Yerel Haberler
Tokat
Tokat’ta dev kelebek görüntülendi
06 Haziran 2024 Perşembe - 10:18 Tokat’ta dev kelebek görüntülendi Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinde şeker pancarı tarlasında çalışan bir çiftçi, 17 santimetre kanat açıklığına sahip dev bir kelebek görüntüledi. Bu nadir görülen kelebek, Yeşilyurt’ta doğanın sunduğu sürprizlerin ve güzelliklerin bir göstergesi olarak hafızalara kazındı. Tokat’ta bir şeker pancarı tarlasında çiftçilik yapan Burhanettin Erden, alışılmadık bir manzarayla karşılaştı. Ağaç dalında dikkatini çeken büyük bir cisim üzerine yaklaşan Erden, şaşkınlıkla devasa bir kelebeği fark etti. İki kanat açıklığı 17 santimetreyi bulan kelebek, büyüklüğü ile dikkat çekti. Erden, kelebeği avuç içine aldığında kanatlarının avucunu tamamen kapladığını gördü. Bu eşsiz anı ölümsüzleştirmek için cep telefonu kamerasıyla kelebeğin birkaç fotoğrafını çeken Erden, kelebeğin bir süre şapkasının üstünde durmasına da tanık oldu. Ardından kelebek, uçarak bölgeden uzaklaştı. Bu olağanüstü keşif, Yeşilyurt’ta doğanın sunduğu sürprizlerin ve güzelliklerin bir göstergesi olarak hafızalara kazındı. “Doğanın dengesi değişiyor” Daha önce Yeşilyurt’ta bu tür kelebeği görmediğini söyleyen çiftçi Burhanettin Erden; “Arkadaşımla birlikte şeker pancarı tarlasında çalışırken ağaç dalında büyük bir kelebek olduğunu fark ettim. Kanat açıklığı 17 santimetre vardı. Birkaç tane resim çektikten sonra kelebek uçtu gitti. Yeşilyurt bölgesinde bu tür kelebekleri daha önce görmedim. Ender rastlanan bir durum daha önceden hiç böyle büyük kelebeğe ne rastladım ne de gördüm. Artık doğanın dengesi değişiyor. Kelebek gerçekten çok güzeldi” dedi.
Altı asırlık özel işlemeli cami tavanı orijinalliğini koruyor
06 Haziran 2024 Perşembe - 10:11 Altı asırlık özel işlemeli cami tavanı orijinalliğini koruyor Tokat’ta 15’inci yüzyıldan kaldığı tahmin edilen Mahmutpaşa Camii, tavanındaki ahşap işçiliği ile dikkat çekiyor. Tokat merkezdeki Küçük Beybağı Mahallesi’nde gizemli bir geçmişe sahip olan ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen Mahmutpaşa Camii, kesin inşa tarihi bilinmeyen bir yapı olarak zengin tarihi mirasını koruyor. Caminin planı ve mimari özellikleri incelendiğinde 15’inci yüzyıldan kaldığı tahmin ediliyor. Moloz taş temel üzerine ahşap ve kerpiç malzemeyle inşa edilen caminin en dikkat çekici özelliklerinden biri, tavanındaki muhteşem ahşap işçiliği olarak öne çıkıyor. Büyük bir ustalık örneği olan cami tavanı, cemaatinin de dikkatini çekiyor. “Ahşap tavandaki kalem süslemeler ile dikkat çekmektedir” Mahmutpaşa Camii’nin Tokat’ın tarihî mirasını koruyarak gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir yapı olarak öne çıktığını söyleyen Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, “Mahmutpaşa Camii, Tokat ilinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve koruması altındaki 126 tescilli eserden en nitelikli ahşap tavan süslemesine sahip camilerden bir tanesidir. Bünyesinde barındırdığı ahşap işi süslemeler ve ahşap tavandaki kalem işi süslemelerle dikkat çekmektedir. Ortadaki göbekte sekiz kollu yıldızların kesiminden oluşan geometrik bir kompozisyon ve dört köşede sarkıt şeklinde yivli kabaralar yer almaktadır. Camide kalem işi süslemeler tavan, kadınlar mahfili ve minberde yoğunlaşmıştır. 2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyonda mahfil ve minberdeki boyalar raspa yapılarak sökülmüş ve alttaki kalem işi süslemeler gün yüzüne çıkarılmıştır” dedi. “Tavan işçiliği hayran bırakıyor” Cami cemaatinden Mustafa Işık, “15’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu cami gerçekten günümüze kadar ayakta kalmış. O dönemdeki ustaların yapmış olduğu bu şaheser görenleri de hayran bırakıyor. Özellikle tavandaki ahşap işçiliği çok güzel. Günümüze kadar bu güzelliği taşımış. Cemaatte bu güzellikte namaz kılarak faydalanıyor” diye konuştu.
Altı asırlık özel işlemeli cami tavanı orijinalliğini koruyor
06 Haziran 2024 Perşembe - 10:08 Altı asırlık özel işlemeli cami tavanı orijinalliğini koruyor Tokat’ta yer alan ve 15’inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Mahmutpaşa Camii, tavanındaki muhteşem ahşap işçiliği ile dikkat çekiyor. Tarihî mirasını günümüze kadar koruyarak cemaatin hayranlığını kazanan caminin ahşap tavan süslemeleri 6 asır geçmesine rağmen orijinalliğini koruyor. Tokat’ın merkezinde yer alan Küçük Beybağı Mahallesi’nde gizemli bir geçmişe sahip olan ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen Mahmutpaşa Camii, kesin inşa tarihi bilinmeyen bir yapı olarak zengin tarihi mirasını koruyor. Cami plan ve mimari özellikleri incelendiğinde, 15’inci yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Moloz taş temel üzerine ahşap ve kerpiç malzemeyle inşa edilen caminin en dikkat çekici özelliklerinden biri, tavanındaki muhteşem ahşap işçiliği olarak öne çıkıyor. Büyük bir ustalık örneği olan cami tavanı, cemaatinin de dikkatini çekiyor. “Ahşap tavandaki kalem süslemeler ile dikkat çekmektedir” Mahmutpaşa Camii’nin Tokat’ın tarihî mirasını koruyarak gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir yapı olarak öne çıktığını söyleyen Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, “Mahmutpaşa Camii Tokat ilinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve koruması altındaki 126 tescilli eserden en nitelikli ahşap tavan süsleme sine sahip camilerden bir tanesidir. Bünyesinde barındırdığı ahşap işi süslemeler ve ahşap tavandaki kalem işi süslemeler ile dikkat çekmektedir. Ortadaki göbekte sekiz kollu yıldızların kesiminden oluşan geometrik bir kompozisyon ve dört köşede sarkıt şeklinde yivli kabaralar yer almaktadır. Camide kalem işi süslemeler tavan, kadınlar mahfili ve minberde yoğunlaşmıştır. 2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyonda mahfil ve minberdeki boyalar raspa yapılarak sökülmüş ve alttaki kalem işi süslemeler gün yüzüne çıkarılmıştır” dedi. “Tavan işçiliği hayran bırakıyor” Cami cemaatinden Mustafa Işık ise “15’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu cami gerçekten günümüze kadar ayakta kalmış. O dönemdeki ustaların yapmış olduğu bu şaheseri görenleri de hayran bırakıyor. Özellikle tavandaki ahşap işçiliği çok güzel. Günümüze kadar bu güzelliği taşımış. Cemaatte bu güzellikte namaz kılarak faydalanıyor” diye konuştu. (YK-GF-
Tokat’ta 96 yıllık havuz yeniden faaliyete geçiyor
05 Haziran 2024 Çarşamba - 10:15 Tokat’ta 96 yıllık havuz yeniden faaliyete geçiyor Tokat’ta 1928 yılında dönemin Belediye Başkanı Hacı Ali Yağcı tarafından yaptırılan ve 20 yıldır atıl durumda olan süs havuzu, restorasyon çalışmaları sayesinde yeniden faaliyete geçecek. Tokat’ta belediye binası arkasında yer alan ve 1928 yılında dönemin Belediye Başkanı Hacı Ali Yağcı tarafından yaptırılan havuz, 20 yıllık atıl sürecin ardından yeniden faaliyete geçiyor. Mevcut Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun talimatıyla başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları, bölgeye yeni bir soluk getirecek. Öte yandan çevre düzenlemesi ile birlikte Duduyev Parkı’nda emekliler çay bahçesi de şehir halkına kazandırılacak. Çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, “Biliyorsunuz burası Tokat’ın en özel, en kıymetli yerlerinden birisidir. Belediye binamızın arkasında Duduyev Parkı var. Burada çocuklarımızın oyun alanları mevcut. Birçoğumuzun burada değerli hatıraları var. Biz de bu hatıralara sahip çıkmak ve parkımızı daha yeşil bir alana dönüştürmek adına bu çalışmaları başlattık. Parkımızın ismi Duduyev Parkı olarak devam edecek ama aynı zamanda emekliler çay bahçesi olarak hizmet verecek. Emeklilere ve vatandaşlara hizmet sunacak olan bu alan, eski günlerine geri dönecek” dedi. Başkan Yazıcıoğlu, 1928 yılında eski belediye başkanlarından Hacı Ali Yağcı tarafından yaptırılan ve 20 yıldır aktif olmayan havuzun restorasyon sürecine değinerek, "Bu havuzu da restore ediyoruz ve buraya kazandırıyoruz. Tokatlılar için hizmet etmeye devam ediyoruz. Parklarımızı yenilemeye devam ediyoruz. Çalışmalar bitince herkesi emekliler çay bahçesine bekliyoruz" diye konuştu.