Yerel Haberler
Muş
Muş’ta karayolları aydınlatıldı 26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40:25 Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:46 Muş’ta hükümlü ve yakınları için sosyal market açıldı Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı, kentteki ihtiyaç sahibi hükümlü ve hükümlü yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir sosyal market açtı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı işbirliğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde açılan sosyal markette hükümlüler ve aileleri, kendileri için belirlenen saatte giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerini temin edebilecekler. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında düzenlenen törende açılışı yapılan sosyal marketten denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlü aileleri yararlanacak. Sosyal Market’in açılışını yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kızılay’ın desteğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde sosyal market açılışı gerçekleştirdik. Sosyal market, denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlülerimizin ailelerinin, özellikle çocuklarının giyim ihtiyacı, okul ihtiyacı, kırtasiye ihtiyacı, defter, kalem, silgi, bu tarz malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak bir market olacak. Buradan ihtiyaca göre bu ürünleri karşılayabilecekler. Ayrıca, Koruma Kurulu Toplantımızı yaptık. Bu yıl denetimli serbestlik olarak çok daha aktif projeler yapacağız. Muş’un tarım ve hayvancılık kenti olması sebebiyle bu alan üzerine projeler yürütüyoruz. Özellikle geçen yıldan beri devam eden sürü yetiştiriciliği projemiz bu yıl da devam edecek. Bunun yanında arıcılık çok önem verdiğimiz bir proje. Muş’un coğrafyası, florası, arıcılık için çok uygun. Dolayısıyla arı yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlere başlıyoruz" dedi. Kurulan sosyal marketin aile ekonomisine katkı sunacağını söyleyen Kantar, “Cezanın asıl amacı ıslah etmek, topluma karıştırmak, topluma sorunsuz bir şekilde bu arkadaşlarımızın entegrasyonunu sağlamaktır. Dolayısıyla buna yönelik faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bu yaptığımız eğitim faaliyetleri ve kurslar, hep bu amaca yönelik. Arkadaşlar bu kursları tamamladıktan sonra kendi işlerini kurup aile ekonomisine katkı sağlayacaklar. Buna inanıyoruz ve buna yönelik faaliyetlerimize de devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sosyal Market Projesi’nin açılışını yaptıklarını belirten Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş ise "Amacımız hükümlü ve ailelerimizin ihtiyaç sahibi çocuklarının giyim anlamındaki ihtiyaçlarını karşılanmak. Burada sürekli olarak malzeme tedarikini karşılayarak ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olacağız. Bu anlamda çocuklarımızın eğitim anlamındaki desteklerimizi de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Market açılışının ardından Kantar başkanlığında Koruma Kurulu Toplantı yapıldı. Törene, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Bakaner, Muş Denetim Serbestlik Müdürü Bülent Uğraş, Muş E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferhat Tuncay ve kurum amirleri katıldı.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 14:00 Evladı dağa kaçırılan anne: “Asker de polis de benim oğlumdur” Muş’ta çocuklarını terör örgütü PKK’nın pençesinden kurtarmak isteyen aileler, 164 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, "Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır" dedi. Aileler, çocuklarının en kısa sürede güvenli bir şekilde evlerine dönmesini beklerken, toplumun da bu konuda destek olmasını istedi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle her hafta çarşamba günü DEM Parti il binası önünde bir araya gelen aileler, "Anneler direniyor" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" pankartları açtı. Anne ve babalar, yıllardır hasretle bekledikleri çocuklarına teslim olmaları için çağrıda da bulundu. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, DEM Parti ve PKK’dan çocuğunu isteyerek, "DEM Parti’den ve PKK’dan çocuklarımızı istiyoruz. Dağda bir kişi kalana kadar eylemime devam edeceğim. Ben buradan bir yere gitmiyorum. Kürt olduklarını söylüyor ama Kürt hakkı böyle aranmaz. Aileler burada, Diyarbakır’da, Van’da evladı için eylem yapıyor. Onların çocukları bir saat kaybolsa ne yaparlar? Yerlerinde duramazlar ama ben oğlumdan 12 yıldır haber alamıyorum. Ben onlardan korkmuyorum ve bir yere gitmiyorum. Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır. Bunlar bizden ne istiyor” ifadelerini kullandı. Bir çocuk dağda kalana kadar eyleme devam edeceğini ifade eden Şahinaz Özcan ise "Oğlum ölü mü, sağ mı bilmiyorum? DEM Parti’den, PKK’da çocuğumu istiyorum. Dağda bir kişi kalana kadar buradayım. Bu Türk-Kürt davası değil. Biz de Kürt’üz. Milletin çocuklarını alıp götürmekle hangi davayı görüyorlar. Yıllardır milletin çocuklarını kandırıp götürüyorlar. Ben buradan oğluma sesleniyorum ve gelip teslim olmasını istiyorum" dedi.
Muş’ta "24 Kasım Öğretmenler Günü" kutlandı
24 Kasım 2023 Cuma - 15:28 Muş’ta "24 Kasım Öğretmenler Günü" kutlandı Muş’ta 24 Kasım Öğretmenler Günü, düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı. Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Kent Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan kutlama programı, Muş Öğretmenevinde devam etti. Öğretmenevi konferans salonunda devam eden programda konuşan Muş Vali Avni Çakır, “Hayatta hepimizin anne ve babamızdan sonra tanıdığı ve etkilendiğimiz en büyük kimlik şüphesiz ki öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerimiz hayatımızdaki en önemli figürlerdir. Bizlere ufuk açan, geleceğe yönelik umut veren, bizlerin yeteneklerini keşfeden, coşkuyu gören, varsa ailemizin, çevremizin eksiklerini kapatan, geleceğe dair hayatımızdaki her şeyimiz. Öğretmenlik, geçmişle gelecek arasında köprü kuran, geleceğin çok daha aydınlık, bugünlerden çok daha güçlü olması için yoğun çaba sarf eden bir meslek dalıdır. Allah’a şükür ki devletimiz, milletimiz, gençliğimiz, geleceğimizin teminatı olan sevgili gençlerimiz, bugün dünden çok daha donanımlı, çok daha güçlü. Yarın da inşallah sizlerin sayesinde gelecek olanlar bugünden çok daha donanımlı, çok daha güçlü olacaktır. Bunun yansıması olarak da Büyük Türkiye Cumhuriyeti Devleti yarın, bugünden çok güçlü olacaktır” dedi. Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç’ın da yaptığı konuşmanın ardından şiirler okundu, aday öğretmenler yemin etti. Öğretmenler tarafından şarkıların seslendirdiği programda, katıldıkları yarışmalarda derece giren öğrencilere ödülleri verildi. Vali Çakır ve beraberindeki heyetin resim sergisinin gezmesiyle son bulan programa İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, vali yardımcıları, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Malazgirt’te doktor ve sağlık çalışanları bu sefer okulu iyileştirdi
24 Kasım 2023 Cuma - 14:10 Malazgirt’te doktor ve sağlık çalışanları bu sefer okulu iyileştirdi Muş’un Malazgirt İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli doktor ve sağlık çalışanları, hazırladıkları proje ile bir köy okulunu eğitime uygun hale getirerek öğrencilere kırtasiye yardımı yaptı. Malazgirt Sağlık Müdürü Ayşe Güniz Çetin, ebe Bediye Peker, hemşire Vedat Kızılboğa ve öğretmen eşi Nuray Kızılboğa ile sağlık çalışanı Erkan Kılınç, Bedamözü köyündeki ilkokul binasını kendi imkanları ve maddi yardımlarla onardı. Sağlıkçılar, hafta içi her gün mesai saatlerinde İlçe Sağlık Müdürlüğünde çalıştıktan sonra hafta sonları ise tatil yapmak yerine Bademözü köyüne giderek okulun duvarlarını onardı, sınıfları boyadıktan sonra okulda temizlik yaptı. Malazgirt Sağlık Müdürü Ayşe Güniz Çetin, “Müdürlük olarak köylerimizde yaptığımız sağlık eğitimleri sürecinde köy okullarımızda öğrencilerimiz ile bir araya gelme fırsatı yakaladık. Bu konuda ne yapabilir noktasında Bedamözü Köyü İlkokulunu seçtik ve bu okulun içyapısını yenilemek, ayrıca kitap ve kırtasiye yardımı yapma kararı aldık. Kaymakamımız Göksu Bayram’ın izinleri dâhilinde bu yola çıktık. Okulumuzun iç boyalarını bizler yaptık. Kapı ve fayanslarını ise ustalara yaptırdık. Okulumuzun boylarını yaparken özellikle yöredeki hayvanlardan esinlendik. Ekibimizde bulunan arkadaşlarımız Bediye Peker, Vedat Kızılboğa ve eğitimci eşi Nuray Kızılboğa ile sağlık çalışanı Erkan Kılınç hafta sonralarını burada geçirdiler” dedi. İlçe Sağlık Müdürü Çetin, sosyal medyadan başlattıkları projede Türkiye’nin değişik şehirlerinde ve Avrupa’dan maddi destek sunanlara teşekkür ederek, “Bize destekte bulunulmasaydı biz bu projeyi kesinlikle yapamazdık. Destek olan herkese tekrar tekrar teşekkür ediyoruz. Bu projeyi onlar sayesinde hayata geçirebildik. Son olarak bize gelen yardımlar ile 3 okulumuza daha kırtasiye ve kitap yardım yapma kararı aldık” ifadelerini kullandı. İlçe Sağlık Müdürü Çetin, özellikle kırsal bölgelerde okula devam ve erken yaşta okula bırakma sorunlarının çok yüksek boyutlarda olduğunu da söyleyerek, “Çocuklarımız erken yaşlarda okulu bırakıyor. Okula gitmiyor. Ben buradan ailelere seslenmek istiyorum. Annelerimiz ve babalarımız lütfen çocuklarımız okula kendileri gitmek istemeseler bile siz onları okula yollayın. Onlar okumanın önemi bu yaşta kavrayamayabilirler, siz onlara okumanın önemini anlatın. Çocuklarımızı seviyorsak onlar için yapabileceğimiz en iyi şey onları okula kazandırmak olacaktır” şeklinde konuştu. Okulda okuyan öğrencilerden Fatma Yıldız ise desteklerinden dolayı sağlık ekibine teşekkür ederek, “Okulumuz için fayans yaptılar. Kalemlik, kitap, defter, boyama kitabı yani her şeyi getirdiler. Böyle bir okulda ders yaptığımız için çok heyecanlıyız. Sağlıkçı ağabeylerime ve ablalarıma çok teşekkür ederim” dedi Velilerden Bedrettin Gül de sağlık çalışanlara teşekkür ederek, “Ellerini bize uzattılar. Okulumuzun içini yeniden yaptılar. Allah hepsinden razı olsun. Korona virüs pandemisinde kahraman olan sağlıkçılarımız, bu sefer de çocuklarımızın kahramanı oldular” ifadelerini kullandı.
Köyün tek öğretmeni, 5 öğrencisini geleceğe hazırlıyor
24 Kasım 2023 Cuma - 09:27 Köyün tek öğretmeni, 5 öğrencisini geleceğe hazırlıyor Muş’un Ağartı köyüne bağlı Dursunlu Mezrası İlkokulunda görevli tek öğretmen Yıldırım Hotaman, 5 öğrencisini geleceğe hazırlamak için her gün 120 kilometre yol kat ediyor. Muş’un en ücra köyünde görev yapan öğretmen Hotaman, yağmur çamur demeden her gün bir saatlik yolu servisle gittikten sonra okuluna varıyor. Sobayla ısıttığı sınıfta 5 öğrencisinin en iyi eğitimi alması için çaba gösteren öğretmen, düzenlediği etkinliklerle öğrencilerin eğlenceli vakit geçirmesini de sağlıyor. Hem okulun işlerini hem de öğrencilerin en iyi eğitimi alması için elinden geleni yapan öğretmen Hotaman, ders saatleri dışında da okulun bahçesinde çocuklarla oyun oynayarak eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor. İlk görev yerindeki tüm zorluklara rağmen özverili çalışmalarıyla öğrencilerin ve vatandaşların gönlünü kazanan öğretmen, kısa sürede köy şartlarına alışarak görevini yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Aslen Trabzonlu olan ve koyu bir Trabzonspor taraftarı olan Hotaman, öğrencilerine gösterdiği yakın ilgi ve şefkatle onları etkilemeyi başararak Trabzonspor’a da 5 taraftar kazandırdı. Memleketinden kilometrelerce uzakta bir yere atanmanın kendisini başta tedirgin ettiğini dile getiren Hotaman, “Muş’a geldiğimde tedirgin olmamam gerektiğini, şartların hiç anlatıldığı gibi olmadığını, her şeyin çok güzel olduğunu gördüm. Trabzon’un merkezinden Muş’un en ücra köyüne atandım. Günde 60 kilometre yol gelip 5 öğrencime ders vermeye çalışıyorum. Onların ihtiyaçları ile ilgilenmeye çalışıyorum. Öğrenci sayısının az olması nedeniyle çocuklarla birebir ilgilenebiliyorum. Öğrencilerimizin gelişimi için elimizden geleni yapıyoruz. Doğu Anadolu Bölgesine ilk defa geldiğim için tedirgindim. Buraya gelince insanların bizi hoş karşılamasından dolayı köye çabuk alıştım” şeklinde konuştu. Köyün tek öğretmeni olduğu için okulun tüm işleri ile kendisinin ilgilendiğini söyleyen Hotaman, “Köyün tek öğretmeniyim, dolayısıyla okulun her şeyi ile ben ilgileniyorum. Sabah ilk geldiğimde sobayı yakıyorum, sınıfı temizleyip öğrencilerimi bekliyorum. Ben burada çocukları her alanda geliştirmeye çalışıyorum. Doğa sevgisini aşılamak için farklı etkinlikler düzenliyoruz. Günüm burada çok güzel geçiyor. Ben öğrencilerimi sevdim onlar beni sevdi. Ders dışında hava şartları uygunsa dışarıda kitap okuyoruz. Yaptığımız farklı etkinliklerle çocuklara okulu sevdirmeye çalışıyoruz” dedi. Okulun 5 öğrencisinden biri olan 4. sınıf öğrencisi Ela Göç ise öğretmenini çok sevdiğini ifade ederek, “Öğretmenimi çok seviyorum. Bizi hayata hazırlamak için çok güzel ders anlatıyor. Öğretmenimizin bize öğrettiği yolda yürüyerek çok güzel yerlere geleceğiz” dedi. Öğretmenin Trabzonspor taraftarı olmasından etkilenerek Trabzonspor taraftarı olan Yasin Göç de, öğretmeni ile birlikte statta maç izlemek istediğini belirterek, “Ben 4. sınıf öğrencisiyim. Öğretmenim gelmeden önce Fenerbahçe’yi tutuyordum. Öğretmenimin Trabzonspor taraftarı olduğunu duydum. Öğretmenimi çok sevdiğim için Trabzonsporlu oldum. Bize çok güzel ders anlatıyor. İyi ki bizim öğretmenimiz olmuş. Onun sayesinde hayata çok güzel hazırlanıyoruz. Öğretmenim ile birlikte Trabzon’da Trabzonspor maçını izlemek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Muş’ta oto lastikçilerde kış lastiği mesaisi başladı
23 Kasım 2023 Perşembe - 18:09 Muş’ta oto lastikçilerde kış lastiği mesaisi başladı Muş’ta kış lastiği uygulaması öncesi sürücüler oto lastikçilerde yoğunluk oluşturdu. Muş’ta havaların soğuması ve meteorolojinin yağış uyarısı yapmasının ardından oto lastiği satıcılarında yoğunluk yaşanmaya başladı. Türkiye’nin en çok kar yağışı alan illeri arasındaki Muş’ta lastikçilerin yolunu tutan sürücüler, yağışlar öncesi araçlarının lastiklerini değiştiriyor. Yoğunluğun oluştuğu oto lastikçiler, yağışlar başlamadan sürücülerin bir an evvel lastiklerini değiştirmeleri gerektiği uyarısında bulundu. Kış lastiği uygulamasının bölge için şart olduğunu söyleyen lastik ustası İbrahim Yılmaz, lastik değişim yoğunluğunun yaşandığını belirterek, “1 Aralık’ta başlayacak olan kış lastiği uygulaması ile birlikte lastikçilerde yoğunluk başladı. Kış lastiği uygulaması insanlarımızın can ve mal güvenliğini koruyor. Şu an işlerimiz başladı. Yoğunluk var. Yasaklar olmasa bile değişimin şart olduğu bir iklimde yaşıyoruz” dedi. Bulanık’tan Muş’a gelerek aracının lastiklerini değiştiren Lütfü Göl ise kar düşmeden tedbirlerini aldıklarını ifade ederek, “Doğu Anadolu’da kış mevsimi zorlu geçiyor. Yüksek kesimlere kar yağdı. Kar ovaya gelmeden tedbirimizi almak için lastikçilere gelerek lastik değişimlerimizi yaptık. Kar düşmeden tedbirimizi alıyoruz. Memleketimiz kar memleketidir” şeklinde konuştu.
Muş’ta oto lastikçilerde kış lastiği mesaisi başladı
23 Kasım 2023 Perşembe - 18:05 Muş’ta oto lastikçilerde kış lastiği mesaisi başladı Muş’ta kış lastiği uygulaması öncesi sürücüler oto lastikçilerde yoğunluk oluşturdu. Muş’ta havaların soğuması ve meteorolojinin yağış uyarısı yapmasının ardından oto lastiği satıcılarında yoğunluk yaşanmaya başladı. Türkiye’nin en çok kar yağışı alan illeri arasındaki Muş’ta lastikçilerin yolunu tutan sürücüler, yağışlar öncesi araçlarının lastiklerini değiştiriyor. Yoğunluğun oluştuğu oto lastikçiler, yağışlar başlamadan sürücülerin bir an evvel lastiklerini değiştirmeleri gerektiği uyarısında bulundu. Kış lastiği uygulamasının bölge için şart olduğunu söyleyen lastik ustası İbrahim Yılmaz, lastik değişim yoğunluğunun yaşandığını belirterek, “1 Aralık’ta başlayacak olan kış lastiği uygulaması ile birlikte lastikçilerde yoğunluk başladı. Kış lastiği uygulaması insanlarımızın can ve mal güvenliğini koruyor. Şu an işlerimiz başladı. Yoğunluk var. Yasaklar olmasa bile değişimin şart olduğu bir iklimde yaşıyoruz” dedi. Bulanık’tan Muş’a gelerek aracının lastiklerini değiştiren Lütfü Göl ise kar düşmeden tedbirlerini aldıklarını ifade ederek, “Doğu Anadolu’da kış mevsimi zorlu geçiyor. Yüksek kesimlere kar yağdı. Kar ovaya gelmeden tedbirimizi almak için lastikçilere gelerek lastik değişimlerimizi yaptık. Kar düşmeden tedbirimizi alıyoruz. Memleketimiz kar memleketidir” şeklinde konuştu. (İG-MSA-Y)