Yerel Haberler
Osmaniye
Depremzede kızların hedefi 1. Lige yükselip şehrin umudu olmak 05 Ekim 2024 Cumartesi - 11:14:55 Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen Osmaniye’de depremzede kızlardan oluşan Arena Hentbol Spor Kulübü oyuncuların hedefi Kadınlar 1. Ligine yükselip şehrin umudu olmak. Osmaniye’de deprem döneminde antrenör Selçuk Karcı tarafından kurulan ve oyuncularının tamamını depremzede sporcuların oluşturduğu Osmaniye Arena Hentbol Spor Kulübü’nün hedefi 1. Ligine yükselip depremden yıkılan şehre umut olmak. Deprem nedeniyle şehirde oluşan umutsuzluğu kırmak ve gençlere umut ve moral olmak için zor şartlarda idmanlara devam eden takımın bir çok oyuncusu o dönem çadır ve konteyner kentlerden gelerek idman ve maçlarda mücadele verdi. Zor şartlara rağmen mücadele etmekten vazgeçmeyen kızlar geçen sezon ligde başarılı sonuçlar alarak Kadınlar 1. Ligi play-off maçlarında finale kadar yükselerek büyük bir başarıya imza attı. Deprem nedeniyle takımı ligden çekmemi isteyenler oldu ama biz bu çocuklara umut ışığı olmak istedik diyen Arena Hentbol Spor Kulübü Antrenörü Selçuk Karcı, ’’Deprem bölgesi takımıyız ailesini kaybetmiş öğrencilerimiz var. Onların da psikolojik olarak iyi olması için biz devam etmeye kararı aldık. Onlarla da devam ediyoruz, şuan çok güçlü bir ekibimiz var. Depremde çok şeyi kaybettik, kimileri bırak artık olmasın falan dedi ama biz bu çocuklara umut ışığı olmak istedik. Şu an hali hazırda çok gelişmiş sporcularımız var. Milli takımın kamplarına davet edilen öğrencilerimiz var. 2. liginde en iyi takımlarından biriyiz geçen yıl play-off kaldık, finale kadar çıktık, 2 golle maalesef elendik. Bu yıl daha sık hazırlanıyoruz. Osmaniye’nin çocuklarıyla bir transfer harici geri kalan hepsi, Osmaniye’nin çocukları onlarla bu sezon hedefimiz 1. lige çıkmak. Bunu yapabilecek güçte olduğumuzu düşünüyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz inşallah. Allah’ın izniyle sezonu şampiyon olarak tamamlayacağız" diye konuştu. Depremin oluşturduğu tüm olumsuzlukları hentbol ile atlattıklarını söyleyen takım kaptanı Pervin Çenet(16), ’’Deprem zamanında biraz antrenmanlarımızda aksaklık oldu ama sporla birlikte bu durumu normalleştirerek antrenmanlarımıza başladık. Aslında hentbol bizim için bir motive kaynağıydı, biran önce de durumu normalleştirebilmek için herkes spora devam etti. Ligin başlamasına kısa bir süre kaldı, elimizden geldiği kadar çalışıyoruz. Hazırlık maçları yapıyoruz. İleride hedefim milli takıma gitmek, onun için bütün takım arkadaşlarımla birlikte sürekli haftanın 5 günü çalışıyoruz’’ dedi. Deprem döneminde kulübün kendilerine destek olduğunu söyleyen Ela Doğantürk(15), ’’Deprem zamanında kulübümüzden büyük destek gördük. Bende kulübümüzün altında daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum. İleride hedefim iyi bir hentbolcu olarak milli takımda ülkem için mücadele etmek istiyorum’’ diye konuştu.
04 Ekim 2024 Cuma - 16:06 Anavarza antik kentindeki kale kapısı restorasyonu tepkiye neden oldu Adana’nın Kozan ilçesi ile Osmaniye’nin Kadirli ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Anavarza antik kentinde, antik kent ve kalenin batı kapısında yapılan restorasyonun, yapının orijinal hali ile alakası olmadığını belirten Çukurovalı Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever tepki gösterdi. M.Ö. 19 yılında Roma İmparatoru Augustus’un ziyaret etmesiyle anılan , M.S. 2.-3. yüzyılda en parlak dönemini yaşayan , Roma dönemin de Klikya Başkenti unvanını alan Anavarza Antik kenti, adeta geçmişe ışık tutuyor. Tarihi kent; Bizans, Ermeni , Selçuklular ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmasıyla da ayrıca önem taşıyor. Antik kent; burçlu sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, tiyatro, amfi tiyatro, stadyum, suyolları, kaya mezarları ile Çukurova bölgesinin en önemli antik kentlerinden birisi konumunda Çukurova’nın Efes’i olarak adlandırılan tarihi Anavarza Antik kentindeki batı kapısı restorasyonuna orijinal haline uygun olmadığı gerekçesiyle Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever’den tepki geldi. Yurtsever kale kapısının 1905 yılında çekilmiş ve henüz ayakta olan halinin orijinal fotoğraflarını göstererek yapılan restorasyon sonrası ortaya çıkan yapının, orijinal yapı ile alakası olmadığını belirtip tarihi dokuya zarar verildiğini belirtti. Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever yaptığı açıklamada "Yakın zamanda Anavarza batı kale kapısında bir restorasyon yapıldı ve ortaya böyle bir eser çıktı. Bu restorasyona bakıldığında Mezopotamya’daki tapınak modeli uygulanmış. Oysaki burası kale kapısı ve Bizans zamanında yapıldı. 1905 yılında Anavarzaya gelen arkeolog Gertrude Bell, kapının fotoğrafını çekti. Bu kale kapısının gerçek görüntüsü ile 2024 yılında yapılan restorasyon sonucunda ortaya çıkan görüntü alakası yok. Bu bir arkeolojik rezalettir. Burada tarihi dokuya müdahale edilmiştir. Adana Valiliği ve Kültür Bakanlığını göreve davet ediyorum" dedi.
Yer fıstığının başkenti Osmaniye’de festival heyecanı
28 Eylül 2024 Cumartesi - 11:13 Yer fıstığının başkenti Osmaniye’de festival heyecanı Türkiye’nin yer fıstığı ekimi, işleme ve pazarlanmasının yüzde 90’ının yapıldığı Osmaniye’de, Yer Fıstığı Festival için geri sayım başladı. Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet’te, merkeze bağlı Aslaniye Köyü’ndeki yerfıstığı tarlasına giderek, çiftçi ve tarlada çalışan işçiler ile bir araya geldi. Başkan İbrahim Çenet, “Bugün bu tarlamızdaki fıstık hasadına hep beraber konuk olduk. Osmaniye’mizde şuan fıstık hasadı yapılıyor. Yerfıstığının ana vatanı Türkiye’mizde başkenti Osmaniye. Bugün bizde 18 bin dekarlık alanda, sulama birliğimizin de 270 üyesiyle buraya ekimleri sonrasında bugün hasatları gerçekleştiriliyor. 14-15 Nisan’da başlayıp 15 Mayıs’a kadar devam eden o ilk dikimlerin ürünleri olan yerfıstıklarımızı bugün tarladan söküyoruz" dedi. Osmaniye yer fıstığının aynı zamanda da Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret Tescili Aldığını hatırlatan Başkan İbrahim Çenet, “Yerfıstığı sadece bir ürün değil. Osmaniye için yerfıstığı bir yaşam kültürü, evlerimizde hepimizin geçim kaynağı. Bir tarım toplumuyuz ve biz bu işe göre yaşarız. Yani sabah kalkıp akşam uyumaya gidinceye kadar hayatımızı, yerfıstığının ürün halinden toplanmasına kadar olan süreç belirler” diye konuştu. ‘Yer fıstığının başkenti Osmaniye’de Fıstık Festivali düzenleyeceğiz’ Osmaniye’de 25, 26 ve 27 Ekim tarihlerinde Yerfıstığı Festivali yapacaklarını söyleyen Başkan İbrahim Çenet, “Türkiye Aşçılar Federasyonunun, civardaki üniversitelerimizin de katılımlarıyla inşallah burada profesyonel bir iş çıkartacağız. O gün en iyi çiftçiler yarışıyor şeklinde değişik kategorilerde yarışmalar yapacağız. Bu kültürü artık biz gelecek kuşaklara da aktarmak istiyoruz. Tüm Türkiye’yi ve Osmaniyelileri yerfıstığı festivalimize bekliyoruz. Osmaniye yerfıstığı bir yaşam kültürüdür. Bizim hayatımızın bir parçasıdır. Hasadımız hayırlı olsun, ürünümüz bereketli olsun” dedi.
Yer fıstığının başkenti Osmaniye’de festival heyecanı
28 Eylül 2024 Cumartesi - 11:10 Yer fıstığının başkenti Osmaniye’de festival heyecanı Türkiye’nin yer fıstığı ekimi, işleme ve pazarlanmasının yüzde 90’ının yapıldığı Osmaniye’de, Yer Fıstığı Festival için geri sayım başladı. Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet’te, merkeze bağlı Aslaniye Köyü’ndeki yerfıstığı tarlasına giderek, çiftçi ve tarlada çalışan işçiler ile bir araya geldi. Başkan İbrahim Çenet, “Bugün bu tarlamızdaki fıstık hasadına hep beraber konuk olduk. Osmaniye’mizde şuan fıstık hasadı yapılıyor. Yerfıstığının ana vatanı Türkiye’mizde başkenti Osmaniye. Bugün bizde 18 bin dekarlık alanda, sulama birliğimizin de 270 üyesiyle buraya ekimleri sonrasında bugün hasatları gerçekleştiriliyor. 14-15 Nisan’da başlayıp 15 Mayıs’a kadar devam eden o ilk dikimlerin ürünleri olan yerfıstıklarımızı bugün tarladan söküyoruz" dedi. Osmaniye yer fıstığının aynı zamanda da Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret Tescili Aldığını hatırlatan Başkan İbrahim Çenet, “Yerfıstığı sadece bir ürün değil. Osmaniye için yerfıstığı bir yaşam kültürü, evlerimizde hepimizin geçim kaynağı. Bir tarım toplumuyuz ve biz bu işe göre yaşarız. Yani sabah kalkıp akşam uyumaya gidinceye kadar hayatımızı, yerfıstığının ürün halinden toplanmasına kadar olan süreç belirler” diye konuştu. - ‘Yer fıstığının başkenti Osmaniye’de Fıstık Festivali düzenleyeceğiz’ Osmaniye’de 25, 26 ve 27 Ekim tarihlerinde Yerfıstığı Festivali yapacaklarını söyleyen Başkan İbrahim Çenet, “Türkiye Aşçılar Federasyonunun, civardaki üniversitelerimizin de katılımlarıyla inşallah burada profesyonel bir iş çıkartacağız. O gün en iyi çiftçiler yarışıyor şeklinde değişik kategorilerde yarışmalar yapacağız. Bu kültürü artık biz gelecek kuşaklara da aktarmak istiyoruz. Tüm Türkiye’yi ve Osmaniyelileri yerfıstığı festivalimize bekliyoruz. Osmaniye yerfıstığı bir yaşam kültürüdür. Bizim hayatımızın bir parçasıdır. Hasadımız hayırlı olsun, ürünümüz bereketli olsun” dedi.
Suriyeli vatandaş bulduğu para dolu çantayı sahibine teslim etti
26 Eylül 2024 Perşembe - 10:02 Suriyeli vatandaş bulduğu para dolu çantayı sahibine teslim etti Osmaniye’de yaşayan Suriyeli İhsan Henno, yolda bulduğu içerisinde 33 bin Türk lirası olan çantayı sahibine teslim etti. Osmaniye’nin Hacı Osmanlı Mahallesi’nde oturan ve meyan şerbeti satarak geçimini sağlayan 44 yaşındaki 6 çocuk babası İhsan Henno, Hacı Osmanlı Camii önünde yerde bir çanta buldu. Çantanın içerisine baktığında yüklü miktarda para olduğunu gören Henno, başvurduğu polis ekiplerinin yardımı ile çantanın sahibine ulaştı. Henno, içerisinde 33 bin lira olan çantayı sahibi Bülent Yıldırım’a teslim etti. Para sahibine ulaştığı için mutlu olduğunu söyleyen İhsan Henno, “Osmaniye’de meyan şerbeti satarak geçimimi sağlıyorum. Evimden çarşıya inerken Hacı Osmanlı Camii yanında bir çanta gördüm. Çantayı aldım, baktım içinde para var. Hemen harekete geçtim. Bu çantanın sahibini bulmak için nereye gideceğime dair tanıdıklardan fikir aldım. Bir tanıdığım arkadaşı olan polisi aradı ve adamın kimliğinden telefon numarasına ulaştık ve arkadaş yanımıza geldi. Helal paraymış ki sahibine ulaştı tekrardan” diye konuştu. "Allah’ım vicdan sahibi birine buldursun diye dua ettik" Karısıyla birlikte kaybettikleri parayı Allah vicdanlı birine buldursun diye dua ettiklerini söyleyen Bülent Yıldırım ise, “Bugün böyle bir macera yaşadık. Sonradan farkına vardık çantanın olmadığını. Bir şey alacağımız zaman çantanın olmadığını fark ettik. Hanımla birlikte gittiğimiz yollara tekrar baktık ama çantayı bulamadık. Polis karakoluna geçtik ve bilgileri verdik. Dükkan kameralarını inceledik ama yine de bulamadık. Sağ olsun İhsan ağabey bulmuş. Çantanın içerisinde ustaya vereceğim param vardı. 30 bin Türk lirası bir gözünde, 3 bin Türk lirası bir gözündeydi. Allah kendisinden razı olsun. Kayıp olduğu zaman hanımla ‘Allah’ım vicdan sahibi birine buldursun’ diye dua etmiştik. Gerçekten insaflı bir adama denk gelmiş. Para yaylama ev yaptırıyorum, ustaların parasıydı, onlara verecektim” dedi. Parayı bulan İhsan Henno’ya defalarca teşekkür eden Yıldırım, çantasının içindeki paranın bir miktarını ısrarla vermek istedi. Henno ise, "Ben bir insan olarak görevimi yaptım. İnsanlık daha ölmedi" diyerek bunu kabul etmedi.
Osmaniye’de Ahilik Haftası kutlamaları
25 Eylül 2024 Çarşamba - 13:45 Osmaniye’de Ahilik Haftası kutlamaları Osmaniye’de Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin anısına düzenlenen Ahilik Haftası, Cumhuriyet Meydanı’nda çeşitli etkinliklerle kutlandı. Osmaniye Cumhuriyet Meydanı’nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Osmaniye Belediyesi Mehter takımı konser verdi. Yılın Ahisi, 40 yıldır annesinden öğrendiği şalgamcılık mesleğini Osmaniye’de yaşatan Sami Kalı’ya Osmaniye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Murat Yalçın tarafından kaftan giydirildi. Vali Erdinç Yılmaz tarafından ise plaket ve ödülü takdim edildi. Yılın kalfası Eda Nur Bülbül ve çırak Mahmut Akbulut’a da ödülleri verildi. Ahilik Haftası’nın bu yıl 37.’sinin kutlandığını söyleyen Osmaniye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Murat Yalçın, “Ahilik kültürü ve felsefesi toplumsal yaşamın paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük ve güvenirlik iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas almıştır. Ahi Evran-ı Veli Ahilik kültürünün Anadolu topraklarında gelişip yaygınlaşmasında birinci derecede rol almış değerli bir Türk büyüğüdür. Ahi her şeyde her ortamda ve her çağda denge ve düzen sağlayandır. Dağıtan değil toparlayan, yıkan değil inşa edendir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran Ahilik, bütünleştiren ve millet olmanın bilincini tüm topluma yayan bir sistemdir. Milli kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olan esnaf ve sanatkârımızın birliğini, kardeşliğini eli açıklığını ve dayanışmasını bu günümüzdeki esnaf ve sanatkârımızda görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Esnaf, sanatkâr Ahi kültürüyle yoğrulmuş çekirdek kadrodur. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın talimatlarıyla mülki amirlerimizle, belediye başkanlarımızla, kooperatif başkanlarımızla el ele gönülden bayramımızı kutluyoruz” diye konuştu. Ahiliğin ruhunda dürüstlük, üretmek, paylaşmanın olduğunu söyleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, “Ahilik teşkilatına baktığımızda bütün üstün meziyetlerin, ulvi değerlerin var olduğunu görüyoruz. Dürüstlük var, üretmek var, paylaşmak var, yüksek ahlak var, kardeşlik var, eli açıklık var, liyakat var, ehliyet var. Arayabildiğimizin bütün özelliklerin var olduğunu ve bu değerlerin yaşatıldığını görüyoruz. Bu değerlerin yaşatılmasının toplumun huzurunda, zenginleşmesinde sosyal olarak, ekonomik olarak güçlü olmasında ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. O zaman hepimize düşen, ecdadımızdan aldığımız bu değerleri hep birlikte yaşatmak, daha yükseklere taşımaktır. Yükseklere taşımak için de samimiyetle bu ilkeleri anlamak, yorumlamak ve bu ilkeler doğrultusunda hareket edebilmektir” dedi. Ahilik temalı fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından program, geleneksel Ahi pilavının ikram edilmesiyle son buldu.
Osmaniye’nin saklı cenneti Çona Kanyonu’na keşif yürüyüşü yapıldı
24 Eylül 2024 Salı - 09:43 Osmaniye’nin saklı cenneti Çona Kanyonu’na keşif yürüyüşü yapıldı Osmaniye Belediyesi öncülüğünde, Amanos Dağları eteklerinde yer alan ve adrenalin tutkunlarının yeni adresi haline gelen Çona Kanyonu’na keşif yürüyüşü gerçekleştirildi. Amanos Dağları eteklerinde adından söz ettiren Çona Kanyonu, adrenalin tutkunlarının yeni adresi oldu. Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Osmaniye Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü, Gazi Dağcılık Doğa Sporları Kulübü ve Deli Güz Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü’nün destekleriyle kanyona keşif yürüyüşü gerçekleştirdi. Orta derece zor parkurda başlayan yürüyüş kısa zaman içerisinde zorluk derecesini arttırdı. İp yardımıyla yüzlerce metre yüksekliğe tırmandıktan sonra dar ve derin vadi içerisinde güzelliğiyle kendisine hayran bırakan doğa harikası ’Çona Kanyonu’ tüm ihtişamıyla yürüyüşe katılanları karşıladı. Dar ve derin vadi içerisinde güzelliğiyle kendisine hayran bırakan doğa harikası kanyon içerisinden akan şelale üzerinden zipline ile iniş yapan Belediye Başkanı İbrahim Çenet, muhteşem bir tecrübe yaşadıklarını söyledi. Osmaniye’mizin saklı güzelliklerini bu şekilde keşfederek dünyaya göstermek istediklerini söyleyen Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, “Burası Osmaniye, burası Çona Kanyonu ve burası görmüş olduğunuz bu dik vadilerin arasında bu kadar dar geçide olan bir kanyonu göremezsiniz. Belki de Türkiye’de yeryüzü şekiller arasında çok azını, belki de ilkini bulabilirsiniz. Hakikaten burada çok derin bir yarık var. Ferhat olsan şirinin peşinden bu kadar bir delerek gidemezsin” diye konuştu. ODAK Başkanı Muhammet Doğan ise “Kanyonun en güzel yerlerinden bir tanesi olan yarıkların oluştuğu yerdeyiz. Burası normal insanların değil sporcuların gelebileceği bir yer. Aynı zamanda Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından kanyon eğitiminin verildiği yerdir” dedi.