Yerel Haberler
Tokat
Kadın istihdamı ve girişimciliğini destekleyen seminerlerin ilki Tokat’ta gerçekleştirildi 25 Kasım 2024 Pazartesi - 17:17:31 Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini destekleyen seminerler dizisi Tokat’ta başladı. "Kadınlar için E-Ticaret" seminerlerinin ilki, 22 Kasım’da Tokat Belediyesi iş birliğiyle Gülbahar Hatun Belediye Meslek Edindirme Kurs Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 60 kadın kursiyerin katıldığı programda internet üzerinden satışın avantajları, e-ticarete konu ürünlerin belirlenmesi, web sitesi ve çevrim içi pazar yerlerinin kurulması, e-ticaret için sosyal medya araçlarının kullanılması konularında bilgiler verildi. Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı Kortan Ersoy, e-ticarete yeni başlamak isteyenlerin izleyeceği yol hakkında bilgi verdi. Programda teorik bilgilerin yanında pratik uygulamalara da yer verilerek, katılımcıların soruları cevaplandırıldı. Ayrıca sürdürülebilirliğin sağlanması için finansal okuryazarlık, bütçe yönetimi, harcama disiplini ve birikim ile yatırım kavramları ele alındı. Eğitim sonunda katılımcılara Akın Uğurlu tarafından Ajansın Girişimcilik Ekosisteminin Desteklenmesi Teknik Destek Programı tanıtılarak, öncelikleri, destek miktarı ve başvuru tarihleri hakkında bilgi verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, kadınların iş gücüne daha aktif katılımını sağlamak ve iş dünyasında liderliklerini desteklemek amacıyla 2024 ve 2025 yılı çalışma temasını “Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı” olarak belirledi. Kalkınma ajansları, bu tema çerçevesinde sağladıkları proje destekleri ve danışmanlık hizmetleriyle kadınların iş gücündeki, toplumsal yaşamda ve girişimcilik ekosistemindeki rollerini güçlendirmeyi hedefliyor. Seminerlerin ikincisi 29 Kasım’da Çorum’da düzenlenecek.
Unutulmaya yüz tutmuş Tokat ağzı ilkokul koridorlarında hayat buluyor
08 Ekim 2024 Salı - 16:01 Unutulmaya yüz tutmuş Tokat ağzı ilkokul koridorlarında hayat buluyor Yöresel kelimelerle kültürel farkındalık oluşturmak isteyen Kemal Arat İlkokulu müdürü ve öğretmenleri unutulmaya yüz tutmuş Tokat kelimelerini okul koridorlarında yaşatıyor. Tokat Belediyesi’nin yöresel kelimelerle vatandaşlara esprili uyarılar yaptığı projeye, Kemal Arat İlkokulu’ndan anlamlı bir destek geldi. 31 yıllık tecrübesiyle birçok projeye imza atan okul müdürü Saadettin Aktaş, belediyenin girişimini okulda hayata geçirerek öğrencilere milli kültürü aşılamayı amaçladı. Bu çerçevede unutulmaya yüz tutmuş Tokat kelimelerini içeren uyarı yazıları okulun koridor ve pencerelerine asıldı. Okulda eğitim gören 700’e yakın öğrenci, bu kelimeleri derslerde işleyip mektuplarla birbirlerine yöresel kelimelerle uyarılarda bulunuyor. Tokat şivesini öğrenen çocuklar metinler okuyarak unutulmaya yüz tutmuş yöresel kelimeleri ölümsüzleştiriyor. “Geçmişle geleceğe köprü bağlantısı kurmak istiyoruz” Milli değerlere sahip çıkmak için bu projeyi önemsediklerini söyleyen Kemal Arat İlkokulu Müdürü Saadettin Aktaş, “Şu an okulumuzda yöresel ağız ve şivelerle ilgili Tokat Belediyesi’nin gündeme getirmiş olduğu, bizim de çoktandır yöresel kültürümüzü, milli kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak, geçmişle geleceğe bir köprü bağlantısı kurmak amaçlı projemizi hayata geçirdik. Okulumuzda 700’e yakın öğrenci var. Öğrencilerimize bu kelimeleri, yöresel ağzı ve şiveyi unutturmamak amaçlı, okulumuzun değişik bölümlerine, çocuklarımızla da istişare ederek bu kelimeleri bu cümleleri çocuklarımıza hatırlatmak ve farkındalık oluşturmak amaçlı yaptık. Umarım bu konuda çocuklarımıza, değerlerimize, milli kültürümüze bir nebze olsun katkı sağlamış oluruz” dedi.
Tokatlı çiftçi 500 ton soğanı ücretsiz dağıttı
07 Ekim 2024 Pazartesi - 11:38 Tokatlı çiftçi 500 ton soğanı ücretsiz dağıttı Tokat’ın Erbaa ilçesinde çiftçilik yapan Cihan Aydın, toplatamadığı 500 ton soğanı halka ücretsiz dağıtmaya karar verdi. Tokat merkeze 87, Erbaa ilçesine ise 5 kilometre uzaklıkta bulunan Tosunlar köyünde yaşayan 35 yaşındaki Cihan Aydın, 300 dönümlük arazide tarım yapıyor. Geçen yıla kadar kaba yem üretirken, bu yıl soğan, patates ve karpuz gibi ürünler eken Aydın, bu yıl 65 dekar alanda soğan ekimi yaptı. Artan işçilik ve üretim maliyetleri nedeniyle mahsulünü toplayamayan Aydın, yeni sezon için arazi hazırlığı yapması gerektiği için ürünleri toprağa karıştırmak yerine vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtmaya karar verdi. “Bir Müslüman nasiplensin” düşüncesiyle, yaklaşık 65 dekarlık alandaki ortalama 500 ton soğanı kendileri toplamak kaydıyla halka açtı. “Toplayamayınca pratiğe döktük” Tarladaki mahsulü pratiğe dökerek vatandaşlarla buluşturduklarını söyleyen çiftçi Cihan Aydın, “Yaklaşık 300 dönüme yakın araziyi işliyoruz. Bunları çeşitlendiriyoruz. Geçen seneye kadar kaba yem üretimi yapıyorduk. Bu sene soğan, patates, karpuz gibi ürünler ektik. Hasatlarını da göremedik. Normalde bizim hasat aralığımız temmuz ayı ortası ağustos başı gibi oluyordu. 65 dekar arazimizde soğan üretimi yaptık. Tek bu tarla değil, dört parça tarlada ekim yaptık. Türkiye’nin genelindeki pazar sıkıntısından dolayı ürünlerimiz satılmadı. Bizim de yeni sezon için tarla arazi hazırlıkları yapmamız gerektiği için toprağa karışmasın istedik. Vatandaşlarımız gelsinler ihtiyaçlarını görsünler. Yani bir Müslüman’ın kursağından geçmiş olsun diye böyle bir düşünce gelişti. Onu da böyle pratiğe döktük. Köyümüz Tokat’ın Erbaa ilçesine merkez araziden beş kilometre mesafede bir köy. Erbaa ilçesiyle sınır bir köy. Yedi bin dönüm yaklaşık arazimiz var. Bunun dört bin dönümü tarım, üç bin dönüm arazide mera olmak kaydıyla. Köyümüz tarım arazileri Kelkit havzasının içerisinde bulunmaktadır. Kelkit Çayı’na yaklaşık 500 metre mesafedeyiz. Ama muhteşem bir şekilde su sıkıntısı çekiyoruz. Bu ürünlerin temmuz ayında hasat edilip satılamaması biraz da bölgede yaşanılan su sıkıntısıyla alakalı bir durum. Yeniden bunu gübre niyetine değerlendirebilirdik. Bir dahaki dönem bitkinin gelişimi için de faydası olabilirdi. Ama biz dedik ki yani bir Müslüman nasiplensin istedik. Soğan ürünü dediğimiz ürün dekara yaklaşık üç tonla azami, sekiz ton, on beş ton arası yani bunlar sulanabilir arazi, sulanamayan arazi olarak mahsul verir. Yani toprak yapısıyla alakalı mahsul alırız. Yani maksimum on iki, on üç tonu kadar verim alınabilir bir üründür. Ortalama sekiz ton desek 60 dönümle çarptığımız zaman muhteşem rakamları vatandaşlar ücretsiz gelip alabilirler” dedi.
Tokatlı çiftçi 500 ton soğanı ücretsiz dağıttı
07 Ekim 2024 Pazartesi - 11:30 Tokatlı çiftçi 500 ton soğanı ücretsiz dağıttı Tokat’ın Erbaa ilçesinde çiftçilik yapan Cihan Aydın, toplatamadığı 500 ton soğanı halka ücretsiz dağıtmaya karar verdi. Tokat merkeze 87, Erbaa ilçesine ise 5 kilometre uzaklıkta bulunan Tosunlar köyünde yaşayan 35 yaşındaki Cihan Aydın, 300 dönümlük arazide tarım yapıyor. Geçen yıla kadar kaba yem üretirken, bu yıl soğan, patates ve karpuz gibi ürünler eken Aydın, bu yıl 65 dekar alanda soğan ekimi yaptı. Ardan işçilik ve üretim maliyetleri nedeniyle mahsulünü toplayamayan Aydın, yeni sezon için arazi hazırlığı yapması gerektiği için ürünleri toprağa karıştırmak yerine vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtmaya karar verdi. “Bir Müslüman nasiplensin” düşüncesiyle, yaklaşık 65 dekarlık alandaki ortalama 500 ton soğanı kendileri toplamak kaydıyla halka açtı. “Toplayamayınca pratiğe döktük” Tarladaki mahsulü pratiğe dökerek vatandaşlarla buluşturduklarını söyleyen çiftçi Cihan Aydın, “Yaklaşık 300 dönüme yakın araziyi işliyoruz. Bunları çeşitlendiriyoruz. Geçen seneye kadar kaba yem üretimi yapıyorduk. Bu sene soğan, patates, karpuz gibi ürünler ektik. Hasatlarını da göremedik. Normalde bizim hasat aralığımız temmuz ayı ortası ağustos başı gibi oluyordu. 65 dekar arazimizde soğan üretimi yaptık. Tek bu tarla değil, dört parça tarlada ekim yaptık. Türkiye’nin genelindeki Pazar sıkıntısından dolayı ürünlerimiz satılmadı. Bizim de yeni sezon için tarla arazi hazırlıkları yapmamız gerektiği için toprağa karışmasın istedik. Vatandaşlarımız gelsinler ihtiyaçlarını görsünler. Yani bir Müslüman’ın kursağından geçmiş olsun diye böyle bir düşünce gelişti. Onu da böyle pratiğe döktük. Köyümüz Tokat’ın Erbaa ilçesine merkez araziden beş kilometre mesafede bir köy. Erbaa ilçesiyle sınır bir köy. Yedi bin dönüm yaklaşık arazimiz var. Bunun dört bin dönümü tarım, üç bin dönüm arazide mera olmak kaydıyla. Köyümüz tarım arazileri Kelkit havzasının içerisinde bulunmaktadır. Kelkit Çayı’na yaklaşık 500 metre mesafedeyiz. Ama muhteşem bir şekilde su sıkıntısı çekiyoruz. Bu ürünlerin temmuz ayında hasat edilip satılamaması biraz da bölgede yaşanılan su sıkıntısıyla alakalı bir durum. Yeniden bunu gübre niyetine değerlendirebilirdik. Bir dahaki dönem bitkinin gelişimi için de faydası olabilirdi. Ama biz dedik ki yani bir Müslüman nasiplensin istedik. Soğan ürünü dediğimiz ürün dekara yaklaşık üç tonla azami, sekiz ton, on beş ton arası yani bunlar sulanabilir arazi, sulanamayan arazi olarak mahsul verir. Yani toprak yapısıyla alakalı mahsul alırız. Yani maksimum on iki on üç tonu kadar verim alınabilir bir üründür. Ortalama sekiz ton desek 60 dönümle çarptığımız zaman muhteşem rakamları vatandaşlar ücretsiz gelip alabilirler” dedi. (YK-GF-
Adına şarkı yazılan Tokat sarması, tatlısıyla da damakları şenlendiriyor
05 Ekim 2024 Cumartesi - 10:48 Adına şarkı yazılan Tokat sarması, tatlısıyla da damakları şenlendiriyor Tokatlı ev hanımı Havva Çiftçier, üzüm yaprağından yaptığı ve erik marmelatıyla sunduğu tatlıyla yaprak sarmasına farklı bir boyut kazandırdı. Tokatlı Havva Çiftçier, 10 yıl önce katıldığı bir fuarda kentin tescilli ürünü üzüm yaprağından “yaprak tatlısı” yapma fikrini hayata geçirdi. Yaprakları önce suda bekletip tuzunu azaltan Çiftçier, içine kuru erik, hurma, ceviz ve bal ekleyip yumurta beyazıyla karıştırarak macun haline getiriyor. Zeytinyağlı sarma gibi hazırlanan bu tatlı, fuarda büyük ilgi gördü. Ziyaretçiler başta tatlı olduğunu anlamasa da, Çiftçier tatlının Tokat yaprağıyla yapılabileceğini vurguladı. Balla ya da kuşburnu ile tüketilebilen bu tatlı, erik marmelatı ile daha mayhoş bir lezzet kazanıyor. “Gören yaprak sarma sanıyor, tadan ise tatlı olduğunu anlıyor” Havva Çiftçier, “10 yıl önce bir fuara gitmiştim. Dedim ki değişik bir şey mi yapsam diye düşünürken yaprak tatlısı aklıma geldi. Nasıl olur acaba diye düşünürken denemek lazım dedim. Yaprakları bir gün önce suya koyuyorum ve tuzu çıkıyor. Tuzsuz yaprak olması lazım. İçine ben kuru eriği doğradım. Hurmayı doğradım. Cevizi koydum. Bal koydum. Dedim ki bir tane de yumurta koysam acaba nasıl olur diye düşündüm. Yumurtanın sarısını alarak akını koydum. Bunları güzelce macun haline getirdim. Zeytinyağlı şeklinde sardım. Fuarda yaprak tatlısı sunumunu yaptım. Yaprak tatlısı diyorum, yok canım yapraktan tatlı mı olur diyorlar. Çok da güzel bir aroması var. Biliyorsunuz Tokat’ımız yaprağıyla meşhurdur. Yaprağın neyi olmaz? Yaprağın her şeyi olur. Bunu zeytinyağlı sanıyorlar. Ben de tatlı olduğunu söylemiyorum. Allah Allah bunun içinde ne var diye soruyorlar. Yani isteyen balla yiyebilir. İsteyen kuşburnuyla yiyebilir. Ben erik marmelatını tercih ettim. Erik marmelatının mayhoş bir tadı var ya o tatlı o mayhoş derken çok güzel bir aroması var” dedi.