Yerel Haberler
Sinop
23 Kasım 2024 Cumartesi - 14:12 Sinop’ta lastikçilerin kış lastiği mesaisi Sinop’ta hava sıcaklığının düşmesi ve kış lastiği takma zorunluluğunun 1 Aralık’ta başlayacak olması nedeniyle lastikçilerin kış lastiği takma mesaisi başladı. Karlı ve buzlu havalarda mağdur olmak istemeyen araç sahipleri, kar lastiği taktırmak için lastikçilere giderek araçlarına lastiklerini taktırıyor. Küçük Sanayi Sitesi’nde oto lastik satımı ve değişimi yapan rot balans ustası Hasan Üçüncüoğlu, lastiklerin değişimi için kar yağışının beklenilmemesi gerektiğini belirterek, kış lastiklerinin yol güvenliği için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Vatandaşlara hem can hem de mal güvenliği açısından kış lastiği takmalarını tavsiye eden Üçüncüoğlu, “Her sene olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığımızın hazırladığı genelgeye göre 1 Aralık - 1 Nisan takvimleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Bunun dışında yine hususi araçlarda da hava sıcaklığının 7 derecenin altında kış lastiği takmalarını hem can hem de mal güvenliği açısından tavsiye ediyoruz. Kış şartlarında kış lastiğinin dışında araçların cam silecekleri, cam suyu, motor suyu antifrizleri, akü gibi önem arz eden parçaların kış şartlarına hazır olmasını tavsiye ediyoruz. Eğer kar lastiği dersek sadece karda kullanılan lastik olarak algı oluşturuyor ama bu değil. Kış lastiği havanın 7 derece sıcaklık altında takılması. Kış lastikleri soğuk havalarda yumuşak kaldığı için yol tutuşunu iyi sağladığından kış lastiği olarak ifade edilmektedir. Bunlar da kullanıldığı coğrafyaya göre değişiyor. Normalde 4 yıl lastiğin ömrü fakat 3 yılda ömürlerinin tamamladığını söyleyebilirim. Çünkü, belli bir süre sonra sertleşiyor ve yol tutuşu azalıyor” dedi.
Sinop’ta 112’ye yapılan çağrıların yüzde 71,99’u vakaya dönüşmeyen ihbarlar
20 Eylül 2024 Cuma - 14:18 Sinop’ta 112’ye yapılan çağrıların yüzde 71,99’u vakaya dönüşmeyen ihbarlar Sinop’ta 2024 yılında 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen 195 bin 102 çağrının yüzde 71,99’unun vakaya dönüşmeyen ihbarlardan oluştuğu, asılsız ihbarda bulunan 14 şahıs hakkında idari para cezası uygulandığı açıklandı. Sinop’ta “Acil Çağrı Hizmetleri İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıda, 112 Acil Çağrı Merkezi’nin vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmesi için yapılması gerekenler gündeme getirildi. Kurumun çalışma sistemi, görevleri, iş ve işleyişi, acil çağrı hizmetlerinin daha etkin sunulması için yapılabilecekler ile birlikte acil çağrı hizmetleri veren kurumlar arasında koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması ve olası doğal afet durumunda yapılacak müdahaleler ile ilgili fikir ve öneriler masaya yatırıldı. 14 şahıs hakkında idari para cezası Toplantıda konuşan Sinop Valisi Mustafa Özarslan, acil çağrı merkezlerinin, toplumun güvenliği ve sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Özarslan, “2024 Yılında 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen 195 bin 102 çağrının yüzde 71,99’u, vakaya dönüşmeyen ihbarlardan oluşmaktadır. 54 bin 645 çağrıya ise ivedilikle cevap verilerek ilgili kurumların ekipleri sevk edilmiştir. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere meşgul etmek ve asılsız ihbarda bulunmak fiillerinden dolayı 2023 yılında 11 şahıs hakkında, 2024 yılında ise 14 şahıs hakkında idari para cezası uygulanmıştır” dedi. 112 Acil Çağrı Merkezi’nin tanıtımı, bilgilendirilmesi, olay anında vatandaşların nasıl iletişim kuracağı ve asılsız ihbarların önüne geçilmesinde kurumsal iş birliğinin önemine dikkat çeken Vali Özarslan, bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.
Vali Özarslan: "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu"
18 Eylül 2024 Çarşamba - 15:55 Vali Özarslan: "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu" Sinop’ta, yangınlara karşı farkındalık oluşturmak amacıyla “120 Orman Köyünde Yangın Farkındalık Eğitim Seferberliği” kapsamında bilgilendirme yapıldı. Sinop Valisi Mustafa Özarslan, "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu" dedi. Sarıkum Köyü Muhtarlığı bahçesinden düzenlenen toplantıda Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Sinop’un yüz ölçümünün yüzde 64’ünün orman olduğunu belirterek, “İl genelinde toplamda 465 köyümüz var. Bunun da 463’ü orman köyü. Yalnızca 2 köyümüz orman köyü sınırları içerisinde gözükmüyor. Bu rakamlardan kaynaklı da ister istemez, küresel sıcaklık ve iklim değişikliği nedeniyle de aşırı sıcaklık değerlerinin de azalışı nedeniyle de gerek köy mimarimizin ahşap yapılı bitişik nizamlı evlerden oluşmasından kaynaklı gerekse ormanlık alanların yoğun bir şekilde ilimizden bulunmasından kaynaklı gerek orman yangınlarında gerekse de ahşap yapılı konutlarımızda yangın sayılarımız arttı. Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu. Geçen sene 25 olan ahşap yapılı konutlardaki yangın sayımız bu sene 27 oldu. Dolayısıyla da bu verilerden hareket ederek valiliğimiz koordinesinde ilgili paydaş kurumlarımızla AFAD İl Müdürlüğümüz, Orman Bölge Müdürlüğümüz, itfaiye teşkilatlarımız, YEDAŞ, İl Jandarma Komutanlığımızın ekiplerinden oluşan uzman teknisyenler ve mühendislerimizden oluşan 72 kişilik bir eğitim takımı kurduk. Bu eğitim takımını şimdi sahaya yollayıp halkımıza bilinçlendirme ve farkındalık eğitim yapacaklar. Sahaya çıkıyoruz. Çalışmamız lazım. Çünkü, yangınların yüzde 90 nedeni insan kaynaklı hatalardan çıkıyor. Yangına ilk müdahale konusunda da eksik bilgilenmeler var. Bu açıklarımızı kapatmak istiyoruz” diye konuştu. Daha sonra yetkililer tarafından vatandaşlara, yangınlara karşı alınması gereken tedbirler ve yangın anında yapılacaklar konusunda bilgi verildi.