GÜNDEM - 23 Mart 2024 Cumartesi 11:32

Teknolojiye karşı direnen topacın son ustası, 25 yıldır ahşaba şekil veriyor

A
A
A
Teknolojiye karşı direnen topacın son ustası, 25 yıldır ahşaba şekil veriyor

Osmaniye’de unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlardan olan topacı gelecek nesillere taşımak isteyen Bekir Altay, 25 yıldır evinin bahçesinde ahşaba şekil veriyor.


Osmaniye’nin merkez Alibeyli Mahallesi’nde yaşayan 47 yaşındaki Bekir Altay, evinin bahçesine kurduğu atölyede ahşaba şekil veriyor. Altay’ın en büyük gayreti unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyuncak olan topacı gelecek nesillere taşıyabilmek. Türkiye’de az sayıda kalan ustadan biri olan Altay, teknolojiyle mücadele içerisinde ürettiği topaçları ülke geneline satarak unutulmaya yüz tutan bu oyunun yaşamasına katkı sağlıyor.


Geleneksel oyunumuz topacın yeni yetişen ustasının kalmadığını söyleyen Bekir Altay, "Osmaniye’de 25-30 yıldan beri bu topaç imal etmekteyim. Eskimesini istemediğim bir oyuncaklar bunlar aslında. Çocukların buna rağbet göstermesini istediğim bir oyun ben imalatını yapıyorum. Çocukların bunu oynamasını istiyorum, imalatını yapan kişiler de kalmadı. Osmaniye’de tek ben kaldım, diğer illerde de tek tük kaldı. Bir ustamız da Kahramanmaraş’ta var. Eski zamanlarda da bu torna makinesi yokken keserle, bıçaklarla yaparak döndürürlermiş. Babalarımız mesela bu şekilde yaparlarmış. Ben de 25 yıldan beri torna makinesinde bunu yapıyorum, imal ediyorum. Bir ağabeyimizin yanında torna işi olarak da öğrendim baktık bu hoşumuza gidiyor. Çocuk sevindirmek için seri şekilde bundan yapmaya karar verdik. Mevsimine göre; İstanbul, Ankara, Kayseri, Hatay gibi bu oyuncağın bilindiği illerden istiyorlar. Mevsimi geldi mi gidiyor, ama pek de rağbet yok eskiye nazaran" dedi.



"Teknolojinin gelişmesi sokakta oynayan çocukların sayısını azalttı"


Teknolojinin gelişmesiyle sokaklarda oyun oynayan çocuk sayısı ile birlikte geleneksel oyunlardan topaca ilginin azaldığını söyleyen Altay, "Çocukların bundan çok telefon yönelmeleri dikkatimi çekiyor. Değişik oyunlar, bağımlılık yapan oyunlardan dolayı buna pek rağbet etmiyorlar. Bizim zamanımızda telefon yokken okuldan gelir gelmez 5-10 kişi sokaklarda bunu döndürürdük, çevirirdik. O günler kalmadı şimdi, bu telefonlarla insanların, çocukların beyni uyuşuyor ama bu oyunu alıp da döndürmesi, bunun dünyasına akıp gitmesi daha ayrı bir şey" diye konuştu.



Teknolojiye karşı direnen topacın son ustası, 25 yıldır ahşaba şekil veriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Adolf Behne’nin fikirleriyle can bulan eserler geleceğin mimarlarına ilham oldu Sakarya Büyükşehir Belediyesi OSM’de ev sahipliği yaptığı sergide, 1800’lü yıllarda mimarlık sanatına yön veren ünlü düşünür Adolf Behne’nin örnekleriyle yola çıkılarak hazırlanan eserler geleceğin mimarlarına örnek oldu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, her ay birbirinden değerli kültür programları ile sanatseverleri buluşturmaya devam ediyor. Ekim Ayı Takvimi çerçevesinde son olarak, sanatın ve sanatçının şehirdeki merkez noktası olan Ofis Sanat Merkezi’nde (OSM) dikkat çekici bir sergi kapılarını açtı. 1800’lü yıllarda yaşayan ve kitaplarıyla sanat dünyasında büyük yankı uyandıran sanat tarihçisi ve mimarlık yazarı Adolf Behne’nin “Adolf Behne İle Diyalog” kitabından alıntıların yapıldığı sergiye çok sayıda üniversite öğrencisi de katıldı. Sergi öncesi OSM Konferans Salonu’nda öğrencilerle söyleşi yapan akademisyenler Dr. Merve Ertene, Sümeyye Yaşar ve Hayrun Nisa Kuruçay kitapla ilgili bilgiler verdi, mimarlık sanatıyla ilgili ilgi çekici anlatımlar yaptı. Alanda mimarlık dalında eğitim veren Hayrun Nisa Kuruçay ve Sümeyye Yaşar, Adolf Behne’nin vurguladığı teklilik, toplumsallık, görecelik, mutlak uyum ve alet kavramları ile zenginleştirdikleri eserlerini sergiledi. Mimari bir perspektif bakış açısı oluşturulan organizasyon, mimarlık öğrencilere de mesleki açıdan ışık oldu. Kapılarını tüm Sakarya’ya açan sergide mimarlık sanatıyla ilgili ilham veren çizimler sergileniyor. 8-13 Ekim tarihleri arasında herkesin ücretsiz olarak katılabileceği sergi, Adolf Behne’nin anlatımlarıyla bağdaşan detaylara rastlanabiliyor. Akademisyenler, özellikle bu alanda eğitim gören katılımcılara sergideki eserlerle ilgili organizma kavramı, yapı organikliği, nesnellik arayışı, diyalektik matrisin keşfi konu başlıklarıyla ilgili bilgiler veriyor. Tüm dünyanın çehresini sanatla değiştiren geleceğin mimarları, sergide örnek aldıkları nüanslarla geleceğin yapılarına şekil verecek.
Bursa 650 yıllık Gezek kültürü Osmangazi’de yaşatıldı Osmangazi Belediyesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlediği Bursa Dostluk Gezeği programıyla, Bursa’nın 650 yıllık ‘Gezek’ kültürünü aslına uygun şekilde gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO)’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde, Geleneksel Sohbet Toplantıları başlığı altında yer alan ‘Gezek’ kültürü, Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Bursa Dostluk Gezeği programı ile günümüzde yaşatılıyor. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen program, Serhande Ali Piliçer, yönetiminde gezek duası ve hicaz makamında meydan faslıyla başladı. Gecenin ikinci bölümünde TRT Sanatçısı Neşe Dursun Saraç’ın seslendirdiği şarkılarla devam etti. Bursa Dostluk Gezeği Musiki Derneği, sazende ve hanende ustalarının eserleriyle renk kattığı gecede, müzik severler eğlenceli vakit geçirdi. Elazığ’da Kürsübaşı sohbeti, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’da sıra gecesi, Erzincan’da velime geceleri, Manisa’da oturmah geceleri adını alan 650 yıllık Bursa Gezek kültürünün aslına uygun şekilde yaşatıldığı Bursa Dostluk Gezeği programına, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcıları Sefa Yılmaz, Fatih Vardar, Mücahit Yıldızhan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin Tuncel, UNESCO Derneği Bursa Şube Başkanı İlker Özaslan, Mudanya Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan ve sanatseverler katıldı. Bursa Dostluk Gezeği programında keyif dolu bir akşam geçiren vatandaşlar, böyle güzel bir kültürü günümüzde yaşattığı ve gelecek nesillere aktarılmasına vesile olduğu için Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür etti.
Trabzon Şenol Güneş, eski öğrencileriyle bir araya geldi Trabzon’da düzenlenen Efsanelerle Yeniden Futbol Turnuvası için Trabzon’a gelen eski futbolcular Teknik Direktör Şenol Güneş ile bir araya geldi. Trabzonspor’da çeşitli dönemlerde forma giyen oyunculara, Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde yemek verildi. Yemeğe Asbaşkan Zeyyat Kafkas ve Teknik Direktör Şenol Güneş katıldı.Teknik Direktör Şenol Güneş, yemek öncesi yaptığı konuşmada, "Kurulduğumuz günden bugüne kadar nice başkanlar, hocalar, oyuncular geldi geçti. Herkes bu kulübün büyümesi için görev yaptı. Emekleri için teşekkür ediyoruz. Bugün de Zeyyat Bey, Başkanımız Ertuğrul Doğan ve yönetim kurulumuzu temsilen bizimle beraber. Ben de teknik direktör olarak, daha önce de oyuncu olarak bu kulüpte görev yaptım, birçoğunuzla birlikte çalıştım. Çalışmadığım ama kulübe katkıları olan nice arkadaşlarımız var. Bugün sizler buradasınız. Sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutluyum. Kulüpler fiziki bir kuruluştur ama onları yaşatan insanlardır. Değeri de onlardan gelir. Kulüp içerisinde sizlerin, bizlerin ve nicelerinin katkısı var. Ölenlere Allah’tan rahmet, yaşayanlara ise Allah’tan uzun ömür diliyorum" ifadelerini kullandı. Asbaşkan Zeyyat Kafkas ise, "Öncelikle burada sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bizler bugün bu saygı gören görevi yapıyorsak, bu koltuklar bu kadar değerliyse bu efsaneyi yapan ve devam ettiren sizler sayesindedir. Bu bilinçle bu nöbeti devam ettiriyoruz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.