dönemi olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. Enflasyon farkı ise bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerine 6 aylık enflasyon rakamları eklenerek bulunuyor. Ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ayı enflasyonu 5 aylık verilere göre yüzde 22,72 olurken, vatandaşların gözleri 3 Temmuz’da yapılacak zam oralarına çevrildi. Bu çerçevede ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapılan memur ve memur emeklilerine, temmuz ayında da yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Ocak ayındaki toplu sözleşme zammını aşan enflasyon farkı da temmuz ayında maaşlara yansıtılacak. Ayrıca 5 aylık dönemdeki enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 17,32 zam alması kesinleşen memur ve memur emeklilerinin net zam oranları ise 3 Temmuz’da belli olacak. “En düşük memur maaşının 39 bin 595 lira olacağını söyleyebiliriz” 3 Temmuz’da açıklanacak olan 6 aylık enflasyon verilerine ilişkin İhlas Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş ise, yaklaşık 3 buçuk milyonu aşkın memur ve 2 buçuk milyonu aşkın memur emeklisi olmak üzere 6 milyon kişiyi ilgilendiren zam oranın netleşeceğini belirterek, “Şu anda elimizde 5 aylık enflasyon verileri var. Haziran enflasyon beklentilerine baktığımız zaman, Merkez Bankası beklenti anketleri çerçevesinde memur ve memur emeklilerine, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olarak toplu sözleşme ve enflasyon farkı da göz önünde bulundurularak 6 aylık enflasyon oranları bazında yüzde 20,5 civarında bir güncelleme beklemekteyiz. Dolayısıyla en düşük memur maaşının 39 bin 595 liraya yani yaklaşık 40 bin lira olacağını söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu. “En düşük emekli zammının 17 bin 761 lira olmasını bekliyoruz” Karakaş, memur emeklilerinin de memurlara endeksli olarak zam aldığını hatırlatarak, “6 aylık enflasyon rakamlarını göz önünde bulundurduğumuz zaman, refah payı ve destekler hariç en düşük emekli zammının 17 bin 761 lira olmasını bekliyoruz. Önceki yapılan güncellemede hatırlanacağı üzere SSK ve Bağ-Kur emeklileri aylıkları, memur emeklilerine göre 11,5 puan daha düşüktü. Ancak bu 11,5 puanlık fark devlet desteği olarak SSK ve Bağ-Kurlulara verilerek bir eşitleme durumu söz konusu olmuştu. Hal böyleyken temmuz ayında bu kez memur emeklileri SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden 5 puan daha düşük oranda bir güncelleme alacak. Bu durumda hükümetin burada da bir eşitleme yapması da söz konusu olabilir. Bu durumda ise en düşük memur emeklisi maaşı 18 bin 572 liraya yükselecek” ifadelerine yer verdi.
Çankırı Çankırı’da ihracat yüzde 15 arttı Çankırı’da Mayıs ayında yapılan ihracat 37 milyon 211 bin dolar olarak açıklandı. Mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,3 arttığı görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından verilen bilgiye göre, Mayıs ayında Çankırı’da yapılan ihracat 37 milyon 211 bin dolar oldu. Mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,3 arttığı görüldü. Çankırı’nın 2024 yılı Mayıs ayındaki ithalatı ise 14 milyon 937 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 arttı. Mayıs ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 249,1 oldu. Mayıs ayında Çankırı’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 28 milyon 141 bin dolar ile “iç ve dış lastik imalatı” ürün grubu yer aldı. Bu ürün grubunu 5 milyon 500 bin dolar ile “makarna, şehriye, kuskus ve benzeri unlu mamullerin imalatı” ve 922 bin dolar ile “tuz çıkarımı” ürün grubu takip etti. Mayıs ayında Çankırı’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 49 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. İthalat ise 61 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatta ilk üç sırada 4 milyon 984 bin dolar ile “birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı” ürün grubu, 2 milyon 975 bin dolar ile “remel kimyasal maddelerin imalatı” ürün grubu ve 1 milyon 508 bin dolar "diğer çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi” ürün grubu yer aldı. Mayıs ayında Çankırı’dan 82 farklı ülkeye ihracat yapıldı. İhracat yapılan ülkeler arasında ilk sırada 11 milyon 986 bin dolar ile Almanya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 6 milyon dolar ile Birleşik Krallık, üçüncü sırada 3 milyon 519 bin dolar ile Fransa bulundu. Mayıs ayında 36 farklı ülkeden Çankırı’ya ithalat yapıldı. Bu ülkeler arasında ise ilk sırada 2 milyon 75 bin dolar ile Japonya yer aldı. İkinci sırada 1 milyon 636 bin dolar ile Rusya Federasyonu, üçüncü sırada 1 milyon 570 bin dolar ile İtalya yer aldı.
Kayseri Büyükşehir Kariyer Merkezi’nde ‘kahve buluşmaları’ Büyükşehir Belediyesi’nin istihdam ve danışmanlık kuruluşu Kayseri Kariyer Merkezi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde ‘kahve tadında’ etkinliği başlattı. Kariyer danışman temsilcileri ve kurucuların katıldığı buluşmada katılımcılar, sektördeki güncel konular hakkında bilgi edinme fırsatı bulurken, aynı zamanda iş dünyasındaki deneyimli isimlerle tanışma ve iletişim kurma şansı da yakaladılar. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın da büyük önem verdiği, güçlü internet altyapısı, binlerce üyesi bulunan sosyal medya platformları ile her yıl binlerce vatandaşın istihdamına gençlerin staj yapmalarına imkân sağlayan Kayseri Kariyer Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde ‘kahve tadında’ etkinliği başlattı. Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Daire Başkanı Cenani Ayaydın’da katıldı. Sıcak ve samimi bir ortamda geçen etkinlikte sektördeki yenilikler ve fırsatlar paylaşıldı. Ayrıca networking imkânı sağlanması ve gençlerin kariyer planlamalarına yönelik bilgi alışverişi yapıldı. ‘Kahve tadında’ etkinliğinde katılımcılar, sektördeki güncel konular hakkında bilgi edinme fırsatı bulurken, aynı zamanda iş dünyasındaki deneyimli isimlerle tanışma ve iletişim kurma şansı da yakaladılar.