Yerel Haberler
Tokat
26 Kasım 2024 Salı - 10:34 Tokatlı gençlerden kış sporlarına yeni bir boyut Tokat’ta etkili olan yoğun kar yağışı, zorlu yaşam şartlarının yanı sıra ilginç görüntülere de sahne oldu. Olimpik yüzme havuzu olmayan Tokat’ta farkındalık oluşturmak isteyen yüzme antrenörü 15 çocukla karda yüzmeye çalıştı. Tokat’ta etkili olan yoğun kar yağışı, renkli görüntülere sahne oldu. Olimpik yüzme havuzunun eksikliğine dikkat çekmek isteyen yüzme antrenörleri, ilginç bir farkındalık etkinliği düzenledi. Antrenör Samet Uluhan ve 15 öğrencisi, karda mayo ve şortlarını giyerek yüzme taklidi yaptı. Eğlenceli anları cep telefonuyla kaydeden Alper Kıvrak, etkinliği izleyenlerin yüzlerini güldürdü. Kentte olimpik yüzme havuzu için yapılan bu ilgi çekici farkındalık çalışması, karın eğlencesini yüzme tutkusuyla birleştirdi. “Yapılacak olimpik havuz, Tokat’ın ismini yurt dışında duyuracak” Kentin olimpik yüzme havuzu ihtiyacı olduğunu söyleyen yüzme antrenörü Samet Uluhan, “Geçtiğimiz yıl yine kar yağışında bir farkındalık amaçlı kara girerek yüzmüştüm. Çocuklar bu videoyu gördüğünde hocam bizi de çağırsaydınız biz de katılırdık dediler. İnşallah bir sonrakinde birlikte yaparız demiştik. O da bugüne nasip oldu. Böyle bir video çektik. Bu etkinlikle birkaç tane amacımız var. Ama en önemlisi çocuklarımızı mutlu etmekti. Onlara güzel hatıralar bırakmaktı. Amaçlarımızdan birisi soğuğun çocuklarımızın üzerinde korkulacak bir etkisinin olmadığını göstermekti. Aksine direnci arttıracağını düşündüğümüzden dolayı yüzmeyle alakalı birleştirmek istedik. Ortaya böyle bir olay çıktı. Son yıllarda Gençlik Spor Bakanlığı çok ciddi yatırımlar yaptı. Tokat’a da bu yatırımlar yansıdı. Şehrimizin merkezinde üç tane yüzme havuzu var. Birisi bizim video çektiğimiz havuzumuz. Çok iyi havuzlarımız ama daha iyi olabilir mantalitesinde olduğumuz için çocuklarla birlikte bu konuya da dikkat çekmek istedik. Yetkililerden Tokat’ımıza olimpik havuz isteğimiz var. Yapılacak bir olimpik havuz, Tokat’ın ismini Türkiye’de hatta yurt dışında çok iyi bir şekilde duyuracağını düşünüyoruz. Ya çocuklar zaten kar yağışına mutlu oluyorlar. Üstüne bir de böyle bir etkinlikle çok daha mutlu oldular ufak bir şey yaptık zaten. Çok ciddi bir süre harcamadık. Kısa süreli bir videodan sonra tekrardan içeride hemen antrenmanımıza başladık. Havuzumuz sıcak ve hijyeniktir. Çok sağlıksız bir ortam yoktu” dedi. “Onlar karda yüzerken ben çekerken eğlendim” Çocukların o anlarını kaydeden antrenör Alper Kıvrak ise “Samet Hocam ve çocuklar karda yüzerken çok eğlendi. Ben de onları çekerken çok eğlendim. Çok eğlenceli bir durumdu. İnşallah tekrarını daha güzel videolarla yapacağımıza inanıyorum. Memleketimiz için güzel projelerimiz var. Yüzme camiası için güzel projelerimiz var. Grubumuzla iyi bir seviyedeyiz. İnşallah olimpik havuzumuz da yapılırsa Samet Hocamın da dediği gibi daha güzel yerlere, gelip daha güzel başarılar kazanacağımızı inanıyorum” diye konuştu.
Tokat’ta ilk kez ekti, şimdi satacak yer arıyor
11 Temmuz 2024 Perşembe - 12:31 Tokat’ta ilk kez ekti, şimdi satacak yer arıyor Tokat’ta çiftçilik yapan Halil Bozkurt, ilde ilk defa aspir çiçeği ekti. Hasada hazırlanan Bozkurt, ürettiği aspir çiçeklerini satacak yer arıyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesine 11 kilometre uzaklıkta bulunan Uylubağı köyünde yaşayan 54 yaşındaki Halil Bozkurt, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) destek aldı. İddiaya göre kurum çalışanları verilen destekle aspir çiçeği ekebileceğini söyledi. Bunun üzerine internetten araştırma yapan Bozkurt, kendi imkanları ile Yozgat’tan aspir çiçeği tohumu buldu. 2024 yılının Mart ayında 6 dönümlük arazisine aspir tohumu eken Bozkurt, ağustos ayında çiçeğin hasadını yapmaya hazırlanıyor. Her gün arsasına giderek çiçeklere gözü gibi bakan Bozkurt, mahsulü yapılacak ürünün pazarı bulunmaması halinde ürünleri hayvanlarına yedireceğini söyledi. Bozkurt, çiçeğin dikenli olmasından dolayı hayvanlar yemezse son çare nehre dökeceğini belirtti. “Hayvan yiyecek mi onu bile bilmiyorum” Tokat’ta ilk defa kendisi tarafından aspir çiçeği üretimi yapıldığını söyleyen Bozkurt, “45 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum. Bu yıl Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan malzeme aldık. Bize aspir ürünü ekmeyi önerdiler, biz de ektik. İlk defa ekiyoruz. Neyin ne olduğunu da bilmiyoruz. Kendi imkanlarımla araştırdım, tohumunu Yozgat tarafından aldım. Ruhsatlı bir ot ilacı dahi yok. Kendim araştırarak internet üzerinden ilaç bulup kullandım. Bazı yerleri yaktı, diğer yerlerde güzel ama verim nasıl olacak bilmiyorum. Bu ürettiğimiz mahsulün pazarlamasını nasıl yapacağız onu da bilmiyoruz. Bunları ne yapmak lazım bilmiyorum. İyi verim alıp da pazarlaması güzel olursa bu ürünü daha çok ekeceğim. Şu anda 6 dönüm aspir ektim. Pazarlama ve verimi güzel olursa çoğaltacağım. Dikenli bir bitki. Çiçekleri çok değişik. Ben de ilk kez ektiğim için tam bilmiyorum. İnşallah iyi bir ürün alırız. Bildiğim kadarıyla çevrede ilk defa ben ektim. Bitkinin ne olduğunu tam bilmiyoruz. Önemli olan bunun pazarlanmasıdır. Bu mahsul kucağımızda kalırsa o zaman hiç ekmeye de gerek yok. Pazarını da internetten araştırıp değerlendirmeye çalışacağım. Değerlendiremezsem hayvan bunu yiyecek mi onu da bilmiyorum. Olmadı götürüp ırmağa dökeceğim” dedi. Türkiye’de Eskişehir, Burdur, Isparta ve Konya gibi belli yörelerde üretilen aspir, ilaç başta olmak üzere kozmetik ürün, yemeklik yağ ve boya maddesi olarak kullanılıyor.
Başkan Yazıcıoğlu: “Türkiye’ye örnek bir belediye oluşturduk”
11 Temmuz 2024 Perşembe - 11:59 Başkan Yazıcıoğlu: “Türkiye’ye örnek bir belediye oluşturduk” Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Tokat Mahalle Muhtarları ile belediye sosyal tesislerinde bir araya geldi. Mahalle muhtarlarının istek ve taleplerini dinleyen Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, göreve geldikleri üç ay içerisinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vatandaşların yerel yönetimlerle ilgili karşılaştıkları sıkıntıları çözüme ulaştırma noktasında muhtarların öncü yöneticiler olduğunu söyleyen Başkan Yazıcıoğlu, “Sizler Tokatlılara ulaşma noktasında bizim kıymetlimizsiniz. Sizinle mahallelerimize ulaşıyor, mahallelerimizin dinamiklerini, ihtiyaçlarını ve taleplerini alıyorum. Görevi devraldıktan hemen sonra Belediye Başkan Yardımcılarımızı belirlememizle birlikte yeni müdürlüklerimizi kurduk, bazı müdürlüklerde revizyon yaptık, yer değiştirmelerimiz oldu. Teknik personel sorunumuzu çözüyoruz. Kurum içerisinde bunlar haklı olarak uyum için zaman alıyor. Bugün itibariyle kurum içi düzenlememizi tamamlamış durumdayız” dedi. “Araç filomuz yenileniyor” 2024 model 10 aracın önümüzdeki günlerde filoya katılacağının müjdesini veren Başkan Yazıcıoğlu; “Tokat’ımızın en büyük sorunlarından biri olan temizlik konusunda yaptığımız girişimler neticesinde 2024 model çöp konteyner temizleme aracından, çöp transfer tırlarımıza kadar toplam 10 aracımızı haftaya şehrimize kazandırıyoruz. Pırıl pırıl olacak Tokat’ımız. Her mahalleye bir sorumlu, çavuş atayacağız, sorumluluk vereceğiz. O mahallede temizlikle ilgili bir sıkıntı olursa hesabını bu sorumlu kişiye soracağız. Bizler göreve geldiğimiz üç aylık süreç içerisinde ki bu üç aylık süreçte bayramları atlattık, hayırlı olsun ziyaretlerini atlattık ve tüm bunları başardık. Kendi kaynağımızı oluşturmak için çalışıyor, ayağımızı yorgana göre uzatmaya gayret ediyoruz. Doğru yatırımlarla, doğru kaynakları kullanıp Tokat’ın geleceğine hizmet etmeye çalışıyoruz. Tokat’ımızı sivrisineklerden kurtarmak için büyük bir çalışma gerçekleştirdik. Lavra dönemi Mart ayı idi. Ancak o dönemde ilaçlama yapılmadı. Ben ittifakımıza saygı duyan bir insan olarak hiçbir zaman bunu medyaya taşımadım. İlaçlama araçlarımızda eksiklik vardı. İki tane olan araç sayısını dörde çıkardık. Türkiye’de bir ilk olarak teknolojiyi kullanarak dronla ilaçlama yaptık. Şehrimizde değişimi başlattık” şeklinde konuştu.
Tokat’ta ilk kez ekti, ürün elinde kaldı
11 Temmuz 2024 Perşembe - 11:14 Tokat’ta ilk kez ekti, ürün elinde kaldı Tokat’ta çiftçilik yapan Halil Bozkurt, Tokat’ta ilk defa aspir çiçeği ekti. Hasada hazırlanan Bozkurt, pazarlama ve kullanım konusunda belirsizlik yaşıyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesine 11 kilometre uzaklıkta bulunan Uylubağı köyünde yaşayan 54 yaşındaki Halil Bozkurt, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) destek aldı. İddiaya göre kurum çalışanları verilen destekle aspir çiçeği ekebileceğini söyledi. Bunun üzerine internetten araştırma yapan Bozkurt, kendi imkanları ile Yozgat’tan aspir çiçeği tohumu buldu. 2024 yılının mart ayında 6 dönümlük arazisine aspir tohumu ekti, Ağustos ayında çiçeğin hasadını yapmaya hazırlanıyor. Her gün arsasına giderek çiçeklere gözü gibi bakan Bozkurt, mahsulü yapılacak ürünün pazarı bulunmaması halinde ürünleri hayvanlarına yedirecek. Bozkurt, çiçeğin dikenli olmasından dolayı hayvanlar yemez ise son çare nehre dökecek. “Hayvan yiyecek mi onu bile bilmiyorum” Tokat’ta ilk defa kendisi tarafından aspir çiçeği üretimi yapıldığını söyleyen Bozkurt; “45 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum. Bu yıl Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) malzeme aldık. Bize aspir ürünü ekmeyi önerdiler. Biz de ektik. İlk defa ekiyoruz. Neyin ne olduğunu da bilmiyoruz. Kendi imkanlarımla araştırdım tohumunu Yozgat tarafından getirttirdim. Ruhsatlı bir ot ilacı dahi yok. Kendim araştırarak internet üzerinden ilaç bulup kullandım. Bazı yerleri yaktı. Diğer yerlerde güzel ama verim nasıl olacak bilmiyorum. Bu ürettiğimiz mahsulün pazarlamasını nasıl yapacağız onu da bilmiyoruz. Bunları ne yapmak lazım bilmiyorum. İyi verim alıp da pazarlaması güzel olursa bu ürünü daha çok ekeceğim. Şu an da 6 dönüm aspir ektim. Pazarlama ve verimi güzel olursa çoğaltacağım. Dikenli bir bitki. Çiçekleri çok değişik. Ben de ilk kez ektiğim için tam bilmiyorum. İnşallah iyi bir ürün alırız. Bildiğim kadarıyla çevrede ilk defa ben ektim. Bitkinin ne olduğunu tam bilmiyoruz. Önemli olan bunun pazarlanmasıdır. Bu mahsul kucağımızda kalırsa o zaman hiç ekmeye de gerek yok. Pazarını da internetten araştırıp değerlendirmeye çalışacağım. Değerlendiremezsem hayvan bunu yiyecek mi onu da bilmiyorum. Olmadı götürüp ırmağa dökeceğim” dedi. Türkiye’de Eskişehir, Burdur, Isparta ve Konya gibi belli yörelerde üretilen aspir; ilaç başta olmak üzere kozmetik ürün, yemeklik yağ ve boya maddesi olarak kullanılıyor. (YK-GF-
Atık kağıdı sanata dönüştürüyor
10 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:04 Atık kağıdı sanata dönüştürüyor 2008 yılında geldiği Tokat’ın Zile ilçesinde ev hanımlığından sıkılarak katıldığı kursta usta öğreticilik belgesi alan Tuğba Çelik, atık kağıttan ürettiği sepetleri satışa sunuyor. Antalya’da doğup büyüyen 35 yaşındaki Tuğba Çelik, 2008 yılında Tokat’ın Zile ilçesine yerleşmeye karar verdi. İki çocuğuyla birlikte ilçede yaşamaya başlayan Çelik, evde sıkılınca Zile Halk Eğitim Merkezi’nde çeşitli kurslara katılmaya başladı. Bu süreçte kâğıt atık atölyesinde kendini bulan Çelik, kursu başarıyla tamamlayarak usta öğreticilik belgesini aldı. Çelik, Zile’de küçük bir dükkân açarak atık kağıtları toplayıp sanata dönüştürmeye başladı. Atık kağıtları işleyerek hediyelik eşya ve sepetler üreten Çelik, bu ürünleri hem satıyor hem de kursiyerlere eğitim veriyor. “Küçük yere gelip büyük avantaj kazandım” Usta öğretici Tuğba Çelik, küçük bir yere gelip büyük bir avantaj kazandığını söyleyerek, “Doğum yerim Antalya ama 2008 yılında küçük yer olan Zile’ye geldim. O zaman çocuklarım küçüktü. Çok fazla çalışma imkânı da bulamadım. Ben de halk eğitim merkezi kurslarına gitmeye karar verdim. Kurslara giderek bu kurs sürelerini de tamamladım ve usta öğretici oldum. Şu anda atık kağıtlardan sepetler yapıyoruz. Ekmek ve çamaşır sepetleri başta olmak üzere aklınıza gelebilecek her şeyi üretiyorum. Kâğıdı sanata çeviriyorum. İnsanlar bu kâğıt acaba yırtılıyor mu diyor ama öyle bir durum yok. Aşama aşama işlemleri olduğu için hiçbir sorun yaşanmıyor. Bunu çok dayanıklı bir şekilde kullanabiliriz. Bu kurs sayesinde hem usta öğretici oldum hem de meslek edindim. Halk eğitim merkezinde de usta öğreticilik yapıyorum ve Zile’de dükkanım var. Küçük yere gelip büyük avantajlar kazandım. Bütün kadınlarımız her şeyi kazanabilir” dedi. Kağıt atıkları sanata dönüştürerek hem kendine yeni bir meslek edinen hem de çevreye katkıda bulunan Çelik, çalışmalarına devam ediyor.
Atık kağıdı sanata dönüştürüyor
10 Temmuz 2024 Çarşamba - 10:58 Atık kağıdı sanata dönüştürüyor 2008 yılında geldiği Tokat’ın Zile ilçesinde ev hanımlığından sıkılarak katıldığı kursta usta öğreticilik belgesi alan Tuğba Çelik, atık kağıttan ürettiği sepetleri satışa sunuyor. Antalya’da doğup büyüyen 35 yaşındaki Tuğba Çelik, 2008 yılında Tokat’ın Zile ilçesine yerleşmeye karar verdi. İki çocuğuyla birlikte ilçede yaşamaya başlayan Çelik, evde sıkılınca Zile Halk Eğitim Merkezi’nde çeşitli kurslara katılmaya başladı. Bu süreçte kâğıt atık atölyesinde kendini bulan Çelik, kursu başarıyla tamamlayarak usta öğreticilik belgesini aldı. Çelik, Zile’de küçük bir dükkân açarak atık kağıtları toplayıp sanata dönüştürmeye başladı. Atık kağıtları işleyerek hediyelik eşya ve sepetler üreten Çelik, bu ürünleri hem satıyor hem de kursiyerlere eğitim veriyor. “Küçük yere gelip büyük avantaj kazandım” Usta öğretici Tuğba Çelik, küçük bir yere gelip büyük bir avantaj kazandığını söyleyerek, “Doğum yerim Antalya ama 2008 yılında küçük yer olan Zile’ye geldim. O zaman çocuklarım küçüktü. Çok fazla çalışma imkânı da bulamadım. Ben de halk eğitim merkezi kurslarına gitmeye karar verdim. Kurslara giderek bu kurs sürelerini de tamamladım ve usta öğretici oldum. Şu an da atık kağıtlardan sepetler yapıyoruz. Ekmek ve çamaşır sepetleri başta olmak üzere aklınıza gelebilecek her şeyi üretiyorum. Kâğıdı sanata çeviriyorum. İnsanlar bu kâğıt acaba yırtılıyor mu diyor ama öyle bir durum yok. Aşama aşama işlemleri olduğu için hiçbir sorun yaşanmıyor. Bunu çok dayanıklı bir şekilde kullanabiliriz. Bu kurs sayesinde hem usta öğretici oldum hem de meslek edindim. Halk eğitim merkezinde de usta öğreticilik yapıyorum ve Zile’de dükkanım var. Küçük yere gelip büyük avantajlar kazandım. Bütün kadınlarımız her şeyi kazanabilir” dedi. Kağıt atıkları sanata dönüştürerek hem kendine yeni bir meslek edinen hem de çevreye katkıda bulunan Çelik, çalışmalarına devam ediyor.