Yerel Haberler
Yozgat
Akdağmadeni’nde yoğun kar mesaisi devam ediyor 27 Kasım 2024 Çarşamba - 16:06:01 Yozgat’ta etkili olan kar yağışıyla birlikte karla mücadele çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Akdağmadeni Belediyesi karla mücadele ekipleri ilçenin birden fazla noktasında aynı anda çalışmalarına devam ediyor. Yozgat’ın en fazla kar yağışı alan ilçesi; kar kalınlığının 50 santimetreyi bulduğu Akdağmadeni oldu. İlçede üç gün aralıksız süren kar yağışı sonrasında çalışmalarını ara vermeden sürdüren belediye ekipleri 7/ 24 esasına ana arterler ve mahallelerin ara yollarında çalışmalarını sürdürüyor. Akdağmadeni Belediye Başkanı Nezih Yalçın, ‘’Araç ve yaya trafiğinin olumsuz etkilenmemesi için yoğun çaba sarf eden ekiplerimizin bir kısmı ilçemizin en işlek caddesi olan çarşı merkezinde bulunan kaldırımlarda kar küreme çalışması yaparken, bir diğer ekipte yoğun kar yağışının oluşturduğu kar birikintilerini iş makinalarıyla belirlenen bölgelere sevk ettik’’ şeklinde konuştu. “Çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” Tüm ekipleri seferber ettiklerini belirten Yalçın, “Şehrimizde 3 gün boyunca etkili olan yoğun kar yağışı dolayısıyla tüm ekiplerimizi seferber ettik. Çalışma temposunu her geçen saat yükselttik. Önceliğimiz olan ana arterleri sürekli olarak açık tutarak vatandaşlarımızı ulaşım noktasında mağdur etmedik. Mahalle ara yollarında da açılmadık girilmedik bir yolumuz bulunmamaktadır. İlçemizin dört bir yanında gece demeden gündüz demeden bizlerle iş birliği yapan gerek araçları gerek personelleriyle Akdağmadeni’nin de güzel bir birliktelik gösteren tüm kurumlarımıza ve personellerine teşekkür ediyorum. Her yıl kış mevsiminde olduğu gibi büyük bir fedakârlık göstererek çalışmalarını sürdüren belediye personelimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızın zorluk yaşamaması için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” dedi.
27 Kasım 2024 Çarşamba - 14:06 Kebabın sanata dönüşen hali: Testi kebabı Yozgat denildiği zaman akıllara gelen ilk yiyeceklerden biri olan testi kebabı dört mevsim tüketiliyor. Sofraların olmazsa olmaz lezzetlerinden biri olan testi kebabı, adeta Yozgat’la özdeşleşen bir yemek. Türk Patent Kurumu tarafından 2023 yılında tescillenerek coğrafi işaret alan kebabı hem Yozgat’ı ziyaret edenler hem de Yozgatlılar sık sık tüketiyor. Özel testide ağır ağır pişen kebap, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Az yağlı kuzu eti, domates, yeşil biber, sarımsak ve çeşitli baharatlar kullanılarak hazırlanan malzemeler, testinin içine yerleştiriliyor. Testinin ağzı tereyağının konulmasının ardından hamurla kapatılarak, fırına konuluyor. Mangal kömürü ile ateşte yaklaşık 2 saat boyunca yavaş yavaş pişirilen testi kebabı, kırılması için müşteriye götürülüyor. Testi kebabı hakkında eskiden beri söylenen hikayesini anlatan lokanta çalışanı, müşteriden dilek tutmasını istiyor. Dileği tutan müşteriler çekiç yardımıyla testiyi kırdıktan sonra enfes lezzeti tadıyorlar. “Testi kebabı Yozgat’a aittir” Yozgat’ın Sorgun ilçesinde 23 senedir lokanta işletmecisi olan Ali Turgut, “Öncelikle kuzu eti tercih edilmelidir. Malzemeleri doldurduktan sonra yaklaşık 2 saat mangal kömüründe pişiriyoruz. Daha sonra sunum yapıyoruz. Mangal kömürü daha iyi pişmesini sağlıyor. Testide de kendi lezzetinde pişiyor. Tadı daha güzel oluyor. Damak tadına iyi geliyor. Testi kebabını başka yerler yapıyor olabilir ancak testi kebabı Yozgat’ındır, Yozgat’a aittir. Yaz kış sevilerek tüketilen bir yemektir” dedi. “Bu lezzetli geleneği müşterilerimize ikram etmeye devam edeceğiz” “Testi kebabını kırarken dilek tutulduğu anda yanınızdakilere dileğiniz gerçekleşirse tutacağınız bir söz verirsiniz, sonra kebabı kırarsınız. Biz de özenli ikramlarımızla hem geleneklerimizi yaşatıyoruz hem de daha önce tadına bakmamış olanlara yöresel lezzetimizi sunuyoruz” dedi.
Yozgat’ta yangınlara karşı ormanlar gözetleniyor
13 Haziran 2024 Perşembe - 16:39 Yozgat’ta yangınlara karşı ormanlar gözetleniyor Yozgat kent genelinde 170 bin hektar ormanlık alan, yangınlara karşı Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince gözetleme kulelerinden izleniyor. Kent genelinde herhangi bir orman yangınlarına karşı tedbirler artırılırken il genelindeki yangın gözetleme kulelerinden ormanlık alanlar, ekipler tarafından gözetleniyor. Orman İşletme Müdürlüğü personelleri gözetleme esnasında çıkabilecek yangınları, yangının yeri ve dumanın şeklini de belirterek merkeze bilgi aktarıyor. Buradaki personellerin verdiği bilgiler ışığında sahadaki görevliler, yangına ilk müdahale çalışmalarını planlıyor ve buna göre personeller yönlendiriliyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, yaz mevsimi ile birlikte orman yangınlarının öncelikli gündemleri arasında olduğunu belirterek, Orman İşletme Müdürlüğü personellerinin kent genelinde ormanlarda gözetleme esnasında çıkabilecek yangınlara karşı duyarlı olduğunu söyledi. Vali Özkan, “Bütün kurumlarımız orman yangınlarına yönelik tedbirlerini imkanları doğrultusunda azami miktarda aldılar. Yangınlarda en çok karşılaştığımız konu insani kusurlar ve insandan kaynaklı olaylardır. İnsanlarımızdan isteğimiz kararlarımızda da olduğu üzere ormanlık alanlarda kontrollü piknik alanları hariç ateşli piknik yapmamaları, anız yakmaktan uzak durmalarını istiyoruz.” dedi.
Engelsiz yemekler damak çatlattı
13 Haziran 2024 Perşembe - 13:48 Engelsiz yemekler damak çatlattı Yozgat’ta işitme engelli bireyler, yemek yarışmasında şef önlüğü giyip tezgah başına geçerek yaptıkları yemeklerle kıyasıya yarıştı. Aşçılık bölümü öğrencilerinin de desteğiyle yapılan birbirinden leziz yemekler damak çatlattı. Yozgat’ta 7 Haziran Türk İşaret Dili Bayramı münasebetiyle, Yozgat Valiliği öncülüğünde Yozgat Belediyesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Gastronomi Derneği ve İşitme Engelliler Derneği’nin katkılarıyla İşitme Engelliler Yemek Yarışması düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen yarışmada biri işitme engelli biri de aşçılık bölümü öğrencisi olmak üzere 5 takım mücadele etti. Şef önlüğü giyerek ocak başına geçen engelli bireyler, yaptıkları birbirinden lezzetli yemeklerle hünerlerini sergilediler. Kıyasıya geçen yarışta jüri üyeleri, yemeklerini tamamlayan takımların ortaya çıkardığı lezzetlerin tek tek tadına bakarak puan verdi. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan’ın eşi Arzu Özkan, İl Emniyet Müdürü Recep Tecimer’in eşi Sevda Tecimer, Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Topal’ın jüri üyeliğini yaptığı yarışmanın kazananı, işitme engelli Rüştü Karakamış ile aşçılık bölümü öğrencisi İsa Çakır ikilisi oldu. Etkinlik sonunda dereceye giren yarışmacılara ödülleri Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan’ın eşi Arzu Özkan tarafından verildi. “İlk kez yemek yarışmasına katıldım” İşitme engelli yarışmacılardan Ömer Övünç ilk kez böyle bir yarışmaya katıldığını ve mutlu olduğunu ifade ederek, “Yemek Yarışmasında ben birinci olmak istiyordum, çok iddialıydım ayrıca çok heyecanlıyım. Burada olmaktan mutluyum. İlk kez böyle bir yemek yarışmasına katıldım” dedi. “Çok güzel yemek yapıyorlar” Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğrencilerinden Ayşenur Doğan ise, “Bugün işitme engelli arkadaşlarımız ve ailelerimizle birlikte yarışıyoruz. Çok farklı bir duygu ben çok mutluyum, yarışma eğlenceli geçiyor. Bugün biber sos yatağında antrkot yapıyoruz. Umarım biz kazanırız, çok iddialıyız. İşitme engellilerle kolaylıkla anlaşabiliyoruz, bizi çok kolay anlıyorlar ve yemekleri yapabiliyorlar. Bana da çok yardımcı oluyorlar, onlarla iyi anlaşıyoruz” şeklinde konuştu. “Toplumun işitme engellilere olan bakış açılarını değiştirmeye çalışıyoruz” Yemek yarışmasıyla farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Uğur Eren Taşkesen de, “İşitme Engelliler Haftası çerçevesinde Yozgat Gastronomi Derneği ve İşitme Engelliler Derneği ile birlikte Yozgat Belediyesi’nin de destekleriyle yemek yarışması düzenledik. Bir işitme engelli birey ve aşçılık programı öğrencisi olmak üzere 5 ekiple yemek yarışmayı gerçekleştirdik. Burada biz farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Burada toplumun işitme engellilere olan bakış açılarını değiştirmeye çalışıyoruz. Onların topluma kazandırılması anlamında yemek yarışması düzenledik. Ekip olarak işitme engelli ve aşçılık bölümü öğrencilerimiz hünerlerini sergileyecekler. Yarışmada aşçılık programı öğrencilerimiz onlara hem bildiklerini öğretiyorlar hem de destek oluyorlar, birlikte güzel yemekler yapıp jüriye sunacaklar” ifadelerine yer verdi.
Elde kalan saman Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’ne gönderildi
12 Haziran 2024 Çarşamba - 11:37 Elde kalan saman Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’ne gönderildi Yozgat’ta geçen yıl yaz mevsiminde hasadı yapılan ihtiyaç fazlası samanlar, bu yıl Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’ndeki illere gönderiliyor. Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden olan Yozgat’ta çiftçiler geçen seneden kalan ihtiyaç fazlası samanları, samancılara satarak ek gelir elde ediyor. Samancılar da sabahın erken saatlerinden itibaren işe koyulup aşırı sıcaklar altında tonlarca saman presleyip Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’ndeki besicilere ulaştırıyor. Yeni sezonda arpa ve buğday hasadının başlayacağı kentte geçen yıldan kalan samanın tonu bin 250 liradan satılıyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın Beldesinde geçen seneden kalan samanları toplayan satıcılarından Ali Ekinci, 20 yıldır Yozgat’ta geçimlerini saman satarak sağladığını söyledi. Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’nde besicilerin hayvanlarının yemlerini İç Anadolu Bölgesi’nden karşıladığını söyleyen Ekinci, “Geçen yıl samanların çok fazla olması ve hayvancılığın istikrarının olmaması nedeniyle samanlarımızın birçoğu elimizde kaldı, satamadık. Şu anda maliyetinin çok altında satıyoruz, zarar ediyoruz. Samanlarımızı Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’ne gönderiyoruz. Bu samanları genelde koyunculukla uğraşan besicilerimiz kullanıyor. Hayvanların kışlık yeminin büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesi’nden karşılanıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden de hayvanların yemleri karşılanıyor ama daha çok bizim bölgemizde ekinlerin fazla olması sebebiyle saman ihtiyacının büyük kısmı bizim bölgeden karşılanıyor.” dedi. Geçen yıldan kalan samanı ellerinden çıkarmak için uygun fiyata verdiklerini de vurgulayan Ekinci, “Samanlar şu an elimizde kaldığı için biz tonunu çok uyguna veriyoruz. Samanın tonunu besicilere bin 250 liradan veriyoruz. Bu yıl 15-20 güne kadar yeni mahsuller çıkar, o zaman tonu ne olur bilemiyoruz. Şu an elimizde kalan samanları çıkartmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Yozgat’ta kuraklık nedeniyle arpa hasadı erken başladı
11 Haziran 2024 Salı - 11:02 Yozgat’ta kuraklık nedeniyle arpa hasadı erken başladı İç Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden olan Yozgat’ta yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl arpa hasadı, 2 hafta erken başladı. Hasada başlayan üreticiler, kuraklık nedeniyle arpadan istedikleri verimi alamadıklarını ifade etti. Yozgat’ın Yerköy ilçesinde bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle çiftçiler, arpa hasadına erken başladı. Normal şartlarda haziran ayının sonunda başlanılan arpa hasadı, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle bu yıl 2 hafta önceden başladı. Yağışların yetersizliği ve kuraklık nedeniyle çiftçiler verim endişesi yaşıyor. Hasat mevsiminin erken başlamasıyla Yerköy ilçesinde biçerdöverlerin de mesaileri başladı. Sabahın erken saatlerinde tarlaya gelen biçerdöverler, il ekonomisinde önemli yere sahip olan arpayı hasat ediyor. Geçen yıl dönümü 100 liraya hasat edilen arpa, bu yıl 130 liraya hasat ediliyor. Yerköy’de uzun yıllar biçerdöver işiyle uğraştığını belirten Fatih Biçer, bu yıl arpa hasadına kuraklık nedeniyle 2 hafta önce başladıklarını söyledi. Biçer, “Bu yıl hava sıcak olduğu için arpa hasadı 15 gün erken başladı. Bazı bölgelerimizde son günlerde etkili olan dolu yağışı arpaya zarar verdi. Çiftçi hasat ettiği ürünü nereye vereceğini düşünüyor. Bu yıl maliyetimizi bile kurtaramadık. Bu çiftçiyi çok etkiliyor. Doğal olarak biçerdövercileri de etkiliyor. Bu yıl hububat fiyatı 7-8 lira civarında geçen seneyle aynı. Biz geçen yıl dönüm başına tarlayı 100 liraya biçiyorduk, bu yıl 130 liraya biçiyoruz. Mazota geçen yıla oranla yüzde yüz zam gelmesine rağmen biz fiyatı makul tuttuk. Devletimizin bu işe bir an önce el atmasını bekliyoruz. Çiftçimiz düşünceli, biz biçerdöveri çalıştırmazsak mahsul tarlada kalacak. Çiftçi biçilen ürünü nereye satacağını düşünüyor. Devletin siloları daha açılmadı. Açılacak yerlerin de dolu olduğunu söylüyorlar. Herkes düşünceli hem fiyat hem de satış olarak.” dedi. (BMG-GF-