ÇEVRE - 18 Eylül 2024 Çarşamba 15:55

Vali Özarslan: "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu"

A
A
A
Vali Özarslan: "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu"

Sinop’ta, yangınlara karşı farkındalık oluşturmak amacıyla “120 Orman Köyünde Yangın Farkındalık Eğitim Seferberliği” kapsamında bilgilendirme yapıldı. Sinop Valisi Mustafa Özarslan, "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu" dedi.


Sarıkum Köyü Muhtarlığı bahçesinden düzenlenen toplantıda Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Sinop’un yüz ölçümünün yüzde 64’ünün orman olduğunu belirterek, “İl genelinde toplamda 465 köyümüz var. Bunun da 463’ü orman köyü. Yalnızca 2 köyümüz orman köyü sınırları içerisinde gözükmüyor. Bu rakamlardan kaynaklı da ister istemez, küresel sıcaklık ve iklim değişikliği nedeniyle de aşırı sıcaklık değerlerinin de azalışı nedeniyle de gerek köy mimarimizin ahşap yapılı bitişik nizamlı evlerden oluşmasından kaynaklı gerekse ormanlık alanların yoğun bir şekilde ilimizden bulunmasından kaynaklı gerek orman yangınlarında gerekse de ahşap yapılı konutlarımızda yangın sayılarımız arttı. Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu. Geçen sene 25 olan ahşap yapılı konutlardaki yangın sayımız bu sene 27 oldu. Dolayısıyla da bu verilerden hareket ederek valiliğimiz koordinesinde ilgili paydaş kurumlarımızla AFAD İl Müdürlüğümüz, Orman Bölge Müdürlüğümüz, itfaiye teşkilatlarımız, YEDAŞ, İl Jandarma Komutanlığımızın ekiplerinden oluşan uzman teknisyenler ve mühendislerimizden oluşan 72 kişilik bir eğitim takımı kurduk. Bu eğitim takımını şimdi sahaya yollayıp halkımıza bilinçlendirme ve farkındalık eğitim yapacaklar. Sahaya çıkıyoruz. Çalışmamız lazım. Çünkü, yangınların yüzde 90 nedeni insan kaynaklı hatalardan çıkıyor. Yangına ilk müdahale konusunda da eksik bilgilenmeler var. Bu açıklarımızı kapatmak istiyoruz” diye konuştu.


Daha sonra yetkililer tarafından vatandaşlara, yangınlara karşı alınması gereken tedbirler ve yangın anında yapılacaklar konusunda bilgi verildi.



Vali Özarslan: "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Bitkin orman çulluğu özgürlüğe kanat çırptı Aydın’ın Kuşadası ilçesinde göç yolculuğu esnasında bitkin düşen orman çulluğu kuşu, yeniden doğaya salınarak özgürlüğe kanat çırptı. Kuşadası Belediyesi Haybulans ekibi tarafından bitkin halde bulunan bir orman çulluğu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne (EKODOSD) teslim edildi. Yapılan incelemelerde çulluğun herhangi bir yarasının olmadığı, yalnızca uzun göç yolculuğundan dolayı bitkin düştüğü belirlendi. EKODOSD tarafından bir gün boyunca misafir edilen çulluğun, beslenmesi ve dinlenmesi sağlandı. Ardından, kuşun stresini azaltmak amacıyla orman kıyısında sulak bir alana bırakıldı. Meşe yapraklarıyla kamufle olması sağlanan çulluk, burada uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra tekrar uçabilme gücüne kavuşarak doğal yaşam alanına döndü. “Avlanma baskısı türü tehdit ediyor” Türkiye’nin önemli kuş türlerinden biri olan Orman Çulluğu’nun popülasyonunun, avlanma baskısı nedeniyle ciddi bir tehlike altında olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve öğrencisi ornitolog Muhammet Ertem, türün karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekti. Uzmanlar, habitat kaybı, yoğun tarım faaliyetleri ve yasadışı avlanmanın çulluğun yaşam alanlarını daralttığını belirtti. Ayrıca iklim değişikliğinin göç yollarını ve kışlama alanlarını etkileyerek uzun vadeli bir tehdit oluşturduğunu da vurguladılar. Çulluğun yaprak altlarında omurgasız canlıları arayarak beslendiğini ve bu yönüyle ekosistemde önemli bir rol oynadığına dikkat çeken uzmanlar, kuşun özellikle nemli topraklara sahip yaprak döken ve karışık ormanlarda yaşamayı tercih ettiğini ifade etti. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) “Düşük Tehlike” (LC) kategorisinde sınıflandırdığı Orman Çulluğu, bölgesel popülasyonlarda habitat kaybı ve avlanma nedeniyle tehdit altında bulunurken, ayrıca türün kuş gribine karşı da hassas bir yapıya sahip olduğu belirtildi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise çulluk gibi türlerin korunmasının ekolojik denge açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Antalya Kepez Belediyesi teyakkuzda bekledi; anında müdahale etti Kepez Belediyesi, turuncu kod uyarısı verilen Antalya’da, ilçe sakinlerinden gelen her türlü ihbarı değerlendirerek anında müdahale etti. Kepez’de, ekipler ilçe sakinlerinin karşılaşabileceği olumsuzluklara karşı teyakkuzda bekledi. Antalya Meteoroloji Müdürlüğünün turuncu kod uyarısında bulunduğu Antalya’ya 24 saatte 125,7 kilogram yağış düştü. Sağanak yağışın etkisi altına aldığı Antalya’da, Kepez Belediyesi ekipleri de ilçede meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı teyakkuzda bekledi. Kepez İletişim Merkezi’ne ilçe sakinlerinden gelen her türlü ihbar dikkate alınarak değerlendirildi. Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri anında ihbar adreslerine ulaşarak, gerekli müdahaleleri yaptı. Su baskın riski olabilecek mahalleler ekipler tarafından kontrol edildi, şiddetli rüzgar dolayısıyla devrilen ağaçlar kesildi, ağaçların kapattığı yollar hemen açıldı. “Kepez’de sel baskınlarına karşı çalışmalar” Antalya’da Şubat ayında aşırı yağışlar nedeniyle sel baskınları meydana gelmişti. Bu sel baskınları özellikle Kepez’de etkili olmuş, 1 vatandaşta yaşamını yitirmişti. Geçmişte meydana gelen olumsuzlukların tekrarlanmaması için Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, göreve gelir gelmez ilçeyi su baskınlarından korumaya yönelik çalışmalar başlattı. Aşırı yağışlarda yaşanabilecek su taşkını riskini azaltacak çalışmalara hız veren Kepez Belediyesi, ilçede bugüne kadar dere ıslahı, yağmur suyu drenaj kanalı inşası, kanal ve mazgal temizliği çalışmaları yaptı. Yağmur suyu hattı, kanal ve mazgal temizliği çalışmalarıyla ilçeyi kış mevsimine hazırlayan Kepez Belediyesi, alt yapı çalışmalarını Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT işbirliğiyle koordineli bir şekilde sürdürüyor.