Yerel Haberler
Muş
Muş’ta karayolları aydınlatıldı 26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40:25 Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:46 Muş’ta hükümlü ve yakınları için sosyal market açıldı Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı, kentteki ihtiyaç sahibi hükümlü ve hükümlü yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir sosyal market açtı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı işbirliğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde açılan sosyal markette hükümlüler ve aileleri, kendileri için belirlenen saatte giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerini temin edebilecekler. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında düzenlenen törende açılışı yapılan sosyal marketten denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlü aileleri yararlanacak. Sosyal Market’in açılışını yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kızılay’ın desteğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde sosyal market açılışı gerçekleştirdik. Sosyal market, denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlülerimizin ailelerinin, özellikle çocuklarının giyim ihtiyacı, okul ihtiyacı, kırtasiye ihtiyacı, defter, kalem, silgi, bu tarz malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak bir market olacak. Buradan ihtiyaca göre bu ürünleri karşılayabilecekler. Ayrıca, Koruma Kurulu Toplantımızı yaptık. Bu yıl denetimli serbestlik olarak çok daha aktif projeler yapacağız. Muş’un tarım ve hayvancılık kenti olması sebebiyle bu alan üzerine projeler yürütüyoruz. Özellikle geçen yıldan beri devam eden sürü yetiştiriciliği projemiz bu yıl da devam edecek. Bunun yanında arıcılık çok önem verdiğimiz bir proje. Muş’un coğrafyası, florası, arıcılık için çok uygun. Dolayısıyla arı yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlere başlıyoruz" dedi. Kurulan sosyal marketin aile ekonomisine katkı sunacağını söyleyen Kantar, “Cezanın asıl amacı ıslah etmek, topluma karıştırmak, topluma sorunsuz bir şekilde bu arkadaşlarımızın entegrasyonunu sağlamaktır. Dolayısıyla buna yönelik faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bu yaptığımız eğitim faaliyetleri ve kurslar, hep bu amaca yönelik. Arkadaşlar bu kursları tamamladıktan sonra kendi işlerini kurup aile ekonomisine katkı sağlayacaklar. Buna inanıyoruz ve buna yönelik faaliyetlerimize de devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sosyal Market Projesi’nin açılışını yaptıklarını belirten Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş ise "Amacımız hükümlü ve ailelerimizin ihtiyaç sahibi çocuklarının giyim anlamındaki ihtiyaçlarını karşılanmak. Burada sürekli olarak malzeme tedarikini karşılayarak ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olacağız. Bu anlamda çocuklarımızın eğitim anlamındaki desteklerimizi de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Market açılışının ardından Kantar başkanlığında Koruma Kurulu Toplantı yapıldı. Törene, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Bakaner, Muş Denetim Serbestlik Müdürü Bülent Uğraş, Muş E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferhat Tuncay ve kurum amirleri katıldı.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 14:00 Evladı dağa kaçırılan anne: “Asker de polis de benim oğlumdur” Muş’ta çocuklarını terör örgütü PKK’nın pençesinden kurtarmak isteyen aileler, 164 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, "Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır" dedi. Aileler, çocuklarının en kısa sürede güvenli bir şekilde evlerine dönmesini beklerken, toplumun da bu konuda destek olmasını istedi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle her hafta çarşamba günü DEM Parti il binası önünde bir araya gelen aileler, "Anneler direniyor" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" pankartları açtı. Anne ve babalar, yıllardır hasretle bekledikleri çocuklarına teslim olmaları için çağrıda da bulundu. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, DEM Parti ve PKK’dan çocuğunu isteyerek, "DEM Parti’den ve PKK’dan çocuklarımızı istiyoruz. Dağda bir kişi kalana kadar eylemime devam edeceğim. Ben buradan bir yere gitmiyorum. Kürt olduklarını söylüyor ama Kürt hakkı böyle aranmaz. Aileler burada, Diyarbakır’da, Van’da evladı için eylem yapıyor. Onların çocukları bir saat kaybolsa ne yaparlar? Yerlerinde duramazlar ama ben oğlumdan 12 yıldır haber alamıyorum. Ben onlardan korkmuyorum ve bir yere gitmiyorum. Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır. Bunlar bizden ne istiyor” ifadelerini kullandı. Bir çocuk dağda kalana kadar eyleme devam edeceğini ifade eden Şahinaz Özcan ise "Oğlum ölü mü, sağ mı bilmiyorum? DEM Parti’den, PKK’da çocuğumu istiyorum. Dağda bir kişi kalana kadar buradayım. Bu Türk-Kürt davası değil. Biz de Kürt’üz. Milletin çocuklarını alıp götürmekle hangi davayı görüyorlar. Yıllardır milletin çocuklarını kandırıp götürüyorlar. Ben buradan oğluma sesleniyorum ve gelip teslim olmasını istiyorum" dedi.
Kıbrıs gazisi Yıldırım, öğrencilere hatıralarını anlattı
30 Kasım 2023 Perşembe - 14:55 Kıbrıs gazisi Yıldırım, öğrencilere hatıralarını anlattı Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğünün ’Vatan ve Kahraman Buluşmaları’ projesi çerçevesinde Muş’ta lise öğrencilerine yönelik konferans düzenlendi. Muş Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen Kıbrıs Gazisi Sabri Yıldırım, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda yaşadıklarını, askerdeki hatıralarını ve Türk askerinin kahramanlıklarını anlatarak öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Okulun konferans salonunda yapılan söyleşide Gazi Yıldırım’a öğrenciler merak ettikleri konularda sorular da yönelttiler. Savaşın her türlüsünün kötü oluğunu ifade eden Gazi Yıldırım, Türk askerinin çok merhametli olduğunu belirterek, “Çıkan savaşlar hem ülke ekonomisine zarar verir hem de insanların mal ve canına sebep olmaktadır. Bu nedenle savaşın her türü kötüdür. 20 Temmuz 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı’nda birçok askerimiz şehit oldu ve birçok askerimiz ise gazi oldu. Türk askeri çok merhametlidir. Savaşta yakaladığımız esirlere zarar vermiyorduk. Kendilerinin ekmek ve su ihtiyacını karşılıyorduk ama Rumlar birçok sivil vatandaşımızı şehit etmişti. Şu anda İsrail’in Filistin’e yaptığı gibi Rumlar da oranın Türklerine zülüm ettiği için barış hareketi başladı” dedi. Yıldırım’ın anlattıklarını hayranlıkla dinleyen öğrenciler, merak ettiklerini sordular. Öğrencilerin sorularını içtenlikle cevaplayan Yıldırım, kendisini dinleyen öğrencilere ve programı düzenleyenlere teşekkür etti. Toplantıya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şehit ve Gaziler Birim Sorumlu Şube Müdürü Gökmen Oğraş, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program, öğrencilerin Yıldırım ile hatıra fotoğrafı çekmesinin ardından son buldu.
Halk otobüsleri öğrencilere ücretsiz oldu
30 Kasım 2023 Perşembe - 13:30 Halk otobüsleri öğrencilere ücretsiz oldu Muş’un Hasköy ilçesinde 2023-2024 yılı eğitim öğretim döneminde öğrenciler, belediyeye ait halk otobüslerinden ücretsiz faydalanacak. Hasköy Belediyesi yeni eğitim öğretim yılında da yine öğrencilere sağladığı ücretsiz ulaşım desteğini sürdürüyor. İlçede öğrenciler, belediyeye ait halk otobüslerinden ücretsiz faydalanacak. Belediye Meclisi tarafından alınan kararla il merkezinde bulunan okullarda eğitim öğretim gören tüm Hasköylü öğrenciler için ücretsiz ulaşım imkânı sağlandı. Hasköy Belediye Başkanı Hikmet Karayel, daha önce bir otobüsle Hasköy-Muş arasında ulaşımı sağlarken bir otobüs daha aldıklarını ifade ederek, “Muş-Hasköy arasında çalışan hat minibüsleri vatandaşlardan 70 lira ulaşım ücreti alıyor. Biz belediye olarak aldığımız meclis kararıyla öğrencilerimizden ücret almıyoruz, vatandaşlarımızdan ise 5 lira gibi cüzi bir para alıyoruz. Bu açıdan belediye olarak halka hizmet Hakka hizmet diyoruz. Bizim amacımız öğrencilerimizin eğitimlerine katkıda bulunmaktır. Hem üniversite hem de kurslara giden öğrencilerimiz var. Araçlarımız sabah erkenden öğrencileri alıp okullarına bırakıyor. Akşam saatlerinde de okullardan alıp ilçe merkezine getiriyor. Bilindiği üzere Hasköy, Muş’un bir mahallesi haline geldi. Her saat başı araçlarımız Hasköy - Muş arası aralıksız sefer yapmaktadır” dedi. Muş Anadolu Lisesinde eğitim öğretim gören öğrencilerden Ahmet Turan ise, “Muş’tan Hasköy’e ücretsiz gidiyorum. Belediyenin çok güzel bir hizmetidir. Okulumuza rahat gidip geliyoruz. Bizlerden hiç ücret alınmıyor, rahat gidip geliyoruz” ifadelerini kullandı. Muş Sosyal Bilimler Lisesinde okuyan Mehmet Ensar Özden de, “Belediyenin hizmetinden faydalanıyoruz. İki tane belediye otobüsümüz var. Belediye başkanımızdan memnunuz” şeklinde konuştu.
Ailelerin HDP önündeki kararlı bekleyişi devam ediyor
29 Kasım 2023 Çarşamba - 13:21 Ailelerin HDP önündeki kararlı bekleyişi devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla HDP Muş İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlatan aileler, kararlı bir şekilde evlat nöbetini sürdürüyor. Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa götürülmesinden HDP’yi sorumlu tutan aileler, partinin il başkanlığı binası önündeki oturma eylemini sürdürdü. HDP İl Başkanlığı önünde toplanan aileler, "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Her çarşamba parti önünde bir araya gelen anne ve babalar, fotoğraflarını taşıdıkları çocuklarına teslim olmaları için çağrıda bulundu. 2,5 yıldır Muş’ta eylem yaptıklarını ifade eden Ayten Koçhan, 8 yıldır çocuğundan haber alamadığını ifade ederek, "Oğlum sesimi duyuyorsan dön, yolun yol değil. Sen yine onlara hizmet etmeye gitmişsin. Gel devlete hizmet ol. Biz HDP ve PKK’dan çocuklarımızı istiyoruz. Yılanın başı HDP’dir. Çocuklarımızı versinler, yeter artık. Sen gelene kadar eylemimize devam edeceğiz. Bütün arkadaşlarına sesleniyorum, gelin teslim olun. Yeter artık analar, babalar ağladı. Biz evlat hasretine dayanamıyoruz, evladımızın peşindeyiz" dedi. Çocuğunun küçük yaşta kaçırıldığını belirten Anne Naciye Sönmez Yıldız da, "Çocuğumu kandırıp götürdüler. HDP ve PKK bizim kapımızı kapattı, Allah da onların kapısını kapatsın. Zor durumdayız. Osman sesimi duyuyorsan gel teslim ol. Yolunuz yol değildir. O domuzlara hizmet etmeyin. Gelin devlete teslim olun" şeklinde konuştu.
Bulanıklı öğrencilere kariyer semineri verildi
28 Kasım 2023 Salı - 14:24 Bulanıklı öğrencilere kariyer semineri verildi MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik "Kariyer Planlama ve Geleceğin Meslekleri" semineri verildi. Bulanık Meslek Yüksekokulunun konferans salonunda gerçekleştirilen seminerin açılışında konuşan Bulanık Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İsmail Dönmez, seçilecek mesleğin iyi bilinmesi ve farkındalığının artması gerektiğini söyledi. Meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ve mesleki isteklendirme ve kariyer planlamasıyla ilgili bilgiler veren Dönmez, “Kişinin meslek seçiminde öncelikle kendini tanıması ve kendi özelliklerinin farkına varması gerekir. Kariyer planlamasının da kişinin kendini tanımasından sonra yapılması gerekir” dedi. Öğretim Görevlisi Dr. Kenan Özmen ise üniversitenin genel yapısından ve işleyişinden bahsederek, Bulanık MYO’nun amaç ve hedefleriyle birlikte bölümleri hakkında bilgiler verdi. Bölüm seçerken alanların çok büyük bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Özmen; sözel, sayısal veya eşit ağırlık bölümlerinin kişilerin kendi özelliklerine, iç ve dış faktörlerine bağlı olarak değiştiğini ifade etti. Öğretim Görevlisi Hüseyin Doğan, Öğretim Görevlisi Mesut Koç, Öğretim Görevlisi Mahmut Yardımcı’nın da birer sunum yapmasının ardından seminer öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.
Muş’ta emniyet kemerinin önemi simülasyon aracıyla anlatıldı
28 Kasım 2023 Salı - 10:53 Muş’ta emniyet kemerinin önemi simülasyon aracıyla anlatıldı Muş’ta Jandarma Genel Komutanlığı’na ait ‘Emniyet Kemeri Simülasyon Aracı’nda vatandaşlara uygulamalı trafik eğitimi verildi. Muş İl Jandarma Komutanlığına bağlı trafik jandarma ekipleri, trafik kazalarında ki ölüm ve yaralanmaların en aza indirilmesi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. İçişleri Bakanlığı tarafından trafik güvenliğine ve emniyet kemerinin trafikteki önemine dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, öğrencilere ve vatandaşlara simülasyon aracında uygulamalı eğitim verildi. Kurulan mobil tıra gelen vatandaşlar, emniyet kemeri simülasyon aracını test ederek yavaşlatılmış şekilde araç içinde trafik kazası anında yaşananlara tanıklık etti. Uygulama sırasında trafik jandarma ekiplerince emniyet kemeri kullanımının önemi anlatıldı. Simülasyon tırını deneyimleyen Ayşe Elvan Torun, herkesin trafik kurallarına uyması gerektiğini belirterek, “Emniyet kemeri simülasyon aracını gördüm ve deneyimledim. Bu uygulama ile emniyet kemerinin önemini daha iyi anladık. Araç kullanan arkadaşlarım, mutlaka kemerlerini taksınlar. Güzel bir tecrübe oldu” dedi. Simülasyon aracına binerek emniyet kemerinin kazalar anında ki koruyuculuğunu deneyimleyen Emine Süne ise, “Simülasyon aracını denedim. Resmen tepe taklak olduk. Emniyet kemeri bizi tuttu. Gerçekten kaza yaptım sandım. Emniyet kemerlerimizi mutlaka takalım. Emniyet kemeri hayat kurtarır” ifadelerini kullandı. Yeni ehliyetini alan sürücü adayı Evin Yıldız da, “Emniyet kemerinin faydasını gerçekten gördüm. Yeni ehliyet aldım, bir sürücü adayı olarak söylüyorum; herkes mutlaka emniyet kemerini takmalı ve simülasyon aracını denemeli. Çünkü tepe taklak olunca çok korkuyor insan. Simülasyon aracı sayesinde emniyet kemerinin önemini daha iyi anladık” şeklinde konuştu.
Muş’ta lahana üretiminden 90 milyon lira gelir bekleniyor
28 Kasım 2023 Salı - 08:52 Muş’ta lahana üretiminden 90 milyon lira gelir bekleniyor Türkiye’nin üçüncü en büyük ekilebilir alanına sahip Muş Ovası’nda hasadı devam eden lahana ile bu yıl kent ekonomisine 90 milyon 365 bin lira katkı sağlanacağı öngörülüyor. Muş Ovası’nda 5 bin 194 dekarda ekimi yapılan lahananın hasadı devam ediyor. Merkeze bağlı Bağlar Mahallesi’nde geçimlerini çiftçilikle sağlayan üreticiler, günün ilk ışıklarıyla tarlalara girerek hasada başlıyor. Başta doğu illeri olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi illere de satışı yapılan lahana kış aylarında sofraların vazgeçilmez ürünleri arasında yerini alıyor. Lahanadan yapılan Muş Çorti Aşı ve Çorti Turşusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştı. Bağlar Mahallesi’ndeki lahana tarlalarını gezen İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, lahana yetiştiriciliğinin Muş’un tarımsal faaliyetlerinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Çiftçilerle sohbet eden Gün, lahana hasadından kent ekonomisine yaklaşık 90 milyon 365 bin lira katkı beklediklerini belirterek, “Muş ilimize ekosistemine uygun olan ürünlerimizden biri de beyaz lahanadır. Yıllardan beridir üreticilerimizin ürettiği lahanalar Muş’ta ve çevre illerden rağbet görüyor. Katma değeri yüksek olan bir üründür. Muş ilimizin simgesi olan ürünlerden olmasından dolayı önemli bir yere sahiptir. İlimiz 4 coğrafi işaret almış, bunların 2 tanesi ise beyaz lahanadan yapılan Çorti Aşı ve Çorti Turşusudur. 2022 yılında 2 bin 850 dekarlık alanda lahana yetiştiriciliği yapılırken bu alanda 9 bin 965 ton civarında ürün elde edilmişti. Bu çerçevede 2023 yılında 5 bin 194 dekarlık bir alanda 18 bin 73 ton ürün bekliyoruz. Bu ürün hasadından ilimize yaklaşık 90 milyon 365 bin TL’lik bir girdi olacağı öngörülmektedir” dedi. Sabahın ilk ışıkları ile tarlaya gelerek hasada başlayan Adnan Sönmez ise hasada devam ettiklerini ifade ederek, “İlkbahar mevsiminde ektiğimiz lahanalarımızı 10’uncu ay itibari ile hasadına başlıyoruz. Yaz döneminde 6 kere su verdik. Tarlada tanesini 60 TL, kilosunu ise 6 TL’den satışa sunuyoruz. Bingöl, Elâzığ, Bitlis, Batman ve Şırnak gibi çevre illere lahana satışı yapıyoruz” şeklinde konuştu.