Yerel Haberler
Tokat
26 Kasım 2024 Salı - 10:34 Tokatlı gençlerden kış sporlarına yeni bir boyut Tokat’ta etkili olan yoğun kar yağışı, zorlu yaşam şartlarının yanı sıra ilginç görüntülere de sahne oldu. Olimpik yüzme havuzu olmayan Tokat’ta farkındalık oluşturmak isteyen yüzme antrenörü 15 çocukla karda yüzmeye çalıştı. Tokat’ta etkili olan yoğun kar yağışı, renkli görüntülere sahne oldu. Olimpik yüzme havuzunun eksikliğine dikkat çekmek isteyen yüzme antrenörleri, ilginç bir farkındalık etkinliği düzenledi. Antrenör Samet Uluhan ve 15 öğrencisi, karda mayo ve şortlarını giyerek yüzme taklidi yaptı. Eğlenceli anları cep telefonuyla kaydeden Alper Kıvrak, etkinliği izleyenlerin yüzlerini güldürdü. Kentte olimpik yüzme havuzu için yapılan bu ilgi çekici farkındalık çalışması, karın eğlencesini yüzme tutkusuyla birleştirdi. “Yapılacak olimpik havuz, Tokat’ın ismini yurt dışında duyuracak” Kentin olimpik yüzme havuzu ihtiyacı olduğunu söyleyen yüzme antrenörü Samet Uluhan, “Geçtiğimiz yıl yine kar yağışında bir farkındalık amaçlı kara girerek yüzmüştüm. Çocuklar bu videoyu gördüğünde hocam bizi de çağırsaydınız biz de katılırdık dediler. İnşallah bir sonrakinde birlikte yaparız demiştik. O da bugüne nasip oldu. Böyle bir video çektik. Bu etkinlikle birkaç tane amacımız var. Ama en önemlisi çocuklarımızı mutlu etmekti. Onlara güzel hatıralar bırakmaktı. Amaçlarımızdan birisi soğuğun çocuklarımızın üzerinde korkulacak bir etkisinin olmadığını göstermekti. Aksine direnci arttıracağını düşündüğümüzden dolayı yüzmeyle alakalı birleştirmek istedik. Ortaya böyle bir olay çıktı. Son yıllarda Gençlik Spor Bakanlığı çok ciddi yatırımlar yaptı. Tokat’a da bu yatırımlar yansıdı. Şehrimizin merkezinde üç tane yüzme havuzu var. Birisi bizim video çektiğimiz havuzumuz. Çok iyi havuzlarımız ama daha iyi olabilir mantalitesinde olduğumuz için çocuklarla birlikte bu konuya da dikkat çekmek istedik. Yetkililerden Tokat’ımıza olimpik havuz isteğimiz var. Yapılacak bir olimpik havuz, Tokat’ın ismini Türkiye’de hatta yurt dışında çok iyi bir şekilde duyuracağını düşünüyoruz. Ya çocuklar zaten kar yağışına mutlu oluyorlar. Üstüne bir de böyle bir etkinlikle çok daha mutlu oldular ufak bir şey yaptık zaten. Çok ciddi bir süre harcamadık. Kısa süreli bir videodan sonra tekrardan içeride hemen antrenmanımıza başladık. Havuzumuz sıcak ve hijyeniktir. Çok sağlıksız bir ortam yoktu” dedi. “Onlar karda yüzerken ben çekerken eğlendim” Çocukların o anlarını kaydeden antrenör Alper Kıvrak ise “Samet Hocam ve çocuklar karda yüzerken çok eğlendi. Ben de onları çekerken çok eğlendim. Çok eğlenceli bir durumdu. İnşallah tekrarını daha güzel videolarla yapacağımıza inanıyorum. Memleketimiz için güzel projelerimiz var. Yüzme camiası için güzel projelerimiz var. Grubumuzla iyi bir seviyedeyiz. İnşallah olimpik havuzumuz da yapılırsa Samet Hocamın da dediği gibi daha güzel yerlere, gelip daha güzel başarılar kazanacağımızı inanıyorum” diye konuştu.
15 ahşap mezardan geriye 5 tane kaldı
03 Temmuz 2024 Çarşamba - 10:58 15 ahşap mezardan geriye 5 tane kaldı Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan Büyükyurt köyü, Türkiye’nin en ilginç mezarlarına ev sahipliği yapıyor. 2 asırlık oldukları tahmin edilen ahşap mezarların koruma altına alınması isteniyor. Tokat’ın Niksar ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan Büyükyurt köyü, Türkiye’nin en ilginç mezarlarına ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 200 yıllık tarihe sahip olan ahşap mezarlar, görenlerin dikkatini çekiyor. Çantı tekniğiyle yapılmış olan ahşap mezarlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yakın bir tarihe kadar 15’i ayakta olan mezarlardan geriye sadece 5 mezar kaldı. Köy sakinleri, Orta Asya’da bulunan tahta mezarlara ölü gömme geleneğinin devamı niteliğindeki bu mezarların tescillenmesi ve koruma altına alınması gerektiğini söyledi. “Görenler hayretler içinde kalıyor" Maddi durumu iyi olan kişilerin mezarlarının tahtadan yapıldığını ifade eden Büyükyurt köyü sakinlerinden Hüsamettin Yılmaz, “Eskiden insanların beton mezar yapma imkanı olmadığı için tahtalardan mezarlar yapmışlar. Bu mezarları yaparak ustalıklarını konuşturmuşlar. Bu mezarlar yaklaşık 200-250 yıllık tarihe sahip olduğu söyleniyor. Bu mezarlar Pelit ağacından yapılmış. Bu sebepten dolayı mezarlar çok dayanıklıdır. Eskiden burada yaklaşık 15 mezar vardı. Zamanla bu mezarların sayısı betonlar mezarlardan dolayı azalmıştır. Maddi durumu iyi olan kişiler mezarlarını tahtadan yaptırmışlar. Bu mezarları görenler çok fazla şaşırıyor. Mezarların biraz bakıma ihtiyacı var” dedi. “Burada tarihi anımsıyorlar” Tahta mezarların 250 yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirten köy sakinlerinden Ergül Çabuk ise “Tahta mezarlara ziyaret etmek için gelenler oluyor. Burada tarihi anımsıyorlar. Gelenler bu mezarlıkta fotoğraf çekiniyorlar. Bu mezarlar Pelit ağacından yapılmış ve bu sayede ömür boyu sağlam kalmasını sağlamışlar. Bu mezarlar bu sebepten dolayı çürümez. Bu mezarlar yaklaşık 250 yıllık bir tarihe sahip. Tahta mezarlar şekli sandığa benziyor. Durumu iyi olanlar mezarlarını tahtadan yaptırmış. Durumu kötü olanlar ise mezarı taşlardan yaptırmışlar” diye konuştu.
Anız yangını vatandaş itfaiye iş birliğiyle söndürüldü
02 Temmuz 2024 Salı - 12:23 Anız yangını vatandaş itfaiye iş birliğiyle söndürüldü Tokat’ta otluk alanda çıkan yangın, itfaiye vatandaş işbirliği ile söndürüldü. Edinilen bilgiye göre yangın 11.00 sıralarında il merkezine bağlı Küçükbeybağı Mahallesi Büyükbeybağı Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre ismi öğrenilemeyen bir kişi otluk alanı temizlemek için anız ateşi yaktı. Rüzgarın da etkisiyle alevler kısa sürede iki katlı evin etrafını sardı. Dumanı gören vatandaşlar durumu itfaiye ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen ekipler yangını söndürmek için çalışma başlattı. Mahalle sakinleri de yangının eve sıçramaması için itfaiye ekiplerine yardım etti. Hortumun eve uzamaması üzerine itfaiye görevlisi suyu vatandaşa vererek su fışkırtmasını istedi. O anlar cep telefonu kamerası ile saniye saniye kaydedildi. “Eve sıçramaması için hortumu ben tuttum” Yangının eve sıçramaması için itfaiye ekiplerine yardım ettiğini söyleyen mahalle sakini Mustafa Akkuş, “Burada oturuyorum. Kayınbiraderimle balkonda otururken yangının olduğunu gördüm. İtfaiye ekipleri geldi. Biz de elimizden geldiğince söndürme çalışmalarına yardımcı olduk. İtfaiye ekipleri hummalı bir şekilde çalışıyordu. Hortum çekmeye yardım ettik. O arada arkadaşlarla beraber yukarı çıktık. Eve sıçramaması için hortumu ben tuttum. İtfaiyeci arkadaş da orayı kontrol etti. Şükür bir sorun yoktur” dedi.
Eskiyen puşideler Tokat’ta yeniden ilmek ilmek işleniyor
01 Temmuz 2024 Pazartesi - 13:52 Eskiyen puşideler Tokat’ta yeniden ilmek ilmek işleniyor Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, Osmanlı hanedan türbelerinin puşidelerini yeniliyor. 2019’da başlattıkları "Puşide Projesi" kapsamında altı puşideyi tamamlayan enstitü, şimdi Kanuni Sultan Süleyman’ın hasekisi Rabia Sultan için özel bir puşide hazırlıyor. Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol doğrultusunda yürütülen “Puşide Projesine” 2019 yılında dahil oldu. Proje kapsamında, İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı Osmanlı hanedan türbelerindeki orijinal dival işi tekniği ile işlenen puşidelerin yenilenmesi ve eksik olanların yeniden yapılması amaçlanıyor. Enstitü, bugüne kadar altı puşideyi tamamlayarak ilgili makamlara teslim etti. Şu anda ise Kanuni Sultan Süleyman’ın hasekisi Rabia Sultan puşidesi üzerinde çalışan 8 kadın usta öğretici, dival tekniği ile nakışları ilmek ilmek işliyor. Bir yıl süren çalışmanın ardından puşide İstanbul’a gönderilecek. Puşidelere hayat veren Tokatlı kadınlar, sanatlarını her bir dikişlerinde yansıtıyor. “Bir puşide 1 yıl sürüyor” Özen ve titizlik isteyen dival işi tekniği ile 7’nci puşideyi hazırladıklarını söyleyen Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Puşide atölyesi sorumlusu Huriye Emirhan; “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol doğrultusunda yürütülen puşide projesine Tokat Olgunlaşma Enstitüsü olarak 2019 yılında dahil edildik. İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğüne bağlı Osmanlı hanedan türbelerindeki orijinal dival işi tekniği ile işlenen puşidelerin yenilenmesi ve olmayan puşidelerin yeniden yapılması üzerine bu proje başlatıldı. Tokat Olgunlaşma enstitüsü olarak şu ana kadar 6 puşidemizi bitirip gönderdik. Şu an 7’nci türbemiz kanuni Sultan Süleyman Türbesi Rabia Sultan puşidesi olarak devam etmektedir. Enstitü olarak 8 usta öğreticimizle birlikte şu anda Rabia sultan puşidesini yapıyoruz ve bunun yapımı yaklaşık bir yıl sürüyor. Çünkü özen ve titizlik isteyen bir iştir. Dival işi özen ve sabır isteyen bir teknik. Buradaki usta öğretici arkadaşımız bu özen ve titizliği en güzel şekilde gösteriyorlar. Biz puşidelere bu arkadaşlarla hayat veriyoruz” dedi. Puşideyi ilmek ilmek işleyen 8 usta öğretici kadın ise tarihe ışık tutmuş şahsiyetlerin türbesinde bulunan örtülere kendilerinin de emeklerinin olmasının gurur verici olduğunu söyledi.
Başkan Yazıcıoğlu: "Tarihi koruyarak kentsel dönüşümün startını verdik"
01 Temmuz 2024 Pazartesi - 12:43 Başkan Yazıcıoğlu: "Tarihi koruyarak kentsel dönüşümün startını verdik" Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, kentsel dönüşümle tarihi dokunun korunacağını söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen; Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Tokat’ta bir araya geldi. Tokat Belediye binasında gerçekleştirile toplantıda kentsel dönüşüm çalışmaları masaya yatırıldı. Toplantı sonrasında şehrin tarihi ve kültürel alanlarıyla birlikte Kaledibi bölgesinde Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’yla birlikte incelemelerde bulunan Bakan Yardımcısı Gürgen, kentsel dönüşüm için gerekli her türlü desteğin bakanlık tarafından verileceğini belirtti. "Tarihin izlerini koruyarak" Tokat’ta kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili start verdiklerini belirten Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, “Binlerce yıllık tarihi ve kültürü ile şehrimizi depreme karşı yeniliyor ve güçlendiriyoruz. Cumhur İttifakı ruhuyla birlikte daha güçlü olduğumuz inancıyla Tokat için hep birlikte üretmeye devam ediyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Sayın Vedad Gürgen, Tokat Valisi Sayın Numan Hatipoğlu, AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut’un katılımı ile daha yaşanabilir, çevre dostu ve modern bir Tokat şehri için kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm, imar planlama gibi çok kritik konularda toplantımızı gerçekleştirdik. Tarihin izlerini koruyarak, kültürel değerlerimizi yaşatarak Tokat’ımızı depreme karşı dirençli hâle getirmeye yönelik olarak kentsel dönüşüm startını verdik. Daha önce Tokat’ı ziyaret ederek şehrimizin depreme karşı yenilenmesinde gerekli talimatları veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye hassasiyetlerinden ve Bakan Yardımcımız Sayın Vedad Gürgen’e ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız şehrimize, değerli hemşerilerimize hayırlı uğurlu olsun. Her şey Tokat’ımız için" dedi.
Bakır ustası çırak bulamayınca mesleği eşine öğretti
29 Haziran 2024 Cumartesi - 13:59 Bakır ustası çırak bulamayınca mesleği eşine öğretti Tokat’ta bakırcılık mesleğiyle uğraşan Mehmet Küçük, babasından devir aldığı mesleğini yarım asırdır sürdürmesine rağmen mesleği devredecek bir çırak bulamayınca eşini usta olarak yetiştirdi. Tokat’ta tarihi Taşhan içerisinde yarım asırdır bakır işleme ve kalay işiyle uğraşan Mehmet Küçük, babasıyla amcalarının yaptığı aile mesleğini tüm zorluklarına rağmen devam ettiriyor. Mesleğini devredecek bir çırak bulamamanın sıkıntısını yaşayan Küçük, sorunu beklenmedik bir kişiyle çözüme kavuşturdu. Çıraklık için uzun yıllar arayışlarını sürdüren Küçük, çözümü yanına yemek getiren eşi Halime Küçük’te buldu. 35 yıl önce eşinin dükkanına gelerek bakırcılık mesleğine çıraklıkla başlayan Küçük, zamanla kendini ispatlayarak usta öğreticilik belgesi aldı. Çırakları olmadan çalışan Küçük ailesi, 9 metrekarelik dükkânda bakırcılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor. “Çırak bulamadığım için eşimi yanımda yetiştirdim” Çırak bulamayınca eşi ve çocuğuna mesleğini öğrettiğini söyleyen 70 yaşındaki bakır ustası Mehmet Küçük, “Benim sülalem hep bakırcıydı. Bu meslek ölmek üzere olan bir meslek. Meslek bitiyor ve yetişen kimse bulunmuyor. Bu meslekte fazla bir kazanç yok ve çok sabır isteyen bir meslek. Biz babamızın yanında yetiştiğimiz için mesleğimizi seviyoruz. Çırak bulamadığım için eşimi yanımda yetiştirdim. Eşim 35 yıldır benim yanımda çalışıyor. Sanatı burada ona öğrettim ve Kültür Bakanlığı sanatçısı oldu. Burada makine yok, her şeyi elimizde yapıyoruz. Burada hem kalay yapıyoruz, hem de bakır yapıyoruz. Ben şu anda 70 yaşındayım. Küçükken bir hevesle bu işe başladık. Ben mesleğime aşığım öyle olmasam mesleğimi yapamam. İlerleyen yaşıma rağmen hala çalışıyorum. Ben üretmek istiyorum, bir şeyleri öğretmek istiyorum. Bu işe bir el atılması lazım bu meslek ölmesin. Bu meslek benimle beraber ölecek. Bana güzel bir yer versinler, ben orada öğrenci yetiştireyim” dedi. Eşiyle birlikte kültür bakanlığı sanatçısı olduğunu ifade eden Halime Küçük ise “Eşimle beraber 35 yıldır bakırcılık işi ile uğraşıyorum. Eşim ile ben kültür bakanlığı sanatçısıyız. Oğlumuzda bu işe hevesli ve o da Kültür Bakanlığı sanatçısıdır. Ben de eşimin yanına gide gele hem işlemeciliği hem de çizimi öğrendim. Eşim çırak bulamayınca ona destek amaçlı bu işe başladım. Çocuğumuzda yanımıza sürekli getirerek onu da yetiştirdik. Oğlum çekiç tutuyor, işleme yapıyor, kalaylama yapıyor, cila yapıyor. Sanatı o da çok güzel öğrendi. 35 yıldır eşimle birlikteyim ve hiç ayrılmadık. Mesleğimiz çok güzel ama çırak yetiştiremiyoruz. Çalışma alanımız küçük, yerimizde fazla yok. Talepte olmadığı için kendi kendimize değirmenimizi döndürüyoruz” diye konuştu.