KÜLTÜR SANAT - 30 Ekim 2024 Çarşamba 11:45

Unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğini yaşatıyor

A
A
A
Unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğini yaşatıyor

Gaziantep’te yaşayan 74 yaşındaki Cahit Çalı, 62 yıldır unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor.


Gaziantep’te yaşayan, köklü kalay ustalarından 74 yaşındaki Cahit Çalı, tarihi Bakırcılar Çarşısı’ndaki 10 metrekarelik dükkanında 62 yıldır mesleğini icra ediyor. Eski çaydanlıkları, tencereleri, bakır kapları kalaylayarak parlatan Çalı, tarihin en eski mesleklerinden biri olan bakır kalaylama işini ilk günkü tutkusuyla sürdürüyor. Geçmişte en gözde meslekler arasında yer alan kalaycılık, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor.


Gaziantep’te kalaycılığı sürdüren esnaf sayısının dörde düşmesiyle birlikte yılların birikimini torununa öğreten Çalı, mesleği öğrenmek isteyen gençlerin olmadığını söyleyerek eleman yetiştiremediğini ifade etti.



“Sağlıklı bir yaşam için kalay lazım”


Sağlıklı yaşam sürmek için kalaylanmış bakırların kullanılması gerektiğini söyleyen Kalay Ustası Cahit Çalı, “Sağlıklı bir yaşam için kalaylanmış bakırlarda yemek yememiz lazım. Dünyanın en eski madenlerinden olan bakır ellerimizde işlemden geçerek sağlıklı hale geliyor. İnsanların vücudunda demir, kalay, bakır vitamini olmalı” dedi.



“Kalaylama ürünlerine talebimiz çok”


Ev hanımlarının yanı sıra lokanta ve restoranlarında kalaya talebinin çok olduğunu belirten Çalı, “Biz kalay işlemini yapıyoruz. 5 TL’den başlayıp 200 TL’ye kadar kalaylama işlemi yapıyoruz. Ev hanımlarının yanı sıra lokantalardan da çok talep alıyoruz. Lokantalarda bakır tabaklarda ve ürünlerde yemek yemek vatandaşların en sevdiği şey. O yüzden talebimiz çok oluyor” ifadelerini kullandı.



“Meslek ölme aşamasına geldi”


Meslekte çırak yetişmediğini söyleyen Çalı, haftalık 5 bin TL vermesine rağmen kimsenin gelmediğini ifade etti.


Çalı, “Meslek ölme aşamasın geldi. İşi öğretmek istiyorum ama mesleği öğrenmek isteyen genç yok. Bu pisliğin içine gelmek isteyen kimse olmuyor. Haftalık 5 bin TL’den aylık 20 bin TL maaş veriyorum ama pis diye gelmiyorlar” diye konuştu.



Unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğini yaşatıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de Eğitim Tarihimizden Kesitler Sergisi’’ sanatseverlerle buluştu Büyükçekmece’de Geçmişten günümüze eğitim tarihine ışık tutan ’Eğitim Tarihimizden Kesitler Sergisi’’ sanatseverlerle buluştu. Büyükçekmece’de geçmişten günümüze eğitim tarihine ışık tutan Haluk Perk Vakfı Koleksiyonu’ndan özel bir seçkiyle hazırlanan ‘’Eğitim Tarihimizden Kesitler Sergisi’’ sanatseverlerle buluştu. Kültürpark- Kervansaray’da Büyükçekmece Belediyesi Başkan Danışmanları Bayram Ali Üner, Hüseyin Avni Sandıkçı, Haluk Perk Vakfı Başkan Yardımcısı Dağhan Perk, Büyükçekmece Emekli Öğretmenler Derneği Başkanı Süheyla Ercan ve çok sayıda öğretmenin açılışını gerçekleştirdiği sergi yoğun ilgi gördü. Sergi açılışının ardından Büyükçekmece Emekli Öğretmenler Derneği oratoryosu ve Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi eğitmenlerinin muhteşem Öğretmenler Günü konseri gerçekleşti. Öğretmenler Günü coşkuyla kutlandı Büyükçekmece Belediyesi, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, Cumhuriyetin ışığı öğretmenleri onurlandırmak için Öğretmenler Günü’nü ilçede çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutladı. Kültürpark- Kervansaray’da gerçekleşen sergi açılışı ve Öğretmenler Günü konseri finalinde Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün adına Haluk Perk Vakfı Başkan Yardımcısı Dağhan Perk’e, Büyükçekmece Emekli Öğretmenler Derneği’ne, Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi eğitmenlerine, Büyükçekmece Belediyesi Başkan Danışmanları Bayram Ali Üner ve Hüseyin Avni Sandıkçı tarafından çiçek takdim edildi. ‘’Eğitim Tarihimizden Kesitler Sergisi’’ Kültürpark- Kervansaray’da 30 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Ordu Ordu’da halk ekmek fabrikası açılıyor Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in seçim vaatlerinden biri olan ‘Halk Ekmek Üretim Tesisi’ açılıyor. Günlük 27 bin ekmeğin üretileceği tesiste, 12 satış noktası ile hizmet verilmeye başlanılacak. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin halkın ekmeğe piyasa değerinin altındaki fiyat ile ulaşmalarını sağlamak amacıyla Altınordu ilçesi Kumbaşı Mahallesi’nde kurulan Halk Ekmek Üretim Tesisi, 2 Aralık Pazartesi günü faaliyetine başlıyor. 12 satış noktası ile 27 bin ekmek vatandaşlarla buluşturulacak Faaliyetine başladığı andan itibaren günlük 27 bin ekmeğin üretileceği tesis, tam kapasite ile çalıştığında bu sayı 50 bine kadar çıkarılabilecek. Bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlar belirlenen 12 satış noktasında ucuza ekmeği temin edebilecekler. Hafta içi ve cumartesi günleri satışın yapılacağı ekmekler, 08.00-12.00 saatleri ile 13.00-17.00 saatleri arasında satış noktalarından alınabilecek. “Ucuz ekmeği vatandaşlarımızın sofralarını ulaştıracağız” Açılış için gün sayan Halk Ekmek Üretim Tesisi’nde inceleme gerçekleştirerek açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyfettin Bilkay, tesiste üretilecek piyasa değerinin altındaki fiyat ile ekmeği vatandaşlarla buluşturacaklarını söyledi. Genel Sekreter Yardımcısı Bilkay şöyle konuştu: “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in bir projesini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımıza ucuz ekmeğin satışının yapılacağı tesisimizi hizmete açıyoruz. Burada hijyenik şartlarda, el değmeden ekmeklerimizin üretimini yağacağız. Burada üretilen ekmeklerimiz, belirlediğimiz büfelerde satışını yaparak vatandaşlarımızın sofralarını ulaştıracağız. Üretim kapasitemiz tek vardiya ile 27 bin olurken, tam kapasite ile 50 bin ekmek üretimi yapılacak. Yeni tesisimiz şehrimize şimdiden hayırlı olsun.”