Yerel Haberler
Uşak
26 Kasım 2024 Salı - 09:50 Uşak’ta dere yatakları taşkın riskine karşı temizlendi UŞAK (İHA) – Tarım ve Orman Bakanlığı, kış ayları öncesi taşkın riskini azaltmak için Uşak’taki dere yataklarında temizlik ve tanzim çalışmalarını tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Kış ayları öncesi vatandaşın taşkın riskinin minimize edilmesi hedefiyle İzmir, Manisa ve Uşak illerinde ekipler teyakkuza geçirildi. 3 ilde birden yürütülen dere temizlik ve yatak tanzim çalışmalarında çalışmaları kapsamında çıkartılan rüsübat miktarı toplam 1 milyon 383 bin metreküpe ulaştı. Bu rakamın bölgedeki 4 barajın gövde hacimlerinin toplamına yakın olduğuna dikkat çekilirken, vatandaşlar nehir ve dere yataklarının temizliği konusunda uyarıldı. 100 kilometre hat yeniden düzenlendi Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi Ege Bölgesi’nde de kış aylarında artan taşkın riskine karşı İzmir, Manisa ve Uşak’taki çalışmalar kapsamında yaklaşık 100 kilometre hat yeniden düzenlendi. Taşkın riskinin en aza indirilmesi hedefiyle Tarım ve Orman Bakanlığının kendi makine parkındaki araçlar ile İzmir Bakırçay Nehri ve yan kolları, Menemen Ovası, Manisa Nif Çayı, Alaşehir Çayı, Uşak Banaz Çayı ve yan kolları, Gediz Nehri ve yan kolları ile Dokuzsele Deresinde yoğun mesai harcandı. Yaklaşık 100 kilometre nehir yatağını yeniden tanzim edildiği çalışmalarda, dere yataklarından 1 milyon 383 bin 126 metreküp rüsubat çıkarılarak, 99 kilometre de çalışma ve bakım yolu inşa edildi.
Uşak’ta şeker tadında eğitim başlıyor
03 Eylül 2024 Salı - 15:03 Uşak’ta şeker tadında eğitim başlıyor Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak adına 3-6 yaş aralığındaki çocukların okul öncesi eğitimine katkıda bulunmak ve annelerin sosyal hayata katılmalarına olanak sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren Uşak Belediyesi, Elma Şekeri Kreş ve Gündüz Bakımevi projesiyle bu alanda ilk hizmetini hayata geçirdi. Uşak Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve ön kayıtların bu hafta alınacağı kreş, çalışan annelere büyük ölçüde destek olacak. Dikilitaş, Karaağaç, Ünalan, Bozkurt ve Işık Mahallelerinin herhangi birinde ikamet eden ailelerin çocukları için geçerli olan bu hizmetten yararlanmak isteyen aileler; bugünden itibaren 05 Eylül 2024 Perşembe günü saat 19:00’a kadar başvuru yapabilecek. Gerekli evraklar Karaağaç Mahallesi’nde bulunan Elma Şekeri Kreş ve Gündüz Bakımevine teslim edildikten sonra değerlendirmeye alınacak çocukların dosyaları; Uşak Belediyesi tarafından kurulan komisyon kurulunda incelenecek. Onaylanan başvurular sonucunda aileler ile iletişime geçilerek kayıt işlemleri yapılacak. Kreş hizmetinden faydalanmak isteyen aileler her türlü bilgi ve detaylar için 0 534 014 88 64 numaralı telefondan bilgi alabilecek. Elma Şekeri Kreş ve Gündüz Bakımevine başvuru yapılabilmesi için çocukların 3-6 yaş aralığında (37-72 aylık) olması ve tuvalet eğitimini tamamlamış olması gerekiyor. Öte yandan aynı aileden birden fazla çocuk için başvuru yapılabiliyor.
Uşak Üniversitesi ve UKOSB arasında protokol imzalandı
03 Eylül 2024 Salı - 12:30 Uşak Üniversitesi ve UKOSB arasında protokol imzalandı Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi (UKOSB) Deri Laboratuvarında yer alan cihaz ve ekipmanların kullanım hakkının Uşak Üniversitesine devredilmesine ilişkin protokol imzalandı. Uşak Üniversitesi Rektörlük makamında gerçekleşen protokole Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ve UKOSB Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güngör imza attı. Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren deri firmalarının yurt içi ve yurt dışı piyasalarda ihtiyacı olan deri analizleri artık Üniversite öğretim üyeleri ve görevlileri tarafından bilimsel yöntemlerle Uşak Üniversitesi Bilimsel Analiz ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (UBATAM) laboratuvarlarında yapılacak. Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş yaptığı açıklamada Uşak’taki deri analizlerinin Uşak Üniversitesinde yapılmasına dair imzalanan protokolden duyduğu memnuniyeti dile getirerek ‘‘Bilimsel Analiz ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (UBATAM) 2018 yılında su/atıksu ve tekstil alanında ‘TÜRKAK Akreditasyon Belgesi’ ve 2019’da da Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ‘Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlilik’ belgesini alarak analiz kalitesini tescilleyen bir merkezdir. Şimdi de uzman personeliyle deri analizleri yapacak. Deri Analiz Laboratuvarını da en kısa zamanda akredite ederek yeni bir başarıya daha imza atacağız. Şehrimizin tüm kurumlarıyla gerçekleştirdiğimiz bu işbirlikleri ilimizin ve bölgemizin kalkınmasına büyük katkı sunmaktadır. UKOSB Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güngör’e verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. İmzaladığımız protokolün hayırlı olmasını diliyorum’’ ifadelerini kullandı. UKOSB Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güngör ise Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında Uşak Üniversitesi’nin deri, seramik ve tekstil alanlarında çok başarılı ulusal ve uluslararası faaliyetler gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, ‘‘Uşak’taki deri firmalarının talep ettiği analizler artık Uşak Üniversitesi tarafından yapılacak. Alanında deneyimli ve başarılı öğretim elemanlarımızın başarılı çalışmalarına bir yenisinin daha ekleneceğine inanıyorum. Protokolümüz Uşak’ımıza hayırlı olsun’’ şeklinde konuştu.
Uşaklı ziraat mühendisinden kritik uyarı
02 Eylül 2024 Pazartesi - 10:43 Uşaklı ziraat mühendisinden kritik uyarı UŞAK (İHA) – Uşaklı Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Canaz, Türk tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekerek, çiftçilerin büyük bir krizle yüz yüze olduğunu iddia etti. Tarım sektöründeki mevcut sorunlara acil önlem alınması çağrısında bulunan Mustafa Canaz, uzun yıllardır çözüme kavuşturulamayan üretim planlaması ve artan maliyetler sonucu, üreticinin artık dayanma gücünün kalmadığını belirtti. Tarımsal ürün fiyatlarındaki değişimlere de dikkat çeken Canaz, “Geçen sene kilogramı 8 TL’den satılan aynı kalitedeki buğday, bu sene yalnızca 8,5 liraya yükselebildi. Ay çekirdeği fiyatı geçen yıla kıyasla düşüş göstererek 50 liradan 40 liraya geriledi. Salçalık domatesin fabrika alım fiyatı geçen yıl 3,6 lira iken bu yıl 1,9 liraya kadar düştü. Benzer durumlar diğer tarım ürünleri için de geçerli. Artan maliyetler karşısında çiftçi ciddi bir darboğaza sürüklendi. Mevcut duruma acil müdahale edilmesi gerekiyor. Çiftçinin üretmekten vazgeçmesi halinde, önümüzdeki yıl ülke olağanüstü boyutlarda bir gıda enflasyonuyla karşı karşıya kalabilir” dedi. Milli ekonominin temelinin tarım olduğunu hatırlatan Canaz, çiftçilerin desteklenmesinin ve tarım sektörünün güçlendirilmesinin hayati önemine dikkat çekti. Tarım politikalarının gözden geçirilmesi, üretim planlamasının sağlıklı bir şekilde yapılması ve çiftçilerin üretim maliyetlerini karşılayacak, aynı zamanda kar elde etmelerini sağlayacak fiyat politikalarının uygulanması gerektiğini ifade eden Canaz, "Tarım sektörümüzdeki sorunlar giderek derinleşiyor. Bu sorunlara acil çözümler üretilmezse, ülke ekonomisine telafisi güç zararlar verebilir. Yetkililerimizi, çiftçilerimizin sesine kulak vermeye ve gerekli adımları atmaya davet ediyorum. Unutmayalım ki güçlü bir tarım sektörü, güçlü bir Türkiye demektir" diye konuştu.
Vali Ergün şiddetli yağış ile ilgili açıklamalarda bulundu
01 Eylül 2024 Pazar - 21:11 Vali Ergün şiddetli yağış ile ilgili açıklamalarda bulundu Uşak Valisi Turan Ergün, kent genelinde şiddetli yağış sonrası meydana gelen olumsuzluklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sağanak yağış ve fırtına uyarısı yaptığı Uşak’ta beklenen yağış kent genelinde akşam üzeri saatlerinde başladı. Etkili olan yağış sonrası kent genelinde meydana gelen olumsuzluklardan dolayı AFAD il binasında açıklamalarda bulunan Uşak Valisi Turan Ergün 72 araç ve 248 personelin sahada olduğunu dile getirerek; “112 Acil Çağrı Merkezi’ne bu yağışla ilgili toplamda 706 ihbar geldi. Bunların tabi mükerrerleri de var. Bunlar elendikten sonra 137’si aktif vaka haline dönüştürüldü. Bu vakaların 110’u su baskını, 27’si mahsur kalmaydı. Mahsur kalma olaylarının tamamına müdahale edildi ve hepsi kurtarıldı vatandaşların. Şu anda mahsur kalan kimse yok. Diğer su baskını olaylarına da, itfaiye, AFAD, belediye, diğer kamu kurum ve kuruluşları müdahale ediyorlar. Bu suları boşaltmak için çalışmalar sürüyor, sabaha kadar çalışmalar devam edecek. 72 araç ve 248 personel yağışla ilgili görevdeler.” dedi. Vali Ergün, sözlerine şöyle devam etti: “AFAD Merkezi’nde biz arkadaşlarımızla birlikte olayları takip ediyoruz. Şu anda Uşak’ta trafikle ilgili herhangi bir sorun yok. Bütün yollarda trafik akımı devam ediyor. Meteoroloji Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre, yağış aralıklarla devam edecek. Ama bu şekilde etkisi kalmadı diyebiliriz. Şu anda bizim acil herhangi bir sorunumuz kalmadı. Sadece su baskınlarını, bazı iş yerlerinde ve resmi binalarda bodrum katlarını basan suların boşaltılması için çalışıyoruz.” dedi.