GÜNDEM - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 13:52

Eskiyen puşideler Tokat’ta yeniden ilmek ilmek işleniyor

A
A
A
Eskiyen puşideler Tokat’ta yeniden ilmek ilmek işleniyor

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, Osmanlı hanedan türbelerinin puşidelerini yeniliyor. 2019’da başlattıkları "Puşide Projesi" kapsamında altı puşideyi tamamlayan enstitü, şimdi Kanuni Sultan Süleyman’ın hasekisi Rabia Sultan için özel bir puşide hazırlıyor.


Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol doğrultusunda yürütülen “Puşide Projesine” 2019 yılında dahil oldu. Proje kapsamında, İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı Osmanlı hanedan türbelerindeki orijinal dival işi tekniği ile işlenen puşidelerin yenilenmesi ve eksik olanların yeniden yapılması amaçlanıyor. Enstitü, bugüne kadar altı puşideyi tamamlayarak ilgili makamlara teslim etti. Şu anda ise Kanuni Sultan Süleyman’ın hasekisi Rabia Sultan puşidesi üzerinde çalışan 8 kadın usta öğretici, dival tekniği ile nakışları ilmek ilmek işliyor. Bir yıl süren çalışmanın ardından puşide İstanbul’a gönderilecek. Puşidelere hayat veren Tokatlı kadınlar, sanatlarını her bir dikişlerinde yansıtıyor.



“Bir puşide 1 yıl sürüyor”


Özen ve titizlik isteyen dival işi tekniği ile 7’nci puşideyi hazırladıklarını söyleyen Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Puşide atölyesi sorumlusu Huriye Emirhan; “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol doğrultusunda yürütülen puşide projesine Tokat Olgunlaşma Enstitüsü olarak 2019 yılında dahil edildik. İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğüne bağlı Osmanlı hanedan türbelerindeki orijinal dival işi tekniği ile işlenen puşidelerin yenilenmesi ve olmayan puşidelerin yeniden yapılması üzerine bu proje başlatıldı. Tokat Olgunlaşma enstitüsü olarak şu ana kadar 6 puşidemizi bitirip gönderdik. Şu an 7’nci türbemiz kanuni Sultan Süleyman Türbesi Rabia Sultan puşidesi olarak devam etmektedir. Enstitü olarak 8 usta öğreticimizle birlikte şu anda Rabia sultan puşidesini yapıyoruz ve bunun yapımı yaklaşık bir yıl sürüyor. Çünkü özen ve titizlik isteyen bir iştir. Dival işi özen ve sabır isteyen bir teknik. Buradaki usta öğretici arkadaşımız bu özen ve titizliği en güzel şekilde gösteriyorlar. Biz puşidelere bu arkadaşlarla hayat veriyoruz” dedi.


Puşideyi ilmek ilmek işleyen 8 usta öğretici kadın ise tarihe ışık tutmuş şahsiyetlerin türbesinde bulunan örtülere kendilerinin de emeklerinin olmasının gurur verici olduğunu söyledi.



Eskiyen puşideler Tokat’ta yeniden ilmek ilmek işleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da Aile Sosyal Destek Programı ekiplerinin hane ziyaretleri sürüyor Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Aile Sosyal Destek Programı ekiplerinin hane ziyaretleri aralıksız sürüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca aile ve bireylerin sosyal refahını artırmak ve ihtiyaçlarına en hızlı şekilde çözüm sunmak amacıyla yürütülen Aile Sosyal Destek Programı kapsamında hane ziyaretleri Erzincan’da hız kesmeden devam ediyor. Bu hafta da bazı mahallelerde gerçekleştirilen ziyaretlerle, vatandaşların yanında olunmaya ve onların ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek çözüm sunmaya devam edildi. Aile Sosyal Destek Programı nedir? Aile Sosyal Destek Programı, ailelerin yaşam kalitesini artırmayı, sosyal hizmetlere erişimini kolaylaştırmayı ve ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek, en uygun çözümleri sunmayı amaçlayan kapsamlı bir sosyal destek programıdır. Program, dezavantajlı bireyler ve aileler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yönelik olarak planlanmış olup, alanında uzman personeller tarafından yürütülmektedir. Ziyaretlerin amacı ve kapsamı Gerçekleştirilen hane ziyaretlerinde, sosyal hizmet uzmanları ailelerin sosyal, ekonomik ve psikolojik durumlarını değerlendirerek, ihtiyaçlarına yönelik hizmet planları oluşturuyor. Bu ziyaretler sırasında ailelere çeşitli konularda rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuluyor, ihtiyaç duydukları sosyal hizmetlere erişimleri sağlanıyor.
Adana Ersan Parlatan: "Zemin gerçekten iyi değil" Trendyol 1. Lig’de Adanaspor deplasmanından 1 puanla ayrılan Ankara Keçiörengücü Teknik Direktörü Ersan Parlatan, "Zemin gerçekten iyi değil, toprak diyebiliriz. Bu, oyuncuları zorladı" dedi. Trendyol 1 .Lig’in 5. haftasında Ankara Keçiörengücü, deplasmanda Adanaspor’la 1-1 berabere kaldı. Maç sonunda açıklamalarda bulunan Ankara Keçiörengücü Teknik Direktörü Ersan Parlatan, "5. haftanın kapanış maçıydı. Maça gelirsek ilk devre çok keyifli bir oyun yoktu bana göre. İki takım da birbirini ceza sahası arasında ekarte etti, zorlandı. İki takım da fazla pozisyon bulamadı. İkinci devre bana göre bizim biraz üstünlüğümüz vardı. Penaltı sonrası da öne geçtik. Bence maçın kırılma anı Camara’nın kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyon. Orada 2-0 yapmamız gerekiyordu. Sonra Adanaspor beraberlik golü için yüklendi, iyi defans yaptık. Karambolde beraberlik golünü yedik. Daha sonra belli başlı girişimlerimiz oldu ama yine öne geçtiğimiz bir maçı kazanamadık" dedi. "Çim adına fazla bir şey yoktu" Yeni Adana Stadyumu’nun çiminin kötü olduğuna değinen Parlatan, "Zemin gerçekten iyi değil, ben şaşırdım. Bundan 2-3 yıl önce yine teknik adam olarak maça geldiğimde genel olarak iyi bir zemin vardı. Ama bugün zemin sadece çimden ötürü değil sırf toprak diyebiliriz. Çim adına fazla bir şey yoktu. Bu, oyuncuları da biraz zorladı. Stat adına hoş bir şey değil. Oyuncular çok kaydı, ayakta durmakta zorlandılar, bundan dolayı top kayıpları oldu" diye konuştu.