GÜNDEM - 30 Ekim 2024 Çarşamba 10:15

7’den 70’e Cumhuriyet coşkusu

A
A
A
7’den 70’e Cumhuriyet coşkusu

Niğde’nin Ulukışla köyünde bütün köy halkının katılımı ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlandı.


Cumhuriyet’in 101. yılı tüm yurtta olduğu gibi Niğde’de coşkuyla kutlandı. Ulukışla köyünde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 101. yıl dönümü nedeni ile akşam köy meydanında kutlama programı düzenlendi. Kadın, çocuk, genç, yaşlı tüm köy halkı ellerinde Türk bayrakları, dillerinde marşlar ile köy meydanına kadar yürüdü.


Cumhuriyet’in 101. yıl dönümü kutlamaları köy meydanında devam etti.



7’den 70’e Cumhuriyet coşkusu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’den Bünyan’da 100 milyon TL’lik yol ve asfalt çalışması Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerdeki en önemli alanlardan olan ulaşım konusunda, yolların konfor ve güvenliğini arttırmaya yönelik çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Bünyan’ın merkezini mahallelere bağlayan grup yollarında faaliyetler geçekleştiren Büyükşehir, 22 kilometrelik mesafede, 100 milyon TL’ye mal olan 40 bin ton sıcak asfaltın kullanılacağı yol çalışması başlattı. Kent merkezindeki ulaşım güvenliği ve konforunu ilçelerde de en üst seviyeye ulaştıracak yatırımlarına devam eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda Bünyan ilçesinde birden çok mahalleyi birbirine ve ilçe merkezine bağlayan, trafik hacmi yüksek, grup yolu olarak ifade edilen önemli bir ulaşım aksında yol yapım ve sıcak asfalt çalışmalarını gerçekleştiriyor. Karacaören, İğdecik ve Musaşeyh yolunda 20 personel ile hummalı bir şekilde faaliyetler sürüyor Proje kapsamında Kayseri-Sivas il yolunun Sivas istikameti üzerindeki Sultanhanı yakınlarında bulunan Bünyan sapağından başlayıp, Karacaören, İğdecik ve Musaşeyh mahallelerinden geçerek Bünyan ilçe merkezine uzanan yaklaşık 22 kilometrelik güzergâhta çalışmalar planlandı. Anılan yol güzergâhında Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca, öncelikle ilgili kurumlarla koordineli olarak altyapı ve sanat yapıları imalatları gerçekleştirilip, yol genişletme çalışmaları yapılıp, gerekli yerlere kapalı menfezler ve büyük çapta drenaj boruları yerleştirildi ve serilen sıcak asfaltın uzun ömürlü olması için zemin iyileştirme çalışmaları yapıldı. Toplam uzunluğu 22 kilometre olan yolun altyapısı hazırlanan 1’inci etap 8,5 kilometrelik kesiminde sıcak asfalt yapım çalışmasına başlandı. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler, yaklaşık 20 personel ile hummalı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. 100 milyon TL maliyetli yatırımda 40 bin ton sıcak asfalt kullanılıyor Proje tamamlandığında sık sık deformasyona uğrayan ve kullanım ömrünü tamamlamış yol kaplaması yenilenerek, ulaşımda konfor ve güvenliğin yanı sıra bakım onarım maliyetlerinde ciddi oranda azalma sağlanmış ve araç emisyonu kaynaklı çevresel kirlilik asgari seviyeye indirilmiş olacak. Yaklaşık 22 kilometrelik güzergâhta birden çok yerleşim yeri ile nüfusu ilgilendiren ve sezon içerisinde tamamlanması planlanan söz konusu çalışma kapsamında yaklaşık 40 bin ton sıcak asfalt kullanılacak. Gerçekleştirilen yatırımın maliyeti 100 milyon TL olarak belirlendi.
Gaziantep Unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğini yaşatıyor Gaziantep’te yaşayan 74 yaşındaki Cahit Çalı, 62 yıldır unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Gaziantep’te yaşayan, köklü kalay ustalarından 74 yaşındaki Cahit Çalı, tarihi Bakırcılar Çarşısı’ndaki 10 metrekarelik dükkanında 62 yıldır mesleğini icra ediyor. Eski çaydanlıkları, tencereleri, bakır kapları kalaylayarak parlatan Çalı, tarihin en eski mesleklerinden biri olan bakır kalaylama işini ilk günkü tutkusuyla sürdürüyor. Geçmişte en gözde meslekler arasında yer alan kalaycılık, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Gaziantep’te kalaycılığı sürdüren esnaf sayısının dörde düşmesiyle birlikte yılların birikimini torununa öğreten Çalı, mesleği öğrenmek isteyen gençlerin olmadığını söyleyerek eleman yetiştiremediğini ifade etti. “Sağlıklı bir yaşam için kalay lazım” Sağlıklı yaşam sürmek için kalaylanmış bakırların kullanılması gerektiğini söyleyen Kalay Ustası Cahit Çalı, “Sağlıklı bir yaşam için kalaylanmış bakırlarda yemek yememiz lazım. Dünyanın en eski madenlerinden olan bakır ellerimizde işlemden geçerek sağlıklı hale geliyor. İnsanların vücudunda demir, kalay, bakır vitamini olmalı” dedi. “Kalaylama ürünlerine talebimiz çok” Ev hanımlarının yanı sıra lokanta ve restoranlarında kalaya talebinin çok olduğunu belirten Çalı, “Biz kalay işlemini yapıyoruz. 5 TL’den başlayıp 200 TL’ye kadar kalaylama işlemi yapıyoruz. Ev hanımlarının yanı sıra lokantalardan da çok talep alıyoruz. Lokantalarda bakır tabaklarda ve ürünlerde yemek yemek vatandaşların en sevdiği şey. O yüzden talebimiz çok oluyor” ifadelerini kullandı. “Meslek ölme aşamasına geldi” Meslekte çırak yetişmediğini söyleyen Çalı, haftalık 5 bin TL vermesine rağmen kimsenin gelmediğini ifade etti. Çalı, “Meslek ölme aşamasın geldi. İşi öğretmek istiyorum ama mesleği öğrenmek isteyen genç yok. Bu pisliğin içine gelmek isteyen kimse olmuyor. Haftalık 5 bin TL’den aylık 20 bin TL maaş veriyorum ama pis diye gelmiyorlar” diye konuştu.