Yerel Haberler
Tokat
Tokat’ta köy muhtarına sopalı saldırı
09 Haziran 2024 Pazar - 17:59 Tokat’ta köy muhtarına sopalı saldırı Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Umurca köyünde bir kişinin sopalı saldırısına uğrayan muhtar hastanelik oldu. Tokat’ın Reşadiye ilçesinde 47 yıldır muhtar olarak görev yapan 77 yaşındaki Osman Çiçek, iddiaya göre Umurca köyünde yürütülen içme suyu şebeke hattı çalışmaları sırasında traktör üzerinde çalışırken Bekir Ş. tarafından sopalarla saldırıya uğradı. Saldırı sonucu başından yaralanan ve kolu kırılan Çiçek, ilk olarak Reşadiye’de tedavi altına alındı ardından Tokat Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Osman Çiçek’in şikayeti üzerine, saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen Bekir Ş. ifadesi alınmak üzere gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. "Beni perişan etti" 47 yıldır köye yapılan hizmetlerde imece usulu köylünün katılımı ile yapıldığını söyleyen Umurca Köyü muhtarı Osman Çiçek, "Ben 1977 yılından beri köyün muhtarıyım. Millet her zaman beni seçer, sever. Senelerdir böyle imece usulü devlet desteğini verir. Biz devlete yardımcı oluruz. Devletle beraber iş birliği yapıyoruz. Yalnız köyümüzde bir gelenek var. İşe gitmeyen köyün diğer işlerine parasını verir. Şu an bir içme suyu meselesi var. 3 kilometre devlet borusunu ve kepçesini verdi. 7 kişilik heyetimizin aldığı kararla çalışmalara katılmayanlardan para istiyoruz. Akşam parayı toplarken oraya o mahalleye gelince birisi saldırı yaptı. Motorun üstündeyken saldırdı. Motordan düştüm. Düştükten sonra tekrar benim kafama vurdu. Beni perişan etti" dedi.
Karagöl yılın başarılı belediye başkanı seçildi
08 Haziran 2024 Cumartesi - 15:05 Karagöl yılın başarılı belediye başkanı seçildi Tokat Gündem Gazetesi tarafından bu yıl 23’üncüsü verilen Tokat’ın Enleri Ali Şevki Erek Ödülleri’nde Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl yılın başarılı belediye başkanı ödülünü aldı. Tokat Gündem Gazetesi tarafından bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Tokat’ın Enleri ödül töreni Kocaeli’de yapıldı. Ali Şevki Erek Ödülleri temasıyla düzenlenen törende Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl yılın başarılı belediye başkanı seçildi. Ödülünü aldıktan sonra konuşan Başkan Karagöl, "Tabi çok anlamlı çok kıymetli, çeyrek asırdır yayın hayatına devam ediyor bu ekip. O açıdan 23 yıldır da Tokat enleri programını düzenleyerek bir katma değer yaratıyorlar. Bizler de başarılı belediye başkanı ödülünü almaktan dolayı da ayrıca gurur duyuyoruz, şeref duyuyoruz. En az Tokatlı olduğumuz kadar, en az Erbaalı olduğumuz kadar şeref duyduk gurur duyduk. Bizler de 2. dönemimize başladık. Seçimden sona göreve gelen bütün belediye başkanlarımıza da kolaylıklar diliyorum. Kısaca Erbaa’dan da bahsetmek istiyorum. Erbaa bölgemizin gözbebeği şehirlerinden bir tanesi. Yaklaşık organize sanayi bölgesinde 7 bine yakın çalışanıyla, ticari hayatıyla, sosyal hayatıyla bölgede lokomotif şehir özelliğini göstermeye çalışıyor. Yürütmeye çalışıyor. Bizler de şehrin altyapısıyla, üstyapısıyla, sosyal hayatıyla, istihdamıyla elimizden geldiğince şehrimizi büyütmeye çalışıyoruz. Örnek bir şehir yaratmaya çalışıyoruz. O açıdan bizlere destek veren kıymetli devlet büyüklerimize burada bulunan sayın bakanımıza, büyükelçimize, valilerimize bundan önce görev yapmış bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Faydaları saymakla bitmiyor, fiyatıyla dudak uçuklatıyor
08 Haziran 2024 Cumartesi - 09:53 Faydaları saymakla bitmiyor, fiyatıyla dudak uçuklatıyor Tokat’ta nesli koruma altında olan ve nadir bulunan akzambak çiçeği, sağlığa faydaları ve fiyatıyla dikkat çekiyor. Akzambak çiçeğinin özellikle poleni ve yaprakları hem yerel hem de uluslararası pazarda büyük ilgi görüyor. Akzambak çiçeğinin özgün aroması ve görselliğiyle bilinen bu nadide bitkinin poleni, boya yapımında kullanılmasının yanı sıra bal ile karıştırıldığında karaciğerin yenilenmesine yardımcı oluyor. Yaprakları ise doğal bir antibiyotik özelliğine sahip. Ürünlerinin uluslararası alandaki talebinin yüksek olduğunu vurgulayan akzambak üreticisi Erdi Can Aydemir, özellikle yurt dışındaki müşterilerin sağlıklarını önemsediklerini belirtiyor. Akzambak poleni özellikle organik boya yapımında tercih edilirken, yaprakları da çeşitli sağlık sorunlarına şifa kaynağı olmasıyla biliniyor. Tokat’ın değerli çiçeği akzambak, hem ekonomiye katkı sağlayarak bölge ekonomisine canlılık kazandırıyor hem de sağlık açısından önemli bir kaynak olarak yerel ve uluslararası pazarda talep görüyor. “Çayını Almanya, Hollanda ve Fransa’ya polenini ise Zurih’e gönderiyoruz” Yurt dışından polen ve yapraklarına talebin fazla olduğunu söyleyen akzambak üreticisi Erdi Can Aydemir; “Çiçeğini topluyoruz. Ortasındaki polenleri de makas yardımıyla alıyoruz. Şu gördüğünüz polendir başka bir kaba koyuyoruz. Çiçekleri başka bir kaba koyuyoruz. Polenleri daha sonra elek yardımıyla eliyoruz ve kurutmaya bırakıyoruz. Poleni boya yapımında kullanılmaktadır. Bal ile karıştırılıp yenildiğinde karaciğerin yenilenmesini sağlıyor. Topladığımızı çiçeklerin yapraklarından çayı meydana geliyor. Her sabah ve akşam içilmelidir. Baş ağrısı, sinüzit ve nefes darlıklarına iyi geliyor. Hem yurt içinden hem de yurt dışından talebimiz var. Genellikle yurt dışından talep oluyor. Yurt dışındakiler sağlıklarını çok düşünüyorlar. Polenimiz organik boya yapımında kullanılmaktadır. Kilosu 5 bin Euro civarındadır. Çayımızı ise yurt dışına 2 bin 500 Euro civarında gönderiyoruz. Çayımızı Adana başta olmak üzere yurt dışında Almanya, Hollanda ve Fransa gibi yüksek verim olan yerlere gönderiyoruz. Polenini Zurih’e organik boya fabrikasına gönderiyoruz” dedi.
Anadolu kavalı batı flütüne karşı
07 Haziran 2024 Cuma - 10:42 Anadolu kavalı batı flütüne karşı Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Valiliği, batı flütüne alternatif olarak Anadolu’nun kaval projesini başlattı. Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi ve Tokat Valiliği iş birliğiyle ’batı flütünden dilli kavala projesi’ hayata geçirildi. Proje kapsamında özellikle ilkokuldaki müzik derslerinde çalınan batı flütü yerine Anadolu’nun kültürü olan ve çoban sazı olarak bilinen kavala geçiş için çalışma başlatıldı. Türkiye’de ilk olarak yapılan bu projeyle Türk müziğinin ruhunu koruyarak gelecek nesillere otantik ve makamsal olarak aktarmak adına batı müziği enstrümanı olan blok flüt yerine öz çalgımız ’dilli kaval projesi’ hayata geçirildi. Tokat’ın Niksar ilçesinde yaşayan kaval ustası Yaşar Güç, 2009 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Kültür Mirası Listesi’ne “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak kaydedildi. Yapılan dilli kavalların dağıtıldığı öğrenciler, müzik öğretmeni Burcu Ağıl ve kaval ustası Yaşar Güç’ten flüt yerine kaval çalma eğitimi aldı. "Batı müziğinin bizim sesimizi kısmasına müsaade etmeyeceğiz" İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, dilli kavalın Anadolu’nun zenginliğini gösterdiğini ifade ederek, "Musiki evrenseldir. Fakat musikinin her coğrafyada yansıyan farklı renk ve şekilleri vardır. Anadolu’da da bizim kültürümüze ve iç yapımıza, dünya görüşümüze uygun şekilde dile gelmiştir. Evrensel olan musiki bölgelerdeki farklılıklarıyla zenginlik kazanmaktadır. Dilli kaval da Anadolu’nun zenginliğini gösteriyor. Anadolu’da yani bu coğrafyada bu ses ortaya çıkmıştır. Buna benzer sesler de farklı yerlerde çıkmıştır. Bizim öz kültürümüz olduğu için bizi yansıttığı için bizim için çok önemlidir. Biz kendi kültürümüz yerel değerler üzerinden hareket ederek evrensele ulaşmamız gerekiyor. Batı müziğine karşı değiliz, mutlaka onları da öğrenmemiz gerekiyor ama batı müziğinin bizim müziğimize tahakküm etmesine, bizim sesimizi kısmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Etmememiz gerekiyor. Atalarımızın ortaya koymuş olduğu bu musikinin gelişimini günümüzde de yansıtmamız gerekiyor" dedi. "Bir millet kültürüne sahip çıktığı sürece ayakta kalabilir" Kaval ustası Yaşar Güç, kavalın çoban sazı olarak bilindiğini söyleyerek, "Kaval bilindiği üzere ilk defa çoban elinde görüldüğü için çoban sazı olarak biliniyor. Günümüzde hayvancılık ve çobanlık mesleğinin yok olmasıyla beraber kaval da yok olmaya yüz tutmuş çalgımızdır. Bir millet kültürüne sahip çıktığı sürece ayakta kalabilir. O yüzden bu kültürü yaşatmamız gerekiyor. Bu kavalı da yaşatmak açısından ilk öğretimde kullanılan flüt yerine ahşap kavalımızı kullanmamız ve yaşatmamız gerekiyordu. Bu bakımdan bu proje çok önemli oldu" diye konuştu. Türküleri milli çalgı kavalla çalmanın güzel olduğunu ifade eden öğrenciler de projede emeği geçen müzik öğretmeni Burcu ve eşi Murat Ağıl’a teşekkür etti.