GÜNDEM - 28 Ekim 2024 Pazartesi 11:24

79 yaşında çalışıyor; eve bisikletle gidip geliyor

A
A
A

Kayseri’de emekliliğe karşı olan 79 yaşındaki Mehmet Karaimam, ilerleyen yaşına rağmen her gün 20 kilometre bisiklet sürerek tespih satmaya geliyor.

Kayseri’de yaşayan 79 yaşındaki Mehmet Karaimam tespih satarak geçimini sağlıyor. Bisikletiyle her gün evinden çıkarak 7 kilometre boyunca pedal çeviren Mehmet dede, Hunat Camisine geliyor. Burada akşama kadar tespih satmak için mesai harcayan Karaimam, emekliliğe de karşı çıkıyor. Bisikletin hem zaman hem para tasarruf sağladığını da söyleyen Mehmet Karaimam; sağlık açısında da çok önemli olduğunu vurguladı.

79 yaşında çalışıyor; eve bisikletle gidip geliyor

"Emekliliği Allah nasip etmesi"

"Zamanı satan adam enayi, emekli olmak için para ödeyen çift kat enayi" diyen Karaimam, “79 yaşındaki Mehmet Karaimam, 7 kilometre evden çarşıya geliyorum. 7 kilometrede bisikletle eve gidiyorum. Çarşının içerisinde de 5-6 kilometre geziyorum. Toplamda 20 kilometre bisiklet sürüyorum. Bisikletin faydasını bilse herkes biner. Birincisi sağlık var. İkinci olarak zaman tasarrufu var. Üçüncü olarak para tasarrufu var. Ancak insanlar bilmiyorlar. İlmi sayacaksın ki sağlığı seveceksin. İlmi saymayan sağlığı sevemez. İlim bütün dinlerin ortak paydası. Hristiyanlık, Musevilik ve Müslümanlık hep ilim üzerine Bunun yanında mezheplerde hep ilim üzerine. Mesleklerde ilim üzerine kuruludur. Ben çarşıya hem para kazanmak hem de sağlığı kazanmak için geliyorum. Önce sağlık, ilim sağlığı emreder. İlme uyarsak sağlıklı olursun, ilme uymazsan hasta olursun. 40 senedir teşbih yapıyorum. Allah nasip etmesin, emeklilik ne demek? Zamanlı kıymetli? Para mı? ‘Zaman kıymetli’ diyoruz. Para ile satıyoruz. Birde üste para veriyoruz. Zamanı satan adam enayi, emekli olmak için para ödeyen çift kat enayi. ‘Şurada otur sana 10 bin TL para vereceğiz deseler’ sen zamanı satmış olursun. Üstelik biz para ödeyerek, emekli oluyoruz. Yani ‘zamanımı alırsan, sana para veririz’ diyoruz. Sağlıklı bir insana, ‘sağlığını ver de para verelim’ desek verir mi? Adam tütün kullanıyor. Hem sağlığını veriyor hem de parasını” şeklinde konuştu.

79 yaşında çalışıyor; eve bisikletle gidip geliyor

"Ben 5 kuruşa ip satarım. Ancak herkese zekat dağıtırım"

Yanına gelen kişilere iyiliği anlattığını aktaran Karaimam, “Yanıma gelen kişiye iyiliği anlatıyorum. Dinlerse kendine dinlemezse de kendisine. Ben ‘bana inan’ demiyorum. ‘İlme inan’ diyorum. Ben yanılabilirim ancak ilim yanılmaz. Elbette ki bu hayattan mutluyum. ‘Dünyanın en zengin insanı kim? diye sorsalar, ‘benim’ derim. Ben 5 kuruşa ip satarım. Ancak herkese zekat dağıtırım.

79 yaşında çalışıyor; eve bisikletle gidip geliyor

Diğer adam 10 TL’ye ip satar, gider bir cami yaptırır. Hangimiz zengin? Ben herkese dağıtıyorum. Zenginlik mutlu olmaktır. Huzurlu olmaktır. 40 senedir doktora gitmem, ilaç kullanmam. Çünkü benim vücudum dengeli besleniyor. Temel gıda ile beslenen kişinin vücudu antikor üretir. O zaman ilaca ihtiyaç yok ki, aşıya ihtiyacı yok ki. Vücut kendi askerini kendi yetiştirir” ifadelerini kullandı.

79 yaşında çalışıyor; eve bisikletle gidip geliyor

Mükremin Kaya

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakırköy’de ‘Cumhuriyet Kupası’ heyecanı yaşandı Bakırköy Belediyesi’nin düzenlediği ‘Cumhuriyet Bizim 101.Yıl Şenliği’nin ikinci gününde rekabet dolu müsabakaların ardından galip gelen sporcular, gerçekleştirilen tören ile madalyalarını aldı. Turnuvanın farklı kategorilerinde ter döken satranç oyuncuları ise, ‘Cumhuriyet Kupası’nı kaldırmanın gururunu yaşadı. Cumhuriyet’in 101.yılı, Bakırköy’de bir dizi etkinlikle kutlanmaya devam ediyor. ‘Cumhuriyet Bizim 101.Yıl Şenliği’nin ikinci gününde Bakırköy Belediyesi Atatürk Spor ve Yaşam Köyü’nde gerçekleşen jonglör gösterisi, sirk atölyesi, yüz boyama ve balon modelleme, bilek güreşi etkinliği, DJ performansı, hareket atölyesi ve hoppin swing korteji ile çocuklar ve aileleri eğlenceli bir gün geçirirken, devam eden turnuvalar kapsamında sporcular da kıyasıya rekabet etti. Futbol, Bocce, Tenis ve Satranç branşlarında iki gün boyunca turnuva heyecanı yaşayan sporcular, gerçekleştirilen tören ile madalyalarını aldı. 10 kategoride toplam 700 kişinin ter döktüğü satranç turnuvası ise, ‘Cumhuriyet Kupası’ programı ile taçlandı. Tüm bu etkinliklerin yanı sıra sinemaseverler ilçedeki alışveriş merkezinde ‘Yücel’in Çiçekleri’ filmi ile buluşturuldu. Cumhuriyet sporcuları hem gururlandı hem gururlandırdı Bakırköy Belediyesi’nin spora ve sporcuya verdiği destek kapsamında gerçekleşen turnuvalarda sporcuların sergilediği performanslar gurur dolu anlara sahne oldu. Futbol branşında Beşiktaş Spor Kulübü’nün altyapısında oynayan minikler galip gelirken, Bocce branşında İstanbul Bağcılar Olimpik Spor Kulübü birinci oldu. Tenis branşında yarışan 9 yaşındaki Mert Gökdağ birinciliği alırken, kardeşi Yağız Gökdağ’ın da ikinci olması ailesine büyük gurur yaşattı. Turnuvaya 10 farklı kategoriden toplam 700 satranç oyuncusu katıldı. İki gün süren rekabetin ardından gerçekleşen tören ile, her kategoriden bir satranç oyuncusu ‘Cumhuriyet Kupası’ kaldırmanın mutluluğunu yaşadı. Turnuva sonuçlarına göre; A kategorisinde Kaan Özkan, B kategorisinde Emil Mırzayev, C kategorisinde Davud Furkan Sezgün, D kategorisinde Muhammed Fatih Şener, 7 yaş kategorisinde Yusuf Hakan Adıgüzel, 8 yaş kategorisinde Tuna Lider Çalışkan, 9 yaş kategorisinde Alp Kaan Atalay, 10 yaş kategorisinde Yunus Tahiroğlu, 14 yaş altı kategorisinde Emir Dölek, 18 yaş altı kategorisinde ise Muhsin Enes Kaan Elibol kupanın sahibi oldu.
Elazığ Elazığ’da Kadınlarımızın Melodisi Projesi Elazığ’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Derneği tarafından başlatılan Kadınlarımızın Melodisi Projesi kapsamında kadınlar, Keban ilçesinin tarihi yerlerini gezdi. Elazığ’da İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanan ve belediyenin paydaş olduğu Kadınlarımızın Melodisi Projesi çerçevesinde etkinlikler devam ediyor. Bu kapsamda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Derneği Başkanı Gülnar Karagöl öncülüğünde kadınlar, ilçelerin tarihi alanlarını gezdi. ‘Gezerek öğreniyoruz’ sloganı ile gerçekleştirilen Keban ilçesi ziyaretinde kadınlar, gezerek öğrenme fırsatı yakaladı. Gezi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Karagöl, ’’Kadına yönelik şiddetin etkilerini minimize etmeyi hedefleyen bu projenin dört amacı var, sosyal eğitim için grup dersleri, kariyer yolculuğunda rotası olmayan kadınlarımıza şehrin ileri gelen meslek sahipleriyle rehberlik için grup toplantıları, şiddetin farkındalığını il içerisinde arttırma, ulusal-uluslararası örnek bir proje olmayı hedefleme. Sosyal destekle birlikte motivasyonu arttırmak için ilin ilçelerini görmemiş kadınlar ve bu durumlardan etkilenen çocuklar için il içerisinde geziler düzenlenecek. Bunun amacı ise konfor ve güvenlik sağlayarak motivasyonu arttırmak. Geziler kapsamında, tarih ve turistik yerleri gezme imkanına erişim sağlanmış olacak. Grup içi iletişim kabiliyeti yükselecek, geziye katılanlara yönelik grup toplantıları yapılacak ve piknik, eğlence gibi ortamlar ile motivasyonun arttırılması sağlanacak’’ dedi.